Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

Vai VEF turpinās uzvaru sēriju arī Astanā?

Andrejs Siliņš

Vai VEF turpinās uzvaru sēriju arī Astanā?
Jānis Blūms
Foto: Mikus Kļaviņš, VEF

Šodien jau pulksten 13:00 Kazahstānas galvaspilsētā Astanā otro jaunās VTB Vienotās līgas sezonas spēli uzsāks "VEF Rīga" basketbolisti, tiekoties ar vietējo "Astana" komandu.

VEF jauno VTB līgas sezonu sāka 8. oktobrī, viesos pirmo reizi vēsturē pārspējot bagāto Maskavas apgabala "Khimki". Pēc tam bijusi ilgāka pauze VTB līgā, tās laikā aizvadot divas Latvijas čempionāta spēles, kurās ne tai vieglākajā veidā izcīnītas uzvaras pār Jūrmalas un "Barons" komandām.

Pagaidām VEF kluba vadība nav veikusi nekādas izmaiņas sastāvā, bet tās pamazām briest. Joprojām tiek meklēts nopietns ceturtais numurs, kas varētu aizstāt cerības neatainojušo serbu Nemaņu Bezbradicu. Kamēr oficiāli neviens jauns ceturtais numurs nav parādījies, pamata pieciniekā šo pozīciju aizņem Arnolds Helmanis, kurš sezonas ievadā uz sevi liktās cerības (paturot prātā, ka ņemts kā rezerves spēka uzbrucējs) tiešām spējis attaisnot.

Savukārt pēc Kaspara Vecvagara savainojuma gūšanas pagaidām netiek steigts ar papildus pirmā numura meklēšanu. Līdz Jaunajam gadam, visticamāk, šajā pozīcijā papildspēki neieradīsies - brīžos, kad Abdulam Gadijam nepieciešama atpūta, saspēlnieka pienākumus uzņemsies kāds cits no ārējās līnijas spēlētājiem. Ne Armandam Šķēlem, ne Jānim Blūmam, ne arī Krisam Rčardsam šie uzdevumi laukumā nav bijuši pilnīgi sveši arī iepriekšējās komandās. Piemēram, Šķēles talantu izveidot situācijas partneriem un atrast labās pozīcijās esošos kolēģus lieliski apliecina arī statistika - septiņas piespēles uzvarā Himkos.

Šīs dienas pretiniece "Astana" jau kopš kluba dibināšanas 2011. gadā ir pārliecinoši turīgākā basketbola organizācija Kazahstānā. Šajā laikā teju perfekti izdevies attaisnot statusu vietējā čempionātā - četri čempiontituli un četri kausi. "Teju" perfekti tāpēc, ka pagājusī sezona klubam izvērtas slikta, un komanda ne tikai palika priekšpēdējā VTB līgā, apsteidzot vienīgi nīkuļojošo gruzīnu "Vita" un pirmo reizi netiekot izslēgšanas spēlēs, bet arī zaudēja Kazahstānas titulu. Pārliecinošā favorīte nespēja tikt galā ar Atirau "Barsy", finālsērijā zaudējot bez variantiem ar 0-3.

Tas maksāja silto vietu Ramūnam Butautam - bijušais VEF treneris vadīja Kazahstānas superklubu, bet nespēja attaisnot cerības. Lietuviešu speciālista vietā šovasar stājās grieķis Iliass Papateodoru, bet komandas pamatkodolu atkal veido ārzemnieki. Saprotot, ka uz no Eiropas tālo Astanu braukt reti kurš tāpat vien vēlas, kluba prezidents Valērijs Tihoņenko regulāri pārmaksā leģionāriem, līdz ar to nereti izdodas tikt pie gana atpazīstamiem spēlētājiem.

Var nosaukt Džerija Džonsona vārdu, tāpat šai komandā spēlējuši Pets Kalatess, Jānis Blūms (Kazahstānā no pašreizējiem VEFiešiem savulaik spēlējis arī Ričardss), Andrija Žižičs, Rašids Mahalbašičs, Ivas Pauničs, vēl pagājušajā sezonā komandā bija Niks Kārters Medlijs. Tomēr plānais spēļu kalendārs, ziemā aukstums un tālā atrašanās no pārējās civilizācijas allaž spēlējusi savu lomu un pat ar nopietniem sastāviem komandai VTB līgā reti izdevies sasniegt to, uz ko mērķēts un ko teorētiski atļautu budžets. Līdz ar to lielu lomu spēlē tieši treneris un viņa spēja motivēt savus padotos.

Jaunā sezona Astanai sākusies dalītām jūtām - uzvarai pār Saratovas "Avtodor" (pēc šī zaudējuma "Avtodor" galvenā trenera amatu atstāja bijušais VEF treneris Nikolajs Mazurs) ar 83:78 sekojuši divi zaudējumi. Vispirms ar 68:84 atzīts Kazaņas "Unics" pārākums, bet 8. oktobrī ar 76:92 zaudēts arī čempionei Maskavas CSKA. Abas neveiksmes piedzīvotas pret ULEB Eirolīgas komandām, līdz ar to panikai pamata nav. Nepatīkami gan, ka tas noticis savā laukumā - šodien "Astana" aizvadīs ceturto mājas spēli pēc kārtas un tikai tad dosies pirmajā izbraukumā uz Tallinu.

Šajā sezonā komandā sapulcināti seši leģionāri - četri amerikāņi un divi grieķi. Līdz šim rezultatīvākais bijis aizsargs Īens Millers, kurš guvis 16,7 punktus, atdevis 4,7 rezultatīvas piespēles un pārtvēris divas bumbas. Iepriekš pirmās divas sezonas karjerā aizvadījis dažādās Itālijas komandās. Ar 14 punktiem un 5,7 bumbām līdz šim izcēlies Millera vienaudzis spēka uzbrucējs Roderiks Odoms, bet augumā īsajam (202 cm) centram Osmenam Krubelijam, kura CV ir visai blāvs (Itālijas otrā līga, Nīderlande, Slovēnija, Lielbritānijas līga un tikai pēdējās divās sezonās - Grieķija un Itālijas A sērija), vidēji izdevies sakrāt 14 punktus un deviņas bumbas zem groziem.

Ar desmit punktiem, 3,7 piespēlēm un trim izprovocētiem pārkāpumiem caurmērā izcēlies kāds Rīgai labi zināms spēlētājs - Roberts Lauerijs. 188 centimetrus garais aizsargs VEF pavadīja 2014./2015. gada sezonu (pievienojās decembrī), kļūstot par Latvijas čempionu. Vēlāk pārcēlās uz Grieķiju, bet šī gada sākumā pievienojās pazīstamajai Berlīnes "Alba", ar ko kļuva par Vācijas kausa ieguvēju. Vēl viens ārzemnieks ir grieķis Leonidass Kaselakiss, kurš aizvadītajā sezonā 26 gadu vecumā tika atzīts par Grieķijas līgas progresējušāko spēlētāju. Savukārt aizsargam Dimitrosam Kacivelisam divas reizes karjerā, lai arī ar minimālu paša iesaisti spēļu procesā, tomēr ar "Olympiacos" izdevies triumfēt Eirolīgā.

Kad VEF aizvadīja savu pirmo spēli līgā šosezon, "Astana" aizvadīja jau trešo, un, tāpat kā rīdziniekiem, arī kazahiem bijusi ilgāka pauze spēļu kalendārā. Ja VEF šajā laikā aizvadīja divas spēles Latvijas čempionātā, tad arī "Astana" nospēlējusi divus mačus savā Kazahstānas līgā. Tiesa, atšķirībā no rīdziniekiem, "Astana" spēlēja divas dienas pēc kārtas, divreiz sagraujot "Kaspiy" vienību (80:46 un 76:52).

VEF un "Astana" komandas savā starpā spēlējušas 11 reižu un septiņos gadījumos uzvaras izcīnījusi rīdzinieki. Tostarp abās spēlēs pagājušajā sezonā. Kā vēstīts VEF mājaslapā, Rīgas komanda ceļu uz Astanu sāka ceturtdien, bet, sasniedzot galamērķi, sastapās ar vēl nepatīkamākiem laika apstākļiem nekā Rīgā - Astanā sestdien termometra stabiņš nokrities līdz -4 grādiem. Ja var ticēt tīmeklī sastopamajām laika prognozēm, tad sestdien vismaz vairs nav slapja sniega, kas esot bijis, komandai ierodoties spēles norises pilsētā. Jācer, ka blakus apstākļi neietekmēs sniegumu laukumā un rīdzinieki turpinās uzvaru sēriju, jo oficiālos mačos jaunajā sezonā vēl nav piedzīvojusi nevienu zaudējumu. Vai šo sēriju izdosies turpināt?

Spēles sākums šodien jau pulksten 13:00!

Astana 2017

#SpēlētājsPozīcijaAugumsDz.gadsValsts
0Roderiks OdomsUzbrucējs205 cm1991ASV
3Roberts LauerijsAizsargs188 cm1987ASV
9Vadims ŠčerbaksAizsargs194 cm1993Kazahstāna
10Rustams MurzagalijevsAizsargs196 cm1992Kazahstāna
11Antoms PonomarevsUzbrucējs208 cm1988Kazahstāna
13Rustams ErgaliAizsargs194 cm1986Kazahstāna
14Leonidass KaselakissUzbrucējs202 cm1990Grieķija
17Aleksandrs ŽiguļinsUzbrucējs205 cm1994Kazahstāna
19Dmitrijs KļimovsUzbrucējs202 cm1988Kazahstāna
21Dimitross KacivelissAizsargs197 cm1991Grieķija
22Deniss DegtjarevsUzbrucējs198 cm1990Kazahstāna
24Dmitrijs GavrilovsUzbrucējs204 cm1986Kazahstāna
25Maksims MarčuksAizsargs198 cm1994Kazahstāna
44Īens MillersAizsargs190 cm1991ASV

VEF spēles oktobrī VTB līgā

DatumsSpēleLaiks/Rez.
8.10Khimki - VEF73:76
22.10.Astana - Khimki13:00
30.10.Zenit - VEF19:00

Izmantotie resursi:
VEF Rīga - VEF Rīga
vtb-league.com

1 2 3 4 134 komentāri

  -2 [+] [-]

, 2016-10-22 10:27, pirms 7 gadiem
Protams, ka neturpinās
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -2 [+] [-]

, 2016-10-22 10:50, pirms 7 gadiem
Kas ir uzvaru sērija? +3 pret Jūrmalu, kurai ir otrais vājākais sastāvs LBL un +1 pret Baronu, kam nav centru un kuras sastāvā 19 minūtes nospēlēja Zonne?

Nu jā, vēl jau var pieskaitīt toto uzvaru pret Khimki.

Protams, Astana arī nespēlē tīri, bet izskatās, ka ir sapirkuši sastāvu un diez vai sezonas sākumā gribēs atdoties vājai komandai, turklāt ar tik zemu koeficientu. Ja godīgi, nesaprotu bukmeikerus, kas iedevuši 1,80-2.10.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2016-10-22 11:03, pirms 7 gadiem
Damokla zobens rakstīja: Kas ir uzvaru sērija? +3 pret Jūrmalu, kurai ir otrais vājākais sastāvs LBL un +1 pret Baronu, kam nav centru un kuras sastāvā 19 minūtes nospēlēja Zonne?

Nu jā, vēl jau var pieskaitīt toto uzvaru pret Khimki.

Protams, Astana arī nespēlē tīri, bet izskatās, ka ir sapirkuši sastāvu un diez vai sezonas sākumā gribēs atdoties vājai komandai, turklāt ar tik zemu koeficientu. Ja godīgi, nesaprotu bukmeikerus, kas iedevuši 1,80-2.10.
Jūrmalai otrs vājākais sastāvs? Man tādas aizdomas, ka sastāvus nezini...

Otrs ir jau gadiem iegajies, ka VEFam ir problēmas noskaņoties uz LBL spēļē regulārajā čempionātā, vai tas piemirsies tev? Un kam toto bija uzvarā pār Himki? Viņiem naudas pietiek...

  +1 [+] [-]

, 2016-10-22 11:04, pirms 7 gadiem
HMB-PARTORPEDAM rakstīja: Nuu astanu var ari uzvilkt, ja paveicas. Sie muzhigie PSRS chempja pazori, pashiem kauns par tik nelietderigi izteretiem limakiem
Ev, Eģik, kā gaterī iet? Priekšnieks jau sūdzējās, ka tāds memmīts tikai slinko un nejēdz pat sargāt
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2016-10-22 11:11, pirms 7 gadiem
Real Rebel rakstīja: Jūrmalai otrs vājākais sastāvs? Man tādas aizdomas, ka sastāvus nezini...

Otrs ir jau gadiem iegajies, ka VEFam ir problēmas noskaņoties uz LBL spēļē regulārajā čempionātā, vai tas piemirsies tev? Un kam toto bija uzvarā pār Himki? Viņiem naudas pietiek...
Es zinu sastāvus. Kam tad ir vēl vājāks sastāvs nekā Jūrmalai, neskaitot LU?

P.S. Atcerējos, ka sākotnējā līnijā uz VEFu bija +5 un tīrajā ap 3,00. Hm, tātad, sameta tie, kam ir info, ka Astana atdosies? Jo citādi neredzu nevienu iemeslu, lai kāds liktu uz VEFu.

  +1 [+] [-]

, 2016-10-22 11:12, pirms 7 gadiem
HMB-PARTORPEDAM rakstīja: edu penkoku ar medu, ko tu???
Labu apetīti!

Bet interesantāk par to, ko Tu ēd, būtu izlasīt tavas domas par šodienas spēli.

  +1 [+] [-]

, 2016-10-22 11:13, pirms 7 gadiem
Damokla zobens rakstīja: Es zinu sastāvus. Kam tad ir vēl vājāks sastāvs nekā Jūrmalai, neskaitot LU?
Uz doto brīdi vājāks ir Liepājai un Valkai arī nav pārāks, par Jēkabpili var pasptrīdēties, it īpaši ņemot vērā to, ka Iļjins beidzot ir sācis spēļēt
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2016-10-22 11:16, pirms 7 gadiem
Damokla zobens rakstīja: Nesmīdini. Par Valku aizmisu, es viņais kaut kā tomēr neuzskatu par LBL komandu.
Bet nopietni, kurā vietā Liepājai būtu sastāvs labāks? Par Jēkabpili pieminēju, jo tur daudz nosaka sirsniņa spēle

     [+] [-]

, 2016-10-22 11:16, pirms 7 gadiem
Real Rebel rakstīja: Uz doto brīdi vājāks ir Liepājai un Valkai arī nav pārāks, par Jēkabpili var pasptrīdēties, it īpaši ņemot vērā to, ka Iļjins beidzot ir sācis spēļēt
Nesmīdini. Par Valku aizmirsu, es viņais kaut kā tomēr neuzskatu par LBL komandu.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2016-10-22 11:21, pirms 7 gadiem
Real Rebel rakstīja: Bet nopietni, kurā vietā Liepājai būtu sastāvs labāks? Par Jēkabpili pieminēju, jo tur daudz nosaka sirsniņa spēle
Trīs leģionāri (kurus gan visi noliek) + Rozītis un Butjankovs. Un arī pārējie, lai arī minimāli, šķiet labāki. OK, ja uzskati Jūrmalu par spēcīgu, tad kādu koeficientu/handikapu Tu dotu šodienas mačā Ogre-Jūrmala. Varbūt vēl neesi redzējis bukmeikeru līniju.

Jēkabpils man arī šķiet spēcīgāka uz papīra un pirmā spēle arī to pierādīja.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2016-10-22 11:26, pirms 7 gadiem
spēlē pret Himkiem izšķirošs faktors bija Gailīša spēles plāns pret 1 cilvēku. Garais Sokolovs tika izņemts visos pikenrolos ar šķēli un Meieri, un Gromovs segdams viņu pārķēra vairākas piespēles ar apsteigšanu.. Sokolovs 8:30 -13 ..
Barons Astanas veida komanda. VEFs līdz ar to labi sagatavots.

     [+] [-]

, 2016-10-22 11:26, pirms 7 gadiem
HMB-PARTORPEDAM rakstīja: Astanu nav iespejams prognozet. Reizem tur legji aizdzerusies vai pie ielenem partusejusies, reizem kads izdoma uz speli vai treninu neatnakt, citreiz sie TOTO uzrauj + nestabilais Pastalnieku Vafelnieku klubs. Te ir 55/45 par labu astanai, tas nezinot kas tur iekshienee daras. Tas klubs ir gandriz vai recigaks par to kur uz laukuma iznaca kluba ipashnieks, gandriz ar uzvalku muguraa un uzvilka Pastalniekus
Nu jā, tad es laikam vienīgais tāds, kurš šodien prognozē Astanas uzvaru. Un varbūt pat ar +10 vai +20, ja spēlēs nopietni.

Pērn līdz pat LBL play-off mačiem pret Valku domāju, ka VEF vienkārši nespēj noskaņoties, bet īstenība ir stipri. Tikai pēc tam sapratu, ka viņi bija švaki.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2016-10-22 11:31, pirms 7 gadiem
Damokla zobens rakstīja: Nu jā, tad es laikam vienīgais tāds, kurš šodien prognozē Astanas uzvaru. Un varbūt pat ar +10 vai +20, ja spēlēs nopietni.

Pērn līdz pat LBL play-off mačiem pret Valku domāju, ka VEF vienkārši nespēj noskaņoties, bet īstenība ir stipri. Tikai pēc tam sapratu, ka viņi bija švaki.
Kāpēc tev tik ļoti patīk ignorēt noskaņošanās problēmas?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
1 2 3 4 134 komentāri