Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:121, Did:0, useCase: 3

Vecā Sinjora dodas pēc piektā titula pēc kārtas, Milānas klubi renesanses gaidās

Rolands Eliņš

Vecā Sinjora dodas pēc piektā titula pēc kārtas, Milānas klubi renesanses gaidās
Pols Pogbā
Foto: AFP/Scanpix

Šovakar ar divām spēlēm tiks atklāta jaunā Itālijas futbola čempionāta sezona. Turīnas "Juventus" šosezon centīsies iegūt piekto titulu pēc kārtas, "Roma" mēģinās pakāpties no iesildītās otrās vietas, bet Milānas slavenie klubi vismaz vārdos noskaņojušies atgriezties virsotnē.

2014./15. gada sezona Itālijā neizvērtās par tādu, kurai būtu risks tikt atcerētai pēc gadiem desmit, vismaz ne pozitīvā nozīmē. Visa intriga par čempionu bija beigusies jau februārī, cīņa par medaļām un Eirokausiem arī neizvērtās īpaši krāšņa, jo favorītes sacentās nevis uzvaru, bet izsēto punktu ziņā - „Roma” sezonas otro pusi aizvadīja ļoti blāvi, atkal nestabila bija „Napoli”, bet abas Milānas komandas aizslīdēja līdz tabulas vidusdaļai. Ēnu uz Itālijas čempionātu meta arī "Parma" finanšu nedienas, slavu nedarīja arī izlases trenera Antonio Kontes un citu vietējo speciālistu nepārtrauktās un vairāk vai mazāk pamatotās sūdzības par A Sērijas zemo līmeni.

Tas gan ne tuvu nenozīmē, ka jaunajā sezonā Itālijā nebūs, ko redzēt, gluži otrādi. Vasarā kāršu kava tikusi sajaukta, un vairāki trumpji pametuši „Juventus” rindas, bet jaunajam sastāvam vēl būs jāpierāda savs varējums. Tas uzreiz atsvaidzina nedaudz piemirsto intrigu par čempionu, turklāt Turīnai var nākties satraukties arī par iepriekš (savos mērogos) nīkuļojošajām Milānas komandām, kuras veikušas milzīgus ieguldījumus, vismaz cenšoties nostāties uz pareizā ceļa.

„Šī būs ļoti sarežģīta sezona,” Itālijas medijos citētas „Roma” treneris Rudi Garsijas domas par konkurenci Itālijā. „Domāju, ka daudz līdzvērtīgāka nekā iepriekš. Ne tikai „Roma” un „Juventus” cīnīsies par titulu, interesantas ir arī vairākas citas komandas. Abi Milānas klubi, piemēram. Kad ierados Itālijā, biju pārsteigts, cik tālu no čempionu titula ir „Milan” un „Inter”. Bet tagad tās ir ceļā atpakaļ uz virsotnēm.



Milāniešu ambīcijas nav slikta lieta, taču jāsāk būtu ar darbiem

Lai „Juventus” līdzjutēji piedod, ka pirms čempionu komandas šajā rakstā iespraukušās astotās un desmitās vietas ieguvējas, taču pārmaiņas Milānā patiešām uzmanības vērtas. Tas gan nenozīmē, ka viennozīmīgi pozitīvas. Nebija grūti pamanīt, kā „Inter” vadība un treneris pagājušajā sezonā reizi divās nedēļās piesauca Čempionu līgu un A Sērijas medaļas, lai arī realitātē šāds scenārijs jau decembrī bija ielikts fantastikas stāstu plauktiņā. „Milan”, kura vasarā visai nesmuki atbrīvojās no Filipo Indzagi un nolīga Sinišu Mihajloviču, nu iet tajās pašās pēdās un savā mājaslapā lepni publicē komandas jaunpienācēju ambīcijas un slavas vārdus.

„Zinu, ka man līdz Čempionu līgai nāksies pagaidīt tikai vienu sezonu un ka „Milan” tajā var arī uzvarēt. Mūsu mērķiem šosezon ir jābūt Itālijas čempionu titulam un Itālijas kausam,” tā Karloss Baka. Bet jaunais aizsargs Alesio Romaņoli pavēstījis, ka pagaidām nevar runāt ne par kādiem ierobežojumiem mērķu nospraušanā, kamēr Andrea Bertolači nosauca „Milan” par svarīgāko komandu visā Itālijā un ka "Roma" pametis pēc pirmā Mihajloviča aicinājuma.

Visai skaļi vārdi komandai, kura pēdējās divās sezonās tā arī nav tikusi labāko sešiniekā, un arī šajā vasarā pārmaiņas nav nemaz TIK iespaidīgas. Zlatana Ibrahimoviča piesaistes plānos pārsteigumu nav, proti, tie izskatās izgāzušies, tāpat kā Džeksona Martinesa un Žofrē Kodogbijā transfēri, turklāt tagad traumas dēļ no ierindas uz mēnesi izsists Žeremijs Menezs. Beidzot gan sakārtots darījums ar Taizemes uzņēmēju Bī Taehbolu, kurš Berluskoni ģimenes rīcībā par 48% kluba akciju nodevis 480 miljonus eiro, uz priekšu virzās arī jaunā stadiona projekts.

Arī „Inter” vasarā nav skopojusies un par savām ambīcijām nekautrējas. Pagājušajā sezonā „Inter” noriskēja ar Lukašu Podoļski, šovasar klubs riskē ar Stevana Jovetiča piesaisti, turklāt atšķirībā no Podoļska Jovetiču tik vienkārši atpakaļ vairs nevarēs atdot. Pārdots Džerdans Šačiri un Mateo Kovačičs, turklāt pēdējais piespiedu kārtā, lai izpatiktu UEFA finanšu "Fair Play" ierēdņiem, taču ar Mirandas un Džeisona Muriljo palīdzību vismaz aizsardzība izskatās nostiprināta ciešāk nekā iepriekš. Uzbrukumā gan ātri kaut kas jādomā, jo pārbaudes spēļu statistika ir drausmīga – no pēdējām sešām spēlēm piecās vārtus tā arī neizdevās gūt, ieskaitot pēdējo maču pret grieķu AEK (0:0). Tiesa, plānā vēl Ivana Perisiča iegāda no "Wolfsburg", kuru milānieši plāno jau vairākus mēnešus un nupat kā izteikuši 19 miljonu vērtu piedāvājumu.

Vecā Sinjora pārģērbjas, bet čempionu uzvalku atstāj vietā

Pirms gada ieradies Turīnā, Masimiljāno Alegri visai drīz varēja sākt A Sērijā eksperimentēt ar sastāvu un taktiku, pamazām uzbūvējot to komandu, kas ČL pusfinālā izslēdza Madrides „Real”. Sezonas gaitā viņam netrūka skeptiķu (ieskaitot šo rindu autoru), taču rezultāti atsver visu, un rezultāti Juvei bija iespaidīgi. Alegri šosezon grasās vēl vairāk izmantot malējo aizsargu pāriešanu uz flangiem, spēles laikā variējot ar shēmām 4-3-1-2 un 3-5-2, kas lieliski tika nodemonstrēts Superkausa spēlē pret „Lazio”.

„Juventus” pagājušajā sezonā bija tik laba, ka UEFA desmit gada labāko futbolistu sarakstā bija pieci no Turīnas komandas. Trīs no viņiem – Tevess, Pirlo un Vidals – nu ir citos klubos, īstas skaidrības nav arī par Polu Pogbā. Jau otro vasaru pēc kārtas teju visi, kam vien nav slinkums, runā par viņa pārdošanu, bet „Juventus” cītīgi noraida vienu 100 miljonu eiro piedāvājumu pēc otra. Grūti iztēloties, ka Pogbā varētu tikt pārdots tik vēlā starpsezonas posmā, turklāt pats francūzis it kā sliecoties uz vismaz vēl vienu sezonu Turīnā – kā nekā, viņš vairs nebūs Pirlo perspektīvais skolnieks un ieroču pienesējs Tevesam, bet gan pilntiesīgs komandas uzbrukuma līderis un motors, un par kluba (ne)panākumiem nu atbildību nesīs viņš.

Vecā Sinjora par Itālijas čempioni kronēta četrus gadus pēc kārtas, un lai arī atnācēju uzvārdi – Divala, Dzadza, Mandžukičs, Kedira, Sandru - nav tik skaļi kā aizgājēju, galvenā favorīte joprojām ir neapšaubāma. Īpašs šis gads solās būt arī leģendārajam vārtsargam Džanluidži Bufonam – viņam pašlaik ir deviņas gada labākā vārtsarga balvas A Sērijā, līdz jubilejas skaitlim pavisam nedaudz pietrūkst arī sauso spēļu kategorijā. Bufons A Sērijā pagaidām nostāvējis sausā 248 spēlēs, un nez vai kāds būtu ar mieru derēt, ka šosezon netiks sasniegts skaitlis 250. Vismaz trīs nedēļas Bufonam un "Juventus" gan būs jāiztiek bez traumētā Klaudio Markīzio.

Par sīvāko Turīnas sāncensi joprojām jāuzskata „Roma”, kura starpsezonā veikusi nelielu iekšējo rokādi un par skaistām summām uz Milānu aizsūtījusi Romaņoli un Bertolači. Tas ļāvis iegādāties Edinu Džeko, ieradušies arī Mohameds Salahs un vārtsargs Vojcehs Ščensnijs, kuriem būs jāsastrādājas ar 39 gadus veco kapteini Frančesko Toti. Uz pirmo trijnieku gan tēmē arī „Fiorentina”, „Napoli”, „Lazio”, arī Dženovas komandas, bet „Roma” bosi par Garsijas neveiksmi var uztvert arī otro vietu, kura iegūta jau divus gadus pēc kārtas. Jādomā gan, ka otru tik traumu pārpilnu sezonu "Roma" nepiedzīvos, taču savainojums jau ieviesis korekcijas "Lazio" dzīvē - veterāns Miroslavs Kloze izlaidīs vismaz sezonas pirmās trīs spēles.

Eirokausu lietas un jaunpienācēji

Ja pagājušajā sezonā pie labas gribēšanas varēja sūdzēties par Sērijā redzamo futbolu, tad Eirokausos itāļiem gan viss bija teju labākajā kārtībā – visas sešas Itālijas komandas bija ierindā arī vēl marta sākumā, taču šogad šāds panākums izpaliks, jo „Sampdoria” no Eiropas līgas apkaunojoši izlidoja jau augusta pirmajā nedēļā. Tieši „Sampdoria” sakarā visai bieži locīts Mario Baloteli vārds. Šis uzbrucējs Liverpūlē vairs netiek īpaši gaidīts, un pēdējās baumas liecina, ka viņš varētu pievienoties „Lazio”, tiesa, tikai tad, ja romieši tiks Čempionu līgas grupu turnīrā.

Savukārt savu debiju A Sērijā sagaidīs divas jaunpienācējas – „Carpi”, kura pirms divām sezonām vēl spēlēja trešajā līgā, un „Frosinone”, savukārt pēc viena gada izlaišanas elites sabiedrībā atgriezusies „Bologna”. Septiņkārtējai Itālijas čempionei Boloņai pirmais mačs priekšā jau šovakar pret „Lazio”, „Carpi” debitēs rīt pret „Sampdoria”, bet „Frosinone” – pret „Torino”. "Roma” ticis tas gods atklāt jauno sezonu ar spēli izbraukumā 19:00 pret „Hellas Verona”, bet kārtas centrālās spēles tituls, šķiet, jāatvēl „Fiorentina” un „Milan” duelim rīt 21:45.

Starp citu, kalendāra untumu dēļ galveno favorītu duelis tiks izmēģināts jau otrajā kārtā - 30. augustā "Roma" savā laukumā uzņems "Juventus", bet trešajā kārtā - 13. septembrī - vēl viens saldais ēdiens futbola līdzjutējiem, proti, Milānas derbijs, kurā abām komandām būs nepieciešams iedvest bijību savos konkurentos un likt atcerēties par sevi kā 18-kārtējiem Itālijas čempioniem.

A Sērijas pirmā kārta

DatumsKomandasLaiks
22.08Hellas – Roma19:00
Lazio – Bologna21:45
23.08Juventus-Udinese19:00
Empoli-Chievo21:45
Fiorentina-Milan21:45
Frosinone-Torino21:45
Inter-Atalanta21:45
Palermo-Genoa21:45
Sampdoria-Carpi21:45
Sassuolo-Napoli21:45

A Sērijas čempioni un titulētākie klubi

GadsKlubsTitulu skaitsKlubs
2015.Juventus31Juventus
2014.Juventus18Milan
2013.Juventus18Inter
2012.Juventus9Genoa
2011.Milan7Torino
2010.Inter7Bologna
2009.Inter
2008.Inter
2007.Inter
2006.Inter

Komandu sakrātie punkti pēdējās piecās sezonās

V. 14-15.KlubsPunktu summa
1.Juventus334
5.Napoli289
2.Roma280
10.Milan263
3.Lazio252
4.Fiorentina250
8.Inter245

Izmantotie resursi:
The official website for European football –...
Football Italia - Serie A news, fixtures,...
Goal.com

     [+] [-]

, 2015-08-22 15:07, pirms 9 gadiem
Man patik, ka Romas un Milānas komandas tā cenšas. Un skaļie paziņojumi izraisa smaidu. Jo interesantāk
Par piekto pēc kārtas!
Forza Juve!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -3 [+] [-]

, 2015-08-22 15:52, pirms 9 gadiem
Izskatās,ka Eliņš aizņēmies virsrakstu rakstīšanas prasmi no slavenā Novika.

  +1 [+] [-]

, 2015-08-22 17:37, pirms 9 gadiem
Par interesantu Serie A chempionaatu...par aizraijoshu ciinju par titulu(visticamaakais, ka Juve un Roma par to ciiniisies) un noteikti veel par Milaanas klubu atgriezhanos CL...

  +1 [+] [-]

, 2015-08-23 19:04, pirms 9 gadiem
Paldies par rakstu, citādi jau ZB,kā viss griežas ap sasodīto Angliju un Spāniju. 15. sezonu par Juvi!