Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Baško un Vētra sāk Eirolīgas finālcīņas

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Baško un Vētra sāk Eirolīgas finālcīņas
Gunta Baško vidēji Eirolīgas spēlēs guvusi 9,5 punktus un pirmo reizi iekļuvusi turnīra ''Četru finālā"
Foto: www.fibaeurope.com

Šodien plkst. 19:30 pēc Latvijas laika Spānijas pilsētā Salamankā sāksies gada nozīmīgākās sacensības Eiropas sieviešu klubu basketbolā, "Četru fināla" pusfinālos Guntas Baško pārstāvētajai "Avenida" tiekoties ar Ungārijas "MKB Euroleasing", bet Gundara Vētras trenētajam UGMK dodoties cīņā ar pašreizējām čempionēm Maskavas apgabala "Spartak".

Abu Latvijas pārstāvju komandu ceļš līdz Eiropas labāko kvartetam bija dažāds. UGMK (sezonas Eirolīgas bilance 13-1, savā laukumā 7-0) kopā ar Spānijas čempionēm Valensijas „Ros Casares” jau priekšsacīkstēs bija viena no D grupas favorītēm, izcīnot deviņas uzvaras desmit spēlēs (vienīgais zaudējums tika piedzīvots izbraukumā Pireneju pussalā).

Astotdaļfināla un ceturtdaļfināla barjeru pārvarēšanai Urālu „lapsām” - nu jau Vētras vadībā - pietika ar divām spēlēm katrā. Ja duelis ar Viļņas „Teo” nesagādāja nekādas grūtības, ar Stambulas „Fenerbahce” nācās pacīnīties nopietnāk. Pēc uzvaras savā laukumā ar 30 punktu starpību, Turcijā Jekaterinburgas basketbolistes pēc pirmā puslaika nonāca zaudētājās ar ar turpat divdesmit punktu starpību. Vētra un UGMK prata pārvarēt vājuma brīdi un „nokārtoja” visu jau Stambulā, neatliekot cīņu par iekļūšanu „Četru finālā” līdz sērijas trešajai spēlei savā laukumā.

Salamankas (sezonas Eirolīgas bilance 11-4, mājās 8-0) ceļš līdz četriniekam izvērtās sarežģītāks. A grupā favorītu lomā bija pērnā „Četru fināla” dalībnieces un trīskārtējas Eirolīgas čempiones, Francijas superklubs „Bourges basket”, taču Spānijas otru labāko komandu tas nenobiedēja. Lai gan izbraukumā spāņu „pūcēm” praktiski nebija variantu, savā laukumā Pjēra Vensāna vadītās francūzietes izdevās pieveikt. Ar pārējiem klubiem savstarpējo spēļu bilance bija labāka un grupu turnīru Salamanka noslēdza otrajā vietā, nākamajā kārtā iegūstot mājas sienu priekšrocības.

Tik tālu viss labi, bet cīņā par vietu astoņniekā pretinieks nebija pateicīgākais – 2005. gada turnīra uzvarētājas un nemainīgas favorītu loka iemītnieces Maskavas CSKA. Pirms gada „Avenida” tobrīd Gundara Vētras diriģētajām maskavietēm kapitulēja abās spēlēs, taču šoreiz viss bija savādāk. Uzvarējušas mājās, Salamankas basketbolistes piedzīvoja sagrāvi Maskavā, sērijai izstiepjoties trīs spēļu garumā. Februāra Eirolīgas sacensībā, kas mājās bija septītā pēc skaita, uzvarētāja noskaidrošanai bija nepieciešami divi papildlaiki un „Avenida” spēlētājas izrādījās aukstasinīgākas.

Ceturtdaļfinālā jau bija vieglāk, uzvaras pār Ungārijas vicečempionēm mājās un izbraukumā, nodrošinot lielāko panākumu kluba pastāvēšanas vēsturē. Astoņu uzvaru sēriju savā laukumā krāšņoja „Četru fināla” rīkošanas tiesību iegūšana.

19:30 Maskavas apgabala „Spartak” – Jekaterinburgas UGMK

Vakara pirmajā spēlē laukumā izies divas sastāva un budžeta ziņā stiprākās Eiropas komandas – Krievijas grandi no Piemaskavā bāzētā „Spartak” un Urālu lielpilsētas Jekaterinburgas pārstāves UGMK.

Pagājušajā mēnesī abi klubi jau divreiz spēlēja savā starpā, gan savā, gan pretinieču laukumā pārākām izrādoties Gundara Vētras vadītajām baskebolistēm. 6. martā UGMK pārspēja „Spartak” Krievijas kausa izcīņas finālā (Vētras trenētajiem klubiem šāds panākums bijis pa spēkam divus gadus pēc kārtas). Sešas dienas vēlāk Lāslo Rātgebera trenētās maskavietes kapitulēja vēlreiz, šoreiz cīņā par pirmo vietu regulārajā čempionātā un tādējādi zaudējot mājas priekšrocības gaidāmajā Krievijas čempionāta finālsērijā.

„Spartak” (sezonas Eirolīgas bilance 13-2, zaudējumi izbraukumos Viļņā un Valensijā) uzvarējis trīs Eiropas klubu turnīros pēc kārtas. 2006. gadā iegūts FIBA Eiropas Kauss, 2007. gadā kluba mītnē Vidnojē un 2008. gadā Čehijas pilsētā Brno svinēti triumfi FIBA Eirolīgā. Kopā ar diviem Krievijas tituliem un kluba odiozā ģenerālmenedžera Šabtaja fon Kalmanoviča „izsišanas” spējām klubs pēdējos gadus noteicis modi Eiropas sieviešu klubu basketbolā, pulcējot virkni pasaules spožāko zvaigžņu.

„Spartak” centrālā ass ir četras leģionāres – leģendārās „Uconn Huskies” aizsardzes Sjū Bērda un Daiena Taurasi, pasaules čempione, universālā austrāliete Lorēna Džeksone un pasaules dominējošā centra spēlētāja, jaunā amerikāniete no Čikāgas „Sky” Silvija Foulsa, kuras izcilie fiziskie dotumi ļauj bez grūtībām triekt bumbu grozā no augšas. Blakus superzvaigžņu kvartetam godam nostājas 2008. gada labākā Krievijas basketboliste, spēka uzbrucēja Tatjana Ščegoļeva un viņas ampluā kolēģe Irina Osipova, vēl divas amerikāņu aizsardzes Kellija Millere (ar Krievijas pilsonību) un Noela Kvinna (ar Bulgārijas pilsonību), kā arī virkne citu labu basketbolistu, Lietuvas centra spēlētāju Jurgitu Štreimikīti ieskaitot.

UGMK sastāvā ir tikai viena atšķirība, mazāk superzvaigžņu nekā „Spartak”, toties vairāk sabalansēta ierinda, spēli spējot pastiprināt gandrīz visām basketbolistēm. Arī šeit ir virkne Konektikutas Universitātes absolvenšu – „melnā darba” čempione, uzbrucēja Eiža Džonsa un ASV basketbolā labākos panākumus guvusī Krievijas sportiste, uzbrucēja Svetlana Abrosimova. Kopā ar Francijas valstsvienības jauno centra spēlētāju Sandrini Grudu viņas visas vasarā pārstāvējušas WNBA klubu Konektikutas „Sun”.

WNBA un Eiropas zvaigznes ir Fīniksas „Mercury” aizsardze, Olimpiskā čempione un WNBA 2007. gada finālu vērtīgākā spēlētāja Kepija Pondekstere, ar superaugstu lēcienu apveltītā aizsardze Dīna Nolana, labākā Polijas basketboliste un tālmetienu speciāliste Agņeška Bibžicka, pieredzējušākā Baltkrievijas centra spēlētāja Jeļena Ļevčenko. Līdzās Abrosimovai Krievijas izlasi UGMK pārstāv 2008. gada labākā Eiropas basketboliste FIBA Europe versijā Marija Stepanova, bijušās Maskavas „Dinamo” spēlētājas Natālija Vodopjanova un Oksana Rahmatuļina, kā arī pieredzējusī Jeļena Baranova.

21:30 Salamankas „Avenida” – Šopronas „MKB Euroleasing”

Pusdeviņos vakarā pēc Spānijas un Centrāleiropas laika Salamankas „Multiuso Sanchez Paraiso” arēnā brīvu vietu nebūs. Pieci tūkstoši Salamankas atbalstītāju vēlreiz centīsies pierādīt, ka līdzjušanā viņiem Eiropā konkurentu nav. Un viņu karstasinība „Avenida” noderēs. Martā Spānijas vicečempiones nebija labākajā formā, mājās ciešot divus zaudējumus Karalienes kausa ceturtdaļfinālā un pirms nedēļas arī Spānijas virslīgas spēlē ar „Hondarribia Irun”. Tagad snieguma līkne atkal iet uz augšu un Salamankā „Avenida” ir bīstama ikvienam.

Komandā superzvaigžņu nav, taču kopā ar sabalansētu sastāvu tajā apvienotas labākās Spānijas aizsardzības tradīcijas. Pat ja uzbrukumā bieži neizdodas gūt daudz punktu, rūpīgais darbs, aizsargājot savu grozu, atmaksājas un kluba rēķinā tiek kārtējā uzvara.

Toni uzbrukumā nosaka piecas viesspēlētājas, universālo latviešu basketbolisti Guntu Baško ieskaitot (vidēji 9,5 punkti Eirolīgas spēlēs, turklāt Gunta ir veiklākā pretinieču piespēļu pārtvērēja un otra labākā piespēļu dalīšanā pēc spānietes Silvijas Domingesas). Rezultatīvākās „Avenida” spēlētājas ir amerikānietes Leko Vilingema (vidēji 15,2 punkti spēlē) un centra spēlētāja Donete Snova (14,4 punkti), seko Beļģijas valstsvienības spēlētāja Anke De Monda (11,3 punkti) un Baško. Piektā leģionāru kvintetā ir horvātiete Petra Stampalija. No pašmāju spēlētājām līdzās Domingesai nozīmīgu lomu spēlē andalūziešu uzbrucēja, seviļiete Isabella Sančesa.

Šopronas „MKB Euroleasing” (bilance 9-6) Eirolīgas „Četru finālā” negaidīja gandrīz neviens, izņemot pašu apņēmīgo Ungārijas klubu ar talantīgo treneri Norbertu Sekeli priekšgalā. Ceļā uz Salamanku maģāru zemes pārstāves prata apsteigt Eirolīgas favorītu pulkā esošās Maskavas CSKA un Brno „Gambrinus”, izslēgšanas cīņās pārspējot Krakovas „Wisla Can-Pack” un vēl vienus Eirolīgas grandus „Bourges basket” no Francijas. „Euroleasing” ceļš uz Salamanku sākās 2008. gada 15. oktobrī Rīgā, sezonas atklāšanas spēlē pārspējot „TTT Rīga”.

  +3 [+] [-]

, 2009-04-03 14:04, pirms 15 gadiem
Cerams, ka veiksies Guntai nevis Vetrova kungam.

  -1 [+] [-]

, 2009-04-03 14:16, pirms 15 gadiem
Mulkigs komentars

  +4 [+] [-]

, 2009-04-03 14:21, pirms 15 gadiem
Veiksmi abiem!

  +3 [+] [-]

, 2009-04-03 14:32, pirms 15 gadiem
lai abi finālā!

     [+] [-]

, 2009-04-03 15:06, pirms 15 gadiem
Storm

  -1 [+] [-]

, 2009-04-03 15:13, pirms 15 gadiem
galvenais lai gunta uzvar bet veetra iipashi neintresee!

  +1 [+] [-]

, 2009-04-03 15:19, pirms 15 gadiem
es ar par guntas komandu
jautājums kaut kur šo spēli rādīs?

  +1 [+] [-]

, 2009-04-03 15:44, pirms 15 gadiem
VEIKSMI!

  -2 [+] [-]

, 2009-04-03 16:04, pirms 15 gadiem
...atkal vecās kļūdas Mārim Novikam - Gundars Vētra - NAV Latvijas pārstāvis!....viņš ir bijušais spēlētājs un tagad treneris NVS vai Krievijā...

     [+] [-]

, 2009-04-03 17:23, pirms 15 gadiem
Ar to, ka jūs mēsli esat Latvijā piedzimuši nedod jums nekādas tiesības sevi uzskatīt par labākiem pilsoņiem nekā citus. Citus, kuri Latvijas vārdu ir nesuši pasaulē ar savu neatlaidīgu darbu!

  +1 [+] [-]

, 2009-04-03 19:07, pirms 15 gadiem
Veiksmi abiem!

  -1 [+] [-]

, 2009-04-03 22:01, pirms 15 gadiem
Nez kāds kā beidzās?