Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Līgo intriga: cik olimpiskās komandas neiekļūs Eiropas pusfinālā?

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Līgo intriga: cik olimpiskās komandas neiekļūs Eiropas pusfinālā?
Zviedrijas treneris Marko Krespi. Foto: FIBA

Vismaz viena Tokijas spēļu dalībniece nespēlēs "Women`s EuroBasket 2021" pusfinālā. Trešdiena, 23. jūnijs, ir ceturtdaļfinālu diena – 19:00 Baltkrievija un Zviedrija, Francija un Bosnija, 21:45 Beļģija un Krievija, 22:00 Serbija un Spānija.

Četras komandas – Spānija, Francija, Serbija un, pirmo reizi, Beļģija – pēc mēneša dosies uz Japānu, lai cīnītos Olimpiskajās spēlēs. Divām no tām ceļi krustosies jau Eiropas ceturtdaļfinālā, Francijai pēdējā mājas spēlē būs jāpārvar pārsteidzošās Bosnijas pretestība, savukārt Beļģijai jācīnās pret atjaunināto Krieviju.

Kura Zviedrija spēlēs pret Baltkrieviju?

Marko Krespi trenētās zviedrietes 20.-21. jūnijā aizvadīja divas ļoti atšķirīgas spēles. Pirmajā bez variantiem piekāpās Baltkrievijai (54:78), otrajā aizsūtīja mājās Itāliju (64:46). Komanda spēlē bez priekšējās līnijas balstiem Amandas Zahui, Renē Magariti un Luīzes Halvaršones, taču aizsardzes un uzbrucējas cīnās ļoti labi.

Baltkrievija pieveikusi Zviedriju visās trīs savstarpējās cīņās – 1997. gadā kvalifikācijā (87:84) un divreiz finālturnīros (2013. gadā Francijā 69:48). Baltkrievietēm, pateicoties Anastasijai Veremejenkai, Marijai Popovai un Viktorijai Hasperai, ir pārsvars priekšējā līnijā, savukārt mazo spēlētāju veikums lielā mērā atkarīgs no Aleksas Bentlijas sekmēm.

Vai Francija uz divām dienām pārtrauks Bosnijas pasaku?

Francija ir neapšaubāma favorīte, taču vienīgajā oficiālajā spēlē zaudējusi Bosnijai ar 73:85. Taisnības labad jāsaka, ka tas notika pirms ceturtdaļgadsimta – 1996. gada 25. maijā, vienā no kvalifikācijas kārtām pirms “EuroBasket Women 1997”.

Bosnijas rēķinā jau ir pāris "milžu skalpi". Kvalifikācijā bosnietes sagādāja vienu zaudējumu Krievijai, savukārt Eiropas čempionāta atklāšanas spēlē pārsteidza Beļģiju. Ja “Les Bleues” neizdosies neitralizēt Džonkvelu Džonsu, var notikt pārsteigums.

Vai Krievija pēc 10 gadu pārtraukuma atgriezīsies cīņā par medaļām?

Beļģija pēc negaidītā zaudējuma Bosnijā balansēja uz divpadsmitnieka robežas, taču laimīgā uzvara pār Turciju ļāva uzvarēt grupā un automātiski iekļūt ceturtdaļfinālā. “Kaķi” spēj spēlēt izcili, tiesa, grupu turnīrā neizcēlās ar stabilitāti. Emma Mēsemana apakšā saņēma vērtīgu palīdzību no Kjaras Linskenas, kamēr Beļģijas ārējā līnija ir viena no labākajām turnīrā.

Krievija ir izsalkusi pārtraukt četru neveiksmīgo finālturnīru sēriju, lai pirmo reizi kopš 2011. gada atgrieztos pusfinālā. Aleksandrs Kovaļovs izveidojis labu komandu, kuras centrā ir Marijas Vadejevas un Raisas Musinas jaudīgais duets. Valstsvienībā abas spēlē ļoti labi, savukārt mazajām spēlētājām ir, kur augt stabilitātes ziņā.

Čempionu cīņa

Līgo vakara pēdējā cīņā tiksies komandas, kuras divatā izcīnījušas pēdējos četrus Eiropas titulus. Serbietes tronī kāpa 2015. gadā Budapeštā, kamēr spānietes triumfēja 2013., 2017. un 2019. gadā. Pēdējais no šiem panākumiem tika nopelnīts Belgradā, turklāt pusfinālā “Sarkanā fūrija” bija pārāka ar 71:66.

Šovasar spānietes nav optimālajā sastāvā – nav Martas Šargajas, Lauras Nikolsas un Annas Krusas, bet pozitīvi PCR testi lieguši startu Albai Torensai un Tamarai Abaldei. Serbietēm pēdējo reizi Eiropas turnīros kopā spēlēs Soņa Vasiča, Jeļena Brūksa un Ana Daboviča (pirmā Tokijas spēlēs beigs karjeru valstsvienībā).

Izspēles kārtība

Sešpadsmit komandas, sadalītas četrās apakšgrupās, 17.-20. jūnijā izspēlēja apļa turnīru (A un B grupa Spānijas trešajā lielākajā pilsētā Valensijā, C un D grupa – Francijas austrumu pilsētā Strasbūrā). Grupu uzvarētājas automātiski kvalificējās ceturtdaļfināliem, otro un trešo vietu īpašnieces 21. jūnijā izspēlēja astotdaļfinālus (A2-B3, B2-A3, C2-D3, D2-C3).

Atšķirībā no 2019. gada, ceturtdaļfināli tiks izspēlēti divās, nevis vienā pilsētā. Tas nozīmē, ka Strasbūrā pēdējās divas spēles notiks 23. jūnijā. Ceturtdaļfināliem sekos divas atpūtas dienas, bet pusfināli un medaļu spēles, kā arī cīņas par 5.-8. vietu risināsies 26.-27. jūnijā Valensijā. Pirmo sešu vietu īpašnieces iegūs ceļazīmes uz Pasaules kausa kvalifikācijas turnīriem.

A grupa: Baltkrievija, Slovākija, Spānija, Zviedrija
B grupa: Grieķija, Itālija, Melnkalne, Serbija
C grupa: Beļģija, Bosnija, Slovēnija, Turcija
D grupa: Horvātija, Čehija, Francija, Krievija

Kur var redzēt spēles?

Visas spēles būs redzamas oficiālajā FIBA maksas kanālā LiveBasketball.tv . Līdz 28. jūnijam spēkā Eiropas čempionāta īpašais piedāvājums par 2,99 ASV dolāriem (2,47 eiro). Tā iegādei jāizveido profils vai jāielogojas sistēmā, izmantojot Google vai Twitter lietotāja vārdu.

FIBA bezmaksas kanālā Women`s EuroBasket 2021 būs redzamas pēcspēļu preses konferences un apskati. Čempionātu apkalpo Sportacentrs.com TV brigāde.

Women`s EuroBasket 2021, izslēgšanas spēles

Pirmdiena, 21. jūnijs, astotdaļfināli
Itālija – Zviedrija 46:64 (Valensijā)
Spānija – Melnkalne 78:51 (Valensijā)
Bosnija – Horvātija 80:69 (Strasbūrā)
Krievija – Slovēnija 93:75 (Strasbūrā)

Trešdiena, 23. jūnijs, ceturtdaļfināli
(29) Baltkrievija – Zviedrija (Valensijā)
(30) Serbija – Spānija (Valensijā)
(31) Beļģija – Krievija (Strasbūrā)
(32) Francija – Bosnija (Strasbūrā)

Sestdiena, 26. jūnijs, pusfināli un PK kvalifikācija
(35) Baltkrievija/Zviedrija – Francija/Bosnija (Pirmais pusfināls)
(36) Serbija/Spānija – Beļģija/Krievija (Otrais pusfināls)

     [+] [-]

, 2021-06-23 13:23, pirms 3 gadiem
no bildes var noprast, ka zviedrietēm laba gaume, viņš sapasētu kopā ar Amandu Z. vai Bintu Dr.

     [+] [-]

, 2021-06-23 15:23, pirms 3 gadiem
kāpēc nekas nav pieminēts par absolventēm un kampusiem?