Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:370, Did:0, useCase: 3

Sirds apstāšanos piedzīvojušā Hemlina stāvoklis uzlabojas, sportists atgriezies Bufalo

Emils Ozerinskis

Sirds apstāšanos piedzīvojušā Hemlina stāvoklis uzlabojas, sportists atgriezies Bufalo
Demars Hemlins. Foto: AFP/Scanpix

Amerikāņu futbola aizsargam Demaram Hemlinam izdevās izmukt no traģēdijas. Pagājušajā pirmdienā spēles laikā sirds apstāšanos piedzīvojušo spēlētāju medicīnas darbinieku profesionālā reakcija spēja glābt. Šonedēļ Hemlins izrakstīts no Sinsinati Universitātes slimnīcas un savu atlabšanu turpinās Bufalo.

Nacionālās futbola līgas (NFL) 17. spēļu nedēļas pirmdienā tika gaidīts regulārā turnīra viens no potenciāli aizraujošākajiem mačiem. Savā starpā tikās pērnās sezonas Super Bowl fināliste Sinsinati "Bengals" un viena no turnīra favorītēm Bufalo "Bills". Spēle bija ar lielu svaru cīņā par Amerikas futbola konferences līderpozīciju, kas dotu iespēju potenciālajai uzvarētāju komandai pirmajā izslēgšanas spēļu kārtā atpūsties.

Spēle aprāvās pirmās ceturtdaļas laikā, kad parastā futbola cīņas epizodē viens ar otru sadūrās Sinsinati malējais uzbrucējs Tī Higinss un Bufalo drošībnieka pozīcijas spēlētājs Demars Hemlins. Pēc sadursmes Hemlins piecēlās kājās, bet sekundi vēlāk saļima bezsamaņā. Bija noticis ārkārtīgi rets atgadījums, par kuru kā iespējamu raksta medicīnas grāmatās, taču dzīvē tas iespējams vien apstākļu sakritības rezultātā.

Higinss ietriecās Hemlina krūtīs tieši ļoti īsajā brīdī, kad sirds ritmā tiek veikts impulss, kas izraisa tālāku ķēdes reakciju pareizai sirds ritma darbībai. Nelaimīgā kārtā šī it kā nevainīgā spēlētāju sadursme izsita no ierindas Hemlina sirds ritmu un sportists piedzīvoja sirds apstāšanos. Vairāk nekā desmit minūtes medicīnas personāla darbinieki veica sirds masāžu un mākslīgo elpināšanu, lai reanimētu Hemlinu.

Gan Bufalo, gan Sinsinati komandu futbolisti, kuri pie galvas traumām un lauztiem kauliem tik nežēlīgā sporta veidā kā amerikāņu futbols ir pieraduši, nebija viegli valdīt asaras. Kritiskā stāvoklī Hemlins tika nogādāts Sinsinati Universitātes medicīnas klīnikā, kas ir vienīgā tik augsta līmeņa slimnīca tuvākajā apkārtnē, kas bija spējīga uzņemt tik akūtu pacientu.

Medicīnas darbinieku profesionalitāte un ātrā reakcija izglāba Hemlina dzīvību. Sportists pēc pamošanās no komas sākotnēji tika turēts pie elpināšanas caurules. Pirmais Hemlina jautājums ārstiem rakstiskā veidā bija "Vai mēs uzvarējām?" Uz ko ārsti atteica, ka Hemlins ir uzvarējis dzīves spēlē.

Nedēļas vidū elpošanas caurule tika izņemta un futbolists elpoja pats saviem spēkiem, kā arī varēja komunicēt ar ģimeni un ārstiem. Svētdien futbolists no palātas vēroja savas komandas uzvaru pār Jaunanglijas "Patriots". Hemlins strauji progresē un viņa veselības stāvoklis uzlabojās, taču viņam tuvākajās nedēļas būs jāturpina uzraudzība Bufalo Medicīnas centra Kardioloģijas institūtā. Hemlins ārstu uzraudzībā veiksmīgi pārcieta lidojumu no Ohaio štata uz Bufalo.

Pati spēle starp Sinsinati un Bufalo komandām neatsākās. Ilgu laiku līdzjutēji tika turēti neziņā, lai 65 tūkstošu lielais skatītāju pūlis nesāktu atstāt Sinsinati stadionu un neapgrūtinātu ātrās palīdzības nokļūšanu slimnīcā. Komandu galvenie treneri Šons Makdermots un Zeks Teilors vienojās, ka spēli pēc nelaimes gadījuma neturpinās.

Tā kā spēle norisinājās tik tuvu regulārās sezonas izskaņai, tad praktisku iespēju spēli aizvadīt vēlāk nebija iespējams noorganizēt. Tādēļ līga izvirzīja vairākus potenciālos risinājumus. Tostarp pie attiecīgiem iznākumiem pēdējā spēļu kārtā pastāvēja iespēja, ka Sinsinati un Baltimoras "Ravens" savstarpējā play-off spēlē mājinieci varēja noteikt monētas mešana, tomēr "Bengals" uzvara regulārās sezonas izskaņā to novērsa. Ja "Bills" un "Bengals" ceļi krustosies izslēgšanas spēlēs, tad duelis tiks aizvadīts neitrālā laukumā.

Tas kā NFL sabiedrība apvienojās pēc nelaimes gadījuma atspoguļojās Demara Hemlina labdarības organizācijas ziedojumu ieņēmumos. Nedēļas laikā saziedoti vairāk nekā 8,5 miljoni ASV dolāru.

Bufalo "Bills" draftēja Pitsburgas Universitātes "saftey" pozīcijas spēlētāju Hemlinu 2021. gada drafta sestajā kārtā ar kopējo 212. izvēli. Savā debitanta sezonā Hemlins bija speciālo komandu spēlētājs, bet šosezon futbolists tika pie iespējas spēlēt "Bills" pamatsastāvā.

Šajā nedēļas nogalē sāksies NFL izslēgšanas spēļu turnīrs ar "wild card" kārtas cīņām. Bufalo "Bills" svētdien pulskten 20:00 pēc Latvijas laika sāks dueli ar Maiami "Dolphins" vienību.

Izmantotie resursi:
https://www.espn.com/nfl/story/_/id...