Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2890, Did:0, useCase: 3

Citādāka lasāmviela par Vienradzi un Dalasu jeb kas lācītim vēderā?

Citādāka lasāmviela par Vienradzi un Dalasu jeb kas lācītim vēderā?
Luka Dončičs un Kristaps Porziņģis. Foto: Reuters / Scanpix

NBA basketbols Latvijā ir populārāks nekā jebkad iepriekš. Pēc iedzīvotāju skaita mazā Latvija pasaules spēcīgākajā basketbola līgā šosezon ir pārstāvēta ar trim spēlētājiem, no kuriem īpaši jāizceļ 2,21 metrus garais "Mavericks" spēlētājs Kristaps Porziņģis.

Porziņģis ir atpakaļ! Protams, ka pēc pusotra gada bez basketbola (2018. gada 6. februāris, spēle pret Milvoki - kreisā ceļgala priekšējā krusteniskā saite) daudziem basketbola faniem rodas jautājumi:
- Vai mēs redzēsim veco labo KP spēlējot savu labāko basketbolu pēc smagas ceļgala traumas?
- Kā KP iejutīsies jaunajā komandā? Kāda saikne laukumā izveidosies ar slovēni Dončiču?

Pusotrs gads bez basketbola Porziņģa dzīvē ir bijis piedzīvojumiem bagāts. Ja neskaita atkopšanos no traumas un smagu darbu, kas ieguldīts muskuļu masas audzēšanai un basketbola tehnikas slīpēšanai, tad nevar nepieminēt arī:
- aizmainīšanu no New York Knicks uz Dallas Mavericks;
- Vienradža cīņu ar Karostas Fēliksu;
- Kā arī privātās dzīves "nesmukumus" ar kaimiņieni, kura nakts vidū Vienradža apartamentos visticamāk kopīgi vēlējās padzert tēju un papļāpāt par dzīvi.

Klāt nebiju kaimiņienes vizītes laikā un neredzēju Vienradža kautiņu ar Fēliksu, bet, skatoties spēli pret "Knicks" Ņujorkā, savām ausīm dzirdēju "KP sucks, KP sucks!". Šīs blakus lietas un ne īpaši sekmīgais sezonas starts priekš KP... Tas ir psiholoģiski grūti. Mēs nevaram šobrīd prasīt labāko un stabilāko sniegumu no Latvijas labākā basketbolista, bet ar optimismu varam raudzīties nākotnē, jo viņš ir pārāk talantīgs un īpašs spēlētājs, lai pat pēc šīs smagās traumas dēļ paliktu par NBA viduvējību.

Kā piemēru varam minēt Gordonu Heivordu ("Celtics"), kurš pēc ļoti smagas traumas tikai savā otrajā gadā pēc atgriešanās sācis rādīt komandas vislabāk apmaksātā spēlētāja cienīgu sniegumu, lai gan rokas lūzuma dēļ viņš nespēlē arī šobrīd.

Pēc neliela ievada ķeramies klāt "Mavericks" un Porziņģa spēļu analīzei. Lai informācija būtu pamatota un balstīta uz reāliem faktiem nevis uz emocionāliem spriedumiem, es noskatījos trīs Teksasas komandas spēles, izejot cauri katram Rika Kārlaila vadītās komandas uzbrukumam (protams, arī ikdienā skatos "Mavs" spēles):
- KP rezultatīvākā sezonas spēle pret Portlendu (32 punkti);
- KP mazrezultatīvākā sezonas spēle pret Bostonu (4 punkti);
- KP psiholoģiski grūtākā spēle Ņujorkā pret "Knicks".

Paskatīsimies, kas lācītim vēderā jeb dosimies basketbola statistikas un taktikas pasaulē.

Kā spēlē Dalasas "Mavericks"?

Dalasa ir komanda ar labāko uzbrukumu NBA (īpaši jāizceļ pēdējās trīs spēles +48 (iekavās gūtie punkti 142), +42 (143), +14 (137)), daudz met trīspunktniekus, bet salīdzinoši maz iet uz grozu, lai gan to dara ļoti efektīvi. Maz kļūdās un dominē pie groziem (atlēkušās bumbas). Rika Kārlaila komanda spēlē vidēji lēnu basketbolu. Dončiča kontrolē komandas uzbrukumu un to sezonas sākumā to dara ļoti labi!

Interesanti, ka abi komandas līderi un nākotnes spēlētāji - Dončičs (20) un Porziņģis (24) - ir attiecīgi 1. un 3. jaunākie spēlētāji komandā, bet pati Teksasas komanda ir starp līgas vecākajām komandām.

Pat neskatoties uz to, ka KP tikai ieskrienās, Dalasa ir 7. vietā NBA pēc komandas divu rezultatīvāko spēlētāju kopā gūtajiem punktiem vidēji spēlē.

Aizsardzībā Dalasas komanda spēlē viduvēji un bieži spēles vien spēles beigās komandai neizdodas parādīt saturīgāko sniegumu uzbrukumā. Kopā ar "Heat", "Suns" viens no lielākajiem NBA sezonas pārsteigumiem šobrīd, lai gan mani personīgi "Mavericks" labā spēle tik ļoti nepārsteidz.

Kristaps Porziņģis. Statistika, fakti, loma komandā

Latvijas basketbola faniem vajadzētu pašiem sev atbildēt uz jautājumu - vai mēs gribam redzēt KP, krājot statistiku un neiekļūstot "play-off" ("Knicks") vai reāli būt "play-off" komandas sastāvdaļai ("Mavericks"), bet izmetot mazāk metienus spēle?

Ja daudzi Dalasas komandas kopējie rādītāji ir NBA TOP 5 līmenī, tad mūsu spēlētāju šobrīd īpaši izcelt var tikai bloķētājos metienos (4. vieta NBA), kā arī atlēkušajās bumbās aizsardzībā, kas gan 2,21 metru garo spēlētāju nepadara unikālu uz kopējā NBA spēlētāju fona. Kā arī trīspunktnieku precizitātē starp garākajiem NBA spēlētājiem.

Metienu precizitāte

Fakts. Porziņģim sezonas sākumā metieni nekrīt grozā. Labā lieta ir tā, ka NBA sezona ir maratons nevis sprints un KP ir pietiekami daudz laika uzlabot savu precizitāti, atrast un aprast ar savu lomu komandā. Protams, labākajiem spēlētājiem metienu precizitāte bieži nebūs starp augstākajām, jo tieši viņi met arī uzbrukuma pēdējo sekunžu un citus grūtus metienus, kas ietekmē precizitāti.

Kā redzams attēlā zemāk, latviešu spēlētājs groza tuvumā uzbrūk ļoti efektīvi, kā arī trīspunktu metienu no laukuma vidus tiek realizēti ar salīdzinoši augstu precizitāti. (Tumši zaļš - ļoti augsta precizitāte, gaiši zaļš - zemāka precizitāte). Pustālie metieni un metienu no soda laukuma šobrīd ir viņa Ahilleja papēdis.

Ja izmesto trīspunktu metienu skaits no laukuma vidus ir loģisks (jo precizitāte ir pieklājīga), tad neloģiski šķiet tas, ka metieni groza tuvumā ("restricted area") sastāda tikai 18.5% (attēls zemāk) no visiem 2.21 metru garā spēlētāja metieniem, turklāt tie tiek realizēti ar visaugstāko precizitāti - 75.6%.

Protams, neviens jau 2,21 metru spēlētāju tāpat vien groza tuvumā nelaidīs, bet arī komandas taktiskais zīmējums vairāk ir tendēts uz Dončiča "pick-and-roll" un KP "pop" (pēc aizsega veidošanas nevis doties uz grozu, bet aiz trīspunktu līnijas). Turklāt Porziņģis pēc basketball-reference.com informācijas 85% laika spēlē 4. numura pozīcijā un tikai 15% 5. numura pozīcijā. Trīspunktu metieni no stūra tiek izpildīti ļoti retos gadījumos.

Kā Porziņģis gūst punktus?

"Off-ball screens": komandas biedri izkārto metienus ar blokiem prom no bumbas. Ļoti bieži tie ir "downscreen".

"Drive-kick": spēlētājs ar bumbu dodas uz grozu, piesaista aizsargus un piespēlē Porziņģim + tālāka bumbas kustība ("extra pass"), ja vajadzīgs.

"1 pret 1": pēc bumbas saņemšanas pretinieks tiek apspēlēts viens pret vienu.

"Pick-and-pop": pret "ice" vai "flat" aizsardzību bieži vien neveidojot aizsegu uzreiz lec ārā aiz trīspunktu līnijas. Reizēm Porziņģis neuzliek kārtīgu bloku, bet "pop" vai "slip", lai gan man personīgi liekas, ka reizēm kārtīgs bloks būtu vērtīgāka opcija.

"Post-up". Iespēle postā, spēle viens pret vienu ar muguru pret grozu. Spēles elements, kas šobrīd buksē...

Veidi, kā šosezon Porziņģis gūst punktus vislabāk

"Put back dunk" vai "lay-up" vai jebkurš metiens groza tuvumā pēc izcīnītas atlēkušās bumbas.

"Cut to the basket": izrāviens uz grozu, visbiežāk situācijās, kad Luka vai kāds no citiem spēlētājiem saasina situāciju, piesaistot aizsargu uzmanību un pēdējā brīdī piespēlējot KP , kurš raujas uz grozu, izmantojot pretinieka kļūdu aizsardzībā.

"Pick-and-roll": īpaši efektīvs ir dinamisks (kad pirms pirms aizsega uzlikšanas spēlētājam ir bijusi kustība/veidots cits aizsegs. Piemēram, hand-off + pick-and-roll) pick-and-rolls salīdzinot ar statisku pick-and-roll versiju.

Hand-off + pick-and-roll.

"Transition": Vienradzis ir ļoti efektīvs pārējā no aizsardzības uzbrukumā. Vai tas ir:
- Ball reversal (#1). Bumbas kustība. Ļoti bieži KP vai Kleber vai jebkurš spēlētājs, kurš spēlē 4. vai 5. numura pozīcijā apstājās aiz trīspunktu līnijas pretīm grozam.
- Rim to rim (#2) (garie spēlētāji ir ļoti efektīvi, ja spēj noskriet pretinieku garos spēlētājus un ieņemt vietu soda laukumā pirms pretinieku aizsardzības ir nostājusies);
- Drag screen (#3) (aizsegs uz bumbu pārejā) + roll.

Pie pašreizējās situācijas labākās opcijas uzbrukumā priekš Porziņģa ir iet pēc uzbrukuma bumbām, "put-back" danki, meklēt situācijas pārējā no aizsardzības uzbrukuma, soda metieni, kā arī nesasteigti trīspunktu metieni. Diemžēl šobrīd viens pret vienu spēle gan postā, gan no perimetra nav līmenī... Pazuduši pustālie metieni pret vairogu. Bet es nešaubos, ka tas viss atgriezīsies sezonas gaitā.

Ir jāatrod risinājumi, kā iesaistīt spēlētāju ar maksimālo līgumu, bet tajā pašā laikā komanda spēlē labāk nekā cerēts un ir lietas, kas strādā ļoti labi, arī neko nemainot. Varbūt lieta, ko gribētos redzēt vairāk no "Mavericks" treneru kolektīva attiecībā uz uzbrukuma stratēģiju liepājnieka gadījumā, ir šāda tipa uzbrukuma sadarbības, kā šī sadarbība uz Bobanu Marjanoviču groza apakšā pēc minūtes pārtraukuma:

Porziņģa un Dončiča līdzās pastāvēšana. Vai KP ir pelnījis vairāk piespēļu no sava komandas biedra?

Komanda spēlē labāk nekā cerēts, Dončičs stāda rekordus un vidēji spēlē savāc "triple-double" un pēc daudzu NBA fanu domām tieši viņš līdz šim ir šīs sezonas MVP. Protams, sasteigti metieni, reizēm ne tie labākie lēmumi atbildīgākajos brīžos, bet neviens nav perfekts un slovēnim ir tikai 20 gadu.

Es pat teiktu, ka Luka ir "baltā Hardena versija", ar kuru patīkamāk spēlēt kopā. Abi daudz un ar labu precizitāti izpilda "step-back" trīspunktniekus, abi daudz kontrolē bumbu. Tikpat labi slovēni varētu salīdzināt ar Lebronu, kurš pēc spēles ar smaidu Lukam teica: “You’re a one bad m***** f******”.

Jā, Dončičs ir šobrīd labākais Dalasas spēlētājs bez šaubām un ir sāpinājis Latvijas izlases līdzjutējus iepriekš, bet absurds liekās vairāku basketbola fanu viedoklis, ka KP nevar iespēlēties un atrast spēles ritmu tādēļ, ka Luka kontrolē bumbu gandrīz lielāko uzbrukuma laiku. Atgādināšu, ka Dalasai šobrīd ir labākais uzbrukums visā NBA.
Tas man drīzāk atgādina uzvarošas un veiksmīgas jaunatnes līgas komandas vecāku vai vecākus apgalvojumus, ka viņu atvase netiek iespēlēts kā vajag un met pa grozu par maz, neskatoties uz to, ka "viss strādā".

FAKTI

Pēc trīs "Mavericks" spēļu uzbrukuma detalizētas analīzes apgalvojums, ka Luka ar savām piespēlēm neatrod Porziņģi, ir nepatiess - 40.5% no visām potenciālajām rezultatīvajām un rezultatīvajām piespēlēm bija Porziņģim, kas ir pat ļoti augsts rādītājs pie esošās situācijas.

Interesanti, ka, laukumā neesot Porziņģim, biežāk nekā katru trešo reizi (36%) potenciāli rezultatīvā vai rezultatīvā piespēle ir spēlētājam kādā no laukuma stūriem.

Arī Porziņģim esot laukumā, reizēs, kad Luka (tāpat kā lielākā daļa spēlētāju) dodas caurgājienā (pat neņemot vērā viņā lielisko laukuma pārredzēšanu), viņš izvēlēsies "ērtāko" piespēli, kas tajā brīdī iespējama un bieži tā ir kādam no perimetra spēlētājiem stūrī. Porziņģis bieži vien stāv uz 45, kas ne vienmēr rada "ērtāko" piespēles leņķi un ne jau tāpēc, ka Luka neredz "mūsējo".

Nebūtu prātīgi spēlētāju ar augumu 2,21 metrs un ar maksimālo līgumu ielikt stūrī, kur viņš varētu stāvēt un gaidīt iespējas no trīspunktu līnijas. Porziņģa procentuālais izmestais metienu skaits no katra no stūriem ir zem 1% no visiem metieniem no spēles.

Piespēle komandas biedram uz stūri bieži ir ērtākā piespēle pēc dribla groza virzienā ne tikai Dončičam.

"Pick-and-roll" aizsardzība: pretinieki mainās pie aizsegiem

Divas stratēģijas, ja maiņas ir nevienlīdzīgas.
#1 = atstāt "mazo" pret "garo" perimetrā 1 pret 1
#2 = iespēlēt "garajam" postā pret "mazo".

Atbilde: "Mavericks" gadījumā atbilde ir pavisam vienkārša. Nedot postā KP vai kādam no citiem garajiem, bet atstāt Dončiču (vai arī Hārdeveju) viens pret vienu pret bieži vien garāku un lēnāku spēlētāju.

Mēs esam redzējuši liepājnieku, ar muguru pret grozu spēlējot arī ļoti labi NBA karjeras laikā, bet vienmēr problēmas postā problēmas sagādājuši augumā mazāki, bet fiziski spēcīgāki un smagāki spēlētāji kā Smārts ("Celtics") un Pīdžejs Takers ("Rockets").

Dalasas torņi

Mēs esam liecinieki unikālai situācijai, kad vienā komandā kopā spēlē abi NBA garākie spēlētāji - KP (2.21m) un Marjanovičs (2.24m), ja mēs ņemam vērā reāli spēlējošos spēlētājus (Bostonas "Celtics" spēlētājs Tako Falls ar augumu 2.29m pārsvarā spēlē G-līgā "Maine Red Claws" sastāvā). Dalasas torņi gan nav garākais duets NBA vēsturē, kas vienlaicīgi spēlējuši laukumā. 1988.-89. gada sezonā "Warriors" treneris Dons Nelsons dažreiz mēdza laukumā sūtīt Ralfu Sampsonu (2.24m) + Manute Bolu (2.31m).

Kādas ir Dalasas komandas sekmes, abiem torņiem vienlaicīgi esot laukumā?

Lai gan vienlaicīgi laukumā pavadītas tikai 10 minūtes, šajā laika periodā Dalasas spēle vērtējama ar + zīmi. Komanda iemetusi par 5 (+/- +5) punktiem vairāk kā pretinieki (33:28). Uzbrukumā savāktas 50% no iespējamām atlēkušajām bumbām (NBA labākā komanda šajā rādītājā ir "Knicks" - 26.1%), komanda metusi ar 61.9% (NBA labākā komanda šajā rādītājā "Heat" - 48.1%) precizitāti no spēles, bet pretinieki uzbrukuši tikai ar 40% precizitāti (neviena komanda vidēji nemet ar tik zemu precizitāti).

Vienīgā problēma ir tas, ka pretinieki izpilda ļoti daudz soda metienus, abiem līgas garākajiem spēlētājiem esot laukumā vienlaicīgi. Jebkurā gadījumā, varbūt ir vērts paeksperimentēt, vairāk sūtot abus torņus laukumā reizē?

Vērā ņemtie statistikas rādītāji uz 25. novembri.

Paldies par izturību lasītājiem, veiksmi Porziņģim un Dalasai, kā arī Latvijas basketbolam kopumā!

Saziņai ar autoru: kristians@abouthegame.com

1 2 3 82 komentāri

 +11 [+] [-]

, 2019-11-29 10:27, pirms 4 gadiem
WOW kāds beidzot ir kārtīgi pacenties

  +3 [+] [-]

, 2019-11-29 10:31, pirms 4 gadiem
Vairāk tāda veida materiālu!

  +7 [+] [-]

, 2019-11-29 10:32, pirms 4 gadiem
Par abiem torņiem vienlaicīgi laukumā jau sen aizdomājos un esmu izbrīnīts, ka to dara tik reti. Varētu pat izlaist kādreiz pamatsastāvā abus, ja Bobans kristu ārā, tad nomainītu..

 +10 [+] [-]

, 2019-11-29 10:33, pirms 4 gadiem
Vot tāds speciālists ir vajadzīgs ESPN nevis pusdebīlais balto eiropiešu nīdējs SAS, kura analīze un teiktais mainās katru otro dienu!!!

  +4 [+] [-]

, 2019-11-29 10:37, pirms 4 gadiem
Opā... sākums piesaistīja... bet ap vidu saprsatu, ka škidri visai... OK, pieņemu, ka subjektīvs viedoklis, bet nu kaut kādai cieņai pret lasītāju ar jābūt.... Nelasāms formāts un neloģiska statistika... Lasu, skatos, bet nesaprotu tur rakstītā domu, jēgu... neformulējas man jautājumi, ne vēlmes diskutēt... Un frāze, par dažu basketbola fanu raizēm... Tas izkalusās, ka paņemti trīs komentētājuviedokļi...

Bet jā... tabula katra citādākā fontā, citādākās krāsās, bildes viena pa labi, otra pa kreisi, jēga samest bildes ar uzbrukumu shēmām, neko īsti nepasakot par tām? Nu kaut pielikt cik tādi uzbrukumi bijuši...
Ok, es izlasīju līdz Bobana uzbrukumam, uzmetu aci, ka nākamjās bildēs atkal ir gan nesalasāmi fonti, gan krāsas šaubīgas...

Doma OK... vienmēr ir labi palasīt kaut ko NETULKOTU... Bet teksts un sacītais sāk atkārtoties... Sajūta, ka no trīs domraksta lapām mēgina izspiest sešas... Izpildījums ir tikai pašam autoram saprotams laikam...
Slēpts komentārs: MachimoI

     [+] [-]

, 2019-11-29 10:44, pirms 4 gadiem
Ziile rakstīja: Par abiem torņiem vienlaicīgi laukumā jau sen aizdomājos un esmu izbrīnīts, ka to dara tik reti. Varētu pat izlaist kādreiz pamatsastāvā abus, ja Bobans kristu ārā, tad nomainītu..
Grūti jau Bobi spēlēt ja pretī nenāk kaut kādi lēni garie

     [+] [-]

, 2019-11-29 10:56, pirms 4 gadiem
Patika raksts, paldies autoram! Gaidīšu MachimoI analīzi..., jo arī viņa argumenti ir interesanti
Slēpts komentārs: leonids_leo_115875843154099

  -1 [+] [-]

, 2019-11-29 11:03, pirms 4 gadiem
KP ir OK sezonas sākums, ja ņem vērā traumu. Sajūsmas gan nav
un šoreiz piekritīšu Machimol, ka savu dižo kontraktu KP īsti neatpelna...

Un tomēr sezona vēl gara. Sniegums, esmu pārliecināts, uzlabosies! Pacietību!

  +4 [+] [-]

, 2019-11-29 11:26, pirms 4 gadiem
Autoram 👍 neko tādu vēl neesmu redzējis un viss par lietu! Mēs nezinām daudz ko no tā, ko zina pats Kristaps, tāpēc vnk būs interesanti sekot notikumu attīstībai, bet es esmu drošs, ka šis duets ir ar vislielāko potenciālu līgā! Tikai tāpēc, ka šis duets ir visvairāk viens otru papildinošs un otra trūkumu slāpējošs. Nu nav kā Hārdens ar Raselu, kuru spēles maniere ir līdzīga. Tieši šī spēles milzīgā atšķirība viņiem abiem dos lielas izvēles opcijas spēlē, sevišķi Kristapam vēl ir kur augt pēc traumas 🤩

  +1 [+] [-]

, 2019-11-29 11:27, pirms 4 gadiem
Bekālija rakstīja: Patika raksts, paldies autoram! Gaidīšu MachimoI analīzi..., jo arī viņa argumenti ir interesanti
Es biju domājis ceturtdaļsezonā uzcept kaut ko, redzēs, vai laiks sanāks. Dāvis arī ir aktuāla tēma, jo te viņš kaut kā tiek atlikts uz ziņu rindas apakšu, pat rādot labāku sniegumu par KP, kas ir drusku dīvaini.

  -1 [+] [-]

, 2019-11-29 11:29, pirms 4 gadiem
Kaspars_Biedriņš rakstīja: KP ir OK sezonas sākums, ja ņem vērā traumu. Sajūsmas gan nav
un šoreiz piekritīšu Machimol, ka savu dižo kontraktu KP īsti neatpelna...

Un tomēr sezona vēl gara. Sniegums, esmu pārliecināts, uzlabosies! Pacietību!
Nav īsti nekādu argumentu tam, lai kaut kas diži augtu vai uzlabotos, it sevišķi šodienas ziņas kontekstā liekot. Tas par ķermeni un izturību runājot.

Cita lieta, ka sodiņu procents parasti ir labs indikators arī psiholoģiskām problēmām. Šobrīd ir krietni zem karjeras vidējā.

  +1 [+] [-]

, 2019-11-29 11:32, pirms 4 gadiem
MachimoI rakstīja: Nav īsti nekādu argumentu tam, lai kaut kas diži augtu vai uzlabotos, it sevišķi šodienas ziņas kontekstā liekot. Tas par ķermeni un izturību runājot.

Cita lieta, ka sodiņu procents parasti ir labs indikators arī psiholoģiskām problēmām. Šobrīd ir krietni zem karjeras vidējā.
Viennozīmīgi kkāds pārliecības trūkums jūtams. Seit arī meklējams resurss uzlabojumiem.

  +1 [+] [-]

, 2019-11-29 11:37, pirms 4 gadiem
Kaspars_Biedriņš rakstīja: KP ir OK sezonas sākums, ja ņem vērā traumu. Sajūsmas gan nav
un šoreiz piekritīšu Machimol, ka savu dižo kontraktu KP īsti neatpelna...

Un tomēr sezona vēl gara. Sniegums, esmu pārliecināts, uzlabosies! Pacietību!
Par kādu kontrakta atpelnīšanu vispār var iet runa šogad?Neviens no viņiem principā šogad neko negaidīja.Paveicās,ka sezonas sākuma kalendārs tik viegls,un Dončičš spēlē MVP līmenī.
KP algas cipars nav nekas liels skatoties cik saņem daži labi
https://hoopshype.com/salaries/play...

  +3 [+] [-]

, 2019-11-29 11:38, pirms 4 gadiem
Kas tas, bakalaurs par Porziņģi? 😅

     [+] [-]

, 2019-11-29 11:39, pirms 4 gadiem
MachimoI rakstīja: Nav īsti nekādu argumentu tam, lai kaut kas diži augtu vai uzlabotos, it sevišķi šodienas ziņas kontekstā liekot. Tas par ķermeni un izturību runājot.

Cita lieta, ka sodiņu procents parasti ir labs indikators arī psiholoģiskām problēmām. Šobrīd ir krietni zem karjeras vidējā.
Nav reāli salīdzināt pagaidām viņa metienu procentus ja viņam vispār šogad ir pilnīga citādāka mešanas tehnika salīdzinot ar citiem gadiem.Paskatamies vecos video,un salīdzinām ar tagadējo.Kādreiz viņs meta ar kāju palīdzību sagrupējot tās,bet šogad principā viss tiek mests no rokām.

  +1 [+] [-]

, 2019-11-29 11:40, pirms 4 gadiem
ficuks rakstīja: Kas tas, bakalaurs par Porziņģi? 😅
Drīzāk ZPD

  -1 [+] [-]

, 2019-11-29 11:42, pirms 4 gadiem
ficuks rakstīja: Kas tas, bakalaurs par Porziņģi? 😅

Nu, ja Bakalaurs, tad točna nenoliks

  -1 [+] [-]

, 2019-11-29 11:44, pirms 4 gadiem
Bostonietis rakstīja: Par kādu kontrakta atpelnīšanu vispār var iet runa šogad?Neviens no viņiem principā šogad neko negaidīja.Paveicās,ka sezonas sākuma kalendārs tik viegls,un Dončičš spēlē MVP līmenī.
KP algas cipars nav nekas liels skatoties cik saņem daži labi
https://hoopshype.com/salaries/players/
KP alga nav nekas liels? Kā tu nonāci pie šāda secinājuma?

     [+] [-]

, 2019-11-29 11:47, pirms 4 gadiem
Bostonietis rakstīja: Nav reāli salīdzināt pagaidām viņa metienu procentus ja viņam vispār šogad ir pilnīga citādāka mešanas tehnika salīdzinot ar citiem gadiem.Paskatamies vecos video,un salīdzinām ar tagadējo.Kādreiz viņs meta ar kāju palīdzību sagrupējot tās,bet šogad principā viss tiek mests no rokām.
Kāpēc viņam ir šāda metiena tehnika? Ne no šā, ne no tā izdomāja mest citādāk un tu vienīgais to esi pamanījis? Ko tieši tu gribi pateikt?

Ja viņam ir sapista kāja, ka pat sagrupēties nevar, tad vēl jo lielākas bažas par viņa nākotni.

     [+] [-]

, 2019-11-29 11:54, pirms 4 gadiem
Bostonietis rakstīja: Par kādu kontrakta atpelnīšanu vispār var iet runa šogad?Neviens no viņiem principā šogad neko negaidīja.Paveicās,ka sezonas sākuma kalendārs tik viegls,un Dončičš spēlē MVP līmenī.
KP algas cipars nav nekas liels skatoties cik saņem daži labi
https://hoopshype.com/salaries/players/
Nu, nu, algas cipars ir varens. Sabonis ar ļoti līdzīgiem statiem pelna stipri, stipri mazāk... No eiropiešiem vispār, KP ir trešais, šķiet.

     [+] [-]

, 2019-11-29 11:54, pirms 4 gadiem
MachimoI rakstīja: Es biju domājis ceturtdaļsezonā uzcept kaut ko, redzēs, vai laiks sanāks. Dāvis arī ir aktuāla tēma, jo te viņš kaut kā tiek atlikts uz ziņu rindas apakšu, pat rādot labāku sniegumu par KP, kas ir drusku dīvaini.
Te cilvēkiem vairāk interesē pastrīdēties par Donkiku, nevis apspriest kārtējo veiksmīgo Dāvja spēli.

     [+] [-]

, 2019-11-29 12:00, pirms 4 gadiem
Super paldies par rakstu, nav ļoti pārskatāms, bet info ir sniegta ļoti laba, cepums par cenšanos, patiešām izlasīju no a-z. Būs vēl stipri interesanti ja Timmijs izdomās ka ir baigais šūteris (vienā spēlē ai bija) jo tad var vēl vairāk sarežģīties bumbas sadale un metienu skaits... Pagaidām ar + zīmi spēlē Klebers, pirms tam nebiju viņu skatījies bet savu apjomu iemet okey. Aizsardzība arī nav jau nemaz tik slikta, Dončičš ir viens no vājākajiem posmiem jo domā galvenokārt tikai par uzbrukumu, (piemēri jau nav tālu jāmeklē tas pats Hardens Kopumā joprojām Dallasa ir melnais zirdziņš kas sezonas sākumā ļoti priecē! ptyy x3 lai vīriem veselība.

  +2 [+] [-]

, 2019-11-29 12:05, pirms 4 gadiem
MachimoI rakstīja: Kāpēc viņam ir šāda metiena tehnika? Ne no šā, ne no tā izdomāja mest citādāk un tu vienīgais to esi pamanījis? Ko tieši tu gribi pateikt?

Ja viņam ir sapista kāja, ka pat sagrupēties nevar, tad vēl jo lielākas bažas par viņa nākotni.
Kā es tev varu pateikt kāpēc viņš viņu ir mainījis?
Uzprasi viņam pats,un neesmu ne pirmais un ne pēdējais,kas to ir ieraudzījis

     [+] [-]

, 2019-11-29 12:05, pirms 4 gadiem
kaut kur raksta vidū autors rakstīja: ...absurds liekās vairāku basketbola fanu viedoklis, ka KP nevar iespēlēties un atrast spēles ritmu tādēļ, ka Luka kontrolē bumbu gandrīz lielāko uzbrukuma laiku... Tas man drīzāk atgādina uzvarošas un veiksmīgas jaunatnes līgas komandas vecāku vai vecākus apgalvojumus, ka viņu atvase netiek iespēlēts kā vajag un met pa grozu par maz, neskatoties uz to, ka "viss strādā"....
Perfekti pateikts!!!

Bet raksta tabulas gan izskatās ir taisījis kāds bērnudārznieks...

  +4 [+] [-]

, 2019-11-29 12:07, pirms 4 gadiem
Šobrīd skatoties, iespējams, 158milj 5gados ir par traku KP, bet ne jau mēs to naudu pelnījām, tērējam vai saņemsim. Un gandrīz katrā komandā var atrast 1-4 pārmaksātus čaļus. Jo ja ir pieprasījums tad cena ceļās un katram GM ir savs skatījums kādu spēlētāju un pa cik viņam vjg.

To naudu pelna spēlētāji (caur televīzijas līgumiem utt) un salīdzināt Bertānu (visu cieņu pret viņu) ar KP - par kuru zina katrs(vsmz top20-50līgā) kurš skatās NBA - dēļ nokļūšanas NY un sava auguma un spēles stila. Kas ir Bertāns? Labs lomas spēlētājs un teicams 6th player ar iespēju spēlēt pamat sastāvā. Bet par viņu zinās labi ja ~10-20% nba skatītāju.
Ja noliktu Bertānu vs KP ielas mačā - tad jā iespējams tad būtu smieklīgi, ka 1. pelna ~4milj 2. ~35milj.
Bet nba ir šovs un KP potencionāls ir lielāks. Lai gan viss var būt.

Ps. Paldies autoram par labu rakstu!
Man arī bija grūti brīžam lasīt un tabulas nesapratu(bet tas tādēļ , ka basketbolu tik skatos, nevis esmu spēlējis utml).
Bet domāju ar katru nākošo reizi, ja protams vēl būs tādi raksti, mēs labāk sapratīsim ko un par ko raksti(pieradīsim lasīt kko konstruktīvu, kas sportacentrā ir retums), gan arī Tu - jutīsi kas un kā jāraksta, gan pēc savas saprašanas, gan pēc komentāriem.
pps. un neņem gal'vā ja kāds(Raitcha, u.c) pārāk negatīvi atsaucas par 1. tavu rakstu

  +3 [+] [-]

, 2019-11-29 12:09, pirms 4 gadiem
MachimoI rakstīja: Te vairāk ir no spēles puses viss analizēts, kas ir baigi labi un noteikti, ka interesanti basketbola nūģiem, bet kopējā statistiskā analīze ir drusku pašvaka.

Kāpēc tiek izcelts Porziņģa un Dončiča "duets"? Kāpēc Porziņģa 3p% tiek apskatīts tikai starp garākajiem?

37% nozīmē vidēji 1,11 per possession, kas ir zem Mavs vidējā 1,13. Porziņģa PER/TS% ir zemāks nekā rookie sezonā. Porziņģim ir negatīvs piespēļu/kļūdu koeficients. Porziņģa VORP ir mata tiesu virs 0, kas nozīmē, ka viņa pienesums ir minimāli labāks par to, ko sniegtu teorētisks replacement level čalis ar minimālo kontraktu.

Porziņģa sezonas sākums ir bijis vājš. Pēc kopējiem rādītājiem Porziņģis ir diezgan tuvu Dāvim Bertānam.

Respektīvi, ja skatāmies uz KP sniegumu no izmaksu efektivitātes viedokļa, viņš ir bijis katastrofāli slikts. Un šis ir diezgan liels trauksmes zvans, jo ar šādiem 2 max kontraktiem gredzenus te neredzēt kā savas ausis.

Ja šādi turpināsies, esmu pilnībā pārliecināts, ka KP Mavs nepaliks līdz līguma beigām un tas ir maigi sakot.
😁😁😁
Kas vainas statistiskajai analīzei?
Jautājums ir ko analizē. Un šeit autors ir analizējis pēc paša izvēlētiem kritērijiem un pie tā pieturējies, pielietojot lidzvērtīgus kritērijus Mavs, vai KP salīdzināsanai ar citiem.
Kāpēc izcelts LD/KP duets? Un kāpēc ne, ja to salīdzina ar citu komandu statistiski vadošajiem duetiem??? 😁
Kāpēc KP 3p% analizēts starp garākajiem? Un kāpēc ne? Teiksi, ka caurmērā, garumam nav nekāda korelācija ar spēlētāja pozīcijām laukumā, kā arī 3p metienu izpildīšanas biežumu un precizitāti? 😁
Pasaki vienu labu iemeslu, kādeļ nebūtu interesanta piemēram analīze par 11m soda sitienu atvairīšanas % futbola garajiem vs īsajiem vārtsargiem, ņemot vērā ka abām šīm kategorijām būtiski atšķiras kapacitāte pagūt atvairīt spēcīgi izpildītu 11m sitienu, pat tā virziena uzminēšanas/nolasīšanas no kājas gadījumā.

Tas, ko puisis ir izdarījis šajā rakstā, ir analīze, pieturoties pie sevis izvēlētiem analizējamajiem kritērijiem.
Šis Tev nav nekāds pēc starptautiskajiem kritērijiem pildāms audits 😁

Vienīgais noteikums, lai analītika nebūtu "sēdies, 2" stilā - piemērot vienus un tos pašus kritērijus visiem analīzes subjektiem, kā arī nejaukt kopā savstarpēji nesalīdzināmus subjektus, ja vien tā nav "cross-check" analītika starp dažādām subjektu grupām (piemēram, nu var jau salīdzināt Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio un Militārā gaisa iznīcinātāja uzrāvienu no 0-100 km/h... bet gribētos to kā cross check analīzi starp automašīnām un lidmašīnām tomēr 😁)

Visu cieņu autoram.
Interesanti.
Droši uz priekšu ar jauniem rakstiem.

  +4 [+] [-]

, 2019-11-29 12:12, pirms 4 gadiem
MachimoI rakstīja: KP alga nav nekas liels? Kā tu nonāci pie šāda secinājuma?
Tā ir +/- normāla alga ja skatās pret procentiem no visa komandas cap space.Daudziem nepaveicās ar jauno līgas līgumu,kad algu griesti uzleca gaisā.Visādi Porteri Whitesaidi Batumi Adamsi Pārsoni(traumēts jau 2-3 sezonas),Bārnsi pelna KP līmeņa algas.Tai pat laikā Heriss,Midltons,Viginss(šogad sācis par brīnumu kaut cik normāli),Vucevičš,Milsaps,Lovrijs pelna tikpat,vai krietni vairāk...Nesaukšu pat visādu Vestbruku,Wallu un Grifinu ciparus.
Adektāva summa.Nav nekas WOW

  +3 [+] [-]

, 2019-11-29 12:16, pirms 4 gadiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: Te cilvēkiem vairāk interesē pastrīdēties par Donkiku, nevis apspriest kārtējo veiksmīgo Dāvja spēli.
Dāvis pie top 100 klauvē. Viņa uzbrukuma reitings ir kosmosā. Tik ātrs, tik precīzs metiens ir kaut kas unikāls. Būtībā nav neviena racionāla iemesla viņam nemest vēl vairāk 3p metienus, atskaitot kaut kādas primātiskas lomu dalīšanas komandas iekšienē.

Kopā ar Hačimuru viņiem ir 3. labākais uzbrukuma reitings NBA kā duetam, savukārt trijatā ar Bīlu ir ari pašā NBA virsotnē blakus Dončičam+.

Un tas ir ar 7 miljoniem, nevis 28 sezonā. Šādi turpinoties, būs ļoti sulīgs algas pieaugums.

  -1 [+] [-]

, 2019-11-29 12:16, pirms 4 gadiem
Kaspars_Biedriņš rakstīja: Nu, nu, algas cipars ir varens. Sabonis ar ļoti līdzīgiem statiem pelna stipri, stipri mazāk... No eiropiešiem vispār, KP ir trešais, šķiet.
Kāda jēga no tiem līdzīgajiem statiem ja viens ir miskaste aizsardzībā,un viņa ciparus reāli izvelk aizsardzības enkurs Tērners?
Dažādu tipu spēlētāju ciparus ar ir diezgan muļķīgi salīdzināt.

  +1 [+] [-]

, 2019-11-29 12:27, pirms 4 gadiem
Bostonietis rakstīja: Tā ir +/- normāla alga ja skatās pret procentiem no visa komandas cap space.Daudziem nepaveicās ar jauno līgas līgumu,kad algu griesti uzleca gaisā.Visādi Porteri Whitesaidi Batumi Adamsi Pārsoni(traumēts jau 2-3 sezonas),Bārnsi pelna KP līmeņa algas.Tai pat laikā Heriss,Midltons,Viginss(šogad sācis par brīnumu kaut cik normāli),Vucevičš,Milsaps,Lovrijs pelna tikpat,vai krietni vairāk...Nesaukšu pat visādu Vestbruku,Wallu un Grifinu ciparus.
Adektāva summa.Nav nekas WOW
Pret komandas cap space? Izmaksu efektivitātāi apskaties. 0.6 punkti par miljonu, dajebkā citādāk parēķini. Tas, ka ir vēl trakāki gadījumi jau nenozīmē, ka KP līgums nav ļoti neveiksmīgs.

  +2 [+] [-]

, 2019-11-29 12:30, pirms 4 gadiem
Bostonietis rakstīja: Kāda jēga no tiem līdzīgajiem statiem ja viens ir miskaste aizsardzībā,un viņa ciparus reāli izvelk aizsardzības enkurs Tērners?
Dažādu tipu spēlētāju ciparus ar ir diezgan muļķīgi salīdzināt.
Sabonis ir mistkaste, tavuprāt? Tik dažādi jau viņi nemaz nav, abi spēlē +/- vienādās pozīcijās.

     [+] [-]

, 2019-11-29 12:39, pirms 4 gadiem
Bostonietis rakstīja: Kāda jēga no tiem līdzīgajiem statiem ja viens ir miskaste aizsardzībā,un viņa ciparus reāli izvelk aizsardzības enkurs Tērners?
Dažādu tipu spēlētāju ciparus ar ir diezgan muļķīgi salīdzināt.
Sabas kļūst par vienu no top garajiem līgā! Ja lietuvieši mūs drusku apskauda par KP, tad tagad jau vairs ne.

     [+] [-]

, 2019-11-29 12:40, pirms 4 gadiem
Kaspars_Biedriņš rakstīja: Sabonis ir mistkaste, tavuprāt? Tik dažādi jau viņi nemaz nav, abi spēlē +/- vienādās pozīcijās.
Es nesaucu Saboni par miskasti.Es viņa spējas aizsardzībā saucu par tādu
1 2 3 82 komentāri