Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Anete Šteinberga: "Man bija svarīgi sapulcēt meitenes no visas Latvijas"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Anete Šteinberga: "Man bija svarīgi sapulcēt meitenes no visas Latvijas"
Anete Šteinberga ar nometnes dalībniecēm 2023. gada 2. jūnijā. Foto: Renārs Koris

"Par nometnes rīkošanu domāju vismaz divus gadus. Vairākas reizes ieceri nācās atlikt. Nopietnāk idejai pieķēros februārī-martā. Visi aptaujātie teica – jā, vajag!" sieviešu valstsvienības kapteine Anete Šteinberga pastāstīja par 1.-2. jūnijā sarīkoto nometni Latvijas basketbola jaunajai maiņai.

Anete kļuva par pirmo sieviešu valstsvienības spēlētāju, kura sarīkoja savu nometni. Par virziena celmlauzi uzskatāms Kristaps Porziņģis, kurš līdz šim jaunos basketbolistus pulcējis piecas reizes. Piemēram, 2022. gada nometnē Liepājā piedalījās 17 jaunie sportisti no Latvijas, Igaunijas un Ukrainas. Vēl jāatzīmē Rolanda Freimaņa rīkotās nometnes “Esi soli priekšā”.

“Parunājot ar izlases direktoru Ediju Eglīti, nonācām pie secinājuma, ka divu dienu nometne ir labākais variants. Citā formātā būtu jārēķinās ar lielākām izmaksām – un mazāku pārstāvniecību. Man bija svarīgi, lai nometnē piedalās meitenes no visiem Latvijas reģioniem,” otrdien pēc valstsvienības treniņa pastāstīja Anete.

Spēka uzbrucēja ir viena no pieredzējušākajām izlases spēlētājām – Anetes rēķinā ir starti piecos (!) Eiropas U20 čempionātos un 85 spēles valstsvienībā. "Jūtu, ka ir uzkrāta pieredze. Nepieciešams dalīties ar nākamo paaudzi – meitenēm, kuras būs kopā ar mums, nākamajām jaunatnes izlašu līderēm. Parādīt, ka ir liels gods pārstāvēt Latvijas izlasi un iespējams izveidot profesionālu karjeru."

Anetes pirmo nometni apmeklēja meitenes no Ogres, Valmieras, Daugavpils, Jelgavas, Jūrmalas, Saldus, Tukuma, Liepājas, Ventspils un Rīgas. “Nolēmu uzaicināt U14-U15 vecuma meitenes no Latvijas Jaunatnes basketbola līgas pirmās divīzijas komandām. Aizsūtīju ielūgumu katrai sporta skolai – treneri izvēlējās nometnes dalībnieces.”

Nometne nebija tikai par basketbolu. “Divu dienu laikā meitenes aizvadīja trīs treniņus. Klāt nāca saruna, kurā pastāstīju, kāds bija mans ceļš līdz profesionālajam sportam un izlasei. Izstāstīju, ka basketbolā ir dažādi ceļi, kurus iet – Latvija, Eiropa vai studentu basketbols Amerikā.

Anete studēja UTEP universitātē – University of Texas at El Paso. Viņas vienaudzes Ieva Pulvere un Karlīne Pilābere neizvēlējās Amerikas ceļu, taču spēja nonākt valstsvienībā. “Kad beidzām sporta skolas, universitātes nebija tik pretimnākošas. Toreiz bija grūti apvienot spēlēšanu ar mācībām. Tagad – Latvijas Universitāte un Rīgas Stradiņa Universitāte piedāvā sportistiem stipendijas, apmaksā mācības (studējošie sportisti ir arī Daugavpilī, Liepājā, Ventspilī, Valmierā).”

Otrajā dienā – lekcija par uzturu. “Nodarbību vadīju kopā ar uztura speciālisti un Latvijas Olimpiskās vienības konsultanti Signi Rinkuli. Pastāstījām, kāds uzturs nepieciešams sportistam – kad, ko un kā ēst pirms treniņa. Kā rīkoties, ja treniņš ir vēlu vakarā.”

Sekoja “mediju diena” – fotografēšanās pilnā augumā un profila bildēm. “Meitenes varēja fotografēties grupās un sporta skolu formās. Nometnes dalībnieces nofilmēja nelielu video – sveicienu valstsvienībai pirms Eiropas čempionāta.

“Nodarbības palīdzēja vadīt Ainars Zvirgzdiņš (ceturtā vieta “EuroBasket Women 2007”, devītā vieta 2008. gada Olimpiskajās spēlēs Pekinā), Karlīne Pilābere, Mārcis Šteinbergs un Anda Eibele. Ivars Ikstens vadīja ievada daļu – pastāstīja, kāpēc ir svarīgi iesildīties un ko tas dod ķermenim.”

Nometnes noslēgumā meitenes apmeklēja Rozā lentītes spēli, kurā Latvija uzvarēja Slovākiju – 74:61. “Tā bija kā odziņa. Ja sākumā šķita, ka meitenes ir kautrīgas un nevēlas uzdot jautājumus, otrajā dienā viņas kļuva atvērtākas. Mans mērķis bija, lai meitenes nāk no dažādām Latvijas vietām – komunicē, sadraudzējas un dalās ar iespaidiem. Pēc spēles viņas atrada mani laukumā un palūdza nofotografēties. Tas ir forši!

Sieviešu valstsvienība no 2011. gada piedalās veselības kampaņā “Lai dzīvotu” – tās ietvaros desmit reizes notikusi Rozā lentītes spēle. Tagad Anete iesaistījusies vēl vienā sociālā projektā. “Apmaksāju visus izdevumus. Meitenēm, kuras ir no tālākiem reģioniem, vecāki sedza ceļa izdevumus un vienu nakšņošanu.”

Nometne tika rīkota sadarbībā ar “Future sports group” – aģentūru, kuru 2022. gadā izveidoja Jānis Porziņģis un Mārtiņš Bērziņš. “Cilvēki bija ļoti pretimnākoši – nometni noorganizējām mēneša laikā. Arta Vecvagare palīdzēja noīrēt Olimpiskā sporta centra zāli un izvēlēties nodarbību laikus.”

“Mārtiņš Bērziņš palīdzēja sazināties ar “Team sport” – uzņēmums dāvāja kreklus, man vajadzēja apmaksāt tikai apdruku. Viņš sarūpēja iespēju tikt pie “Water 885” ūdens. Edijs pastāstīja, kur var izdrukāt saliekamos plakātus (banerus). Tāpat saņēmu palīdzību, sarunājot nometnes ēdinātājus.”

Par godu nometnei tapa Jāņa Zālīša veidotais logo. Tā centrā ir Anetes iniciāļi – “jumtu” virs Š burta veido “Trīs zvaigznes”, savukārt apakšā redzams skaitlis 12.

Valstsvienības spēlētājas pēc Dignas Strautmanes iniciatīvas apmeklēja sporta skolas Kandavā, Talsos, Ogrē un Rīgā. "Esmu dzirdējusi ļoti labas atsauksmes. Anda Eibele priecājās – bērni acīm vaļā klausās meiteņu stāstos. Jāzina, arī kuras vecuma grupas uzrunāt – līdz 15 gadiem ir labākā izvēle. Paldies sporta skolām par atsaucību!"