Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3027, Did:0, useCase: 3

Skats no Francijas: NBA superzvaigznēm Pasaules kauss joprojām neinteresē

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Skats no Francijas: NBA superzvaigznēm Pasaules kauss joprojām neinteresē
Kanādas līderis Šejs Gildžess Aleksanders 2023. gada 25. augustā. Foto: FIBA

Pasaules kausā piedalās NBA spēlētāju rekordskaits, taču līgas lielākajām zvaigznēm turnīrs joprojām izraisa mazu interesi, secināts Francijas Basketbola federācijas (FFBB) veidotajā apskatā.

Deviņpadsmitajām pasaules meistarsacīkstēm pieteikti 55 NBA spēlētāji no 20 valstīm. Pirmajā turnīrā ar 32 komandu līdzdalību – 2019. gadā Ķīnā – ieradās 54 meistari no 17 valstīm. Vēl pirms pieciem gadiem Spānijā laukumā devās 45 NBA spēlētāji.

Pārstāvniecība turpina palielināties, taču ASV izlasē nav neviena spēlētāja, kurš aizvadītās sezonas noslēgumā būtu iekļauts kādā no NBA trīs simboliskajām komandām. Tas norāda, ka līgas zvaigznēm gadu pirms Parīzes spēlēm ir maza interese par turnīru, secina FFBB apskatnieks.

“Džeisons Teitums, Džimijs Batlers, Stefens Karijs, Donovans Mičels, De Ārons Fokss, Deimjens Lilards, nerunājot par Lebronu Džeimsu vai Kevinu Durentu – neviens nav pacēlis roku un atsaucies aicinājumam spēlēt Āzijā.”

NBA simboliskajās komandās tika iekļauti seši ārzemnieki. “Nikola Jokičs (Serbija) atpūšas, Domants Sabonis (Lietuva) un Jannis Adetokunbo (Grieķija) ir savainoti, bet Žoels Embīds nav izvēlējies valstsvienību. Paliek tikai Slovēnijai mūžam uzticamais Luka Dončičs un kanādietis Šejs Gildžess-Aleksanders.”

Francija no 1967. līdz 2002. gadam spēlēja tikai vienā no desmit finālturnīriem, bet pēdējās divās desmitgadēs pievienojusies titula pretendentu lokam. Arī tās NBA spēlētāju atsaucība vērtējama kā salīdzinoši augsta – Indonēzijā ieradušies Rūdijs Gobērs, Evans Furnjē un Nikolā Batums.

Bijušās “Les Bleus” zvaigznes Mikaels Želabaļs un Boriss Diāvs pasaules meistarsacīkstēs aizvadīja pa 24 spēlēm katrs. Svētdienas duelī pret Latviju viņus panāks Nikolā Batums, kura rēķinā pirms turnīra bija 22 spēles un 257 punkti. Viņam pieder arī nacionālais rekords – 35 punkti.

Paturpinot aizokeāna tematiku – ASV izlasē pulcēti 12 NBA spēlētāji. Seko Austrālija ar deviņiem groza bumbas meistariem. Kanāda deleģējusi septiņus basketbolistus, Vācija četrus, Francija un Serbija – pa trīs katra.

Pasaules kausā pārstāvētas 24 NBA komandas. Četri klubi – “Minnesota Timberwolves”, “Orlando Magic”, “Oklahoma City Thunder” un “Utah Jazz” – deleģējuši pa pieciem spēlētājiem katrs.

Sastāvos ir 10 bijušie zvaigžņu spēļu dalībnieki: Luka Dončičs (Mavericks), Entonijs Edvardss (Timberwolves), Šejs Gildžess-Aleksanders (Thunder), Rūdijs Gobērs (Timberwolves), Tairīss Halibērtons (Pacers), Brendons Ingrems (Pelicans), Džerens Džeksons jaunākais (Grizzlies), Lauri Markanens (Jazz), Karls Entonijs Taunss (Timberwolves) un Nikola Vučevičs (Bulls).


Izmantotie resursi:
https://www.fiba.basketball/basketb...
Les chiffres de la Coupe du Monde | FFBB