Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:13, Did:0, useCase: 3

Šaicāns: "Jau pēc 22./23.g. sezonas bija domas: ko es te vispār varu uzlabot?"

Rolands Eliņš

Šaicāns: "Jau pēc 22./23.g. sezonas bija domas: ko es te vispār varu uzlabot?"
Zintis Šaicāns. Foto: Mareks Gaļinovskis

Latvijas kamaniņu izlase aizvadījusi iespaidīgāko sezonu savā vēsturē, un tās galvenais treneris Zintis Šaicāns intervijā portālam Sportacentrs.com atzina, ka pārdomas par to, cik augstu šo panākumu latiņu vispār var celt, viņam bijušas jau iepriekšējā vasarā, stājoties amatā. "Taču apetīte rodas ēdot," sacīja Šaicāns, paužot prieku par izlases vasarā paveikto darbu treniņos un sportiski motivēto noskaņojumu pirms sezonas sākuma.

"Ar vasarā paveikto darbu esmu ļoti apmierināts. Bija treniņnometnes, bija kārtīgi treniņi, bija redzama sportiskā motivācija un tiekšanās uz augstākiem mērķiem," sacīja Zintis Šaicāns. "Visiem zināms, ka šī ir pirmsolimpiskā sezona, un arī mums, treneriem, tas ir prātā, tāpēc tagad vēl varam iemēģināt kaut ko jaunu. Ir vairākas jaunas idejas, kopā ar treneri Danielu Fogeli izveidoti interesanti treniņplāni. Redzēsim, kā tie strādās, pārbaudīsim, lai olimpiskajā sezonā būtu gatavi."

Latvijas kamaniņu izlase Pasaules kausa sezonas sakumam noskaņojas šādā sastāvā: Kristers Aparjods, Gints Bērziņš un Kaspars Rinks vīriešu vieniniekos un Elīna Ieva Bota (iepriekš Vītola), Kendija Aparjode un Zane Kaluma dāmu vieniniekos, tāpat arī Mārtiņš Bots un Roberts Plūme, kā arī Eduards Ševics-Mikeļševics/Lūkass Krasts vīriešu divniekos. Aparjode izteikusi vēlmi startēt arī divniekos, bet tas būs atkarīgs arī no tā, kā sekmēsies treniņos rudenī, teica Šaicāns, uzsverot, ka sezonas gaitā PK sastāvam varētu pievienoties arī juniori.

Plašākās pārmaiņas starpsezonā pieredzējusi sieviešu izlase, kurā papildus Elīnas Ievas uzvārda maiņai izmaiņas ieviesa arī Sigitas Bērziņas, Frančeskas Bonas un Sanijas Ozoliņas aiziešana no sporta.

"Zin kā, jau iepriekšējās sezonas gaitā bija sajūtami tādi vēji gaisā," sacīja izlases treneris. "Šajos gados esam uzlikuši ļoti augstu latiņu, regulāri sasniedzam augstus rezultātus, un uz šī fona tagad dažām sportistēm vieta pasaules otrajā desmitniekā vairs neliekas apmierinoša. Pat 12. vieta pasaulē vairs neapmierina, bet gan skatās citās nākotnes perspektīvās" teica Šaicāns, acīmredzot atsaucoties par Bērziņas iepriekšējā sezonā paveikto Pasaules kausa kopvērtējumā. "Nu, ko es varu teikt - jā, mums ir vairāki sportisti, kuri brauc pa augstākām vietām, un tas atstāj psiholoģisku iespaidu. Bija laiki, kad ar 12. vietu PK kopvērtējumā tu būtu bijusi izlases līdere. Tagad esam to latiņu kopīgi pacēluši daudz augstāk."

Iepriekšējā sezonā Latvijas kamaniņu izlase izcīnīja septiņas medaļas pasaules čempionātā, kā arī mūsu pārstāvji bija "Top 4" pozīcijās PK kopvērtējumā trīs disciplīnās - Aparjods bija otrais, Bots un Plūme bija trešie divniekos, kamēr Elīna Bota bija ceturtā sievietēm.

"Iepriekšējā sezona bija vienkārši super, tur nav ko noliegt vai noslēpt," sacīja Šaicāns. "Bet apetīte jau rodas ēdot, ne? Mums ir lieli mērķi arī šosezon, visaugstākie. Vienmēr ir vieta uzlabojumiem tehniskajā ziņā. Protams, tie iepriekšējie panākumi bijuši tādi, ka jau latiņas noturēšana šajā līmenī būtu izcili. Tik un tā - lai to paveiktu, jāiegulda milzīgs darbs gan fiziskajā ziņā, gan tehniskajā, visu laiku jāattīstās. Man prieks mūsu komandā redzēt, ka mums patiešām ir šī savstarpējā mijiedarbība un motivācija, ka cits citu stumjam uz priekšu, līdz ar to ejot uz priekšu arī katrs atsevišķi."

"Man šī būs otrā sezona šajā amatā. Teikšu godīgi, jau 2022./23.g. sezona Latvijas kamaniņu izlasei bija tāda, ka es, stājoties amatā, pie sevis domāju, ko es te vispār varēšu uzlabot," turpināja Šaicāns. "Līdzīgi var domāt arī šovasar, sak, kur nu vēl augstāk? Bet nu jāpatur prātā, ka attīstībai vienmēr ir vieta."

Šaicāns norādīja, ka Latvijas izlases galvenais mērķis būs pasaules čempionāts Vistlerā, Kanādā un ka izlase centīsies sportiskās formas kulmināciju sasniegt šajās sacensībās. Pasaules kausa kalendārā šosezon ir deviņi posmi - pirmie septiņi Eiropā, ieskaitot Siguldu janvāra pirmajā nedēļā, bet pēc PČ Kanādā būs jādodas uz Āziju, jo kalendārā pēc trīs gadu pārtraukuma atgriezies Ķīnas posms, kā arī pirmoreiz kopš 2017. gada būs arī Dienvidkorejas PK posms olimpiskajā Phjončhanas trasē.

Tāpat ziņots arī par citām izmaiņām - sprinta sacensību vietā Pasaules kausā tiks aizvadītas jaukto komandu sacensības. Tā būs kā ministafete (ar divām kamanām), taču vienas disciplīnas ietvaros - gan vieniniekos (pa vienai dāmai un vienam kungam), gan divniekos (pa vienai ekipāžai dāmām un kungiem).

"Ļoti interesants jaunievedums," teica Šaicāns. "Tam vajadzētu būt interesanti skatītājiem un arī sportistiem. Mums jau bijušas diskusijas, kā šeit labāk veidot kombinācijas - vai likt uzsvaru uz vairāku nosacīti līdzvērtīgu pāru izveidošanu vai vienkārši likt labākos kopā ar labākajiem. Izaicinājums arī treneriem, rodas papildus intrigas. Skatīsimies, vai nākotnē tas nonāks arī līdz olimpiskajām spēlēm, bet nu PČ tas būs jau šosezon."

Kamaniņu izlases trenerim arī tika uzdots jautājums par vasaras notikumiem Latvijas bobslejā, sak, abi tomēr ir renes sporta veidi un vai bobsleja strīdi par atalgojumu un skandāli ar intervijām nerada satraukumu arī par kamaniņām?

"Mūs tas tā īsti neietekmē. Godīgi sakot, neesam nemaz par to runājuši," teica Šaicāns. "Jā, tie ir renes sporta veidi, ko daži varbūt uztver kā vienu un to pašu, taču tas vairāk attiecas uz bobsleju un skeletonu, kuri ir vienas federācijas paspārnē. Kamaniņām ir sava nacionālā federācija, esam nošķirtāk, ar paši savu izveidotu funkcionējošu sistēmu. Gribētu arī pateikt, ka mums ir saliedēts kolektīvs - protam izrisināt savus konfliktiņus paši, kad nu tādi gadās. Mums arī ir lieliska federācijas vadība, cenšamies, lai neviens nepaliek apbižots. Domāju, ka rezultāti runā paši par sevi. Savukārt šie rezultāti, manuprāt, rodas tieši no tā, ka kamaniņu sportam Latvijā ir tik laba bāze un spēcīgi pamati."

Pasaules kausa 24./25.g. sezonas kalendārs

DatumsVietaNotikums
30.11.-1.12.Lillehammere1. PK posms
7.-8.12.Insbruka2. PK posms
14.-15.12.Oberhofa3. PK posms
4.-5.01.Sigulda4. PK posms
11.-12.01.Altenberga5. PK posms
18.-19.01.VinterbergaEiropas čempionāts un 6. PK posms
25.-26.01.Oberhofa7. PK posms
6.-8.02.VistleraPasaules čempionāts
15.-16.02.Phjončhana8. PK posms
22.-23.02.Jaņcjina9. PK posms


     [+] [-]

, 2024-08-30 14:14, pirms 3 nedēļām
tad Vītolu "apcēlis" Mārtiņš Bots ?