Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:290, Did:0, useCase: 3

Cīņa ar Do Pingu

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Cīņa ar Do Pingu
Dopinga bēdīgā slava pēdējos gados arvien vairāk klājas pār slaveno velobraucienu "Tour de France"

2008. gads dopinga apkarošanas un preventīvās novēršanas frontēs ritēja ar mainīgām sekmēm – sportistu pārbaudes intensitāte sasniedza jaunus rekordus, bet, piemēram, riteņbraukšanā arvien jauni skandāli meta ēnu uz visu sporta veidu kopumā.

Plašākā antidopinga kampaņa sporta vēsturē

Tuvojoties 29. Olimpiādes spēlēm Pekinā, Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) sadarbībā ar Pasaules antidopinga aģentūru (WADA) un Pekinas spēļu rīcības komiteju (BOCOG) gatavojās plašām sportistu pārbaudēm sacensību laikā. SOK pasludināja „nulles iecietības” (zero tolerance) nostāju, draudot ar diskvalifikācijas termiņiem potenciālajiem pārkāpējiem, līdz pat aizliegumam piedalīties nākamajās spēlēs.

Septiņpadsmit Olimpisko spēļu dienās tika veikti 4770 dopinga testi, no kuriem pozitīvi izrādījās tikai deviņi. Salīdzinājumam – pirms četriem gadiem Atēnās tika veiktas 3600 pārbaudes, no kurām 26 tika konstatēta dopinga lietošana. Tādējādi šoreiz vidēji uz vienu testu bija gandrīz četras reizes mazāk dopinga lietošanas gadījumu. Tiesa, tas nebūt neliecināja, ka sacensībās neatļautu vielu lietošana gājusi mazumā, vienkārši, pateicoties rūpīgākai kontrolei gada pirmajos mēnešos, daudzi „grēkāži” nemaz uz spēlēm netika – pavisam zināmi vairāk nekā 30 šādi gadījumi.

Darbs ar Pekinā iegūtajām analīzēm nebūt nav beidzies. No 2009. gada janvāra paredzēts atkārtoti testēt 500 paraugus. WADA apstiprinājusi jaunas metodes kā noteikt jaunās paaudzes asins uzlabotāja - eritropoetīna (EPO/CERA) un insulīna paraugu izmantošanu treniņprocesā. SOK prezidents Žaks Roge domā, ka tas palīdzēs atklāt citus dopinga lietošanas gadījumus, palielinot pieķerto skaitu līdz pusotram desmitam.

WADA jau domā par jaunām antidopinga cīņas formām. Par jaunāko soli kļuva sadarbības līguma noslēgšana ar starptautisko policijas organizāciju Interpolu.

Ķīniešu mīkla

Tuvojoties Olimpiskajām spēlēm, īpašu centību dopinga apkarošanā izrādīja ķīnieši. 1990-gadu vidū Ķīnas sportistes sasniedza virkni pasaules rekordu vieglatlētikā un svarcelšanā, taču visi šie sasniegumi tika fiksēti Ķīnā un bija pamatotas šaubas par rezultātu sasniegšanas veidiem. Pirms Pekinas ķīnieši apņēmās uz spēlēm sūtīt „tīru” komandu, pāris gadu laikā veicot vairāk nekā sešus tūkstošus pārbaužu, no kurām pozitīvas bija tikai astoņas. Ķīnas antidopinga aģentūru CHINADA metās atbalstīt valdība un dažādu ministriju struktūras. Rezultātā „tīrā” Ķīnas komanda svinēja uzvaru Olimpisko spēļu kopvērtējumā, atstājot šaubas par rezultātu sasniegšanai lietotajām metodēm, tostarp gēnu un ģenētikas dopinga izmantošanu.

Jauni skandāli riteņbraukšanā

Kamēr Olimpiskajās spēlēs cīņā ar dopingu panākts ievērojams progress, no atkārtotiem skandāliem nav izdevies izvairīties riteņbraukšanā. Jau iepriekšējo gadu precedenti krietni iedragāja pasaules slavenāko sacīkšu – Francijas tūres jeb „Tour de France” – reputāciju, taču šogad lejupslīde turpinājās. Neatļautu vielu, tostarp jau minētās CERA lietošanā, tika pieķerti astoņi sportisti no Itālijas, Vācijas, Spānijas, Kazahstānas un Austrijas.

Bernhards Kols, kurš velobrauciena kopvērtējumā izcīnīja trešo vietu un tika atzīts par kalnu karali, par CERA lietošanu „iekrita” oktobrī, bet decembrī Beļģijas tiesa par vainīgiem antidopinga pārkāpumos atzina 1996. gada pasaules čempionu Johanu Muzeuvu un vēl deviņas personas.
Iespējams, ka augstākminētie gadījumi nebūtu atklāti tik ātri, ja par jauno preparātu pieejamību neinformētu to ražotāji, radot iespējas zinātniekiem izstrādāt jaunas pārbaužu metodes.

Daiļrunīga ir statistika par „Tour de France” pēdējo astoņpadsmit gadu uzvarētāju dalību dopinga lietošanā. No astoņiem sportistiem – Migela Induraina, Bjarnes Rīsa, Jana Ulriha, Marko Pantāmi, Lensa Ārmstronga, Floida Lendisa, Alberto Kontadora un Karlosa Sastres – par tīriem (pagaidām?) atzīti tikai divi pēdējie. Ulrihs starpsezonu laikā lietojis amfetamīnus, Rīss atzinies EPO lietošanā, insulīns atrasts Pantāni viesnīcas istabā utt.

No minētā skaidrs ir viens. Cīņa ar dopingu profesionālajā riteņbraukšanā nesīs panākumus tikai brīdī, kad pārbaudītāji savās metodēs nokļūs soli priekšā pārkāpējiem un koordinēta pretdarbība notiks visos līmeņos („Sports Illustrated” žurnālista Tima Leidena tēze).

Džonsa izcieš cietumsodu

Janvārī bēdīgs punkts tika pielikts bijušās ASV sprinta karalienes Merionas Džonsas karjerai. Pieckārtējā Olimpisko spēļu čempione, tostarp trīskārtēja Sidnejas spēļu zelta medaļniece un divu bērnu māte, par dopinga lietošanu un glabāšanu tika notiesāta ar sešu mēnešu cietumsodu, zaudējot visas izcīnītās godalgas.
Džonsas un citu ASV vieglatlētu pārkāpumi netieši pielika punktu amerikāņu sprinteru dominancei pasaules skrejceļos. Augustā Pekinā uzvarētāju stafeti no viņiem pārņēma un tālāk nesa mazās Karību salu valsts Jamaikas supersprinteri ar trīskārtējo Olimpisko čempionu Useinu Boltu priekšgalā.

Gada kuriozs

Divu gadu aizliegums piedalīties sacensībās draud Ukrainas ... šahistam, lielmeistaram Vasilijam Ivančukam, kurš Pasaules šaha Olimpiādē Vācijas pilsētā Drēzdenē pēc zaudētas partijas amerikānim Gata Kamskim atteicās nodot urīna paraugus.

Basketbolā pieķerti seši pārkāpēji

Starptautiskā basketbola federācija par dopinga lietošanu šoruden sodījusi sešus spēlētājus. Vainīgie diskvalificēti uz laiku no diviem mēnešiem līdz diviem gadiem. Pērn tādi bija četri, diemžēl viņu vidū bija arī latvietis Kaspars Kambala, kurš nu jau izcietis divu gadu diskvalifikāciju un atgriezies laukumā.

FIBA aktivizēja tās antidopinga programmu „Par Tīru Spēli” 2006. gada Pasaules čempionātā Japānā un šoruden programma sākusi darboties arī Latvijā. Antidopinga aktivitātēs kopā ar pārraudzības struktūrām iesaistījusies Latvijas basketbola savienība, basketbola klubs „VEF Rīga” un pats Kambala, bet vairumu ieplānoto aktivitāšu plānots realizēt 2006. gadā.

Alfie, Lily Allen

  +2 [+] [-]

, 2008-12-30 19:53, pirms 15 gadiem
Do Pings Novik, Novik

  +5 [+] [-]

, 2009-01-04 23:39, pirms 15 gadiem
Dziesma laba Kā reizīti par zāles pīpētājiem.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +6 [+] [-]

, 2009-01-05 16:10, pirms 15 gadiem
mario uz skutera rakstīja: tadiem ka tu ?
Wow, bija baigi smiekligi!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja