Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1, Did:0, useCase: 3

Latvijas U23 3x3 basketbola izlases Nācīju līgas posma finālā piekāpjas lietuviešiem

Kristaps Pildiņš
Kristaps Pildiņš

Latvijas U23 3x3 basketbola izlases Nācīju līgas posma finālā piekāpjas lietuviešiem
Norberts Strautiņš. Foto: FIBA

Rumānijas pilsētā Bukarestē otro dienu risinās U23 Nāciju līgas turnīrs. Latvijas vīriešu un sieviešu izlases piektajā posmā aizspēlējās līdz finālam, piekāpjoties Lietuvas izlasēm.

Latvijas U23 vīriešu izlase ceturtajā posmā pārspēja Grieķijas basketbolistus, bet cīņā par vietu finālā piekāpās Rumānijai. Piektajā posmā Latvijas izlase mainīja sastāvu, posmā piedaloties Nikam Višņēvičam, Norbertam Strautiņam, Reinim Otersonam un Tomam Ķēdim. Latviešu pirmie pretinieki bija Ukrainas basketbolisti, kurus vakar klasificēja ceturtajā vietā, kamēr latviešus trešajā.

Spēli labāk sāka Latvijas izlase, pēc Strautiņa precīzā tālmetiena izvirzoties vadībā ar 3:0. Strautiņš turpināja regulāri izpildīt tālmetienus, bet precizitāte varēja būt labāka. Pēc divām spēlētām minūtēm latvieši bija vadībā ar 6:1. Ar precīzu tālmetienu palīdzību līdz spēles laika vidum Latvijas izlase nodrošināja panākumu, izvirzoties vadībā ar 15:4. Ukraiņi pārāk pasīvi darbojās kā uzbrukumā, tā aizsardzībā, kas Latvijas izlasei ļāva pieveikt savus pretiniekus ar 21:10.

Otrajā spēlē Latvijas izlasei pretī stājās Baltkrievijas basketbolisti, cenšoties sasniegt vakar nesasniegto finālu. Spēli ar precīzu tālmetienu sāka baltkrievi, bet latvieši spēja panākt izlīdzinājumu, kamēr Višņēvičs neizmantoja vairākas iespējas izvirzīt savu komandu vadībā. Ko nepaveica Višņēvičs, to ar tālmetienu paveica Ķēdis (4:2). Latvieši līdz spēles laika vidum veica izrāvienu, iekrājot septiņu punktu pārsvaru (12:5). Baltkrievi pavirši spēlēja uzbrukumā, bet augstais spēles temps radīja problēmas aizsardzībā. Baltkrievi ar tālmetieniem centās pietuvoties, pusotru minūti līdz spēles laika beigām nonākot viena punkta atstatumā. Latvieši nerealizēja savu uzbrukumu, bet baltkrievi izrāva arī uzvaru ar 21:20.

Tā kā baltkrievi zaudēja ukraiņiem, tad Latvijas izlase ar vairāk gūtajiem punktiem visās spēlēs ierindojās pirmajā vietā grupā un nopelnīja vietu finālā, kurā pretiniekos bija Lietuvas basketbolisti, kuri vakar izcīnīja pirmo vietu. Komandas pirmos punktus guva groza apakšā, bet pēc tam Latvijas izlase izvirzījās vadībā ar 5:2. Komandas spēlēja aktīvi, sasteidza darbības, kas beidzās ar virkni kļūdu. Pēc trim ar pusi spēlētām minūtēm lietuvieši ar tālmetienu panāca izlīdzinājumu (6:6).

Līdz spēles laika vidum Latvijas izlase ieguva divu punktu pārsvaru, bet lietuvieši atkal spēja atspēlēties (9:9). Lietuvas izlasei izdevās labs izrāviens, izvirzoties vadībā ar 13:10. Latvieši nepadevās un sadeldēja deficītu līdz minimumam. Pēdējās divas minūtes sākās pie rezultāta 12:14. Višņēvičs vēlreiz sadeldēja deficītu līdz minimumam, bet lietuvieši atbildēja ar precīzu tālmetienu. Pēdējā minūtē lietuvieši nostiprināja savu vadību un svinēja uzvaru ar 21:17. Līdz ar to Latvijas U23 izlase posmu noslēdza otrajā vietā.

Latvijas U23 vīriešu izlase svētdien notiekošajā sestajā posmā cīnīsies ar Rumānijas un Ukrainas izlasēm.

LĪdzīgi kā vakar, arī šodien Latvijas U23 sieviešu izlase, kuras rindās spēlēja Anete Blūma, Enija Ķīvīte, Janeta Rozentāle un Raivita Koreņika, vispirms tikās ar Grieķijas izlase. Grieķietes vakar spēja gūt vien astoņus punktus, bet šajā spēlē izvirzījās vadībā ar 3:1. Latvijas izlasei izdevās atjaunot līdzsvaru uz tablo, bet tik veiksmīgu sniegumu, kāds tas bija vakar, neizdevās parādīt. Spēles otrajā pusē grieķietes ilgāku laiku turējās minimālā vadībā, bet tad Koreņika pārņēma vadību savai komandai (7:6).

Grieķietes atbildēja ar trīs punktu izrāvienu, bet tad komandas apmainījās precīziem tālmetieniem. Blūma neizmantoja iespēju no soda metiena līnijas panākt izlīdzinājumu, bet, sākoties pēdējai minūtei reabilitējās. Grieķietes ātri panāca izlīdzinājumu, bet nedisciplinētā spēle ļāva latvietēm stāties uz soda metiena līnijas. Pēdējā pus minūtē Latvijas izlase nodrošināja uzvaru ar 15:12.

Otrajā spēlē latvietēm vajadzēja spēlēt pret mājiniecēm, Rumānijas basketbolistēm, mēģinot atkārtot vakar iespēto un iekļūt finālā. Spēles sākumā komandas apmainījās sekmīgiem uzbrukumiem, bet pēc divām ar pusi spēlētām minūtēm vadībā izvirzījās Latvijas izlase. Pēc Rozentāles precīzā tālmetiena latvietes pirmo reizi ieguva divu punktu pārsvaru (5:3). Rumānietes ilgu laiku nespēja gūt punktus, kas Latvijas izlasei palīdzēja pamazām atrauties (9:3). Rumānietēm bija piezīmju norma, bet latvietēm bija vājas sekmes no soda metiena atzīmes. Rumānijas basketbolistēm ne uz brīdi neizdevās atgriezties spēlē, latvietēm pārliecinoši iekļūstot finālā - 12:6.

Otro dienu pēc kārtas finālā bija jāspēlē pret nāciju līgā vēl nepārspēto Lietuvas izlasi, kurai vakar tika zaudēts gana pārliecinoši. Spēles sākumā komandas spēlēja gana līdzīgi, pēc pusotras spēlētas minūtes rezultātam esot 3:3. Turpinājumā latvietēm izdevās izvirzīties vadībā ar 5:3, bet lietuvietes atbildēja ar precīziem tālmetieniem. Atšķirībā no vakardienas spēles, Latvijas izlase nepieļāva pretinieču izšķirošu izrāvienu, turoties spēlē. Tās vidū rezultāts bija 7:7.

Turpinājumā komandas apmainījās sekmīgiem uzbrukumiem, bet lietuvietes ar tālmetienu izvirzījās vadībā (11:9). Latvietes sekmīgi guva punktus groza apakšā, bet pretinieces vairāk koncentrējās uz metieniem no distances. Spēles izskaņā abām komandām bija piezīmju norma, kas lielu lomu piešķīra soda metienu precizitātei. Latvietes izvirzījās minimālā vadībā, bet pēdējās divās minūtēs lietuvietes spēja pārņemt vadību un ar apņēmīgiem uzbrukumiem gūt panākumu ar 18:16, atstājot Latvijas U23 sieviešu izlasi otrajā vietā.

Svētdien Nācīju līgā komandas aizvadīs sesto posmu, kurā latvietes mērosies spēkiem ar Baltkrievijas un Ukrainas izlasēm.