Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Vēstule no Korejas: bēgums Dzeltenajā jūrā un tonēti logi automašīnām

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Vēstule no Korejas: bēgums Dzeltenajā jūrā un tonēti logi automašīnām
Latvijas sieviešu basketbola valstsvienība 2022. gada 11. augustā. Foto: Japānas basketbola asociācija

Latvijas sieviešu basketbola valstsvienība trešo reizi viesojas Tālajos Austrumos. Latvietes 2007. un 2008. gadā spēlēja Ķīnā, savukārt 2022. gada augustā apmeklē Japānu un Koreju. Sportacentrs.com piedāvā Luīzes Šeptes iespaidus par ceļojuma devīto un desmito dienu.

“Otrdien lidojām no Japānas uz Koreju. Kartē izskatās tuvu, taču jālido divas stundas. Tokiju no Seulas gaisa līnijā šķir 1160 kilometri – apmēram tāds pats attālums kā no Siguldas līdz Vīnei. Pārsteigums – lielā lidmašīna ar astoņām sēdvietām rindā (2+4+2). Gluži, kā lidojot pāri okeānam.

Lidojums pagāja ātri. Mūs sagaidīja...autobuss kā limuzīns. Lielas, plašas sēdvietas – ērtāk nekā lidmašīnā. Uzreiz ievēroju, ka Korejā – atšķirībā no Japānas – ir labās puses satiksme. Tāpat kā Eiropā – stūre kreisajā pusē.

Korejas galvenie gaisa vārti – Inčonas starptautiskā lidosta – uzbūvēti uz salas Dzeltenajā jūrā. Inčona 2020. gadā tika nosaukta par pasaules labāko tranzīta lidostu, bet otrais termināls – atzīts par pasaules labāko terminālu.

Ielidojām bēguma laikā – ūdens Dzeltenās jūras piekrastē bija atkāpies, atsedzot dubļus, akmeņus un jūraszāles. Ūdens līmeņa starpība diennakts laikā var sasniegt sešus metrus. Dzirdējām, ka zvejnieki bēguma laikā savāc piekrastē iesprūdušās zivis – vai tas atbilst patiesībai, nezinu.

Koreja izskatās citādi nekā Japāna – tuvāka Eiropas un amerikāņu stilam. Valsts ir zaļāka. Divu stundu brauciena laikā līdz Čondžu šķērsojām kalnainus apvidus. Orientēšanās šķiet saprotamāka un vieglāka nekā Japānā.

Valsts rietumu daļa ir ļoti blīvi apdzīvota un apbūvēta. Daudz augstceltņu. Cita rakstība, citi hieroglifi un izruna. Korejieši runā skaļāk nekā japāņi. Visām automašīnām – tonēti logi. Arī priekšpusē – bailīgi.

Čondžu dzīvojam daudzstāvu viesnīcā – vakarā paveras lielisks skats uz apgaismoto pilsētu. Pirmajās vakariņās pasniedza sešus ēdienus – zupu, salātus, starteri, divus galvenos ēdienus un desertu. Ēdiens garšoja labāk nekā Japānā.

Trešdien notika divi pilni treniņi – gatavojamies 19. un 20. augustā paredzētajām spēlēm pret Koreju. Zālē izkārti Latvijas un Korejas Republikas karogi, sagatavoti pirmsspēles bukleti. Visi gaida šīs divas spēles.

Pusdienās baudījām korejiešu ēdienus. Grils atradās galda vidū – gaļu cepa un grieza mūsu acu priekšā. Gaļa – kā steiks – izcili pagatavota un garda. Vakariņās – liela ēdienu dažādība. Ļoti garšīgas jūras veltes. Korejas virtuve ir lieliska!

Piebilde. Korejas Republika atrodas Korejas pussalā, taču realitātē dzīve norit kā uz salas. Valsti no pārējā kontinenta atdala pasaulei gandrīz slēgtā Ziemeļkoreja jeb Korejas Tautas Demokrātiskā Republika (angliski – Republic of Korea/ROK un DPRK).

Nošķirtības dēļ kravas no Korejas tiek ievestas un izvestas pa jūras ceļiem, savukārt pasažieru kustība notiek pa gaisa ceļiem. Šī iemesla dēļ Inčonas lidostā ir liels kravas termināls un tiek būvēts ceturtais skrejceļš.

Korejas Republiku no Ziemeļkorejas atdala Demilitarizētā zona (DMZ) – četrus kilometrus plata un 250 kilometrus gara josla. Tā ir visvairāk nocietinātā un novērotā robeža pasaulē. Ziemeļkoreja pie robežas izvietojusi neskaitāmas artilērijas baterijas, savukārt Korejas pusē robežu palīdz apsargāt ASV karaspēks. Valstī izvietoti vairāk nekā 28 000 amerikāņu karavīru.

Japāna vairākas reizes mēģināja iekarot Koreju. Visa pussala no 1910. līdz 1945. gadam atradās japāņu okupācijā. Otrā Pasaules kara beigās valsts ziemeļos ienāca Sarkanā armija, savukārt dienvidos – amerikāņu un sabiedroto karaspēks. Pirmdien, 15. augustā, Koreja svinēja Atbrīvošanas dienu.

Automašīnu logu tonējumu Korejā sauc par “Sunting”. Gaismas redzamība priekšējam logam nedrīkst būt mazāka par 70%, lai satiksmes novērošanas kameras (CCTV) varētu atpazīt šoferi. Sānu logiem gaismas redzamība nevar būt mazāka par 40%.