Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Bez žēlastības: Latvijai jāpārstāj cerēt uz FIBA un ULEB dāvanām

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Bez žēlastības: Latvijai jāpārstāj cerēt uz FIBA un ULEB dāvanām
LBS prezidents Raimonds Vējonis un LBS padomes priekšsēdis Valdis Voins FIBA Eirolīgas spēlē 2020. gada 19. februārī. Foto: Renārs Koris

"Cerība ir bīstama lieta," (hope is a dangerous thing) teica britu pulkvedis Sema Mendesa oskarotajā, hiperreālistiskajā Pirmā Pasaules kara filmā "1917". Profesionālajā sportā ir līdzīgi kā kara laukā – gandrīz visu nosaka plānošana un rēķināšanās ar dažādiem scenārijiem, nevis paļaušanās uz brīnumiem.

Februāra beigu un marta sākuma notikumi Eiropas klubu basketbolā liecina, ka Latvijai jāpārstāj cerēt uz īpašu pretīmnākšanu ārkārtas situācijās. Sporta veida pieaugošā profesionālizācija un komerciālizācija atstāj maz vietas labdarīgiem mērķiem.

Profesionālajā sportā pieaug naudas ietekme. Piemēram, FIBA Eirolīgā sievietēm 16 klubu kopējais budžets veido vairāk nekā 50 miljonus eiro. Īpaši izceļas Krievijas un Turcijas stiprākie klubi – Jekaterinburgas UGMK gadā var tērēt līdz 15 miljoniem eiro. Urālu kalnu metalurģijas kombināta atbalsts ļauj “lapsām” – atšķirībā no citiem klubiem – īpaši neskaitīt iztērēto naudu.

“EuroLeague Basketball” rīkotajās sacensībās 18 klubu apgrozītās summas sasniedz vairākus simtus miljonu eiro. Mazāki, taču tāpat iespaidīgi līdzekļi apgrozās “EuroLeague Basketball” rīkotajā Eirokausā un FIBA Čempionu līgā.

Gadu no gada pieaug vienā spēlē apgrozīto līdzekļu apjoms. Rietumeiropā tā lielāko daļu veido privātais kapitāls, kā arī skatītāju samaksātā nauda par biļetēm, atribūtiku un TV abonentmaksām. Privātais kapitāls, tai skaitā mazie sponsori, ir daudz jūtīgāks un ātrāk reaģē pēc katra satricinājuma, kas saistāms ar iespējamo apgrozījuma samazinājumu.

Basketbola organizācijas labi zina klubu noskaņojumu un rūpes par iepriekš sarunāto noteikumu – kalendāra un sacensību formāta – stingru izpildi. Profesionālo klubu sacensībās manevra telpa ir daudz mazāka nekā amatieru un jauniešu sacensībās. Uzņemtās saistības jāpilda, bet par to pārkāpšanu noteikta stingra finanšu atbildība.

“EuroLeague Basketball” disciplinārā kodeksa otrās nodaļas otrā sadaļa (Section II, Subsection II) paredz, ka komanda – neierašanās vai atteikšanās ierasties uz spēli gadījumā – papildus tehniskajam zaudējumam saņem soda naudu no 30 001 līdz 280 000 eiro apmērā (punkti 29.1 un 30.1).

Attaisnojums paredzēts tā saucamās “Taisnīgās lietas” (Just cause) gadījumā. Ja šāda iemesla nav, Eirolīga klubam bez tehniskā zaudējuma var piespriest sodu 100 000 – 200 000 eiro apmērā (punkts 31.3). Atkārtots pārkāpums soda naudā izmaksās 200-300 tūkstošus eiro.

Minētās summas ir tieši saistītas ar klubu budžetu apmēriem un ieņēmumiem mājas spēlēs. “EuroLeague Basketball” noteica, ka, sākot no 2009. gada, Eirolīgas klubu budžetiem jābūt ne mazākiem par 5,2 miljoniem eiro. Sākumā un vēlāk gadījās izņēmumi – Belgradas “Partizan” 2010. gada “Četru finālu” sasniedza ar ievērojami mazāku budžetu, taču tādi gadījumi kļūst arvien retāki.

Baltijas valstīs šim modelim vistuvāk atrodas Kauņas “Žalgiris”. Piemēram, 2018. gada sezonā basketbola kluba budžets veidoja 8,5 miljonus eiro, bet ieņēmumi no biļetēm sasniedza 3,6 miljonus eiro. Tobrīd Eirolīgas regulārajā sezonā notika 15 mājas spēles. Lietuvas turnīros – vēl ap 20 mājas spēlēm, taču lauvas tiesa ieņēmumu nāk no Eirolīgas cīņām.

Divus gadus vēlāk “Žalgiris” kļuvis par vēl labāku preci – Eirolīgas spēles tiek izpārdotas pat vairākas nedēļas iepriekš. Vienas mājas cīņas apgrozījums sasniedz vairākus simtus tūkstošus eiro – šiem ieņēmumiem ir ļoti nozīmīga loma kluba darbībā.

Lietuvas veselības ministrija ieteica Kauņas klubam 27. februāra mājas spēli pret “Olimpia Milano” rīkot bez skatītājiem. Klubs atteicās no šādas iespējas, bet Eirolīga informēja, ka spēli pārcelt ir neiespējami. Pārcelšanas gadījumā “Žalgiris” saņemtu tehnisko zaudējumu – ar attiecīgajām sportiskajām un finanšu sekām.

FIBA rīkotajos klubu turnīros summas ir mazākas. Par pirmo tehnisko zaudējumu šķīrējtiesnesis var piespriest sodu līdz 25 000 eiro. Recidīva gadījumā – līdz 30 tūkstošiem eiro ar sekojošu izslēgšanu no turnīra un iespējamu diskvalifikāciju līdz trīs sezonām.

Augstāk uzskaitīto iemeslu dēļ jau trešdien, 26. februārī, par 99% kļuva skaidrs, ka “TTT Rīga” un “Sopron Basket” sezona Eirolīgā ir beigusies – abi klubi bažās par koronavīrusa izplatību atteicās doties uz FIBA un Slovēnijas basketbola federācijas sarūpēto neitrālo laukumu Ļubļanā. Šķīrējtiesneša lēmums 27. februārī nepārsteidza – abiem klubiem tika piešķirti tehniskie zaudējumi ar rezultātu 20:0 un punkta atņemšanu.

FIBA 25. un 27. februāra paziņojumos uzsvēra, ka ņēmusi vērā ārkārtas situāciju atsevišķos Ziemeļitālijas apgabalos – Lombardijā un Veneto – kā arī rūpēs par spēlētāju veselību un drošību izrādījusi pretīmnākšanu, nodrošinot pārcelto spēļu sarīkošanu vienu dienu vēlāk, neitrālā laukumā.

Ženēvas nostāja bija nepārprotama – tā pauda bažas par ārkārtas situāciju, taču vienlaikus uzskatīja, ka darījusi visu iespējamo situācijas atrisinājumam. Atslēgas vārds – “integrity” jeb turnīra viengabalainība – visām pusēm ir saistoši iepriekš sarunātie noteikumi. FIBA Eirolīga nevarēja atļauties pārcelt 28. februārī paredzēto Eiropas kausa ceturtdaļfināla izlozi uz vēlāku laiku, tāpat kā nevarēja atstāt neziņā Eirolīgas klubus – gandrīz visi skaita naudu un plāno izdevumus.

Jāņem vērā, ka “Sopron Basket” ir klubs, kuram ir ciešas un draudzīgas attiecības ar FIBA. Ungārijas čempione 2018. un 2019. gadā rīkoja “Četru finālu” – nedēļas nogales pasākumu, kurš katrā reizē papildus prasīja vismaz 250 tūkstošus eiro. Ne Šopronas labie rezultāti, ne lielie ieguldītie līdzekļi starptautiskajos pasākumos nemīkstināja Ženēvas lēmumu.

Latvijas vietējos turnīros – kur ieņēmumi no biļetēm veido daudz mazāku summu kluba budžetā, bet budžeta lielāko daļu sastāda pašvaldības vai pašvaldības pārraudzīto uzņēmumu piešķīrumi – elastība ir daudz lielāka. Kalendārā ir daudz vairāk izmaiņu un dažādu pārbīžu.

Latvijas un Igaunijas basketbola līgas nolikumā sankcijas, protesti un disciplinārie sodi izklāstīti 11. nodaļā. Tehniskā zaudējuma gadījumā paredzēts sods 1500 eiro apmērā. Recidīva gadījumā – izslēgšana no čempionāta un 3000 eiro sods (punkts 11.3). Tieši tā notika nesenajā “Valga/Valka” gadījumā. LBS valde var lemt arī par papildus sankcijām.

Latvijas Sieviešu basketbola līgā par tehnisko zaudējumu noteikts sods 170 eiro apmērā (nolikuma punkts 36.3.1). Atkārtotā gadījumā – izslēgšana no čempionāta un nospēlēto spēļu anulēšana. Latvijas, Igaunijas un Lietuvas čempionāta nolikumā disciplinārie sodi nav plašāk atrunāti – disciplinārās lietas risina tehniskā komisija (pirmās divīzijas nolikuma punkts 9.1). Komisiju veido Latvijas, Igaunijas un Lietuvas basketbola līgu izpilddirektori (punkts 9.2).

Secinājums – gan klubu vadībai, gan Latvijas basketbola federācijai līdzīgās situācijās jārēķinās ar sportiskajām un finanšu sekām. Turnīros, kur iesaistīta liela nauda, uz īpašu labvēlību var necerēt pat ārkārtas situācijās.

Izmantotie resursi:
Two EuroLeague Women fixtures moved and...
Sopron Basket, TTT Riga forfeit cancelled...
basket.lv
basket.lv
https://www.euroleague.net/rs/9dydc...
https://www.euroleague.net/rs/9xwqh...

  +4 [+] [-]

, 2020-03-04 18:35, pirms 4 gadiem
Sākumā domāju raksts par sportu, izrādās par sieviešu basketbolu

  +3 [+] [-]

, 2020-03-04 18:51, pirms 4 gadiem
"Cerība ir bīstama lieta," (hope is a dangerous thing) teica britu pulkvedis Sema Mendesa oskarotajā, hiperreālistiskajā Pirmā Pasaules kara filmā "1917".

Drīzāk to teica Reds no Shawshanks Redemption - vienas no labākajām filmām pasaules vēsturē. Citēju: "Let me tell you something, my friend, hope is a dangerous thing. Hope can drive a man insane."

  +7 [+] [-]

, 2020-03-04 19:09, pirms 4 gadiem
virsrakstā lietojot "Latvijai" - skaidrs, ka atkal neprofesionāls darbiņš ..

par piešķirto zaudējumu - viss jau izdiskutēts, ka pareizi un loģiski. arī naudas sods būtu loģiski - organizētājiem taču jau bija izdevumi, vismaz daļu vainīgie, lai nosedz par nebraukšanu..

bet vispārīgi tēze par pāridarījumiem Latvijai ir ļoti nekorekta. FIBA vadība nenokrīt no zila gaisa. pati LBS vadība Šnepa personā, tāpat kā citu Eiropas valstu pārstāvji, šo esošo FIBA vadību ar sajūsmu ievēlēja un pēc tam priecīgi stāstīja cik veiksmīgi, lūdzu baudiet savus pelnītos augļus ..

  +5 [+] [-]

, 2020-03-04 23:13, pirms 4 gadiem
Virsraksts maldinaja. It kā runa būtu par džeku palaišanu uz spēlēm.

Ttt lēmumu nesapratu.

  +5 [+] [-]

, 2020-03-04 23:29, pirms 4 gadiem
Par ko raxts vispār?
🤕

  -1 [+] [-]

, 2020-03-04 23:56, pirms 4 gadiem
Vispār ar to Fiba vajadzētu pārstāt draudzēties.Kāds mums no viņiem labums uzgrūž mums tikai kautkādus jauniešu turnīrus kurus neviens negrib organizēt un mums tik jāver maks vaļā.Par to mums uzsit uz pleca(pasaka malači).Un ko mēs no tā dabujam mainītus spēles noteikumus vīru izlasei OS kvalī kur mums sākumā vajadzēja būt kā 1 aiz borta palikušajiem.

  -2 [+] [-]

, 2020-03-05 07:28, pirms 4 gadiem
sasperjods-k rakstīja: Virsraksts maldinaja. It kā runa būtu par džeku palaišanu uz spēlēm.

Ttt lēmumu nesapratu.
Noviks vienmēr ļoti cenšas ar virsrakstiem, lai kāds vispār uzmanību pievērstu sieviešu basketbolam, šoreiz izdevās kārtīgi apčakarēt.

Man ir ierosinājums sieviešu basketbola rakstus apzīmēt ar rozā bumbu, lai zina, ka nav jāver vaļā.

  +1 [+] [-]

, 2020-03-05 11:38, pirms 4 gadiem
Swordsman rakstīja: Noviks vienmēr ļoti cenšas ar virsrakstiem, lai kāds vispār uzmanību pievērstu sieviešu basketbolam, šoreiz izdevās kārtīgi apčakarēt.

Man ir ierosinājums sieviešu basketbola rakstus apzīmēt ar rozā bumbu, lai zina, ka nav jāver vaļā.
Nu vīru basketbols arī pēdējā laikā tāds drusku rozā

     [+] [-]

, 2020-03-05 15:14, pirms 4 gadiem
erred rakstīja: Par ko raxts vispār?
🤕
man arī pirmā doma

     [+] [-]

, 2020-03-05 15:37, pirms 4 gadiem
Swordsman rakstīja: Noviks vienmēr ļoti cenšas ar virsrakstiem, lai kāds vispār uzmanību pievērstu sieviešu basketbolam, šoreiz izdevās kārtīgi apčakarēt.

Man ir ierosinājums sieviešu basketbola rakstus apzīmēt ar rozā bumbu, lai zina, ka nav jāver vaļā.
klau, puika!....kad sasniegsi vismaz 40 gadus un nebūsi zilais, tad sapratīsi, ka vienīgais interesantais ir sieviešu basketbols...man, piemēram, sasniedzot 60 gadus, vispār zuda interese par vīru basketbolu...mēras ar krāniņiem un melnajiem tas izrādās lielāks....cik ilgi šo mazohismu ciest? ....dāmas, tas gan ir interesanti!

     [+] [-]

, 2020-03-05 18:50, pirms 4 gadiem
dakots rakstīja: klau, puika!....kad sasniegsi vismaz 40 gadus un nebūsi zilais, tad sapratīsi, ka vienīgais interesantais ir sieviešu basketbols...man, piemēram, sasniedzot 60 gadus, vispār zuda interese par vīru basketbolu...mēras ar krāniņiem un melnajiem tas izrādās lielāks....cik ilgi šo mazohismu ciest? ....dāmas, tas gan ir interesanti!
No piebildes par zilo sapratu, ka Tu uz sportistiem(-tēm) skaties kā uz seksuāliem objektiem.
Piegājiens interesants, bet priekš tam ir citas profesijas domātas, es tomēr sportu labprātāk skatītos kā sportu. Dāmas - viss tas pats, tikai nesalīdzināmi sūdīgākā izpildījumā.

Un neesi nu tik pieticīgs, laiki mainās, tālu nav tā diena, kad Mavericks ar diviem līderiem baltajiem izcīnīs NBA titulu.