Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:213, Did:0, useCase: 3

Skarbajā "Vilkaču maratonā" Kalniņam trešā uzvara atkal ar jaunu rekordu

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Skarbajā "Vilkaču maratonā" Kalniņam trešā uzvara atkal ar jaunu rekordu
Gvido Kalniņš dodas pretī savai trešai uzvarai Vilkaču maratonā un kārtējam trases rekordam. Foto: Andris Jermuts.

Sestdien, 15. jūnijā, Gvido Kalniņš laboja sev piederošo divus gadus veco "Vilkaču maratona" rekordu par vairāk nekā trim minūtēm – 42 kilometrus ar 2300 augstummetriem veicot 4 stundās, 15 minūtēs un 16 sekundēs, izcīnot trešo uzvaru Baltijasgrūtākajā maratonā. Dāmu konkurencē 13 apļus visātrāk veica Linda Boldāne (5:25:24), arī tiekot pie trešās uzvaras.

Tukuma novada Sēmes pagasta Raudas mežā vairāk nekā simts taku skrējējiem tika dotas septiņas stundas, lai pieveiktu, iespējams, Baltijā grūtāko maratonu. Galvenais favorīts Gvido Kalniņš bija līderis no pirmā apļa un pakāpeniski iekrāja pārsvaru pār konkurentiem, drīz vien atstājot pārējiem cīņu tikai par otro vietu, kur dramatisku pavērsienu neizpalika. Tradicionāli sākumā priekšgalā izrāvās visos astoņos "Vilkaču maratonos" startējušais Valdis Miezītis, kā arī Latvijas simtgades Rīga–Valmiera skrējiena uzvarētājs Konstantīns Biktimirovs un daudzpusīgais talsenieks Gints Lūsis, kurš pirms trim nedēļām Rēzeknes pusē izcīnīja sudrabu Latvijas čempionātā (LČ) taku skriešanā "Stirnu buka" 76 kilometru distancē "Dubuļu Vilks". Skrējēju grupā bija arī daudzsološais Klāvs Stankevics, noslēdzot līderu piecinieku.

Kā bija sagaidāms, otrajā aplī Valdis Miezītis vairs necīnījās par augstām vietām un tika mainītas pozīcijas vadošajā grupā, ceturtajam sacensību centrā ieskrienot Kristapam Čehovičam, kurš pagājušajā mēnesī valsts svētkos tika pie bronzas LČ 100 kilometru šosejas skrējienā. Vēl pēc pāris 20 minūšu apļiem no vicelīdera goda tika izstumts Konstantīns Biktimirovs, kurš dienas beigās atkāpās līdz pat devītajai vietai. Pēc sestā apļa sacensības bija spiests pārtraukt trešajā pozīcijā esošais, vēl nesen Latvijas biatlona izlasē startējušais Gints Lūsis. Viņa vietu ieņēma otrs galvenais favorīts Kristaps Magone, kurš sacensību sākumā atradās pirmā desmita otrajā pusē. Latvijas taku izlases pārstāvja vājākā vieta bija debitanta statuss, ko sacensību noslēgumā izmantoja pirmais "Vilkaču maratona" uzvarētājs Dainis Limanāns, kurš spēja noskriet vienmērīgi visus 13 apļus bez lieliem kritumiem. Sacensību pirmajā daļā palaida priekšā Kristapu Magoni, pēc pieciem apļiem pat atkāpās līdz devītajai pozīcijai, taču pēc tam strauji kāpa augšā pa pozīcijām, īpaši nepalielinot tempu. Visu izšķīra pacietība un priekšā esošo skrējēju samazinātais temps skarbajā trasē. Desmitajā aplī Kristaps Magone apdzina vārda brāli Čehoviču, un notika kārtējā vicelīdera maiņa. Sešus no 13 apļiem pavadījis otrajā pozīcijā, Kristaps Čehovičs tomēr spēja saņemties un finišēt labāko pieciniekā.

Taču svarīgākie notikumi vēl bija tikai priekšā, jo Dainis Limanāns no devītās pozīcijas piecu apļu laikā jeb divās stundās un 10 minūtēs aizkļuva līdz otrajai vietai un to noturēja pēdējos trijos apļos, uzvarētājam Gvido Kalniņam (4:15:16) zaudējot 20 minūtes.

LČ bronzas medaļniekam taku skrējienā Gvido Kalniņam ir trīs uzvaras trijos startos, un visos ir laboti trases rekordi. Dainim Limanānam (4:35:48) bez uzvaras pirmajā "Vilkaču maratonā" ir četras otrās vietas, allaž piekāpjoties četriem dažādiem uzvarētājiem. Savukārt trešo vietu izcīnījušais debitants Kristaps Magone (4:40:38) par desmit sekundēm izspruka no tā, lai līderis viņu apdzītu par apli.

No 106 startējušajiem septiņās stundās 13 apļus pieveica 76, kas ir jauns rekords skaita ziņā. No 13 sievietēm deviņas spēja iekļauties kontrollaikā, tostarp trīs taku skrējējas vārdā Linda. Par uzvarētāju kļuva visu distanci līderes godā esošā Linda Boldāne (5:25:54), aiz sevis atstājot Aigu Taulīnu (5:43:58) no Saldus un Kristīni Slikšāni (6:11:42).

Ik pa trim nedēļām noskrienot 107 kilometru Rīga–Valmiera, ainavisko 75 kilometru "Stirnu buka" distanci "Vilks" un skarbo "Vilkaču maratonu" tiek nopelnīta izturībnieku balva "Dieva suns", kuru plānots pasniegt pēc trim nedēļām, 6. jūlijā, nākamajā seriāla "Stirnu buks" posmā Latvijas etnogrāfiskā muzeja lauku ekspozīcijā Vecpiebalgas Vēveros. Pērn balvu "Dieva suns" ieguva 16 vīri, šogad aptuveni 30 izturībnieku vidū būs arī pirmās dāmas – Kristīne Slikšāne, Dace Tetere un Linda Loce. Savukārt otrā balva divos gados tiks Andrim Markavam no Saldus, Kārlim Šķēlem, Aivaram Brezinskim, Gintam Bērziņam no Ikšķiles un Kristapam Caunem.

Informāciju sagatavoja
Matīss Vecvagaris/LSM