Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:370, Did:0, useCase: 3

NFL 97. sezona – bez Peitona, ar Losandželosu

Juris Miņins
Juris Miņins

NFL 97. sezona – bez Peitona, ar Losandželosu
Foto: AFP/Scanpix

Šonakt, 3:30 pēc Latvijas laika, ar spēli starp Karolīnas “Panthers” un Denveras “Broncos” sāksies jaunā Nacionālās futbola līgas (NFL) sezona. Ko no tās mēs varētu gaidīt?

Nacionālā futbola līga lēnām, bet pamatīgi tuvojas savai simtajai sezonai, jo šogad ir 97. reize, kad Ziemeļamerikas labākās profesionālā amerikāņu futbola komandas sacenšas par čempionu titulu, kas gadu laikā ir ieguvis Vinsa Lombardi vārdu un tiek piešķirts “Super Bowl”, kas ir ASV lielākā un nozīmīgākā sporta spēle visā gadā, uzvarētājiem. Tiesa, līdz finālspēlei, kas šosezon norisināsies Hjūstonā, vēl kāds laiks ir jāpagaida, jo vispirms ir jāaizvada regulārā sezona, kas sāksies Denverā, kur esošie čempioni “Broncos” uzņems Karolīnas “Panthers”.

Kas šajā sezonā būs jauns? Jāsāk ar to, ka šīsezona būs nepierasta dēļ tā, ka par karjeras beigām ir paziņojuši virkne spēlētāju, kas vēl iepriekšējā sezonā bija neatņemama līgas sastāvdaļa – Peitons Menings, Maršavns Linčs, Čārlzs Vūdsons, Kelvins Džonsons, Džareds Alens, Čārlzs Tilmans un Gregs Dženingss. Šo spēlētāju aiziešana pensijā, protams, maina ne tikai skatu uz līgu, bet arī katras komandas rokrakstu, jo, piemēram, pēc Peitona Meninga aiziešanas, Denvaras komandas saspēles vadītāja pozīcija ir pārcietusi tādas izmaiņas kādas pat grūti iedomāties, jo vienas staprsezonas laikā pirmā numura vieta bija piemērīta uzreiz četriem saspēlniekiem. Un nav jau tā, ka tikai “Broncos” tika atstāta ar milzīgu caurumu sastāvā, jo ikviens no iepriekšminētajiem bija kas vairāk kā vienkāršs futbolists, kas dara savu darbu.

Protams, ka tāpat var runāt par neskaitāmajiem jaunajiem līgumiem un augsta līmeņa spēlētāju pāriešanu no vienas komandas uz otru, piemēram, Džoša Normana pāreju no “Panthers” uz “Redskins”, Demarko Mareja aizmainīšanu no Filadelfijas “Eagles” uz Tenesī “Titans” vai Roberta Grifina pāreju no “Redskins” uz “Browns”, taču tas viss, kā saka, piederas pie lietas, jo NFL tirgus tāpēc ir tirgus, taču to kurš no pirkumiem vai maiņu darījumiem ir bijis pats izddevīgākais, to mēs redzēsim tikai pēc kāda laika.

Laikā, kas tika aizvadīts no 50. “Super Bowl” spēles līdz 8. septembrim, NFL notika daudz un dažādas lietas, kas saistās ar spēlētāju diskvalifikācijām, proti, tieši šajā starpsezonā šis jautājums aktualizējās jo īpaši, tāpēc, ka līga gan dalīja diskvalifikācijas, liekot “mazliet atpūsties” Tomam Breidijam vai Līveonam Belam, gan atgrieza no diskvalificētos spēlētājus (Dž.Gordons), gan baidīja ar nepielaišanu spēlēm “Al Jazeera” dopinga skandālā apsūdzētos. Īsāk sakot, līga izmantoja savu ietekmi un varu, lai tiešā veidā ietekmētu spēlētājus. Pašiem spēlētājiem tas, protams, nepatīk un viņi mēģināja un mēģinās samazināt NFL komisāra Rodžera Gūdela varu, taču pagaidām viņiem ir jārēķinās, ka par katru nelikumīgu darbību var sekot bargs sods.

Šī starpsezona iezīmējās arī ar to, ka pirmo reizi kopš 1997. gada kāda NFL komanda ir nomainījusi savu mājvietu. Šoreiz gan nav runa par jauna stadiona uzbūvēšanu, bet gan par pilsētas pieraksta vietas maiņu, jo komandu, ko mēs kādu laiku zinājām kā Sentluisas “Rams”, jaunie īpašnieki ir pārcēluši uz Losandželosu, kur tā jau kādu laiku (1946-1994) bija bāzējusies.

Protams, ka, tā kā komanda nav būvēta no jauna, tad nekas grandiozs jau nemainīsies un “Rams” turpinās to iesākto darbu, kas ir darīts līdz šim, proti, veidos komandu, kas atkal ļaus viņiem pretendēt uz čempionu titulu, kā tas bija pirms gadiem piecpadsmit, kad komandu pazina pēc otra nosaukuma - “Lieliskākais šovs uz zāliena”.

Viens no pirmajiem soļiem uz to tika sperts pirms sezonas, kad tika draftēts pussargs Tods Gērlijs, bet šī gada draftā komanda ar kopējo pirmo numuru izvēlējās saspēles vadītāju Džaredu Gofu. Tiesa, pirmssezonā viņš sevi nav parādījis tik spoži, lai stātos pie komandas stūres jau no pirmā mača un, visdrīzāk, sezonu sāks kā 3. numurs.

Runājot par saspēles vadītājiem, jāsaka, ka ar viņiem pēdējā brīdī dažām komandām radās problēmas, jo Dalasas "Cowboys" saspēlnieks Tonijs Romo guva smagu muguras savainojumu, kamdēļ dalasiešiem nācās slēgt līgumu ar Marku Sančezu, kurš būs debitanta Daka Preskota dublieris, bet Minesotas "Vikings" uz sezonu palika bez Tedija Bridžvatera, kurš treniņā guva ceļgala krustenisko saišu plīsumu. Šo zaudējumu minesotieši aizpildīja iemainot Semu Bredfordu. Protams, ka par Bredfordu tika atdots ļoti daudz (drafta izvēles tiesības 2017. gada 1. kārtā), taču komanda nevēlējās zaudēt laiku, jo vēlas panākumus uzreiz.

Kuras komandas ir galvenie pirmssezonas favorīti uz titulu? Jāsaka, ka pirms sezonas kaut ko prognozēt ir nepateicīgs darbs, jo neviens komandas nav redzējis realitātē, proti, kaujas apstākļos, jo pirmssezonas pārbaudes spēlēs vienības risina katra savus uzdevumus un uzvara nav jāiegūst par katru cenu.

Neskatoties uz to, protams, ka jāsauc tās pašas komandas, kas pēdējā laikā parasti tiek sauktas – Sietlas “Seahawks”, Jaunanglijas “Patriots”, Pitsburgas “Steelers”, Grīnbejas “Packers”, Karolīnas “Panthers” un Arizonas “Cardinals”. Tajā pašā laikā, kā jau katru gadu, noteikti būs arī kāda vienība, kas visus pārsteigs, tāpat, visdrīzāk, kāda no jau nosauktajām, arī parūpēsies par pārsteigumu, šoreiz gan negatīvu.

Kas attiecas uz esošajiem čempioniem, Denveras "Broncos", tad viņiem, jau bez leģendārā Peitona Meninga uzbrukumā, būs ļoti grūti ne tikai atkārtot iepriekšējo sasniegumu, bet pat kvalificēties izslēgšanas mačiem, taču, no otras puses, nav arī jāgaida, ka denverieši uzreiz kļūs par autsaideriem.

Te gan arī jāņem vērā tas, ka NFL ir ļoti līdzvērtīgs čempionāts un tā īsās sezonas dēļ (regulārajā sezonā ir vien 16 mači), katra spēle ir nozīmīga un īpaši noskaņot spēlētājus uz to nevajag, kas nozīmē, ka uzvarēt var ikviens un jebkuru.

Interesanti, ka oficiālā NFL sezonas atklāšana šajā sezonā tika izgāzta, jo pirmo pārbaudes spēli bija jāatceļ spēlei nepiemērotā laukuma dēļ. Jācer, ka tā būs kalpojusi par labu zīmi aizraujošai, notikumiem bagātai un neprognozējamai sezonai!

NFL regulārā sezona, 1. nedēļa

DatumsViesiMājnieki
9.09.PanthersBroncos
11.09.PackersJaguars
BillsRavens
BearsTexans
BrownsEagles
BuccaneersFalcons
VikingsTitans
BengalsJets
RaidersSaints
ChargersChiefs
DolphinsSeahawks
LionsColts
GiantsCowboys
12.09.PatriotsCardinals
13.09.SteelersRedskins
Rams49ers

     [+] [-]

, 2016-09-08 20:06, pirms 8 gadiem
BEIDZOT,SVĒTKI IR KLĀT! AIZIET COWBOYS!!! Jāatzīst,ka arī jaunais touchback noteikums,ka tagad būs no 25 jardu līnijas spēli padarīs vēl interesantāku vai arī tieši pretēji!