Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:290, Did:0, useCase: 3

2008. gads: Progress tenisā turpinās

Jānis Cīrulis
Jānis Cīrulis @ciiruls

2008. gads: Progress tenisā turpinās
Ernests Gulbis
Foto: AP

Bez milzīgiem panākumiem, bet pastāvīgu augšupeju. Tāds bijis 2008. gads Latvijas tenisā. Galvenā zvaigzne joprojām ir Ernests Gulbis, taču arī citu sportistu panākumi nav peļami.

Iepriekšējās nedēļās atskatījāmies uz galvenajiem pasaules tenisa notikumiem, sportistēm un sportistiem. Šoreiz sīkāk par Latviju un tās sportistiem. 2007. gadu varēja nosaukt par īstu renesanses gadu, kad pabērna lomā nokļuvušais teniss sāka atdzimt. 2008. gada sezonā progress tikai turpinājās, kas dod cerības arī turpmāk.

Pasaules mēroga zvaigzne – Ernests Gulbis

Sekojot Gulbja spēlēm garlaicīgi nebūs...

Šķiet rūgti nemaldīšos, ja sacīšu, ka parastam ikdienas sporta līdzjutējam vai cilvēkam, kas pāris reizes paklausās sporta ziņas, teniss Latvijā saistās tikai ar Ernestu Gulbi. Šogad Latvijas spožākajai tenisa zvaigznei apritēja 20 gadu, un progresā Ernests nav apstājies. Atšķirībā no iepriekšējās sezonas Gulbis aizvadīja tikai vienu "Challenger" turnīru (Bermudu salās), pārējos punktus cenšoties gūt ATP turnīros. Sekmes varbūt nebija tās pašas augstākās, taču gūtā pieredze nenoliedzami palīdzēs jaunajā gadā.

Sezona Ernestam nesākās labi – sāpošs zobs un vēlākais ceļgala savainojums viņu atstāja praktiski bez punktiem pirmos divus mēnešus. Nedaudz atkopies no savainojuma, Gulbis sāka gūt uzvaras jaunā trenera Karla Hainca Vetera vadībā. Ļoti tuvu Ernests bija panākumiem pret pasaules zvaigznēm Davidu Nalbandianu un Nikolaju Davidenko divos "Masters Series" turnīros martā, taču abos palika neizmantotas mačbumbas. Tuvojās "French Open" laiks, bet savā pirmajā māla laukumu spēlē (gan Hjūstonā uz atšķirīga seguma) Gulbis ar 2:6, 0:6 kapitulēja Marsela Granoljera priekšā. Kā vēlāk izteicās Gulbja treneris, tad pēc šīs spēles viņš bijis ļoti satraucies, vai Ernests vispār kaut ko spēs izdarīt uz māla segumiem, taču Eiropā Gulbim sekmējās labi. Tieši "French Open" izvērtās par Latvijas sportista veiksmīgāko turnīru 2008. gadā. Četras uzvarētas spēles un pirmo reizi sasniegts "Grand Slam" ceturtdaļfināls. Tajā gan sīvi tika zaudēts Novakam Džokovičam, tomēr pasaule skaļi jo skaļi izdzirdēja par talantīgo latvieti.

Tiešī šī panākuma dēļ Ernests pirms Vimbldonas tika uzaicināts startēt paraugturnīrā – viņš bija pamanīts. Īsā zāliena sezona ar lielisko servi apveltītajam latvietim arī solījās būt sekmīga, tomēr Vimbldonas izloze veica savas korekcijas. Jau otrajā kārtā Ernests tikās ar Rafaelu Nadalu, un, lai arī sagādāja spānim otro grūtāko spēli visā turnīrā, tomēr zaudēja. Mēnesi pēc šīs spēles Gulbis jau bija Ziemeļamerikā, kur piedzīvoja, šķiet, gada lielāko fiasko – no 5:1 trešajā setā pamanījās zaudēt argentīnietim Hosē Akasuso (5:7). Pēc nedēļas Sinsinati "Masters Series" turnīrā gan izdevās reabilitēties un tikt līdz ceturtdaļfinālam, kur atkal zaudēts Džokovičam. Uz Pekinas olimpiskajām spēlēm Gulbis devās bez lieliem mērķiem, un jau pirmajā kārtā zaudēja Nikolajam Davidenko – klimatiskie apstākļi latvietim bija par smagu.

Ar lielām cerībām tika gaidīts "US Open", kur gadu iepriekš bija sasniegts 4. kārta. Šoreiz gan kritiens zemāk – zaudējums otrajā kārtā mājinieku favorītam Rodikam. Līdz gada beigām nevienā turnīrā tālāk par otro kārtu latvietim tikt neizdevās, un gadu Ernests noslēdza ar 53. vietu, par astoņām augstāk nekā noslēdza pērno. Labākie sasniegumi gadā – uzvara Hjūstonas ATP dubultspēļu turnīrā, ceturtdaļfināls "French Open", Sinsinati "Masters Series", Lasvegasas ATP.

Kāds sacīs, ka progresa praktiski nav, taču tam nepiekritīšu. Pirmkārt jau tāpēc, ka startēts praktiski tikai ATP turnīros, kur punktus iegūt krietni grūtāk nekā "Challenger" līmenī. Pērn prognozēju, ka šajā sezonā Ernests var tikt līdz 30. vietai, un tālu no tā nebija – augstākais sasniegums 38. pozīcija pēc Sinsinati turnīra.
Daudzi sacīs, ka Gulbis ir bijis īsts izložu neveiksminieks, jau turnīru sākumu fāzēs tiekoties ar favorītiem. To noliegt nevar, taču uzvarot teju paņemtās spēles (Nalbandjans, Davidenko, Gonzalezs, Gabašvili, arī Rodiks) Ernestam būtu krietni vairāk punktu, un, iespējams, viņš pats jau būtu favorītu vidū. Šobrīd mūsu sportists ir sasniedzis līmeni, ka viņu respektē visi pretinieki, taču, lai tos pieveiktu pietrūkst nedaudz pacietības un stabilitātes. Tieši tas arī bija galvenais iemesls, kāpēc Gulbis šogad vēl netika pie sava pirmā titula – talants Ernestam ir pietiekami liels, atliek vien to realizēt.

Aktīvi arī pārējie

No līdera jāiedvesmojas arī visai komandai...

2008. gada laikā par otru veiksmīgāko Latvijas tenisistu kļuvis Deniss Pavlovs. Galvenokārt pateicoties sekmīgam startam dažādos "Future" turnīros gada izskaņā Dienvid un Centrālamerikā, Deniss sasniedza ATP ranga trešo simtu, gadu nobeidzot 289. vietu vienspēlēs. Šī vieta viņam ir arī labākā karjerā, bet gada laikā Pavlovs savu pozīciju uzlabojis par 163 vietām. Jācer, ka jaunajā gadā Denisu arvien biežāk redzēsim "Challenger" turnīros, samērojot spēkus ar spēcīgākiem sportistiem. Gada panākumi – uzvara Nikaragvas "Future" vienspēļu turnīrā un vēl pieci "Future" fināli vienspēlēs, astoņi "Future" dubultspēļu fināli.

Ne visai sekmīgs gads izvērtās Andim Juškam. 2007. gads Andim bija sekmīgākais karjerā, bet šogas sanāca pussolītis atpakaļ. Gada sākumā arī viņu piemeklēja veselības likstas un "Australian Open" kvalifikācija palika vienīgā šī līmeņa turnīru kvalifikācija šogad. Gada laikā Andis zaudēja 71 vietu rangā un atkritis uz 320. vietu. Atšķirībā no Pavlova viņš gan vairāk startējis "Challenger" turnīros, labāko panākumu gūstot Āhenē – pusfināls. Diemžēl pie neviena titula Andim vienspēlēs tikt neizdevās (arī "Future" līmenī), bet dubultspēlēs Juškam viens "Future" tituls.

Pirmajā tūkstotī šogad ielauzās vēl divi latvieši – jaunais Kārlis Lejnieks un pieredzējušais Adrians Žguns. Lejniekam šogad jāizceļ trīs turnīri, kas ļāva tikt augšup – ATP turnīrs Sanktpēterburgā un "Challenger" turnīrs Sarajevā, kuros abos izdevās pārvarēt pamatturnīra pirmās kārtas, kā arī "Future" turnīra fināls Spānijā. Rangā tas devis vietu piektajā simtā, un, lai to saglabātu vai uzlabotu, šogad būs jāspēlē vairāk un jāiztiek bez savainojumiem. Tikmēr Adrians Žguns, kurš savulaik jau bijis ATP rangā, šogad atgriezās ar fantastisku turnīru sēriju Meksikā. Floridā par treneri strādājošais latvietis divos "Future" turnīros tika līdz finālam, abos gan zaudējot. Rangā tas ļāva tikt pat astotajā simtā, bet nākamajam gadam Adrianam ir gada lieli plāni – viņš jau izcīnījis wild card ATP turnīra kvalifikācijai Delrejbīčā, tāpat centīšoties startēt vairākos "Challenger" turnīros ASV un, iespējams, būs Latvijas izlases sastāvā Deivisa kausa izcīņā. Tāpat rangā atrodams arī Oskara Vaska vārds, bet no tā pazudis Krišjānis Stabiņš.

Dāmas bez strauja progresa

Vienspēlēs liepājniece Latvijā ir labākā...

Latvijas dāmu tenisam milzu progress nav iznācis. Anastasija Sevastova joprojām ir sekmīgākā no latvietēm vienspēlēs un šogad viņa pirmo reizi ielauzās WTA ranga divsimtniekā. Vimbldonā Anastasija pirmo reizi startēja "Grand Slam" kvalifikācijā, un nu Austrālijā būs otrais mēģinājums. Šogad Anastasija prata uzvarēt trīs ITF 25 000 vērtos turnīrus, bet vēl divos zaudēja finālā. Nākamajā gadā biežāk gaidīsim viņas vārdu ne tikai WTA turnīru kvalifikācijās, bet arī pamatturnīros

Stabils Latvijas otrais numurs vienspēlēs ir Irina Kuzmina, kura pašas spēkiem bija aizcīnījusies teju līdz ranga trešajam simtam. Diemžēl veselības likstas Irinai liedza spēlēt gada izskaņā, un atkrists uz ceturtā simta vidu. Vienspēlēs vēl vājāk klājas Līgai Dekmeijerei, taču viņas stihija ir dubultspēles. Šī gada februārī Līga beidzot guva uzvaru WTA turnīrā, triumfējot Čīlē. Tāpat šogad tika pārvarēta arī viena kārta "US Open" un reizi apspēlētas arī WTA ranga līderes Kara Bleka un Lizele Hūbere. Kopumā tas dod 75. vietu rangā – ja veiksies ar pārinieču atrašanu, tad šī vieta tikai jāuzlabo.

Vēl rangā atrodama arī 16 gadus vecā Diāna Marcinkeviča, kurai padevās veiksmīga trīs turnīru tūre Grieķijā. Viņa ieņēmusi Alises Vaideres vietu, kurai savainojumi visticamāk likuši tenisu pamest. Vai Latvijai aug jauna tenisa zvaigzne, redzēsim jaunajā gadā.

Vīru izlase līmeni zemāk, sieviešu – augstāk

Bez individuālajām cīņām kortos devās arī izlases. Vīriešu izlasei Deivisa kausā iznāca fiasko. Gada sākumā veselības likstu pārņemtā Latvijas komanda izgāzās Maķedonijā, turklāt Ernests Gulbis vēl savainoja ceļgalu. 1:4 zaudējums (vienīgā uzvara Pavlovam), kas nozīmēja, ka vietu Eiropas Āfrikas 1. grupā būs ļoti grūti saglabāt. Septembrī Itālijā latvieši nospēlēja pat ļoti cienīgi, tomēr pārsteigt un uzvarēt nespēja – 2:3 (abas uzvaras Gulbim). Jaunajā gadā jāspēlē otrajā grupā un pirmie pretinieki būs Moldovas tenisisti. Atkal būs jāspēlē viesos, turklāt visticamāk bez Gulbja. Izredzes atgriezties pirmajā grupā ir, un visticamāk tāds būs arī Latvijas komandas mērķis. Lai to izdarītu, būs jāuzvar ne tikai moldāvi, bet vēl divi pretinieki.

Sieviešu izlase beidzot tika ārā no Federācijas kausa zemākā līmeņa. Ar Anastasijas Sevastovas un Irinas Kuzminas pūlēm (pēdējā gan smagi saslima) Latvija uzvarēja visās spēlēs un nākamgad spēlēs otrajā grupā. Visticamāk tieši otrā grupa ir pašreizējā Latvijas vieta, un, ja komandas sastāvs nebūs novājināts, tad turnīrā Maltā vieta otrajā grupā būs jāsaglabā.

Aug laba jaunā maiņa

Labai tenisa attīstībai ir svarīga arī jaunās maiņas esamība. Šogad panākumi bijuši arī viņiem. 14 gadus vecais Mārtiņš Podžus šogad kļuva par Eiropas vicečempionu, bet gada nogalē "Orange Bowl" turnīrā (neoficiālais pasaules čempionāts) tika līdz 4. kārtai. Īpaši jāizceļ U-16 zēnu komandas sniegums, kura šogad izcīnīja ceturto vietu Eiropas čempionātā, iegūstot iespēju startē arī pasaules čempionātā. Tur iegūta 12. vieta, un to novērtēja arī Latvijas tenisa savienība, par gada treneri nosaucot Ediju Dolnieku, bet par gada komandu U-16 zēnus (Artūru Kazijevu, Arvi Bērziņu un Miķeli Lībieti). Puišiem gan jāturpina pierādīt sevi tālāk, lai neapstātos tikai pie junioru panākumiem.

 +13 [+] [-]

, 2008-12-31 20:25, pirms 15 gadiem
gulbis sagadaja patikamus brižus šogad paldies vinam

 +15 [+] [-]

, 2008-12-31 20:36, pirms 15 gadiem
Un tenisa federācija kā izmanto šo tenisa bumu, vietējās sacensības praktiski netiek organizētas, nemaz nerunājot par to ka ntos gadus mums ir tikai 1 future turnīrs pa gadu.korti pilni ar biezajiem, jo cenas debesīs,Somija, Čehija šajās valstīs kortu cena ir gandrīz 2x zemāka kā Latvijā.

  +6 [+] [-]

, 2008-12-31 22:53, pirms 15 gadiem
eljux rakstīja: gulbis sagadaja patikamus brižus šogad paldies vinam
Piebildīšu tikai to ka Gulbis sagādāja gan patīkamus brīžus, gan sirmus matus mums
Bet kā nu tur nebūtu tāds nu ir sports. Labs raksts, paldies autor par apkopojumu, ļoti biju gaidījis. Un novēlam vēl labākus panākumus mūsu tenisistiem 2009 gadā . Es ticu Jums, Jūs to varat

     [+] [-]

, 2009-01-01 19:42, pirms 15 gadiem
atbalstam labākos mūsējos arī šeit latvijasvards.lv: Latvijas vārds
latvijasvards.lv: Latvijas vārds
Viņi taču nes Latvijas vārdu pasaulē, vai ne?

  +2 [+] [-]

, 2009-01-02 14:27, pirms 15 gadiem
visi malači.. simpātisks raksts paldies