Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:120, Did:0, useCase: 3

"Tottenham" zvaigznei Sonam draud iesaukšana Dienvidkorejas armijā

Rolands Eliņš

"Tottenham" zvaigznei Sonam draud iesaukšana Dienvidkorejas armijā
Hinmins Sons un Harijs Keins
Foto: EMPICS Sport/Scanpix

Anglijas Premjerlīgas futbola kluba spēlētājs Hinmins Sons šobrīd ar Dienvidkorejas izlasi piedalās Āzijas spēlēs, kur sasniegts pusfināls. Sonam būtu ļoti nepieciešama zelta medaļa šajās sacensībās, jo tas dotu likumīgu pamatu Dienvidkorejai neiesaukt viņu armijā, pamatojoties uz viņa nopelniem valsts labā. Pretējā gadījumā savas futbolista karjeras plaukumā esošajam Sonam šāds scenārijs ir visai reāls.

Lai arī Anglijas Premjerlīgā sezona jau rit pilnā sparā un nekāds izlašu pārtraukums šobrīd nav iekļauts FIFA kalendārā, „Tottenham” nav liegusi savam uzbrucējam Hinminam Sonam doties palīgā Dienvidkorejas izlasei Āzijas spēlēs. Un kā nu ne, ja ar uzvaru šajā turnīrā Sons par savas valsts reputācijas spodrināšanu saņemtu tiesības izvairīties no divu gadu ilga iesaukuma armijā.

26 gadus vecais Sons ir šobrīd lielākā Dienvidkorejas futbola zvaigzne. Pēdējās divās Premjerlīgas sezonās viņš guvis 26 vārtus, kļūstot arī par „Tottenham” komandas svarīgu spēlētāju, ar kuru šovasar noslēdza jaunu ilgtermiņa līgumu. Taču nekas no tā neļauj Sonam izvairīties no obligātā karadienesta kā to paredz Dienvidkorejas likumi.

Pieļaujams gan izņēmums, kas tiek piešķirts par izlases sasniegumiem starptautiskajā arēnā. 2002. gada Pasaules kausā negaidīti veiksmīgi nospēlējušie Dienvidkorejas futbolisti saņēma tiesības atteikties no iesaukuma armijā, tāpat kā 2012. gada olimpiādes bronzas ieguvēji un 2014. gada Āzijas spēļu uzvarētāji. Toreiz uz Dienvidkorejas izlasi tika izsaukts arī Sons, taču viņa tā brīža klubs Lēverkūzenes „Bayern”, kuram tobrīd bija paredzētas divas Čempionu līgas spēles, nepalaidu Sonu uz Āzijas spēlēm.

Sons un Dienvidkoreja Āzijas spēlēs savā apakšgrupā ieņēma otro vietu aiz Malaizijas, astotdaļfinālā apspēlēja citu PK finālturnīra dalībnieci Irānu, bet ceturtdaļfinālā pieveica Uzbekistānu. Pusfinālā rītdien Dienvidkoreja spēkosies ar Vjetnamu, bet finālā, kas paredzēts pirmajā septembrī, tai var sanākt tikties ar Japānas un AAE dueļa uzvarētāju.

Nav liels noslēpums, ka slavenības mēdz izvairīties no līdzīgiem sabiedriskajiem pienākumiem vai arī panākt sev labvēlīgus apstākļus, taču, kā izpētījusi BBC, Dienvidkorejā to paveikt nav tik vienkārši.

Dienvidkorejas armija ir spēcīga un pastāvīga organizācija, kas ļoti reti sniedz priekšrocības slavenībām. Pirms sešiem gadiem „Arsenal” uzbrucējs Čujongs Pārks centās izvairīties no iesaukuma armijā, deklarējoties Monako, taču šāda rīcība izsauca milzīgu kritiku viņa dzimtenē, viņš tika izmests no izlases, un viss beidzās ar to, ka viņš atgriezās Seulā un publiski atvainojās.

No Dienvidkorejas armijas nav izdevies izvairīties arī citām šīs valsts slavenībām. Pirms astoņiem gadiem „MC Mong” – Dienvidkorejas TV zvaigzne un mūziķis – tika apsūdzēts par veselības problēmu falsificēšanu, lai izvairītos no armijas (viņš devās pie zobārsta, lai izrautu divus veselus zobus), un „MC Mong” tika piespriests sešu mēnešu nosacīts cietumsods. Savukārt globālu slavu ieguvušais mūziķis „Psy” (dziesmas „Gangnam Style” izpildītājs) armijā tika iesaukts pat divreiz, jo pirmajā reizē viņš tika pieķerts, dienesta laikā turpinot savu mūziķa karjeru. Armija arī ir nesen centusies cīnīties ar citiem veidiem, kā korejieši cenšas izvairīties no dienesta armijā, piemēram, ar apzinātu pieņemšanos svarā vai tetovēšanos.

Sons savu nostāju par potenciālo iesaukumu Dienvidkorejas armijā publiski nav daudz izteicies, vien pirms Pasaules kausa norādījis, ka nedomā par izņēmuma statusa iegūšanu. Jāpiemin, ka Dienvidkoreja tīri formāli joprojām ir karastāvoklī ar Ziemeļkoreju.

Sons Dienvidkorejas sabiedrībā bauda lielu popularitāti un atbalstu, it īpaši pēc viņa snieguma Pasaules kausā šovasar, kur viņš ļoti emocionāli reaģēja uz izlases zaudējumu, laukumu atstājot asarās. Dienvidkorejā uzsākta parakstu vākšana petīcijai valsts prezidentam, kurā vairāki tūkstoši vīriešu pieteikušies dienestā pavadīt dubultu laiku, ja Sons saņems tiesības savu dienestu izlaist.

Protams, nav jāskaidro, ko profesionālam futbolistam nozīmētu zaudēt divus savas karjeras pilnbrieda gadus, turklāt ne tikai no spēlēm, bet arī vairs profesionāli netrenējoties, kas nozīmē, ka arī viņa atgriešanās elites līmenī būtu apgrūtināta. Pastāv gan iespēja, ka, atrodoties armijā, var spēlēt vietējā līgā „Sangju” vai „Asan” komandās, kuras ir attiecīgi armijas un policijas futbola komandas, taču tajās Sons varētu spēlēt tikai tad, ja iepriekšējo sezonu pirms iesaukuma armijā būtu pavadījis vietējā čempionātā.

Ja Sonam un Dienvidkorejai neizdosies uzvarēt Āzijas spēlēs, tuvāko 18 mēnešu laikā viņš var saņemt iesaukumu armijā. Britu mediji vēsta, ka „Tottenham” vadība būtu gatava censties viņam palīdzēt no tā izvairīties un censties panākt kādu vienošanos, izmantojot savas ietekmes sviras, taču pozitīvu iznākumu šādiem centieniem nav iespējams garantēt.

Izmantotie resursi:
https://www.bbc.com/sport/football/...

Slēpts komentārs: elfs

  +2 [+] [-]

, 2018-08-28 16:27, pirms 6 gadiem
elfs rakstīja: Savu valsti ir jāaizstāv!
D-Koreja šobrīd notiek karš?

  +4 [+] [-]

, 2018-08-28 16:28, pirms 6 gadiem
Armijas disciplīnu un elementāras lietas vajadzētu iemācīt no bērnības, pusaudžu vecuma vai pilngadības iestāšanas nevis 26 gados. Neredzu šajā situācija neko pozitīvu, bet neko darīt, katra valstī ir savi likumi.

  +7 [+] [-]

, 2018-08-28 16:41, pirms 6 gadiem
KevinDurant#35 rakstīja: D-Koreja šobrīd notiek karš?
Visi tomēr zin,kas viņiem ir kaimiņš

  +4 [+] [-]

, 2018-08-28 16:44, pirms 6 gadiem
reāls sviests, čalis ir prof. sportists, kāda tur armija, saprastu čuakam kas laiž luni 25 gadu vecumā...
nu jācer ka uzvarēs!

  -1 [+] [-]

, 2018-08-28 17:04, pirms 6 gadiem
elfs rakstīja: Savu valsti ir jāaizstāv!
tici man spelejot futeni vins nes savai valstij 100x lielaku pienesumu neka dotu ar plinti roka kara laukaa!

  +4 [+] [-]

, 2018-08-28 17:24, pirms 6 gadiem
KevinDurant#35 rakstīja: D-Koreja šobrīd notiek karš?
Praktiski, protams, ar Z-Koreju šobrīd militāras sadursmes nenotiek, bet uz papīra viņiem esot karastāvoklis savā starpā jau kopš 1950-ajiem. Varbūt tāpēc arī ir tik strikti mobilizācijas noteikumi. Kas zin'.

  +6 [+] [-]

, 2018-08-28 18:02, pirms 6 gadiem
KevinDurant#35 rakstīja: D-Koreja šobrīd notiek karš?
Korejas karš formāli nav beidzies. Ir tikai noslēgts pamiers.

  -1 [+] [-]

, 2018-08-28 18:17, pirms 6 gadiem
KevinDurant#35 rakstīja: Armijas disciplīnu un elementāras lietas vajadzētu iemācīt no bērnības, pusaudžu vecuma vai pilngadības iestāšanas nevis 26 gados. Neredzu šajā situācija neko pozitīvu, bet neko darīt, katra valstī ir savi likumi.
Viņam bija visas iespējas jau agrāk brīvprātīgi pieteikties, un tad nebūtu situācija, ka profesionālā futbolista labākajos gados jāiet armijā. Pats vainīgs!

  +1 [+] [-]

, 2018-08-28 18:40, pirms 6 gadiem
elfs rakstīja: Viņam bija visas iespējas jau agrāk brīvprātīgi pieteikties, un tad nebūtu situācija, ka profesionālā futbolista labākajos gados jāiet armijā. Pats vainīgs!
Hahahaha. Tu pats saproti, ko pateici? Cik man ātri pačekojot netā, tad brīvprātīgi var pieteikties no 18 gadiem. Obligāti ir no 20 līdz 38 gadiem. 18 gados, ja viņš būtu aizgājis armijā, tad labākajā gadījumā šobrīd spēlētu dienvidkorejas vietējā čempionātā.

  -3 [+] [-]

, 2018-08-28 18:51, pirms 6 gadiem
Paldies dievam kad Latvijā nav obligāta iešana armijā neesmu suns lai pakļautos citu slimīgajām vēlmēm...Atceros kad pirmā pavēste atnāca tajos laikos būtu bēdzis no valsts plāns bija bet par laimi profesionālā armija bēgt nevajadzēja

     [+] [-]

, 2018-08-28 19:21, pirms 6 gadiem
Žēl ir ka tādiem spēlētājiem valsts atņem karjēru un visu. Jācer, ka uzvarēs to kausu vai Tottenham Hotspur palīdzēs!

  +1 [+] [-]

, 2018-08-28 19:46, pirms 6 gadiem
KevinDurant#35 rakstīja: Armijas disciplīnu un elementāras lietas vajadzētu iemācīt no bērnības, pusaudžu vecuma vai pilngadības iestāšanas nevis 26 gados. Neredzu šajā situācija neko pozitīvu, bet neko darīt, katra valstī ir savi likumi.
Aptuveni kā ISIS un daudzas Āfrikas valstis? Bērniem iedod ieroci un ''ņem, dēls- bliez''. Armijā tak nemāca tikai disciplīnu. Savukārt tās elementārās lietas jau arī māca ģimene. Vai tad tev tēvs nekad nav parādījis siksnu?

     [+] [-]

, 2018-08-28 19:51, pirms 6 gadiem
Mekl︍︍ējat p︍uisi!
E︍s es︍︍mu Lu︍na, e︍s e︍smu 2︍1, ja︍utrs, sla︍ids u︍n na︍v pie︍ticīg︍s v︍isp︍ār))
Fo︍to u︍n tālr︍uņa num︍urs anke︍︍tā >>︍> 18pop.tk

     [+] [-]

, 2018-08-28 19:55, pirms 6 gadiem
Jāpaplatina bucis…

  +1 [+] [-]

, 2018-08-28 20:12, pirms 6 gadiem
Leverkūzenes Bayern

     [+] [-]

, 2018-08-28 20:17, pirms 6 gadiem
kasagrande rakstīja: Leverkūzenes Bayern
Izlasiju rakstu, piesleedzos SC tikai lai iekomentetu, jaa..
Acis tek.. nu KUR TAAA VAR!
Leverkūzenes Bayern Eliņam pašam kauns nav?

     [+] [-]

, 2018-08-28 20:29, pirms 6 gadiem
BayernM rakstīja: Izlasiju rakstu, piesleedzos SC tikai lai iekomentetu, jaa..
Acis tek.. nu KUR TAAA VAR!
Leverkūzenes Bayern Eliņam pašam kauns nav?
Viss ok, Minhenes Bayer!

  +1 [+] [-]

, 2018-08-28 20:34, pirms 6 gadiem
BayernM rakstīja: Izlasiju rakstu, piesleedzos SC tikai lai iekomentetu, jaa..
Acis tek.. nu KUR TAAA VAR!
Leverkūzenes Bayern Eliņam pašam kauns nav?
Jā, saprotu, ka fonētiski līdzīgi, tomēr Bayern un Bayer ir kaut kas ļoti atšķirīgs

  +2 [+] [-]

, 2018-08-28 20:38, pirms 6 gadiem
gunars1987 rakstīja: Paldies dievam kad Latvijā nav obligāta iešana armijā neesmu suns lai pakļautos citu slimīgajām vēlmēm...Atceros kad pirmā pavēste atnāca tajos laikos būtu bēdzis no valsts plāns bija bet par laimi profesionālā armija bēgt nevajadzēja
Žēl, ka nesanāca mums vienā iesaukumā padienēt. Es no tevis būtu mīzalnieku izsitis, dembelī ietu jau kā krietns, spēcīgs cilvēks. :/

  -1 [+] [-]

, 2018-08-28 20:50, pirms 6 gadiem
kasagrande rakstīja: Jā, saprotu, ka fonētiski līdzīgi, tomēr Bayern un Bayer ir kaut kas ļoti atšķirīgs
Bayern = Bavārijas Novads
Bayer = Zāļu fabrika

     [+] [-]

, 2018-08-28 20:52, pirms 6 gadiem
Tā kā kādreiz krievu armijā. Varēja iesaukt 26 gadu vecumā, un jādien kopā ar 18 gadīgiem jauniešiem. Pat bērns nebija šķērslis. Tas bija stulbi.

     [+] [-]

, 2018-08-29 00:17, pirms 6 gadiem
Antons Upesdeglis rakstīja: Žēl, ka nesanāca mums vienā iesaukumā padienēt. Es no tevis būtu mīzalnieku izsitis, dembelī ietu jau kā krietns, spēcīgs cilvēks. :/
Anton labāk izsit savu mīzalnieku un atbrauc uz rajonu parādi kā kaķi vajag slaukt būsi krietns vīrs drusku tevi pakomandēšu kādās pozās un reliģiskās dozās vajag slaukt kā saka atcerēsies armiju...