Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:213, Did:0, useCase: 3

Skaidrojam: kāds ekipējums nepieciešams taku skrējieniem?

Skaidrojam: kāds ekipējums nepieciešams taku skrējieniem?
Foto: Mareks Gaļinovskis

Šajā nedēļas nogalē Riekstukalnā notiks sezonas otrais “Stirnu buka” posms. Ekipējumam šāda veida sacensībās ir citādākas nianses, nekā skrējieniem pa asfaltu, tāpēc portāls Sportacentrs.com uzrunāja taku skrējēju Andri Ronimoisu un “pulsometrs.lv” vadītāju Māri Berķi, lai saprastu, kāds ekipējums nepieciešams taku skrējieniem.

Apavi

Ar apaviem viss ir diezgan vienkārši - ja tie kājās jūtas ērti, tad tie konkrētajam skrējējam ir īstie, uzskata taku skrējējs un treneris Andris Ronimoiss. Te gan jāņem vērā “Stirnu Buka” specifika, skrējieni pārsvarā ir pa dažādiem segumiem, salīdzinoši maz pa asfaltu, tāpēc ir svarīgi izvēlēties taku skriešanas apavus. Būs gan krietni labāka saķere trases tehniskākajos posmos, gan būs labāk arī no drošības viedokļa, jo asfalta apaviem nav laba sānu kustību aizsardzība, ar ko pēdai taku skrējienos nereti ir jāsaskaras. Taku apavi ir stingrāki un labāk pasargā kājas. Taku apavi būs arī krietni izturīgāki, jo ir piemēroti skriešanai apvidū. Pirms apavu pirkšanas Ronimoiss iesaka tos noteikti uzmērīt, tajos pastaigāt, nedaudz paskriet.

Zīmolu un modeļu ir ļoti daudz un plašā izvēlē, iesācējiem viņš rekomendē sākt ar apaviem, kas ir ar lielāku atbalstu pēdā – tas palīdzēs nedaudz labāk izvairīties no savainojumiem. Pieredzējušāki skrējēji jau var izvēlēties arī agresīvākus modeļus, kuros ir upurēts komforts, lai mazinātu apavu svaru. Tiesa, ar šādiem apaviem nerekomendētu skriet ļoti garas distances.

Apģērbs

Apģērbam uz sacensībām vai treniņiem jābūt brīvam, netraucējošam. Ronimoiss rekomendē lietot sporta zeķes un apakšveļu, jo tas ļaus labāk izvairīties no noberzumiem. Šajā jautājumā gan katram ir nedaudz sava pieeja, kas attīstās, laika gaitā meklējot labākos risinājumus. Aukstākā laikā pareizais apģērba apjoms būtu tāds, kurā, uzsākot treniņu, ir nedaudz vēsi – tad, slodzei palielinoties, būs tieši laikā.

Ja ar apģērba daudzumu nesanāk trāpīt, šādos laikapstākļos Ronimoiss iesaka ģērbties vairākās plānās kārtās, lai pie vajadzības kādu no kārtām varētu novilkt. Pārsvarā novērots, ka skrējēji saģērbjas par siltu, nevis par plānu, un līdz ar to skrienot ir spiesti noģērbties plānāk vai arī pārkarst, kas negatīvi ietekmē sniegumu. Labs veids, kā regulēt karstumu, ir tā saucamie slīvi uz rokām, kurus nepieciešamības gadījumā var pabīdīt augstāk vai zemāk un attiecīgi noregulēt nepieciešamo siltumu.

Karstā laikā noteikti ieteiktu ģērbties gaišās drēbēs, izvairīties no melna apģērba. Noteikti vilkt galvas segu, lai pasargātu sevi no tiešas saules. Runājot par sacensībām, būtu svarīgi gan apavus, gan pārējo ekipējumu pirms tam notestēt, lai sacensību dienā nav nepatīkami pārsteigumi. Sauļošanās krēms arī var labi palīdzēt cīņā ar karsto sauli, tas pasargās ne tikai pret apdegumiem, bet ļaus tik ātri nepārkarst.

Foto: Mareks Gaļinovskis

Sporta pulksteņi

Savukārt “pulsometrs.lv” vadītājs Māris Berķis sniedz ieskatu, kādi sporta pulksteņi būtu labāki taku skriešanai. Šobrīd tādas funkcijas kā GPS un pulsa lasītājs pulkstenī jau ir pamatlietas un, protams, arī taku skriešanā bez tā neiztikt. GPS ļauj saprast skriešanas ātrumu, noskrieto distanci, bet pēc skrējiena ļauj redzēt visus kustības datus aplikācijā. Savukārt pulsa mērītājs ļauj skrējējam saprast sportošanas intensitāti.

Bet, kas vēl bez pamata lietām ir mūsdienu sporta pulksteņos taku skriešanai?

Barometriskais altimetrs
Ja pulkstenī ir barometriskais altimetrs, tas nozīmē, ka tas spēs adekvāti mērīt augstuma metrus. Taku skriešanā tas ir svarīgi – varēsim labāk novērtēt savu sniegumu, ja zināsim cik daudz augstuma metru ir pieveikti. Pārsvarā šī funkcionalitāte ir dārgākos pulksteņos – “Garmin” ražotajos “Forerunner 745”, “Forerunner 945” un “Fenix” modeļos, “Polar” top modeļos, “Suunto” augstākā plaukta modeļos, bet ir arī daži budžeta klases pulksteņi, kas spēj labi mērīt augstuma metrus. Piemēram “Coros Pace 2”, kā arī “Garmin Venu” un “Vivoactive” 4/4s modeļi.

Maršrutu ielāde
Parasti taku skriešanas sacensībās tiek publicēti skriešanas maršruti. Lai negadītos noskriet no īstā maršruta, ir prātīgi maršrutu ielādēt pulkstenī – lai tas ziņo, ka esam aizskrējuši garām. Daudzos modeļos ir ielādējami maršruti, ļaujot sekot maršruta līnijai. Tā redzam savu atrašanās vietu pret kartē zīmēto līniju. Bet top modeļos, kā “Fenix 6”, “Fenix 7” un “Coros Vertix 2” ir arī vizuālas kartes. Protams, ja ir pieejama vizuāla karte, ir vieglāk orientēties – tas labi noder arī treniņos, ja dodamies apskatīt nezināmas takas.

Intensitātes plānošana
Ja vēlamies maksimāli labi izskriet sacensības, svarīgi nepārķert startu, kā arī neatskriet finišā ar liekām enerģijas rezervēm. Tādēļ svarīga ir plānošana. Jaunajos “Garmin” modeļos ir iespēja plānot atbilstoši maršrutam – izvēlēties ar kādu intensitāti dosimies pa kalnu uz augšu, cik ātri vēlamies sākt, un kā skriet distances otrajā daļā. Saplānojam vēl pirms skriešanas un pulkstenis teiks priekšā, vai turamies pie atbilstošā plāna.

Foto: Mareks Gaļinovskis

SOS poga
Mežā var gadīties visādi – varbūt būs reize, kad jāsauc palīdzība. Daudzos top “Garmin” modeļos ir pieejama SOS poga, kas nosūtīs ziņu ar GPS koordinātām iepriekš iestatītai kontaktpersonai. Tiesa, lai šis strādātu, ir jābūt līdzi telefonam - paši pulksteņi joprojām nav pievienoti pie tīkla. Bet, ja telefons ir somā vai kādā dziļā kabatā, ar pulksteni izsaukt palīdzību būs vienkāršāk.

Lukturītis
Jaunajos “Garmin Fenix 7X” ir iebūvēts lukturītis, kas kalpo ikdienas lietošanā un var noderēt arī distancē. Skrienot, var iestatīt, ka lukturītis mirgo atbilstoši skriešanas kadencei jeb soļu biežumam un tas padarīs sportotāju pamanāmāku – tā ir mazliet drošāk! Lukturītis gan nebūs tik spilgts kā pieres lampas – ar to gluži nesanāks izgaismot takas naktī, bet ikdienā ir ērtāk un sportot drošāk.