Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3027, Did:0, useCase: 3

Vajag nazi un "ļauj katlam vārīties": Kanādas preses reakcija

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Vajag nazi un "ļauj katlam vārīties": Kanādas preses reakcija
Kristers Zoriks 2023. gada 29. augustā. Foto: FIBA

Pasaules kauss vēl nav populārs notikums Kanādā. Pirmkārt, spēles notiek naktī vai agri no rīta. Otrkārt, tāpat kā ASV, pasaules meistarsacīkstes nav tik prestižs notikums kā Olimpiskās spēles vai vietējie turnīri. Treškārt, vairākums valsts lielo mediju nav akreditējušies turnīram un, labākajā gadījumā, piedāvā ziņu aģentūru atreferējumus.

Kanāda beidzot piepilda potenciālu, gūstot pirmos panākumus Pasaules kausā

https://www.sportsnet.ca/nba/articl...

“Kanādas vīriešu valstsvienība visu dara pareizi. Tvītos nav pārrakstīšanās kļūdu, joki trāpa mērķī, tiešsaistē veiktie pasūtījumi piegādāti laikā un viss izskatās kā Instagramā.

Tā tam ir jābūt: izveido komandu ar Kanādas labākajiem talantiem, parūpējies par atbalstu un infrastruktūru, sameklē labu treneri, un ļauj katlam vārīties.

Iznākums – Kanāda izskatās kā pasaules līmeņa basketbola komanda un medaļu pretendente galvenajos starptautiskajos turnīros, tādējādi ieguvēja ir visa kanādiešu basketbola sabiedrība.

Te nu mēs esam. Grūti nenovērtēt Kanādas kvalitātes vai tās ļoti reālās iespējas nostāties uz pjedestāla Manilā 10. septembrī. Pagaidām viss par to liecina. Kanādieši spēlē tik labi vai labāk, nekā jebkurš tam spēja ticēt. Vai pat sapņot.

Kanādai ir trīs uzvaras trīs spēlēs, taču priekšā vēl garš ceļš. Kā minimums, pamatmērķa sasniegšanai – finišēt kā pirmajai vai otrajai komandai no Amerikām, tādējādi nodrošinot automātisku kvalificēšanos Parīzes spēlēm – nepieciešama vēl viena un, ļoti iespējams, divas uzvaras. Ar vienu uzvaru otrajā grupu turnīrā jāpietiek iekļūšanai ceturtdaļfinālā. Viena uzvara tur un Kanāda cīnīsies par medaļu.

Teorijā tālāk kļūs sarežģītāk. Taču, sakaujot iepriekš neuzvarēto Latviju, 101-75, pateicoties dominējošam otrajam puslaikam, sarkani-baltie pirmajā grupu turnīrā finišēja ar bilanci 3-0, pirmo reizi vīriešu izlases vēsturē uzvarot Pasaules kausa vai Olimpisko spēļu grupā.

Un, lai gan trešdien vēl gaidāmas spēles, izskatās droši, ka Kanādas +110 punktu attiecība būs labākā starp visām 16 komandām, kuras turpinās cīņu. Lietuvai pēc trīs spēlēm ir +76, bet ASV ar +55 – būs jāuzvar Jordāniju ar 56 punktu pārsvaru, lai šajā rādītājā pārspētu Kanādu.

Būtiskāks ir fakts, ka šobrīd Pasaules kausā neviens nespēlē labāk par Kanādu. Un, ņemot vērā, ka komanda kopā aizvadījusi tikai astoņas spēles – piecas pārbaudes cīņas un trīs grupu turnīrā – nesen apstiprinātā trenera Hordi Fernandesa vadībā, ir pamats gaidīt uzlabojumus.

Kanāda otrdienas rītā nokratīja starta dubļus un apklusināja turnīra karstāko metēju komandu, lai pirmo reizi bez zaudējumiem pabeigtu grupu turnīru, jo apspēlētā Latvija ar 2-1 bilanci palika otrā.

Nesenā pagātnē daudzas reizes tika cerēts uz līdzīgu veikumu. Uz papīra kanādieši to jau būtu paveikuši, taču realitātē tas nekad nenotika. Kā nenotika 2015. gadā, kad komanda ar deviņiem NBA spēlētājiem – neviens nebija vecāks par 23 gadiem – izgāzās Ameriku čempionātā. Vai kā Pasaules kausā 2019. gadā Ķīnā, kad labākie izvēlējās nespēlēt.

Džakartā esošā vienība nav pati labākā. Nespēlējot Endrjū Viginsam un Džamalam Marejam, tai pietrūkst divi lielākie talanti. Taču Šeja Gildžesa-Aleksandera personā Kanādai ir labākais spēlētājs turnīrā, kuru nesauc Luka Dončičs. Kad nepieciešams, “Oklahoma City Thunder” zvaigzne var paņemt spēli savās rokās.

Nekas vēl nav nodrošināts. Par uzvaru grupā nepiešķir medaļu, vienalga, cik labi spēlē. Pat automātiskas ceļazīmes iegūšanai uz Parīzi būs nepieciešams izdarīt vairāk par jau paveikto. Citi pierādījumi vairāk nav vajadzīgi. Visi priekšdarbi ir izdarīti. Vajadzīgas vēl pāris uzvaras.”




Kanādas treneris citē Alanisas Morisetes dziesmu “Ironic”

https://twitter.com/ArashMadani/sta...

“Hordi Fernandess preses konferencē citēja “Ironic” fragmentu “it`s like 10 000 spoons when all you need is a knife” – tas ir kā 10 tūkstoši karošu brīdī, kad tev vajag nazi. Nosauca Nikelu Aleksanderu-Vokeru par nazi.

Cerēsim, ka Fernandess tuvākajā nākotnē nevinnēs loterijā (melns humors ar atsauci uz citu “Ironic” citātu). Vai pasūtīs “Chardonnay”, lai atzīmētu 3-0 finišu grupā.

Kanāda satriec Latviju un perfekti pabeidz Pasaules kausa grupu turnīru (TSN via Canadian Press)

https://www.tsn.ca/gilgeous-alexand...

“Nesāku spēli, kā bija nepieciešams – tā, kā vajadzēja komandai,” teica Gildžess-Aleksanders, kurš trešajā ceturtdaļā sameta 16 punktus. “Paskatījos spogulī un centos būt labāks. Centos koncentrēties, labāk nospēlēt katrā bumbas kontrolē. Ja rīkojos tā, tas nosaka toni un pienāk pagrieziena punkts.”

“Latvija ir pelnījusi uzslavas,” teica Kanādas galvenais treneris Hordi Fernandess. “Viņi sagatavojās labāk nekā jebkura cita komanda, pret kuru spēlējām agrāk. Viņi mūs izaicināja.”

“Pati labākā lieta – tu ieej ģērbtuvē un spēlētāji jau runā savā starpā,” turpināja Fernandess. “Jā, cenšos viņiem palīdzēt kā galvenais treneris, taču viņi lielā mērā to paveica paši. Turēja viens otru pie vārda un saliedējās kā komanda. Iznākums bija redzams otrajā puslaikā.”

Noderīgas saites:

PK 2023 JAUNUMI
PK 2023 KALENDĀRS UN REZULTĀTI
PK 2023 TURNĪRA TABULAS
PK 2023 PROGNOŽU SPĒLE
SKATIES SPĒLES KLĀTIENĒ “OLYBET” SPORTA BĀROS