Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:213, Did:0, useCase: 3

Semeņaks: "Rīgā būs labākais futbola šovs pasaulē"

Rolands Eliņš

Semeņaks: "Rīgā būs labākais futbola šovs pasaulē"
Foto: Renārs Koris/Ghetto Football

"Ar lielu un ilgu darbu esam panākuši, ka ielu futbola sezonas kulminācija norisināsies Rīgā," par novembra sākumā gaidāmo Pasaules kausa izcīņu 3x3 futbolā sacīja "Ghetto Football" līderis Antons Semeņaks intervijā portālam Sportacentrs.com.

1. un 2. novembrī Rīgā notiks Pasaules kausa izcīņa 3x3 futbolā. Turnīram kvalificējušās 32 valstu komandas, katra izejot cauri kvalifikācijas sietam savā reģionā. Tas būs pirmais PK finālturnīrs ielu futbolā, taču Starptautiskā ielu futbola federācija, kuras izveidošanā aktīvi piedalījās arī Latvijas puse, vēlas to padarīt par tradīciju un rīkot Pasaules kausu reizi divos gados.

"To droši var saukt par lielāko ielu futbola turnīru pasaulē," sacīja Antons Semeņaks, ielu futbola kustības attīstītājs Latvijā. "Noteikti jāierēķina arī kvalifikācijas sacensības, lai šeit vispār nokļūtu, un kopējais dalībnieku skaits, kas cīnījās par vietu Pasaules kausā, ir ļoti liels. Katrā valstī notika vairākas kvalifikācijas kārtas, arī Latvijā cīņa par vietu Pasaules kausā bija visas sezonas garumā. Šī būs sezonas kulminācija."

"Kā nonāca līdz tam, ka tieši Rīga var uzņemt pirmo Pasaules kausu ielu futbolā? Tika novērtēta "Ghetto Games" organizācijas pieredze un kapacitāte," sacīja Semeņaks. "3x3 futbola tradīcijas izkopjam jau 14 gadu garumā, aktīvi iesaistāmies šī sporta veida starptautiskajā attīstībā. Bet jāatzīst, ka Rīga nebija pirmā izvēle - skaidrs, ka Latvija nav labākā un lielākā futbola valsts pasaulē, ir daudzas citas valstis, kuras ir bagātākas resursu un tradīciju ziņā."

"Pirmais variants bija Amsterdama. Nīderlandi var saukt par ielu futbola aizsācēju Eiropā, līdz ar to šāds variants bija loģisks. Tāpat vairākām ārzemju komandām patika šis variants, jo uz Amsterdamu ir tiešie reisi arī, piemēram, no Ķīnas un Brazīlijas," skaidroja "Ghetto Football" līderis. "Tas bija vērā ņemams faktors, jo no šīm valstīm nokļūt Rīgā ir ilgāk un dārgāk. Taču Amsterdamai tomēr šim turnīram nebija pieejama attiecīga infrastruktūra un kapacitāte, tad nu izdevās pārliecināt iesaistītās puses, ka arī Latvijā būs forši."

"Protams, arī klimata faktors. Ja Pasaules kausu uzņemtu, piemēram, Spānija, būtu citādi apstākļi. Taču tikām pāri visiem ierobežojumiem, un liels prieks, ka, attīstot šo turnīru starptautiski, piesaistīsim papildu interesi arī no vietējās publikas," teica Semeņaks. Rīgā spēles notiks "Dzintars" rūpnīcas teritorijā Mālu ielā 30, ko Semeņaks nosauca par oriģinālu un interesantu ielu futbola spēļu vietu, kas arī raisījusi interesi citu valstu vidū.

Organizatori norāda, ka sacensībās tiek gaidītas vairākas lielākās ielu futbola zvaigznes. "Dažas no tām jau bijušas Rīgā un spēlējušas šeit, gribētos viņus saukt par regulāriem viesiem. Bet šoreiz gaidāma arī citu kontinentu lielāko futbola zvaigžņu atbraukšana. Man pašam personīgi lielākais prieks un interese ir par Kolumbijas un Brazīlijas komandām. Galu galā, arī lielajā futbolā Eiropas klubos nereti spilgtākie spēlētāji ir tieši no Dienvidamerikas."

Starp 32 dalībvalstīm, kas Rīgā cīnīsies par Pasaules kausu, tikai trīs nav piedalījušās klasiskā futbola lielajā Pasaules kausā - Kirgizstāna, Nepāla un, protams, Latvijai, kurai līdz šim sasniegumam līdz šim bijis visnotaļ tālu. Taču ielu futbolā Latvija ne tikai piedalīsies, bet arī uzņems Pasaules kausu.

"Šeit var vilkt paralēles ar 3x3 basketbolu, kur mūsu puiši izcīnīja olimpisko zeltu," skaidroja Semeņaks. "Kamēr citiem vēl šāda sporta veida nebija, Latvijā jau aktīvi darbojās "Ghetto Basket", kas eksistēja vēl pirms 3x3 basketbola. Pateicoties Raimondam Elbakjanam, 3x3 basketbola sākuma brīdī Latvijā jau bija šī sporta veida tradīcijas. Futbolā ir līdzīgi - pirms citi pasaulē spēlēja pēc šiem noteikumiem, Latvijā jau bija iestrādnes un tradīcijas."

Latvijas komanda tiek pieskaitīta pie Pasaules kausa favorītēm - teikums, ko droši vien nekad nedzirdēsim klasiskajā futbolā. Turnīra organizētāji aicina līdzjutējus ierasties klātienē, turklāt ne tikai atbalstīt vietējos spēlētājus, bet arī izbaudīt spēli.

"Gaidām visus interesentus," sacīja Semeņaks. "Spēles notiks unikālā lokācijā. Droši apgalvošu, ka šis būs labākais futbola šovs pasaulē. Kādēļ tā apgalvoju? Jo ielu futbolā tiek spēlēts brīvs futbols, arī tie spēlētāji, kuri nav superzvaigznes, atļaujas spēles laikā rādīt trikus un skaisti spēlēt ar bumbu, uz viņiem nav tāda spiediena kā lielajā futbolā, šeit nav tāda izteikta aizsardzības futbola un spēles uz rezultātu. Man patīk salīdzinājums ar Ronaldinju - jā, viņš izcīnīja arī vairākus titulus, taču cilvēki atceras viņu kā vienu no visu laiku labākajiem futbolistiem, jo viņš spēlēja ar prieku un radīja prieku arī skatītājiem. Ielu futbolā spēlētāji ir līdzīgi, un tas arī ir iemesls, kādēļ 1. un 2. novembrī mūs sagaida skaists futbols."

Dalībnieku sastāvs:

Brazīlija, Francija, Latvija, Japāna, Serbija, ASV, Itālija, Nīderlande, Kolumbija,
Vācija, Ķīna, Čīle, Austrija, Lielbritānija, Kirgizstāna, Bosnija un Hercegovina, Šveice, Austrālija, Dānija, Horvātija, Ēģipte, Polija, Spānija, Dienvidkoreja, Gruzija, Irāna, Meksika, Īrija, Ungārija, Beļģija, Nepāla, Argentīna.

Kas ir ielu futbols 3 pret 3?

Spēle norisinās uz 18x14 metru liela laukuma ar bortiem, vārtu izmērs 1,2x0,8 metri. Laukumā ir 3 spēlētāji no katras komandas, viens rezervē. Spēles ilgums 8 minūtes. Ja rezultāts ir neizšķirts, tad uzvarētāju noskaidro “bullīšos”.

     [+] [-]

, 2024-10-25 15:11, aizvakar
Nu gan sahaipoja sevi pamatīgi. Ronaldinju darīja ko darīja augstākajā līmenī un pie tam guva panākumus, tāpēc arī cilvēkiem tas patika, bet līdzīgus trikus tev katrs otrais puika Brazīlijā uz ielas parādīs. Tas, ka Latvijā to kurš katrs nevar izdarīt nepadara to par "labāko futbola šovu pasaulē". Tas vienkārši ir salīdzinoši jauns futbola formāts, kas dod lielāku brīvību spēlētājiem izpausties individuāli, jo uz laukuma reizē ir tikai 6 cilvēki.
Šā vai tā, lai izdodas pasākums.

     [+] [-]

, 2024-10-25 16:43, aizvakar
Prātīgāk būtu bijis pasākumu rīkot pāris nedēļas agrāk. Neesam dienvidu zeme.

     [+] [-]

, 2024-10-25 20:13, aizvakar
Protams, ka Nepāla visus nomazgās, nu varbūt brazilieši spēs pretī turēties!