Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:365, Did:0, useCase: 3

Lakučs noliedz manipulācijas ar starta barjeru un varētu apstrīdēt diskvalifikāciju

Toms Mālmeisters
Toms Mālmeisters

Lakučs noliedz manipulācijas ar starta barjeru un varētu apstrīdēt diskvalifikāciju
Ivo Lakučs. Foto: Latvijas Riteņbraukšanas federācija

BMX treneris Ivo Lakučs LTV Sporta studijai paudis, ka nav manipulējis ar starta barjeru, aizdomās par ko viņam Latvijas Riteņbraukšanas federācija (LRF) piesprieda sešu mēnešu diskvalifikāciju. Iespējams, treneris to apstrīdēs, bet LRF visai iespējams soda piemērošanā pārkāpis savus statūtus.

Jau ziņots, ka šī gada 21. septembrī Latvijas Riteņbraukšanas federācija paziņoja par sešu mēnešu diskvalifikācijas piespriešanu BMX trenerim Ivo Lakučam.

"Ivo Lakuča un Kristena Krīgera atrašanās trasē UEC Eiropas Riteņbraukšanas savienības Eiropas kausa BMX riteņbraukšanā 11. posma laikā pēc oficiālajiem treniņbraucieniem un laikā, kad trase citiem sportistiem un treneriem ir slēgta, nav attaisnojama un tā neatbilst "fair play" principiem sportā," toreiz tika teikts LRF valdes sēdes paziņojumā.

15. jūlijā LRF saņēma piecu biedrību elektroniski parakstītu iesniegumu par trenera Ivo Lakuča un Kristena Krīgera iespējamajām manipulācijām ar starta barjeru Eiropas kausa 11. un 12. posmā, kas norisinājās 25. un 26. jūnijā. Iesnieguma iniciators bija BMX treneris Miks Puķītis, kurš LTV sagatavotajā sižetā atklājis, ka bijis savācis pietiekamus pierādījumus, taču tos Riteņbraukšanas federācija no viņa nav ievākusi. Puķītis bijis vērsies pie starta barjeras ražotāja inženiera, kurš atbildes vēstulē apstiprinājis iespējamās manipulācijas. "Šajā vēstulē ir skaidri pateikts, ka, balstoties no manis saņemtajiem pierādījumiem, šie barjeras iestatījumi tika mainīti.''

Šīs darbības noliedz diskvalificētais Lakučs, kurš atklāj, ka tas bijis autogēnais treniņš viņa vadītajam sportistam. ''Starta barjeru izmantoju kā līdzekli autogēnam treniņam, kurā ir jābrauc starts galvā, kurā ir jāizdara kustības un jāreaģē, kas ir arī viņa kā sportista lielākais mīnuss kaut kādā ziņā.'' Titulētais treneris noliedza, ka varējis būt manipulējis ar starta barjeru. ''Neietekmēju. Tas nav izdarāms, tas nav bijis mans mērķis to izdarīt. Tas bija tikai, lai noteiktu, kādi ir tās pults izejošie dati.''

Pēdējos gados BMX saimē bijusi dažādi konflikti un daudzos no tiem pa vidu bijis tieši Lakučs. ''Daudz kur viņš spēlē uz robežas vai testē tās. Cilvēkiem tas nepatīk, pretinieki meklē iespējas nomelnot,'' par situāciju saka Latvijas Riteņbraukšanas federācijas pārstāvis Artis Ozols.

Tās pieņemtajā lēmumā par diskvalifikāciju gan ir iespējamas pretrunas. To pieņēma LRF padome, lai gan biedrības statūtos tai nemaz šādas pilnvaras nav atrunātas. Lēmumus par disciplinārsodiem var pieņemt tikai LRF valde, pie tam, sodīt iespējams tikai tās biedrus jeb juridiskas personas. Tas liek secināt, ka Ivo Lakuču kā fizisko personu nemaz nevarēja diskvalificēt. ''Juridiski neesmu iedziļinājies - varēja vai nevarēja. Padome vienmēr ir lēmusi visus nopietnos jautājumus tāpat kā šoreiz,'' situāciju komentēja LRF pārstāvis.

Pats Lakučs neizslēdz, ka varētu apstrīdēt sev piespriesto diskvalifikāciju, taču pagaidām par šādu soli vēl nav līdz galam izšķīries.

  +1 [+] [-]

, 2022-09-28 10:09, pirms 2 gadiem
Lakučs tikko reāli pārsteidza ... visi gaidīja, ka viņ,š kā jau džentelmenis, ņems un godīgi atzīsies ...

     [+] [-]

, 2022-09-28 10:49, pirms 2 gadiem
Tas jau ir normāli, ka pat jakāds ir vainīgs, to palubom apstrīdēs. Neviens nekad neatzīsies, pat ja pie rokas pieķerts. Latvijas sportā tas ir pierasta lieta

  -8 [+] [-]

, 2022-09-28 10:52, pirms 2 gadiem
No tā, kas dzirdams sižetā un arī komentāriem pie iepriekšējā raksta redzu, ka ir vairākas lielas problēmas sporta veida iekšienē, kuras padara šo visu grūti atrisināmu:
1. BMX saimes iekšējās nesaskaņas;
2. LRF nesakārtotie dokumenti ētikas un citos jautājumos;
3. Autoritāšu viedokļu lielais svars.

Nākamais ir esošā situācija, kurā daļa saka, ka ekspertu lēmums ir nepārprotams un manipulācija ir notikusi, bet daļa šo lēmumu apšauba. Nespeciālistam ir grūti saprast, kur šajā visā ir taisnība (izskatās, ka arī ne visiem speciālistiem tas ir skaidrs vai arī ir ieinteresētie attiecīgajā situācijā).

Tas, kas man ir skaidrs, ka Lakučam un Krīgeram tajā vakarā trasē nebija jāatrodas un jādarbojas ap starta barjeru. Šis jau ir pārkāpums kaut vai morāli pret citiem dalībniekiem, kuri nav vietējie. Kā jau LRF vadītājs teica, Lakučs balansē uz dažādu noteikumu robežas, balstoties uz savu autoritāti, kas nav pieņemami citiem un arī rada konfliktus.

https://sportacentrs.com/ritenbrauk...

  -1 [+] [-]

, 2022-09-28 11:09, pirms 2 gadiem
Izskatās ka te kādam grūti nolaisties no slavas un ietekmes augstumiem.
Sportā vislielākā vērtība ir godīga cīņa un sports. Nevis sasniegumi vai medaļas.
Ivo, visu cieņu par iepriekš sasniegto, bet laiks un dzīve nestāv uz vietas. Ja nemācēji laicīgi aptvert un palikt sasniegumu vilcienā, esi tik stiprs un pieņem esošo situāciju.
Būtu labāk klusējis un izcietis 6 mēnešu diskvalifikāciju (tas vispār man liekas ir tīraissīkums uz šā visa notikušā fona) un viss būtu kārtībā. Pa to laiku pārdomāt dzīvi un attieksmi tik derētu. Bet nu ja pie prāta nenāksi, dzīve piespiedīs vēl stingrāk.

  +1 [+] [-]

, 2022-09-28 11:18, pirms 2 gadiem
Savā trasē autogēno treniņu...??! Kam viņš tās pasakas stāsta? Visu trases darbības laiku kopš atklāšanas tur varēja sēdēt un trenēt autogēnos treniņus...
Vēl saprastu svešā, kaut kur citur. Bet tur jau mav pieejas trasei.

  -1 [+] [-]

, 2022-09-28 12:16, pirms 2 gadiem
LTV sižetā var redzēt, ka Lakučs cenšas izlocīties un kaut ko izdomāt kā attaisnojumu. Ja jau Puķītim ir ražotāja vētule ar apstiprinājumu, ka ir veiktais izmaiņas starta barjerā, tad viss ir skaidrs ar Lakuču. Kā jau Boleks rakastīja, lai Lakučs nestāsta, ka plkst.23 ar Krīgeru autogēno treniņu veikuši savā ļoti labi zināmajā trasē.

  -7 [+] [-]

, 2022-09-28 12:47, pirms 2 gadiem
jazepsL rakstīja: LTV sižetā var redzēt, ka Lakučs cenšas izlocīties un kaut ko izdomāt kā attaisnojumu. Ja jau Puķītim ir ražotāja vētule ar apstiprinājumu, ka ir veiktais izmaiņas starta barjerā, tad viss ir skaidrs ar Lakuču. Kā jau Boleks rakastīja, lai Lakučs nestāsta, ka plkst.23 ar Krīgeru autogēno treniņu veikuši savā ļoti labi zināmajā trasē.
Tas autogēnais treniņš man arī šķiet savāds attaisnojums darbībām un nav obligāti jādara trasē.
Slēpts komentārs: damokla_zobens_22

  -7 [+] [-]

, 2022-09-28 14:43, pirms 2 gadiem
damokla_zobens_22 rakstīja: Lakučs: ''Neietekmēju. Tas nav izdarāms, tas nav bijis mans mērķis to izdarīt. Tas bija tikai, lai noteiktu, kādi ir tās pults izejošie dati.''

Vai es pareizi sapratu, ka viņš atzīst, ka ir nolasījis, kāda programma ir ielikta barjerai (kā tā nokrīt)? Nu bet tas taču, domāju, ir pietiekami smags pārkāpums.
es arī tā to saprotu. Darbības nav pieņemamas pat, ja viņi neko neregulēja. Citu valstu pārstāvjiem nebija iespējas iet paspaidīt pulti.

     [+] [-]

, 2022-09-28 15:43, pirms 2 gadiem
Skaidrs, ka fair play, tur toč nebij ievērots. No otras puses cik nav dzirdēts par citu valstu mājas priekšrocību izmantošanu citos sporta veidos, kur tas iespējams. Tie paši vācieši ar manipulācijām ar temperatūrām ledus trasē. Protams diskābelis pelnīts, pieķēra čali utt. tur nav jautājumu, bet pataisīt viņu par kaut kādu baigo "netīro" čali uz visādi citādi "mega tīro" sporta sabiedrību arī nevajag.