Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1, Did:0, useCase: 3

Latvijas U23 3x3 izlases Nāciju līgu noslēdz ar trešo vietu sestajā posmā

Kristaps Pildiņš
Kristaps Pildiņš

Latvijas U23 3x3 izlases Nāciju līgu noslēdz ar trešo vietu sestajā posmā
Raivita Koreņika. Foto: FIBA

Ar sesto posmu Rumānijas pilsētā Bukarestē noslēgušās sacensības Nāciju līgas Eiropas 2. konferencē 3x3 basketbolā. Gan Latvijas sieviešu, gan vīriešu U23 izlase posmā izcīnīja trešo vietu, bet kopvērtējumā ierindojās attiecīgi trešajā un otrajā pozīcijā.

Nāciju līgas noslēdzošais posms īpaši svarīgs bija Latvijas U23 sieviešu izlasei, kas vēl reāli varēja pretendēt uz vietu finālturnīrā, kurā iekļūs katras konferences (kopā piecas) uzvarētājas, vēl divas labākās komandas pēc ranga un turnīra rīkotāja, Rumānija. Pēc pieciem posmiem latvietes bija otrajā vietā aiz visus turnīrus uzvarējušajām Lietuvas basketbolistēm.

Sestajā posmā Latvijas izlasi pārstāvēja Anete Blūma, Janeta Rozentāle, Laura Okuņeva un Raivita Koreņika. Pirmajā spēlē latvietes mērojās spēkiem ar Ukrainas basketbolistēm. Kā tas Latvijas izlasei bija ierasts, galvenais uzsvars bija uz spēli aizsardzībā. Pirmajās divās minūtēs ukrainietes izvirzījās vadībā ar 3:0, bet latvietes atbildēja ar piecu punktu izrāvienu, pēc četrām spēlētām minūtēm esot vadībā ar 5:3. Latvijas izlase spēja noturēt pārsvaru līdz pat spēles beigām, bet, kad atlika spēlēt minūti, Blūma izlīdzināja rezultātu pēc nonākšanas iedzinējos (9:9). Latvietes izvirzījās arī vadībā, bet ukrainietes ar soda metieniem tomēr spēja izraut uzvaru ar 11:10.

Otrajā spēlē Latvijas U23 izlase spēlēja pret Baltkrievijas izlasi, bet, tā kā Ukraina uzvarēja abas spēles, tad latvietēm vairs nebija iespēja iekļūt finālā. Šīs spēles sākumā Blūma ar precīzu tālmetienu izvirzīja Latvijas izlasi vadībā ar 3:1, bet baltkrievietes spēja panākt izlīdzinājumu. Šī spēle bija jau daudz rezultatīvāka, bet neviena no komandām nespēja iegūt izšķirošu pārsvaru. Baltkrievietes savāca piezīmju normu, kas spēles otrajā pusē Koreņikai ļāva iegūt latvietēm trīs punktu pārsvaru, bet vēlāk viņa realizēja arī metienu groza apakšā (16:12). Baltkrievietes spēja samazināt deficītu un nebija tālu no tā, lai ar tālmetienu panāktu izlīdzinājumu. Spēles galotnē latvietes spēja nokārtot uzvaru ar rezultātu 21:16.

Līdz ar to Latvijas U23 izlase posmā ierindojās trešajā vietā, kas ļāva pirms posma fināla ar kopā izcīnītiem 430 punktiem ierindoties otrajā vietā konferences kopvērtējumā. Tādējādi uz to brīdi latvietes kvalificējas finālturnīram, bet atradās uz robežas. Tikmēr finālā par pārsteigumu parūpējās ukrainietes, sagādājot pirmo zaudējumu Lietuvai un ar kopvērtējumā iegūtiem 440 punktiem aizspraucoties garām latvietēm.

Tikmēr Latvijas U23 vīriešu izlasei aizvadītajos posmos nav klājies tik spoži un punktus nav izdevies sakrāt gana daudz. Lai arī kopvērtējumā priekšā ir Rumānijas izlase, kas kā rīkotāja kvalificējusies finālturnīram, tomēr starp citām konferencēm latvieši bija aiz finālturnīra strīpas. Cerības uz iekļūšanu finālturnīrā varēja saglabāt vien uzvara pēdējā posmā.

Tajā Latviju pārstāvēja Gustavs Kampuss, Niks Višņēvičs, Norberts Strautiņš un Reinis Avotiņš. Pirmā spēle, līdzīgi kā sieviešu, arī vīriešu izlase cīnījās ar Ukrainas izlasi. Spēles pirmajās minūtēs komandas punktus guva pārmaiņus, kā arī apmainījās vadībām. Ukraiņiem līdz spēles laika vidum izdevās izvirzīties vadībā ar 8:5. Latvieši pietuvojās minimālā atstatumā, bet panākt izlīdzinājumu nespēja. Ukraiņi izmantoja pretinieku piezīmju normu, atjaunojot trīs punktu pārsvaru (13:10). Ukrainas basketbolisti nostiprināja vadību, bet latvieši ne uz brīdi nepadevās. Pēdējā minūtē Latvijas izlase mēģināja atspēlēt minimālu deficītu, bet to tomēr neizdevās paveikt, atzīstot pretinieku pārākumu ar 16:17.

Otrajā spēlē Latvijas izlase mērojās spēkiem ar rumāņiem, kuri arī zaudēja Ukrainas izlasei. Tādējādi neviena no šīm komandām nevarēja sasniegt finālu. Spēles sākumā vairākkārt vadībā izvirzījās Latvijas izlase, bet vairāk par divu punktu pārsvaru neieguva. Spēles vidū rezultāts bija 9:7. Rumāņi ar tālmetienu palīdzību mēģināja atspēlēt deficītu, bet nespēja trāpīt. Tāpat mājinieki sakrāja piezīmes, kas latviešiem ļāva tikt pie viegliem punktiem no soda metiena līnijas. Pēc Strautiņa precīzajiem metieniem Latvijas izlase bija vadībā ar 13:7. Latvieši saglabāja iniciatīvu, palielināja pārsvaru un beigās uzvarēja spēli ar rezultātu 21:13.

Arī Latvijas U23 vīriešu izlase šajā posmā finišēja trešajā vietā, kopvērtējumā ar 420 punktiem apsteidzot Rumāniju. Tiesa jau šajā brīdī bija skaidrs, ka finālturnīrs ies secen, jo divās citās konferencēs otro vietu ieguvējiem bija vairāk punkti. Arī vīru finālā ukraiņi centās pārspēt lietuviešus, kas ļautu kopvērtējumā apiet Latvijas izlasi, bet Lietuvas izlase spēja gūt panākumu, ļaujot Latvijas izlasei ierindoties otrajā vietā.