Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:933, Did:0, useCase: 3

BK ''Jēkabpils'' vērtē Jēkabpils pirmklasnieku stāju

Edgars Bērziņš
Edgars Bērziņš

BK ''Jēkabpils'' vērtē Jēkabpils pirmklasnieku stāju
BK ''Jēkabpils'' fizioterapeits Uldis Raiskums
Foto: Lāsma Irša

BK “Jēkabpils” cīņas basketbola laukumos šosezon ir aizvadītas, bet vēl sezonas noslēgumā klubs realizē sociālu projektu ar mērķi novērtēt stāju un vispārējo fizisko stāvokli Jēkabpils pirmo klašu skolēniem un pievērstu sabiedrības uzmanību bērnu un jauniešu veselības un fiziskās attīstības problēmām. Maijā bērnus uz pārbaudēm aicina BK “Jēkabpils” fizioterapeits Uldis Raiskums.

Kā pirmie projektā tiek vērtēti Jēkabpils pamatskolas pirmo klašu skolēni. Fizioterapeits katru bērnu aptaujā un apskata individuāli, izjautā par traumām un kritieniem, par brīvā laika pavadīšanas ieradumiem, kā arī novērtē katra bērna mugurkaula stāvokli, muskuļu garumu un ķermeņa simetriju.

Slimību profilakses un kontroles centra statistika rāda, ka Latvijas bērnu vidū pēdējos gados muguras un stājas problēmas kļūst arvien izplatītākas, dažos avotos norādīts, ka 90% skolas vecuma bērnu no 7 līdz 19 gadiem jau ir stājas problēmas. Diemžēl arī BK “Jēkabpils” fizioterapeits Uldis Raiskums stāsta, ka līdz šim pilnīgi visiem desmit projekta ietvaros novērtētājiem bērniem ir konstatētas novirzes no normas. Biežāk tās ir izmaiņas ķermeņa simetrijā un mugurkaulā. Sākotnēji šādām izmaiņām ir funkcionāls raksturs, tās ir vieglāk koriģējamas un labojamas, bet ar laiku izmaiņas kļūst neatgriezeniskas, veidojas deformācijas. Tādēļ ir ļoti svarīgi laikus noteikt stājas traucējumus un piemērot atbilstošus pasākumus nevēlamo izmaiņu novēršanai.

Muguras un stājas problēmu cēloņi skolēniem galvenokārt ir mazkustīgums, smagu, nepiemērotu mugursomu nēsāšana, ilgstoša atrašanās sēdus pozīcijā, kā arī dažādi citi ikdienas ieradumi, kas veicina asimetrisku ķermeņa attīstību. Fizioterapeits Uldis Raiskums uzsver: “Bērniem ir nepieciešamas fiziskas aktivitātes, klavierstundas ir labi, bet vajadzētu nodarboties arī, piemēram, ar dejām, vingrošanu vai ar kādu no sporta veidiem.”

Vecāki pēc projekta ietvaros veiktās apskates saņems bērna stājas parametru novērtējumu, konstatētās novirzes no normas, kā arī rekomendācijas individuāliem profilaktiskiem un ārstnieciskiem pasākumiem.

Šajā sezonā BK “Jēkabpils” ir aktīvi iesaistījušies dažādās sociālās aktivitātēs – piedalījušies Latvijas Olimpiskās komitejas organizētajā “Olimpiskajā dienā 2015”, sveikuši skolēnus 1. septembrī, vadījuši sporta stundas Jēkabpils skolu skolēniem, kā arī pavadījuši svētku dienu kopā ar bāreņu nama “Līkumi” bērniem.

Basketbola klubu „Jēkabpils” atbalsta: Jēkabpils pilsētas pašvaldība, „LDZ Cargo”, SIA „Jēkabpils PMK”, SIA “Pata”, SIA „Mikor”, SIA “LatGran”, SIA “Baltic Hotel Group”, AS „LNK industries”.

Informāciju sagatavoja:
Lāsma Irša
BK “Jēkabpils”
sabiedriskās attiecības