Layout: current: getContentLayoutLoad (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayoutLoad (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:370, Did:0, useCase: 3

Pirmā brāļu kauja Super Bowl vēsturē - "Eagles" pret "Chiefs"

Emils Ozerinskis

Pirmā brāļu kauja Super Bowl vēsturē - "Eagles" pret "Chiefs"
"Eagles" centrs Džeisons Kelsī un "Chiefs" balsta uzbrucējs Treviss Kelsī. Foto: AFP/Scanpix

Pulksten 1:30 naktī no svētdienas uz pirmdienu norisināsies Ziemeļamerikas sporta lielākais notikums - Nacionālās futbola līgas (NFL) fināls jeb Super Bowl. Līdz izšķirošajai čempiontitula cīņai nonāca abas regulārās sezonas labākās komandas Filadelfijas "Eagles" un Kanzassitijas "Chiefs".

Ik gadu Super Bowl spēlei pievēršas miljoniem cilvēku, kuriem amerikāņu futbols ikdienā ir vienaldzīgs. Gada augstākos TV reitingus NFL finālspēlei ļauj sasniegt tradicionāli iespaidīgs puslaika pārtraukuma šovs, kurā šoreiz uzstāsies skatuves māksliniece Rianna. Savukārt spēles pārtraukumos tiek demonstrētas īpaši Super Bowl cīņai sagatavotas reklāmas, kuras reklāmdevējiem izmaksā septiņus miljonus ASV dolāru par 30 sekunžu raidlaiku. Savukārt klātienē redzēt NFL sezonas finālcīņu arī nav nekāds lētais prieks. Vidējās biļešu cenas ir ap deviņiem tūkstošiem dolāru, bet pašās pieticīgākajās stadiona vietās jārēķinās ar šķiršanos no vismaz četriem tūkstošiem.

Super Bowl spēle pirmo reizi tika aizvadīta 1967. gada janvārī, lai pēc Nacionālās futbola līgas un Amerikas futbola līgas apvienošanas noskaidrotu 1966. gada čempioni. Lai gan pati finālspēle norisinās pēc gadu mijas, tomēr sezonu pieņemts numurēt pamatturnīra aizvadīšanas gada ietvaros. Šī būs jau 57. Super Bowl izcīņa, kas šoreiz norisināsies Arizonas "Cardinals" mājvietā Fīniksā.

Filadelfijas "Eagles" - agresivitāte iespējas priekšā

Pirms Super Bowl ēras Filadelfijas "Eagles" izcīnījusi trīs čempiontitulus 1948., 1949. un 1960. gadā. Pēdējo 57 gadu laikā pie Vinsa Lombardi vārdā nosauktās trofejas ērgļi tikuši vienu reizi, 2017. gada sezonas finālā uzveicot lieliski spēlējošo Tomu Breidiju. Toreiz Filadelfijas speciālā izspēle kļuva par vienu no NFL vēstures spilgtākajiem mirkļiem, saspēles vadītājam Nikam Foulsam pēc māņu izspēles kļūstot par bumbas ķērāju un veicot rezultatīvu piezemējumu.

No sastāva, kas pirms pieciem gadiem svinēja Filadelfijas pirmo Super Bowl titulu ierindā palikuši pieci futbolisti. Uzbrukuma līnijas spēlētāji Džeisons Kelsī un Leins Džonsons, aizsardzības līnijas spēlētāji Flečers Kokss un Brendons Grems, kā arī bumbas spērējs Džeiks Eliots. "Eagles" ģenerālmenedžeris Hovijs Rouzmens ir visagresīvākais sava aroda lietpratējs NFL, būdam visaktīvākais maiņu darījumu veicējs. Piecos gados Rouzmens gandrīz pilnībā pārbūvējis Filadelfijas sastāvu, nokomplektējot komandu, kas šajā Super Bowl izcīņā liekama nelielas favorītes statusā.

Pati svarīgākā pozīcija amerikāņu futbolā ir saspēles vadītājs. Pirms sezonas lielākais vairums apskatnieki un mediju personības par komandas klupšanas akmeni uzskatīja saspēles vadītāja pozīciju, uzskatot, ka Rouzmenam jāaizmana savas trīs pirmās kārtas drafta izvēles, lai iegūtu Āronu Rodžersu vai Raselu Vilsonu. Tomēr Rouzmena uzticība 24 gadus vecajam Džeilenam Hērtsam pilnībā attaisnojās. Hērtss neatlaidīgi strādāja vasaras periodā un vienu no saviem lielākajiem trūkumiem - precīza tālā piespēle, pārvērta par bīstamu ieroci. Hērtss ar savām spēcīgajām kājām varētu būt arī lielisks pussargs, atverot Filadelfijai plašas iespējas skriešanas spēlē. Ja ne 15. spēļu nedēļā gūtā pleca trauma, Hērtss varēja pretendēt uz sezonas MVP balvas iegūšanu, pamatturnīrā sakrājot 3701 piespēļu jardus, 22 piespēļu tačdaunus, 760 skriešanas jardus un 13 bumbas ienešanas gala zonā ar saviem skrējieniem.

Rouzmens izmantoja iespēju, ka Hērtss vēl spēlē ar otrajā kārtā draftēta spēlētāja līgumu, novirzot resursus izcilu spēlētāju iegūšanai. NFL draftā Rouzmens vienu no savām trīs pirmās kārtas izvēlēm iemainīja pret Eidžeju Braunu, kurš nebija apmierināts ar savu līgumu Tenesī. Brauns kopā ar gadu iepriekš draftēto malējo uzbrucēju Devonti Smitu kļuvis par bīstamu uzbrukuma duo, kuru komandas aizsargs Dariuss Slejs nodēvējis par Betmeniem, atbildodt uz jautājumu, kurš no komandas uzbrucējiem ir Betmens un kurš Robins. Braunam tika iesauka būdīgais Betmens, Smits tika nodēvēts par tievo Betmenu, bet Kvezs Vatkins saņēma apzīmējumu ātrais Betmens. Jautrībai pievienojās arī centra spēlētājs Džeisons Kelsī, kurš sevi nodēvēja par resno Betmenu, taču Slejam padomā bija citas idejas par komandas līdera apzīmējumu.

Rouzmens ne tikai piegādāja savam saspēles vadītājam ieroci uzbrukumā Brauna personā, bet arī veica izcilu darbu nokomplektējot komandas aizsardzību. Brīvo aģentu tirgū Rouzmens ar komandai samērā draudzīgu līgumu ieguva Hasonu Refiku, kurš ar 16 sekiem (otrā vieta līgā) un pieciem panāktiem fumbles (labākais līgā) tika nepelnīti atstāts aiz gada aizsardzības spēlētāju kandidātu strīpas. Malējā aizsarga pozīcijā Rouzmens pārtvēra no divīzijas konkurentes Ņujorkas "Giants" finansiālu iemeslu dēļ atskaitīto Džeimsu Bredberiju, bet īsi pirms sezonas starta no Ņuorleānas "Saints" iemainīja drošībnieka pozīcijas spēlētāju Sīdžeju Gārdneru-Džonsonu, kurš ar sešām pārtvertām bumbām atrodas sezonas statistikas galvgalī.

Sezonu Filadelfija sāka ar astoņām uzvarām pēc kārtas, bet pirmā neveiksme spēlē pret Vašingtonu uzreiz ļāva Rouzmenam identificēt sastāva iztrūkumu pretinieku skriešanas spēles aizsardzībā. Tādēļ jau pirms nākamās spēles komandas rindas papildināja aizsardzības līnijas milži Linvals Džozefs un Ndomekongs Sū, nekavējoties novēršot vienīgo sastāva robu komandā. Par vienīgo neveiksmi "Eagles" ģenerālmenedžera darbā var uzskatīt pirms maiņu termiņa beigām iegūto veterānu Robertu Kvinu, kurš savainojumu dēļ par īstu palīgu Filadelfijai nav kļuvis.

Nacionālajā futbola konferencē bez lielas pretestības Filadelfijas "Eagles" tika cauri izslēgšanas speļu turnīram, konferences finālā saraujot gabalos Sanfrancisko "49ers". Tādējādi 41 gadu vecais Niks Siriani savā otrajā sezonā pie komandas stūres nonācis līdz sezonas pēdējam mačam.

Kanzassitijas "Chiefs" - ekselences etalons

Amerikas futbola konferencē Toma Beidija Jaunanglijas "Patriots" dominanci pēdējos gados nomainījusi Kanzassitijas "Chiefs", kas piecus gadus pēc kārtas spēlējusi konferences finālā un trešo reizi četros gados iekļuvusi Super Bowl cīņā. Virsaišu panākumu pamatā ir izcilais Patriks Mahoumss saspēles vadītāja pozīcijā. 27 gadus vecais "Chiefs" kvoterbeks šajā sezonā nopelnīja savu otro MVP apbalvojumu. Interesanti, ka šajā tūkstošgadē neviens MVP balvu ieguvušais spēlētājs nav spējis tajā pašā sezonā kļūt par Super Bowl uzvarētāju. Mahoumss šo lāstu centīsies apgāzt.

Patriks Mahoumss un Kanzassitijas "Chiefs" uzjāja stikla kalnā 2019. gada sezonā, pēc 50 gadu pārtraukuma atgriežoties čempiones tronī. Gadu vēlāk virsaiši atkal spēlēja finālā, tomēr Tomu Breidiju no septītā titula iegūšanas Kanzassitija neatturēja.

Pirms šīs sezonas neapmierināts ar savu līguma apmēru kļuva "Chiefs" vadošais malējais uzbrucējs Tairīks Hils. Tā vietā, lai dotu Hilam elitāra līmeņa spēlētāja līgumu, ģenerālmenedžeris Brets Vīčs aizmainīja uzbrucēju uz Maiami. Daudzi uzskatīja, ka ar to būs pienācis gals "Chiefs" pretenzijām uz titulu. Taču Hila atlīdzības apmērs tika izdalīts vairākiem spēlētājiem, malējo uzbrucēju rindas papildinot Džudžu Smitam-Šusteram no Pitsburgas, Markvezam Valdesam-Skenlingam no Grīnbejas un maiņas darījumā iegūtajam dziļā "Giants" rezervē nonādinātajam Kaderiusam Tounijam.

Aizvadot kārtējo rezultatīvo sezonu, balsta uzbrucējs Treviss Kelsī izvirzījis pavisam nopietnas pretenzijas, lai karjeras izskaņu sagaidītu kā izcilākais šīs pozīcijas spēlētājs NFL vēsturē. Dažādos statistikas rādītājos Kelsī sācis apsteigt karjeru noslēgušo Robu Gronkovski. Aizsardzības līnijā "Chiefs" līderis ir Kriss Džounss, kuram gan nesolas viegla spēle pret līgas labāko uzbrukuma līniju.

Pamatturnīrā 14 uzvaras guvušajai Kanzassitijai sprunguli spieķos ielika Mahoumsa gūtā potītes trauma, tomēr virsaiši apstādināja gan uzlēcošās zvaigznes no Džeksonvilas, gan spēja uzveikt iepriekšējās trīs spēles sevi pieveikušo Sinsinati "Bengals".

Lielais sarkanais

Kanzassitijas "Chiefs" galvenais treneris Endijs Rīds ir vienīgais treneris NFL vēsturē kurš guvis simts uzvaras ar divām dažādām franšīzēm. Protams, ka bez "Chiefs" viņš to paveicis arī ar "Eagles". Vairākas no trenera Rīda iestrādnēm vēl aizvien tiek izmantotas Filadelfijā, kā arī Rīds savulaik draftējis vairākus no "Eagles" pierdzējušajiem līderiem. Filadelfijas līdzjutēju vidū lielais sarkanais vēl aizvien tiek turēts augstā cieņā, lai gan līdz čempiontitulam Rīdam Filadelfiju aizvest neizdevās, piekāpjoties "Patriots" 2004. gada sezonas Super Bowl cīņā.

Lai gan par trenera Rīda motivāciju pret Filadelfiju tiek daudz runāts, tomēr arī "Eagles" gelvanajam trenerim Nikam Siriani ir savi rēķini kārtojami. Siriani pirmais NFL trenera darbs bija "Chiefs" malējo uzbrucēju trenēšana, taču Rīds, pārejot no Filadelfijas un Kanzassitiju, nolēma Siriani no sava jaunā treneru korpusā atskaitīt.

Kurš dēls mātei mīļāks?

Pirmo reizi Super Bowl vēsturē viens pret otru spēlēs brāļi. Džeisons Kelsī ir viens no līgas labākajiem centra pozīcijas spēlētājiem. 35 gadus vecais futbolists noteikti pēc karjeras beigām būs pretendents uz iekļūšanu Slavas zālē. Arī 33 gadus vecā Trevisa Kelsī nonākšana Slavas zālē ir visai neapstrīdama. Interesanti, ka brāļiem pastāvēja iespēja spēlēt kopā Filadelfijā, jo "Eagles" vienība 2013. gada draftā lūkojās pēc balsta uzbrucēja, tomēr Kelsī vietā "Eagles" izšķīrās par labu Zakam Ertzam, kas bija pareizs lēmums, jo Ertzs veica uzvaru nesošo piezemējumu Super Bowl finālā pirms pieciem gadiem.

Pirms šīs sezonas brāļi nolēma izveidot savu podkāstu, lai katru nedēļu aprunātos un jau nedaudz sāktu gatavoties potenciālajai karjerai pēc NFL aktīvo gaitu noslēgšanas. Podkāsts "New Heights" ātri kļuva par lielu hītu, strauji uzlecot līdz klausītākajiem sporta podkāstiem Amerikā. Tuvojoties Super Bowl izcīņai, podkāsts ieguvis vēl lielākus apgriezienus, kļūstot par visklausītāko sarunu šovu podkāstu vietnēs. Aizvadītajā nedēļā brāļi savā raidījumā aicināja ciemos savus vecākus, mēģinot no mātes izprovocēt atbildi uz jautājumu - kuram dēlam tiks justs līdzi.

Super Bowl fināli

SezonaUzvarētājaZaudētājaRez.MVP
2021.RamsBengals23:20Kūpers Kaps (WR)
2020.BuccaneersChiefs31:9Toms Breidijs (QB)
2019.Chiefs49ers31:20Patriks Mahoumss (QB)
2018.PatriotsRams13:3Džulians Edelmans (WR)
2017.EaglesPatriots41:33Niks Foulss (QB)
2016.PatriotsFalcons34:28Toms Breidijs (QB)
2015.BroncosPanthers24:10Vons Millers (LB)
2014.PatriotsSeahawks28:24Toms Breidijs (QB)
2013.SeahawksBroncos43:8Malkoms Smits (LB)
2012.Ravens49ers34:31Džo Flako (QB)
2011.GiantsPatriots21:17Īlajs Menings (QB)
2010.PackersSteelers31:25Ārons Rodžerss (QB)

Kura komanda uzvarēs 57. Super Bowl spēlē?

  • 58

  • 58


  -1 [+] [-]

, 2023-02-12 11:05, pirms gada
Kur bus iespejams skatities? Ari par maksu der

  -1 [+] [-]

, 2023-02-12 11:53, pirms gada
R101 rakstīja: Kur bus iespejams skatities? Ari par maksu der
NFL game pass pa 1eur. Cik skatos, tad Latvijā arī var paķert.

  -2 [+] [-]

, 2023-02-12 12:02, pirms gada
Jap, kā katru gadu NFL pass pa dolāru. Lielisks piedāvājums.

     [+] [-]

, 2023-02-13 01:26, pirms gada
Kā Tev iet, Bērziņ? rakstīja: Jap, kā katru gadu NFL pass pa dolāru. Lielisks piedāvājums.
Diemžēl šobrīd nestrādā tas sūds. Tā jau labprāt to dolāru samaksāt, bet nevar.

     [+] [-]

, 2023-02-13 01:42, pirms gada
Pro7

     [+] [-]

, 2023-02-13 02:56, pirms gada
Interesanti, ka US regulāri mēģina uzspiest pārējiem šo pasākumu kā kko mega, bet, kā ir poxuj, tā ir.

     [+] [-]

, 2023-02-13 03:45, pirms gada
optimuss rakstīja: Interesanti, ka US regulāri mēģina uzspiest pārējiem šo pasākumu kā kko mega, bet, kā ir poxuj, tā ir.
Tik pat interesanti, kā tavs viedoklis par to... Bet kā ir poh*, tā ir

     [+] [-]

, 2023-02-13 04:48, pirms gada
Puslaiku pārtraukumā jāuzmet likme uz kanzasas šefiem