Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3, Did:0, useCase: 3

Skaidrojam: vai prioritārie sporta veidi jau noteikti?

Skaidrojam: vai prioritārie sporta veidi jau noteikti?
Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš. Foto: Janis Smedins - Aleksandrs Samoilovs Facebook

Prioritāro sporta veidu tēma sporta sabiedrībā bijis kā karsts kartupelis diskusijām jau vairākus gadus, taču darbs pie to noteikšanas šobrīd šķietami apstājies. Oficiāli skaidrības nav joprojām, taču, iespējams, šie sporta veidi jau slēpjas Latvijas Sporta federāciju padomes (LSFP) izstrādātajos kritērijos un patiesībā ir jau noteikti.

LSFP šogad valsts budžeta līdzekļu un valsts kapitāla sabiedrību ziedojumu finansējumu sporta federācijām ir piešķīrusi pēc jauniem kritērijiem, kas izstrādāti pēc Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) aicinājuma. Kritēriji sadalīti trīs blokos – federācijas reģistrēto biedru un sportistu skaits (1), federācijas aktivitātes, piemēram, sportistu dalība starptautiskā arēnā, Latvijas čempionātu rīkošana un tautas sacensības (2), un, visbeidzot, federācijas panākumi starptautiskās sacensībās (3).

Katra Latvijas sporta federācija šajos trīs blokos iegūst punktus, un organizācijas, kuras summā ieguvušas vislielāko punktu skaitu, no LSFP saņem vislielāko finansējumu. Kā redzams, zem šī raksta pievienotajā tabulā, pirmajā pozīcijā atrodas Latvijas Volejbola federācija, un šajā vērtējumā iekļauti arī pludmales volejbolistu panākumi. Tālāk seko vieglatlētikas un basketbola savienības, kurās ir liela masveidība. Pirmajā desmitniekā iekļuvusi arī Latvijas Orientēšanās federācija, bet pirmajā piecpadsmitniekā, kas var būt īpaši svarīga nianse, ir arī dejotāji un dambretisti, kamēr ārpusē ir biatlonisti, slēpotāji, vingrotāji un tenisisti.

Pagājušajā nedēļā notikušajā LSFP kopsapulcē Izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece īpaši izcēla sadarbību ar LSFP, norādot, ka būtiski pilnveidoti kritēriji valsts sporta budžeta līdzekļu piešķiršanai sporta federācijām. “Tāpat būtisks solis ir sportistu reģistra izveide katrā federācijā. Ieviešot būtiskus uzlabojumus sporta finansēšanas un pārvaldības modelī, IZM kā vienu no sporta budžeta prioritātēm virzīs papildus finansējuma piešķiršanu tām 15 sporta federācijām, kuras minēto trīs finansēšanas kritēriju blokos ieguvušas lielāko punktu skaitu. Tas beidzot dotu mums iespēju sporta federāciju finansēšanas modelī ieviest skaidras prioritātes.

Līdz ar to LSFP ranga Top15 federācijas pretendēs uz papildus finansējumu, kas pie viena nozīmē arī to, ka sporta budžetā būs nepieciešama papildus injekcija.

Kā portālam Sportacentrs.com norāda IZM valsts sekretāra vietnieks, Sporta departamenta direktors Edgars Severs, federāciju izkārtojums izskatās salīdzinoši saprātīgs un loģisks, ar atsevišķiem izņēmumiem. “Bobslejam, skeletonam un kamaniņu sportam masveidības nav un nebūs, bet starptautiskie sasniegumi ir augsti vai pat ļoti augsti. Šī bloka punktu skaita rēķina dēļ renes sporta veidi iekļūst topā.”

“Ja nebūs papildus līdzekļu, jautājums, vai esošajā sistēmā varēs atrast finansējumu, kurus šim mērķim novirzīt. Un tur jau sākas izaicinājumi. Neatņemot ļoti citām federācijā, būtiski palīdzēt Top15 nevar,” skaidro Severs. Šāds sporta federāciju izkārtojums gan nenozīmējot, ka uz valsts atbalstu nevar pretendēt kāds īpaši talantīgs sportists, pat ja viņa federācija rangā atrodas ļoti zemu.

"Pamatprioritāte ir viena – bērnu un jauniešu sports, nevis konkrēts sporta veids,” uzsver Severs. “No tās naudas, ko federācijas saņem no LSFP, bērnu jauniešu sportam ir jānovirza 30%, bet nākamajā gadā prasība no mūsu puses varētu būt pat 50%. Šāda prasība attiecināma uz sportistiem līdz U-23 vecuma grupai.”

LSFP kritēriju Top15

VietaFederācijaPunktiFinansējums no LSFP
1.Volejbola federācija86.2679 268 eiro
2.Vieglatlētikas savienība81.8575 207 eiro
3.Basketbola savienība71.5665 755 eiro
4.Futbola federācija69.2863 660 eiro
5.Hokeja federācija64.1258 915 eiro
6.Kamaniņu sporta federācija64.0658 859 eiro
7.Motosporta federācija60.0569 158 eiro
8.Bobsleja un skeletona federācija59.2654 450 eiro
9.Riteņbraukšanas federācija58.7353 970 eiro
10.Orientēšanās federācija58.6267 511 eiro
11.Florbola savienība57.1352 497 eiro
12.Sporta deju federācija43.1949 747 eiro
13.Dambretes federācija40.5146 661 eiro
14.Peldēšanas federācija39.7236 495 eiro
15.Šaušanas federācija39.135 932 eiro

PDF fails - Valsts budžeta līdzekļu (VBL) un valsts kapitālsabiedrību (VKS) ziedojumu finansējums atzīto sporta veidu federāciju darbībai un plānotajām aktivitātēm 2022.gadā saskaņā ar LSFP kritērijiem

  +1 [+] [-]

, 2022-03-23 18:45, pirms 2 gadiem
vispār kādā jēga ieguldīt kaut kādos pseidosportos? lieki izmesta nauda. valsts (nodokļu maksātāji) tik ieliek, bet atpakaļ no tā atlec trīs belaši.

  +8 [+] [-]

, 2022-03-23 18:46, pirms 2 gadiem
šāvējus vispār būtu armijai jāatbalsta un nepieciešamības gadījumā visus jāiesauc nu, vismaz, zemeņu sargos.

  -7 [+] [-]

, 2022-03-23 18:56, pirms 2 gadiem
Droši vien ir jāpārdomā kritēriji. Kā arī tas, vai katrā no kritērijiem ir jāizpilda noteikts minimālais punktu skaits, lai nevarētu iziet tikai uz atsevišķiem. Sporta veidi ir jāatīsta vispusīgi, ja jau izvirzam tam konkrētus kritērijus.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -4 [+] [-]

, 2022-03-23 19:05, pirms 2 gadiem
Teddy Bluegers rakstīja: Liekam visu Basketbolā un Hokejā, futbols tāpat miskaste, tie lai dzīvo sava vidē.
futbols nav miskaste, bet tiesa, ka šī nauda LFF budžetā neko daudz nemainai: https://lff.lv/files/documents/729/...

Diez vai mainīs arī, ja kādam citam atņems vēl mazāku summu.

  +4 [+] [-]

, 2022-03-23 19:57, pirms 2 gadiem
Teddy Bluegers rakstīja: Dambretei un Florbolam lai dotu naudu ir jabut riktigi aptauretam
Interesanti uzzināt, kādēļ florbolam nevar dot naudu? Tas ka katram no mums kāds sporta veids nepatīk ir mūsu problēma. Var patikt vai nepatikt sporta veids, bet uz lietām jāskatās objektīvi.

  +3 [+] [-]

, 2022-03-23 20:00, pirms 2 gadiem
Nav vēl nobanots tas Edgars?

Tie kritēriji beidzot tad normāli nodefinēti ir? Kur var ar to iepazīties? Renes sportiem protams, ka ir lieliski rezultāti starptautiskās sacensībās, bet vai vispār viņi ir vērtējami ar vienu un to pašu skalu kā piemēram tenisā? Teiksim medālis PČ ir tas pats, kas novinēt Grand slamu ,vai tur mēs ķeksējam klāt koefus?

     [+] [-]

, 2022-03-23 20:11, pirms 2 gadiem
Aldis Br rakstīja: Interesanti uzzināt, kādēļ florbolam nevar dot naudu? Tas ka katram no mums kāds sporta veids nepatīk ir mūsu problēma. Var patikt vai nepatikt sporta veids, bet uz lietām jāskatās objektīvi.
jā, pirmā problēma prioritāšu noteikšanā ir tā, ka pretstatam sporta veidus, nevis runājam par kritērijiem.

  -1 [+] [-]

, 2022-03-23 20:14, pirms 2 gadiem
Visu naudu frisbija federācijai

  +1 [+] [-]

, 2022-03-23 20:37, pirms 2 gadiem
varenais_eksperts rakstīja: Nav vēl nobanots tas Edgars?

Tie kritēriji beidzot tad normāli nodefinēti ir? Kur var ar to iepazīties? Renes sportiem protams, ka ir lieliski rezultāti starptautiskās sacensībās, bet vai vispār viņi ir vērtējami ar vienu un to pašu skalu kā piemēram tenisā? Teiksim medālis PČ ir tas pats, kas novinēt Grand slamu ,vai tur mēs ķeksējam klāt koefus?
Lai gan iepriekšējās sistēmās esmu bieži kritizējis valsts naudas sadali, šoreiz sistēma šķiet pat loģiska, valsts naudu tērēt tieši bērnu un jauniešu sportam. Profesionāļiem jau ir trīs citas naudas ieguves opcijas- sponsoru piesaiste, prēmijas par uzvarām sacensībās un valsts prēmijas par sportiskajiem sasniegumiem. Protams, federācijām piešķirtās summas šķiet smieklīgas, ja salīdzina, piemēram, kaut vai ar vienas nelielas sporta skolas budžetu, bet tāda ir Latvijas specifiskā sistēma, sporta klubu vietā attīstīt sporta skolas. Un rezultātā, skolnieces brauc uz olimpiādi, bet, pēc skolas pabeigšanas vairs neviens naudu nedod tikai par trenēšanos un čuššš...

  +2 [+] [-]

, 2022-03-23 20:47, pirms 2 gadiem
Diskusiju virzītājs Edgars rakstīja: jā, pirmā problēma prioritāšu noteikšanā ir tā, ka pretstatam sporta veidus, nevis runājam par kritērijiem.
Lai gan es pats neesmu šī pseidohokeja paveida fans, tomēr noteikti piekrītu, ka florbola klubu sistēma un orientēšanās sporta klubu sistēma ir visstabilākās un vislabāk organizētās, kuras darbojas neatkarīgi no tā, ir nauda vai nav. Diemžēl, pat no lielo sportu federācijām, dažas ir tādas "privātbodītes", ko cilvēki izmanto sava labuma gūšanai gan ceļojot, gan inventāra iepirkumos, gan patreknās aldziņās.
Ir tikai viena neskaidrība, kā tiek uzskaitīti sporta federāciju biedri? Vai katrs, kurš skolas sporta stūrītī uzrauj "Čapajevu", tiek ieskaitīts dambretistos? Vai arī visi, kuri piedalās obligātajos klašu, skolu, novadu, reģionu un valsts sacensībās ir uzreiz dambretisti?

  -1 [+] [-]

, 2022-03-23 21:29, pirms 2 gadiem
Parasts Futbola līdzjutējs rakstīja: Lai gan es pats neesmu šī pseidohokeja paveida fans, tomēr noteikti piekrītu, ka florbola klubu sistēma un orientēšanās sporta klubu sistēma ir visstabilākās un vislabāk organizētās, kuras darbojas neatkarīgi no tā, ir nauda vai nav. Diemžēl, pat no lielo sportu federācijām, dažas ir tādas "privātbodītes", ko cilvēki izmanto sava labuma gūšanai gan ceļojot, gan inventāra iepirkumos, gan patreknās aldziņās.
Ir tikai viena neskaidrība, kā tiek uzskaitīti sporta federāciju biedri? Vai katrs, kurš skolas sporta stūrītī uzrauj "Čapajevu", tiek ieskaitīts dambretistos? Vai arī visi, kuri piedalās obligātajos klašu, skolu, novadu, reģionu un valsts sacensībās ir uzreiz dambretisti?
pieļauju, ka arī šeit ir vieta federāciju interpretācijai. Biedru uzskaitei arī būtu jābūt definētai.
Slēpts komentārs: HotābičsXIV

  +2 [+] [-]

, 2022-03-23 23:04, pirms 2 gadiem
HotābičsXIV rakstīja: Jāsvītro no saraksta karikatūras : pļežbols, florbols , dejas, orientēšanas, renes veidi.
Kamdēļ? Es domāju, ka gandrīz visiem šiem sporta veidiem ir jābūt prioritāšu grupā:
Volejbols - sporta veids ar tradīcijām, salīdzinoši liela masveidība, trenējas daudz bērni, pēdējā laikā pludmales voejbolā atzīstami panākumi. Pasaulē populārs.
Florbols - vienīgais mīnuss, ka nav olimpiskais sporta veids, atsevišķos Latvijas reģionos viens no populārākajiem sporta veidiem
Dejas - par šo varētu piekrist, jo nav masveidība bērnu vidū.
Orietēšanās - vienīgais mīnuss, ka nav olimpiskais sporta veids (bet varbūt, tas pat ir pluss, jo nav sačakarēts), bet neatsverama nozīme veselīga dzīves veida popularizēšanā. Liela masveidība un es uzskatu, ka tieši orientēšanos un distanču slēpošanu lauku un mazpilsētu bērnu vidū būtu j;aliek uzsvars. Tad būs mums atlēti arī priekš citiem sporta veidiem.
Renes veidi - ja mums ir trase, tad grēks to neizmantot, jā varbūt dārgs prieks, bet kādu greznumiņu, kas piedevām nes rezultātus var atļauties,

  -1 [+] [-]

, 2022-03-23 23:05, pirms 2 gadiem
No šitā saraksta vienīgā dīvainā federācija šķiet orientēšanās federācija. Vēl varētu jautāt, kādēļ šaha un dambaretes federācijas ir atsevišķas (es negribu ticēt, ka dambarete ir prestižāka un masveidīgāka par šahu)

     [+] [-]

, 2022-03-23 23:29, pirms 2 gadiem
timurietis rakstīja: ...
Dejas - par šo varētu piekrist, jo nav masveidība bērnu vidū.
ā kāpēc Tu domā, ka nav masveidības? Tev ir cipari, cik daudz un kas ar ko nodarbojas?

     [+] [-]

, 2022-03-23 23:30, pirms 2 gadiem
Bzh rakstīja: No šitā saraksta vienīgā dīvainā federācija šķiet orientēšanās federācija. Vēl varētu jautāt, kādēļ šaha un dambaretes federācijas ir atsevišķas (es negribu ticēt, ka dambarete ir prestižāka un masveidīgāka par šahu)
a kāpēc dīvainā???

a par šahu un dambreti - visai dīvaini, ka dambrete pacelta augstāk par šahu finansējuma sadales ziņā...

  +1 [+] [-]

, 2022-03-23 23:45, pirms 2 gadiem
Abrags rakstīja: ā kāpēc Tu domā, ka nav masveidības? Tev ir cipari, cik daudz un kas ar ko nodarbojas?
Man kolēģes meita profesionāli trenējas. Masveidība nav tamdēl, ka sporta dejas ir pāru sports, bet ir liela problēma ar puišiem. Ja kādā vecuma grupā ir 3 kaut cik kvalitātīvi, tad tā jau ir ļoti liela veiksme. Konkurētspējīgas meitenes ir daudzas un tad sākās visādas ļoti nesportiskas lietas, ka turīgāko meiteņu vecāki pērk tērpus, maksās ceļa izdevums un pat maksā, lai puisis, kas ir konkurētspējīgs sastādītu viņa meitai pāri.

  +1 [+] [-]

, 2022-03-23 23:49, pirms 2 gadiem
timurietis rakstīja: Man kolēģes meita profesionāli trenējas. Masveidība nav tamdēl, ka sporta dejas ir pāru sports, bet ir liela problēma ar puišiem. Ja kādā vecuma grupā ir 3 kaut cik kvalitātīvi, tad tā jau ir ļoti liela veiksme. Konkurētspējīgas meitenes ir ļoti daudzas un tad sākās visādas ļoti nesportiskas lietas, ka turīgāko meiteņu vecāki pērk tērpus, maksās ceļa izdevums un pat maksā, lai puisis, kas ir konkurētspējīgs sastādītu viņa meitai pāri.
kaut kad sen pirms daudziem gadiem kādu pusgadu savējo vadāju uz sporta dejām - toreiz bija ļoti daudz dalībnieku mazajās vecuma grupās. Vēlāk, protams, skaits strauji sarūk - bet tā tas ir pilnīgi jebkurā individuālajā sporta (un ne tikai sporta - principā jebkurā inteerešu pulciņā) veidā. Vai tā būtu vieglatlētika, teniss vai šahs...

     [+] [-]

, 2022-03-23 23:49, pirms 2 gadiem
Manuprāt, dīvainā, jo par kaut kādiem starptautiskiem komercmačiem nav dzirdēts. Resp., ja es kā jaunietis savu karjeru gribētu balstīt orientēšanās sportā, tad man būtu grūti ar to nopelnīt naudu (atšķirībā no visām pārējām federācijām)
Bet, iespējams, es neko nezinu

  +3 [+] [-]

, 2022-03-23 23:56, pirms 2 gadiem
Bzh rakstīja: Manuprāt, dīvainā, jo par kaut kādiem starptautiskiem komercmačiem nav dzirdēts. Resp., ja es kā jaunietis savu karjeru gribētu balstīt orientēšanās sportā, tad man būtu grūti ar to nopelnīt naudu (atšķirībā no visām pārējām federācijām)
Bet, iespējams, es neko nezinu
Skandināvijas klubos labākajiem maksā, vecumdienām neiekrāsi, bet līdzīgas situācija ir ar citos sporta veidos, ja neesi ļoti izcils, tad tik un tā pēc karjēras beigām kaut kas būs jādara.
Latvijā ir pāris profesionāli orientieristi.

  +3 [+] [-]

, 2022-03-24 08:20, pirms 2 gadiem
Man personīgi nav nevienam žēl. Lai visi sporto un nodarbojas ar to, kas viņiem patīk. Galvenais pareizi to pīrāgu sadalīt, lai katram bērnam, neatkarīgi no sporta veida, tiktu valsts atbalsts.

  -1 [+] [-]

, 2022-03-24 10:52, pirms 2 gadiem
backstab rakstīja: Man personīgi nav nevienam žēl. Lai visi sporto un nodarbojas ar to, kas viņiem patīk. Galvenais pareizi to pīrāgu sadalīt, lai katram bērnam, neatkarīgi no sporta veida, tiktu valsts atbalsts.
Var piekrist. Tāpēc jau pastāv dažādi sporta veidi, jo cilvēkiem patīk atšķirīgas lietas. Galvenais ir noteikt precīzus kritērijus, visaptverošas prioritātes - lai federācijas ir motivētas uzlabot sniegumu un sacensties par finansējumu.

  +2 [+] [-]

, 2022-03-24 11:51, pirms 2 gadiem
Manuprāt prioritāri atbalstāmiem būtu jābūt vieglatlētikai,peldēšanai un slēpošanai, pārējie sporta veidi pēc ranga tabulā.
Var piekrist tiem,kas saka,ka katram savs mīļākais sporta veids,viss jau kārtībā, lai katrs dara,ko grib,bet lai neprasa valstij par to kaut kādu atbalstu.

     [+] [-]

, 2022-03-24 12:54, pirms 2 gadiem
basis89 rakstīja: Manuprāt prioritāri atbalstāmiem būtu jābūt vieglatlētikai,peldēšanai un slēpošanai, pārējie sporta veidi pēc ranga tabulā.
Var piekrist tiem,kas saka,ka katram savs mīļākais sporta veids,viss jau kārtībā, lai katrs dara,ko grib,bet lai neprasa valstij par to kaut kādu atbalstu.
kāpēc slēpošanai, ja mums sniegs vien mēnesi gadā (tā kā esmu no Rīgas, runāju par Rīgu - jā protams, austrum Latvijā tas mēdz būt krietni ilgāk, bet tā jau iedzīvotāju ziņā mazākā daļa no Latvijas)... Liepājā vispār sniegs ir dažas dienaas gadā...

  +2 [+] [-]

, 2022-03-24 13:43, pirms 2 gadiem
Abrags rakstīja: kāpēc slēpošanai, ja mums sniegs vien mēnesi gadā (tā kā esmu no Rīgas, runāju par Rīgu - jā protams, austrum Latvijā tas mēdz būt krietni ilgāk, bet tā jau iedzīvotāju ziņā mazākā daļa no Latvijas)... Liepājā vispār sniegs ir dažas dienaas gadā...
Tāpēc,ka veselības ziņā ļoti labs sporta veids turklāt slēpot var arī vasarā ar rolleriem.

     [+] [-]

, 2022-03-24 14:50, pirms 2 gadiem
basis89 rakstīja: Tāpēc,ka veselības ziņā ļoti labs sporta veids turklāt slēpot var arī vasarā ar rolleriem.
ar ko labāks par slidošanu vai riteņbraukšanu?

     [+] [-]

, 2022-03-24 14:55, pirms 2 gadiem
Abrags rakstīja: ar ko labāks par slidošanu vai riteņbraukšanu?
te arī ir tā nianse, ka IZM ir nodefinējusi bērnu un jauniešu sportu kā prioritāti, nenosakot konkrētus sporta veidus.

  +2 [+] [-]

, 2022-03-24 16:48, pirms 2 gadiem
Abrags rakstīja: ar ko labāks par slidošanu vai riteņbraukšanu?
Primāri tāpēc, ka iesaista vairāk muskuļu grupu,salīdzinot ar riteņbrauksanu arī mazāks kritienu (līdz ar to traumu) risks,turklāt riteņbraukšanas piespiedu poza nav nekas veselīgs priekš bērnu un jauniešu stājām.

  +1 [+] [-]

, 2022-03-24 17:21, pirms 2 gadiem
Šķiet te arī iezīmējas pamatbūtība, kādēļ šajā diskusijā daudzi runā viens otram garām - "prioritātes sportā" vai "prioritārie sporta veidi". Iespējams, vispirms jātiek galā ar to, kas ir diskusiju objekts.

     [+] [-]

, 2022-03-24 23:15, pirms 2 gadiem
Diskusiju virzītājs Edgars rakstīja: te arī ir tā nianse, ka IZM ir nodefinējusi bērnu un jauniešu sportu kā prioritāti, nenosakot konkrētus sporta veidus.
Un tas ir trūkums vai mīnuss. Vai arī anaalfabētisms. Jo var jau piemēram noteikt bērnu sportu un visi tagad bērnus trenēs specifiskos veidos, bet par viņu vispārējo fizisko attīstību nedomās. Un tad būs vēl trakāk, jo būs pilns ar deformētiem un sačakarētiem jauniešiem vēlāk.