Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:833, Did:0, useCase: 3

Rīgas "Dinamo", svastika un Latvijas karogs

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Rīgas "Dinamo", svastika un Latvijas karogs
Latvijai nav jāceļ Berlīnes mūri starp saviem pilsoņiem.
Scanpix foto: 2009. gada novembris, bijušais Polijas prezidents Lehs Valensa apgāž pirmo domino kauliņu simboliskajā Berlīnes mūrī.

Agra Semēvica publicētais foto attēls no 17. novembra spēles starp Rīgas "Dinamo" un Hantimansijskas "Jugra" vienībām pāris dienās paspējis apceļot internetu, izraisot daudz absurdu diskusiju. Daži prāti Krievijā notikušajā saskatījuši paralēles ar nacionālsociālistisko Vāciju, citi atraduši ieganstu kārtējo reizi apmelot Latviju vai izmantot redzēto savās politiskajās interesēs.

Šajā gadījumā nav svarīgi, kā priekšnesums tika uztverts Krievijā. Tā nav ne Krievijas, ne Kontinentālās hokeja līgas darīšana. Daudz nozīmīgāka ir Latvijas sabiedrības izpratne un godīga attieksme pret pagātni, lai varētu ar cieņu un pašapziņu dzīvot nākotnē.

Pasākuma rīkotāji nebija izvērtējuši priekšnesuma emocionālos un vizuālos efektus. Pirmkārt, svastikas zīmi – ugunskrustu – nevajadzēja veidot, izmantojot Latvijas karogus. Tādā gadījumā jārēķinās ar neizbēgamu negatīvu reakciju un kļūdainām vizuālām interpretācijām, kuras tiek un tiks izmantotas pret Latviju.

Krievijas viedoklis šajā jautājumā nav svarīgs, taču pārprasta svastikas izmantošana var būt un ir aizskaroša daļai Latvijas pamatiedzīvotāju. Tiem cilvēkiem un viņu pēcnācējiem, kuri šeit dzīvojuši gadsimtiem ilgi, nevis iebraukuši pēckara etnisko tīrīšanu un kolonizācijas rezultātā.

Minētais attiecas uz Latvijas vācbaltiešiem un žīdiem. Divām tradicionālām Latvijas kopienām, kuras no mūsu valsts teritorijas ārēju spēku iedarbības rezultātā izsvītroja Otrais Pasaules karš. Krievijas varas elitē ir pieņemts noniecināt Otrā Pasaules kara nozīmi, vārdu “pasaules” rakstot ar mazo burtu. Turpretī Krievijas-Vācijas karš, kurš bija tikai viena no Otrā Pasaules kara sastāvdaļām, padomju mitoloģijā tika nosaukts par Lielo Tēvijas karu.

Tādējādi Padomju Savienība centās noslēpt faktu, ka bija viena no Otrā Pasaules kara izraisītājām. Vēl vairāk, no Maskavas pakta noslēgšanas 1939. gada 23. augustā līdz 1941. gada 22. jūnijam sociālistiskā Padomju Savienība un nacionālsociālistiskā Vācija bija sabiedrotās, kopīgi rīkojot agresiju pret brīvo pasauli.

Otrais Pasaules karš Latviju skāra no pirmās dienas. Maskavas pakta slepenais protokols paredzēja Eiropas sadali starp agresoriem, Latvijai kopā ar pārējām Baltijas valstīm nokļūstot Staļina impērijas ietekmes zonā. Jau septembra beigās – pēc Polijas sestās dalīšanas – Latvijas, Lietuvas un Igaunijas ārlietu ministri pa vienam tika izsaukti uz Kremļa paklāja, parakstot nožēlojamos un apkaunojošos savstarpējās palīdzības līgumus. Padomju Savienība uzbruka Polijai un Somijai – valstīm, kuras atteicās pieņemt Staļina diktētos noteikumus, bet Baltijas valstis padevās bez pretošanās.

Jau 1939. gada oktobra beigās Latvijā iebrauca okupācijas karaspēka pirmās vienības, bet vienlaikus valsts dažos mēnešos zaudēja plašo un ietekmīgo vācbaltiešu kopienu. Zinot, ka Latvija atstāta Staļina varā, nacisti izsludināja vācbaltiešu piespiedu izceļošanu uz zemi, kura vairs nebija viņu dzimtene. Tika paziņots, ka “vāciešiem no Austrumeiropas valstīm jāatgriežas Lielvācijas paspārnē un jāpiedalās iekarotās Polijas rietumnovadu pārvācošanā”.

1935. gadā Latvijā tika veikta ceturtā tautas skaitīšana. Toreiz Latvijā dzīvoja 1 950 502 iedzīvotāji, no kuriem 60 000 bija Latvijas vācbaltieši (apmēram 20 000 vācbaltiešu dzīvoja Igaunijā) un 93 479 Latvijas ebreji. Nebūtu iebildumu saukt viņus par žīdiem, taču oficiālajos Ārlietu ministrijas dokumentos tiek izmantots apzīmējums Latvijas ebreji.

Otrajā Pasaules karā Latvija šos cilvēkus zaudēja gandrīz pilnībā. Ne visus iznīcināja padomju un nacistu okupācijas režīmi – plašāk par to var lasīt Latvijas Vēsturnieku komisijas rakstu 18. sējumā “Holokausts Latvijā” – taču savai valstij viņi bija zuduši.

Brigite Cimmere raksta: „Izceļošana sākās 1939. gada oktobrī. Lieli pasažieru tvaikoņi ienāca Daugavā, lai nogādātu vācbaltiešus „mājup uz Reihu“. Tas bija Hitlera ļoti maldinošs un diplomātisks gājiens kā šaha spēlē. Viņam bija vajadzīgi zaldāti, cilvēkmateriāls viņa plānu īstenošanai. Baltijas valstu vīriešus, kuri zināja krievu valodu, viņš vēlāk, kad sākās karš pret Krieviju, ļoti labi varēja izmantot austrumu frontē.“**

Cienot šos cilvēkus – Latvijas pilsoņus un viņu pēcnācējus – nevajadzētu aizrauties sakrustot svastiku ar nacionālo karogu tieši šādā kombinācijā un izmantot publiskos pasākumos.

Rīgas “Dinamo” ir savas problēmas, taču tās nav tieši saistītas ar rakstā aplūkoto problēmu.

Rakstā paustās domas neatspoguļo Sportacentrs.com redakcijas viedokli.

Latvijas karoga un svastikas krustošana ir

  • 29

  • 36

  • 3


     [+] [-]

, 2013-11-21 18:19, pirms 10 gadiem
Nekas traks tur nebija,Svastika Hitlera laika bija sarkans karogs ar baltu apli kura bija melna svastika,tur ta atskiriba... Nu nezinu ko tie KHL un Krievija var cepties...

  -1 [+] [-]

, 2013-11-21 18:20, pirms 10 gadiem
Meitenes uzvar, Noviks dejo

Labāk pieturies pie Hula Hoops, nevis politisku rakstu sacerēšanas sporta portālā.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2013-11-21 18:22, pirms 10 gadiem
Tādu murgainu domu pat lasīt negribās.Kā vienmēr tepat uz vietas jau atrodas cilvēki ,kuri ,lai izpatiktu sveštautiešiem grib būt pārlieku toleranti.Tad jau vajag otru rakstu ,ka 9 maija svinībās nedrīkst būt neviena padomju simbola ,jo tas pēc likuma ir aizliegts un apvaino kādus 70% latviešu.

     [+] [-]

, 2013-11-21 18:22, pirms 10 gadiem
Novik , esi vecis, uzliec atbližu variantu- pat atbalstāma, citādi pieņemama skan nekā.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2013-11-21 18:23, pirms 10 gadiem
Redz PSRS izlases spēlētājs Koževņikovs jau izvēmis ,ka nacionālisms Latvijā esot pat tas ,ka mēs rosiju par Krieviju saucot.

     [+] [-]

, 2013-11-21 18:24, pirms 10 gadiem

     [+] [-]

, 2013-11-21 18:24, pirms 10 gadiem
nu tagad ņemsies uz nebēdu....katrs piektais raksts būs par svastiku... tur viss ir skaidrs...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2013-11-21 18:25, pirms 10 gadiem
Rakstā paustās domas neatspoguļo Sportacentrs.com redakcijas viedokli.

ha ha šitais labs....

     [+] [-]

, 2013-11-21 18:27, pirms 10 gadiem
Autoram, ne gluži par pašu rakstu, bet par terminoloģisku tēmu "2. pasaules karš"
Tā nav nekāda krievu elites iegriba rakstīt šo vārdu salikumu ar mazo "p", to pašu dara arī LZA Valodas un terminoloģijs komisija. Aptuvens pamatojums - skaitlis "2." (arī "1." WW1 gadījumā) ir neatņemama nosaukuma sastāvdaļa. Šaubos, vai kāds no šīs komisijas pārstāvjiem cenšas noniecināt šī kara nozīmi.

Bet priecē tas, ka vismaz šī nepareizība tika argumentēta tekstā.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2013-11-21 18:28, pirms 10 gadiem
...nevajadzētu aizrauties sakrustot svastiku ar nacionālo karogu tieši šādā kombinācijā un izmantot publiskos pasākumos... O

Saskaņas... tpfu Sporta centrs arī jau ir dziļi iekšā Antonijas ielā. Jums kauns ir vai nav?

     [+] [-]

, 2013-11-21 18:30, pirms 10 gadiem
Krokodils rakstīja: ...nevajadzētu aizrauties sakrustot svastiku ar nacionālo karogu tieši šādā kombinācijā un izmantot publiskos pasākumos... O

Saskaņas... tpfu Sporta centrs arī jau ir dziļi iekšā Antonijas ielā. Jums kauns ir vai nav?
Abi SC.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2013-11-21 18:31, pirms 10 gadiem
Daudz svešu zābaku pa mūsu zemi staigā.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2013-11-21 18:38, pirms 10 gadiem
M.Novik! Kāda velna pēc šāds raksts????
Ne tu vēsturnieks, ne svastikas speciālists.
Tev ko - Savickis pasūtīja kaut ko iepirst ne tēmā???
Visa Latvija svin savus svētkus. Gan Daugavas krastmalā, gan citur. Arī arēnā. Visā Latvijā. Ko tu te tagad iepirdi ar savu rakstu???

  -1 [+] [-]

, 2013-11-21 18:39, pirms 10 gadiem
p.s. Tad jau tavu uzvārdu arī varētu pieminēt, pats zini kādā sakarā...

     [+] [-]

, 2013-11-21 18:43, pirms 10 gadiem
Nu nakuj shis ir sportacentraa.. Ahujel, Novik? Skaties eiroliigu labaak ibio

     [+] [-]

, 2013-11-21 18:44, pirms 10 gadiem
Faktiski jau absurds, absurda galā... Gan no vienas puses taisnojoties, gan no otras, mēģinot saskatīt kaut kādas provokācijas...
Tātad, pieņemsim, ka 17.novembra vakarā Rīgā uz ledus bija svastika (nevis ugunskrusts) un tā bija apzināta nacisma glorificēšana, ņirgāšanās par karā kritušajiem padomju zaldātiem un viņu ģimenēm... visbeidzot jau mēģinājums demoralizēt pretinieka komandu un parādīt vidējo pirkstu kaimiņvalstij...
Krievu saitos pat ir arguments - lai tie "labusi" dara savās mājās, ko grib un kā grib, bet šis taču bija oficiāls KHL mačs (Krievijas Atklātā čempionāta ietvaros), kuru rādīja pa visu plašu Krievzemi...
Pēc šīs pašas loģikas varam tagad sākt raut no konteksta ārā ikvienu simbolu, kas parādās uz KHL ledus... Omskas Avangarda simbols vanags bija viens no Vācijas militārajiem simboliem. Maskavas Dinamo talismans ir vilks, kas tieši tāpat tika izmantots vācu armijas simbolikā. Vladivostokas Admiral logotipā lietotais enkurs bija Vācijas Jūras kara flotes simbols... utt., utjp... Un to visu taču rāda pa krievu TV kanaliem... attiecīgi, tā visa ir nacisma propaganda... Absurds!

P.S. Personīgi uzskatu, ka ugunskrusta demosntrācija šī priekšnesuma laikā, zinot politiskos zemtekstus un kaimiņzemes iedzīvotāju daļas sakāpināto fantāziju, nebija pareiza izvēle. Galu galā, latviešiem ir citas zīmes ar ko lepoties. Galu galā, ja kādam ir samaitāta uztvere un orgasms no slimām fantāzijām, tad speciāli deguna priekšā sarkano lupatu vicināt nevajadzētu...

  +1 [+] [-]

, 2013-11-21 19:08, pirms 10 gadiem
Novika kungs! Šitas jau sāk palikt smieklīgi, jaukt svastiku ar ugunskrusta zīmi! Jebkurš cilvēks, kurš kaut nedaudz orientējas heraldikā saprot ko es ar to domāju! Tāpēc vēl jo murgaināka izskatās šī te (ugunskrusta) simbola piesaistīšana ebreju ciešanām Otrā pasaules kara laikā!
Šinī sakarā man nāk prātā kāds skandāls ASV vieglatlētu komandā, kurai tās sponsors NIKE bija uzražojis aproces oranžā krāsā (līdzīgas kādas izmanto tenisisti). Tad nu lūk, melnādainie sportisti tūlīt sāka bļaut, ka viņiem tās asocējas ar vergu važām, un viņi kategoriski atsakās tās lietot! Murgs murga galā!!!
Vienkāršāk sakot, katrs spēj ieraudzīt lietās to, ko viņš grib ieraudzīt, taču tas nenozīmē, ka mums tas būtu īpaši jāņem vērā un par kaut ko jājūtas vainīgiem!

     [+] [-]

, 2013-11-21 19:13, pirms 10 gadiem
Tātad - svastika - (Priekš īpaši apgarotiem cilvēkiem) ir Simbola nosaukums - tai skaita par simbolu var saukt KRUSTU...
''Krievijas viedoklis šajā jautājumā nav svarīgs, taču pārprasta svastikas izmantošana var būt un ir aizskaroša daļai Latvijas pamatiedzīvotāju. Tiem cilvēkiem un viņu pēcnācējiem, kuri šeit dzīvojuši gadsimtiem ilgi, nevis iebraukuši pēckara etnisko tīrīšanu un kolonizācijas rezultātā.'' Piekrītu domai - līdz tiek pieminēta nepatika ''pamat tautai''.Es teikt, ka cilvēki, kas tiešām ir pamat tauta, kas kaut nedaudz ir painteresējusies par Latviešu - Baltu tautu simboliku - neredzēs neko aizskarošu, ja cilvēks ir tumsonīgs un neredz tālāk par savu deguna galu - tas ir skumji. Šobrīd šis raksts ir mani aizskāris ne tikai, kā patriotu, bet arī, kā cilvēku, kas tic BALTU TAUTU DIEVĪBĀM... Ar šo rakstu uzskatu, ka ir aizskarta mana reliģiskā pārliecība un liegta ticības brīvība.
Un par turpmākajiem citātiem no raksta: ''parakstot nožēlojamos un apkaunojošos savstarpējās palīdzības līgumus.'' Autors to pasniedz tā, kā būtu izvēle, ja neizveidojās Ziemeļu Antante (ja pareizi atceros), kas sastāvētu no Polijas, Lietuvas, Igaunijas, Somijas un Latvijas... Katra valstiņa ar saviem spēkiem nevarēja stāties pretī šīm lielvarām, ja būtu tā darījusi - iespējams upuru būtu daudz vairāk...
Un: '' vācbaltiešu piespiedu izceļošanu'' Lūdzu autoru padomāt - kas ar Vācbaltiešiem notiktu, ja viņi nedotos prom??? Es teiktu - pie ''Baltajiem lāčiem''
Tautieši apdomājaties ko rakstāt....

     [+] [-]

, 2013-11-21 19:18, pirms 10 gadiem
Svastika - uguns zīme- Krusts - Dāvida zvaigzne utt
Leģitīms - pamatots
Plebejs- parastās tautas masas loceklis senajā Polisā
Polisa - pilsētvalsts senajā Grieķijā
Tā mēs varam īpašiem cilvēkiem tulkot daudzus gudrus vārdiņus
Pat ne tulkot, bet skaidrot!

     [+] [-]

, 2013-11-22 18:15, pirms 10 gadiem
Ak tad Agris Semēvics bija tas cirvītis, kuram sakārojas no mušas uzpūst ziloni! Nez kādu motīvu vadīts viņš nodeva šo bildi medijiem? Patiesi stulbs gājiens!!