Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:370, Did:0, useCase: 3

"Eagles" sadriskā "49ers" un otro reizi piecos gados cīnīsies par Lombardi trofeju

Emils Ozerinskis

"Eagles" sadriskā "49ers" un otro reizi piecos gados cīnīsies par Lombardi trofeju
Devonta Smita apstrīdamais bumbas ķēriens ielika pamatus "Eagles" uzvarai. Foto: AP/Scanpix

Nacionālās futbola konferences finālā Filadelfijas "Eagles" ar 31:7 noknābāja saspēles vadītāju traumu nomocīto Sanfrancisko "49ers", tādējādi piecus gadus pēc sava līdz šim vienīgā Super Bowl titula izcīnīšanas atgriežoties uz lielās skatuves.

Spriedzi starp abām komandām varēja sajust jau pirms spēles, iesildīšanās laikā sakasoties Filadelfijas vadošajam uzbrucējam Eidžejam Braunam (rec: 28 jardi) un viņa sedzējam Sanfrancisko malējam aizsargam DžimijamVordam. Kašķis starp komandām turpinājās spēles pirmajā pirmajā bumbas atspērienā, pēc kura abu vienību speciālo komandu spēlētāji nolēma nedaudz pagrūstīties.

"Eagles" iesāka spēli ar agresīvu uzbrukuma manieri, ceturtajā izspēlē nolemjot izpildīt riskantu piespēli, nevis doties pēc trīs punktiem ar spērienu. Sarežģītu bumbas tvērienu ar vienu roku veica Devonta Smits (rec: 36 jardi), ievērojami pietuvojot putnus pretinieku gala zonai. Smits gan steidzināja savu komandu veikt ātru nākamo izspēli, lai nedotu iespēju pretiniekiem pieprasīt video atkārtojumu, kas būtu anulējis malējā uzbrucēja iegūtos jardus un atdotu cūkādu viesiem. Pirmos punktus uz tablo ar ieskrējienu gala zonā ierakstīja Pensilvānijas komandas vadošais pussargs Mailss Sanderss (rush: 2TD, 48 jardi).

Sanfrancisko "49ers" spēles sākums izvērtās katastrofāls. Ar pēdējo numuru draftā izvēlētajam saspēles vadītājam Brokam Purdijam uzklupa "Eagles" vadošais piespēļu steidzinātājs Hasons Rediks (2 seki), kuram papildus motivāciju deva tas, ka viņš netika iekļauts starp trīs kandidātiem uz gada aizsardzības spēlētāja balvu. Purdijs pēc kontakta ar Rediku satraumēja elkoni un Sanfrancisko nācās izsaukt laukumā komandas ceturto saspēles vadītāju, 15 gadu veterānu Džošu Džonsonu. Savukārt kaliforniešu vadošais piespēļu steidzinātājs Niks Bosa traumēja ceļgalu, stāvot laukuma malā. Bosam kājās ietriecās speciālo komandu spēlētāji, kuri lielā ātrumā no laukuma ielidoja Sanfrancisko soliņa malā. Bosa tomēr bija spējīgs cīņu turpināt.

Nepatikšanu priekšā Kaila Šenehena komanda ieslēdza savu izcilo aizsardzību, ieminot zemē mājinieku uzbrukumu centienus. Savukārt pussargs Kristians Makafrijs (rush: 1TD, 84 jardi; rec: 22 jardi) apliecināja savu superzvaigznes statusu, pārņemot "49ers" uzbrukuma vezuma vilkšanu un izlīdzinot spēles rezultātu ar pirmo viesu piezemējumu. Savukārt "Eagles" uzbrukumu pirmā puslaika izskaņā ļāva turpināt lieki Sanfrancisko pārkāpumi, kas noveda putnus gala zonas tuvumā un deva iespēju Sandersam otro reizi izcelties ar tačdaunu.

36 gadus vecais veterāns Džonsons (pass: 74 jardi), kuram nācās aizstāt Purdiju (pass: 23 jardi), karjeras laikā bijis pieraksts 14 dažādās NFL komandās, kā arī spēles XFL un UFL turnīros. Tomēr pirmā pieredze play-off turnīrā izvērtās skarba, jo bumbas izspēlē vetrāns to nesatvēra, ļaujot pie olas formas spēles rīka tikt Nika Siriani komandai. Ar Bostona Skota (rush: 1TD, 21 jards) piezemējumu Filadelfija puslaika atpūtā varēja doties jau ar sev labvēlīgo 21:7.

Sanfrancisko nedienas turpinājās trešās ceturtdaļas sākumā, kad saspēles vadītājam uzklupa milzis Ndamukongs Sū. Džonsons atsita pakausi pret zemi un tika izņemts no spēles ar potenciālu smadzeņu satricinājumu. Šenehenam nācās izšķirties par piespēles īsti izdarīt nespējošā Purdija atgriešanos laukumā vai arī saspēles vadītāja pienākumu uzticēšanu Makafrijam. Izvēle krita par labu pirmajam, tomēr nespēja izdarīt piespēles un pāriešana tikai uz skriešanas spēli ļoti atviegloja ērgļu aizsardzības uzdevumu.

Filadelfijas saspēles vadītājs Džeilens Hērtss (pass: 121 jardi; rush: 1TD, 39 jardi) savas spēcīgās kājas bija pietaupījis otrajam puslaikam, liekot tās lietā ar kvoterbeka iezagšanos gala zonā regbija stilā. Kā nozīmīgs jāizceļ arī trešā "Eagles" pussarga Keneta Geinvela (rush: 48 jardi; rec: 26 jardi) sniegums, kas ļāva Filadelfijai droši turēt bumbu savā īpašumā. Sanfrancisko traumu dēļ un aizsardzības daudzo pārkāpumu rezultātā neitrālo līdzjutēju cerības uz saspringtu iznākumu nepiepildījās. Spēles beigu signāls tika sagaidīts ar Filadelfijas "Eagles" uzvaru 31:7, kas ceturto reizi komandu aizsūtīja uz Super Bowl finālcīņu.

Filadelfijas "Eagles" izcīnījusi trīs Nacionālās futbola līgas čempiontitulus pirms turnīra apvienošanas ar Amerikas futbola līgas komandām, triumfējot 1948., 1949. un 1960. gada sezonās. Savukārt Super Bowl ērā putni izcīnījuši vienu čempiontitulu, pirms pieciem gadiem Daga Pītersona trenētajai komandai ar rezerves saspēles vadītāju Niku Foulsu, liekot lietā Filadelfijas speciālo izspēli, izdevās kļūt par 2017. gada sezonas čempioniem.

Lielā Super Bowl spēle norisināsies Fīniksā naktī uz 13. februāri pulksten 1:30 pēc Latvijas laika. Puslaika pārtraukuma šovā uzstāsies Rianna.

NFL izslēgšanas spēļu konferenču fināli

Amerikas futbola konference
Kanzassitijas "Chiefs" - Sinsinati "Bengals"23:20
Nacionālā futbola konference
Filadelfijas "Eagles" - Sanfrancisko "49ers"31:7

Izmantotie resursi:
https://www.espn.com/nfl/