Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:931, Did:0, useCase: 3

Sveicam dzimšanas dienā Dzidru Karamiševu

Sveicam dzimšanas dienā Dzidru Karamiševu
Dzidra Karamiševa
Foto: Sporta muzejs

2.maijā jubileju svin TTT meistarkomandas kapteine un trenere Dzidra Uztupe-Karamiševa.

Jubilāre dzimusi Smiltenē 1930.gada 2.maijā, bet par augstas klases sportisti izaugusi Rīgas 5.vidusskolā. Piecdesmito gadu sākumā kā pirmā Latvijas basketboliste iekļuvusi Padomju Savienības izlasē, kuras sastāvā kļuva par četrkārtēju Eiropas čempioni (1952., 1954., 1956., 1962.) un pasaules vicečempioni (1957.). 

Kā sava laika labākā Latvijas basketboliste Dzidra Uztupe bijusi viena no galvenajām sieviešu komandu pirmo panākumu kaldinātājām PSRS tautu spartakiādē (sudrabs 1956.gadā) un PSRS čempionātā (bronza 1958.gadā). 1958.gada rudenī, kad nodibināja TTT komandu, basketbolistes un autosporta zvaigznes Aleksandra Karamiševa ģimenē piedzima dēls, bet jau 1959.gada pavasarī Dzidra atgriezās laukumā un palīdzēja TTT komandai izcīnīt pirmo titulu. Viņa bija komandas kapteine līdz 1963.gadam, kopā ar TTT trīs reizes izcīnot Eiropas kausu un četras reizes - PSRS čempiones titulu.

No 1967. līdz 1978.gadam Dzidra Karamiševa bija TTT komandas trenere, bieži uzņemdamās zibensnovedējas funkcijas attiecībās starp galveno treneri Raimondu Karnīti un spēlētājām. Strādājusi par TTP sporta skolas direktori.

"Ja nebūtu sporta, dzīve būtu neinteresanta. Tie gadi bija visskaistākie. Tagad visas malas sāp, bet, ja nebūtu sportojusi, tāpat sāpētu," Dzidra teikusi grāmatā TTT zelta meitenes.