Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:370, Did:0, useCase: 3

Ēra tuvojas beigām: "Colts" atsēdina starpsezonā iemainīto Raienu

Emils Ozerinskis

Ēra tuvojas beigām: "Colts" atsēdina starpsezonā iemainīto Raienu
Indianapolisas "Colts" pirmā saspēles vadītāja vietu zaudējušais Mets Raiens. Foto: AFP/Scanpix

Nacionālajā futbola līgā (NFL) uzkrītoši iezīmējas notiekošā paaudžu maiņa saspēles vadītāju postenī. Vāju sniegumu demonstrējot visiem vecās gvardes kvoterbekiem, par lēmumu atsēdināt uz soliņa 2016. gada līgas MVP Metu Raienu paziņojusi Indianapolisas "Colts".

Šobrīd amerikāņu futbola līdzjutēji savām acīm vēro, kā norisinās paaudžu maiņa sporta spēles galvenajā pozīcijā - saspēles vadītāju postenī. Pirms nepilniem diviem gadiem, tobrīd 42 gadu vecumā, punktu karjerai lika ilggadējais Ņuorleānas "Saints" līderis Drū Brīss. Savukārt pagājušajā ziemā savu skapīti Pitsburgas "Steelers" ģērbtuvē pēc 18 gadu karjeras izvāca Bens Rotlisbergers.

Indianapolisas "Colts" šīs sezonas pirmajās septiņās spēlēs guvusi trīs uzvaras, piedzīvojusi trīs zaudējumus un vienreiz spēlējusi neizšķirti. Komandas galvenais treneris Frenks Reihs paziņojis par lēmumu atsēdināt uz rezervistu soliņa 37 gadus veco Metu Raienu, kuru "Colts" starpsezonā iemainīja no Atlantas "Falcons" apmaiņā pret trešās kārtas drafta izvēli. Galvenais treneris norādījis, ka Raiens ir augstākā līmeņa profesionālis un īpašs spēlētājs, tomēr kvoterbeki tiek vērtēti pēc rezultāta, kas šobrīd Indianapolisas vienībai nav cerētie. Tādēļ Raiena vietā uz atlikušo sezonu par pirmo saspēles vadītāju tiek iecelts 24 gadus vecais Sems Elingers, kurš 2021. gada draftā tika izvēlēts sestajā kārtā. Veterānam pat netiek atvēlēta rezervista loma, par otro saspēles vadītāju ieceļot Filadelfijā statujas formā iemūžināto Niku Foulsu.

Pirmajās septiņās spēlēs Mets Raiens sakrāja 2008 piespēļu jardus, taču viņa deviņas veiktās tačdaunu piespēles atsvērušas deviņas piespēles pretinieku spēlētāju rokās. Saspēles vadītāja reitings Raienam šosezon novērtēts ar atzīmi 42,0 punkti, kas ir par desmit punktiem zemāks nekā pērn spēlējot turnīra pastarītē Atlantas "Falcons", kas ar 52,2 bija pārliecinoši sliktākais līdzšinējā Raiena karjerā. "Colts" nāksies maksāt Raienam ne tikai šīs sezonas algu, bet arī garantēto līgumu nākamajā gadā. 2023. gada sezonā Raiena pamatalga būs vairāk nekā 21 miljons, bet kopējā summa "Colts" algu sarakstos no Reiena līguma būs ap 35 miljoniem.

2008. gadā Raiens saņēma NFL labākā pirmgadnieka balvu, bet 2016. gada sezonā saspēles vadītājs kļuva par visas līgas MVP. Tajā sezonā saspēles vadītājs aizveda Atlantu līdz Super Bowl finālam, kas gan beidzās ar fiasko. Raiens palīdzēja "Falcons" iegūt 28:3 pārsvaru, tomēr spēles izskaņā Toms Breidijs un Jaunanglijas "Patriots" neticami atspēlējās un liedza Raienam kļūt par NFL čempionu.

Mēģinājums atrast īsto saspēles vadītāju Indianapolisas "Colts" izgāzies jau otro sezonu pēc kārtas. Pirms diviem gadiem "Colts" iemainīja Kārsonu Ventzu no Filadelfijas "Eagles", taču saspēles vadītāja vieglprātīgā spēle un daudzās kļūdas liedza pēdējā brīdī Indianapolisai sasniegt izslēgšanas spēles. Aizvadītajā starpsezonā "Colts" aizmainīja Ventzu uz Vašingtonu, liekot savas cerības uz veterānu Raienu.

Mets Raiens nav vienīgais vecās gvardes saspēles vadītājs, kuram šī sezona nav izdevusies. Pēc aizmainīšanas no Sietlas "Seahawks" uz Denveras "Broncos", nekādi spēle nevedas Raselam Vilsonam. Denvera septiņās spēlēs guvusi tikai divas uzvaras. Visnotaļ izskatās, ka zirgiem nāksies nožēlot piecu gadu līguma pagarinājumu 245 miljonu vērtībā ar 33 gadus veco Vilsonu.

37 gadus vecais Ārons Rodžerss neuzticas savas komandas Grīnbejas "Packers" draftētajiem malējajiem uzbrucējiem. Grīnbeja piedzīvojusi trīs zaudējumus pēc kārtas un augstprātīgā Rodžersa, kurš karjeras laikā guvis četras MVP balvas, ķermeņa valoda spēļu laikā izrāda milzu neapmierinātību par gados jauno komandas biedru spēli, kas, protams, nevairo labu mikroklimatu un komandas ķīmiju uzbrukumā. Arī 45 gadus vecā Toma Breidija lēmums atgriezties spēlē, pēc tikai 40 dienu pavadīšanas "pensijā", izskatās izrādījusies kļūda, jo Tampabejas "Buccaneers" zaudējusi četras no pēdējām piecām spēlēm. Pirātiem neiekļūt izslēgšanas spēlēs gan vajadzētu būt samērā grūtam uzdevumam, jo pārējās NFC Dienvidu divīzijas komandas arī neizskatās pēc play-off materiāla.