Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:117, Did:0, useCase: 3

Derbija skandāls: kad bumba ir laukumā un kad – ārpus tā?

Agris Suveizda

Derbija skandāls: kad bumba ir laukumā un kad – ārpus tā?
Foto: sseunited.com

Jau sestajā savstarpējā derbijā pēc kārtas uzvarēja RFS, kas Atbildīgas spēles Latvijas kausa pusfinālā atspēlējās pret "Riga" un pārspēja to pagarinājumā (3:1), otro reizi kluba vēsturē tiekot finālā. Uzvaras vārti gan tika gūti amizantā, pat skandalozā veidā.

Uzvaras vārtus 109. minūtē guva RFS serbu debitants Andrejs Iličs, bet viss sākās ar to, ka gan "Riga" kapteinis Ivans Paurevičs, gan RFS uzbrucējs Kevins Frīzenbihlers nodomāja, ka bumba ir pametusi laukumu un pārstāja cīnīties par apaļo priekšmetu, taču, nesagaidīdami galvenā tiesneša Edgara Maļceva žestu vai svilpi, saprata, ka spēle nav apturēta. Atsākuši divcīņu, Frīzenbihlers atņēma bumbu Paurevičam, piespēlēja to Darko Micevskim, un Iličs pēc ziemeļmaķedonieša centrējuma gaisa divcīņā pārspēja kolumbiešu aizsargu Kamilo Saisu – 2:1.

Nekavējoties sekoja milzīgi "Riga" protesti. Nedeļko Piščevičs uzgrūdās virsū Maļcevam un saņēma otro brīdinājumu, tika brīdināti arī treneri Deniss Romanovs un Saško Poposkis, bet vārtsargu treneris Romanovs gāja vēl tālāk un apzināti skaļi nolamāja tiesnešu brigādi, par ko saņēma tiešo noraidījumu, nevis otro brīdinājumu. Tiesneši lēmumu gan nemainīja – brigāde jau spēles laikā bija pieņēmusi lēmumu, ka bumba nav pametusi laukumu, un līdz ar to ieskaitīja RFS vārtu guvumu.

Sportacentrs.com video

RFS video


1. Kad bumba ir laukumā? Kad bumba ir ārpus laukuma?
Bumbu sporta veidos, kas tiek spēlēti ar līnijām norobežotos laukumos, viena no oficiālo noteikumu būtiskām daļām ir definīcija, kad tiek uzskatīts, ka spēles priekšmets ir laukumā, un kad tiek uzskatīts, ka bumba ir pametusi laukumu. Šīs definīcijas dažādos sporta veidos var būtiski atšķirties. Piemēram, volejbolā bumbai, lai sitiens skaitītos trāpīts iekšā laukumā, ir kaut nedaudz jāskar laukums, ieskaitot norobežojošās līnijas, bet ārpus laukuma esoši spēlētāji drīkst spēlēt bumbu, kas gaisā atrodas ārpus laukuma projekcijas, taču grīdu vai nepiederošus priekšmetus vēl nav skārusi. Basketbolā, savukārt, bumbas pieskaršanās norobežojošajai līnijai tiek traktēta kā laukuma pamešana, un arī spēlētāji, kuri atrodas ārpus laukuma (tostarp kaut nedaudz uz līnijas) nedrīkst spēlēt bumbu, kas atrodas gaisā un vēl nav skārusi grīdu vai nepiederošus priekšmetus.

Turpretī futbolā nav jāgaida tas, kurā punktā bumba skars zemi vai ārpus laukuma esošus nepiederošus priekšmetus, un bumbas atrašanos laukumā vērtē pēc tās projekcijas – tātad bumba laukumu var pamest arī gaisā vai arī gaisā vēl būt laukumā, kā iespējams, notika šoreiz. Piemēram, bieži vien stūra sitējs izpilda grieztu piespēli, bumbai gala līniju šķērsojot gaisā, bet zemi fiziski skarot atpakaļ laukuma robežās. Šādu piespēli izpildīt nedrīkst – futbolā tas ir auts. Tādēļ arī vakardienas epizodē nav svarīgi, kuros punktos bumba fiziski skāra zālienu. Pēc pieejamajiem foto un video materiāliem šķietami var minēt, ka bumba skar zālienu ārpus laukuma, toties bumbas projekcija, ļoti iespējams, vēl ir laukumā. Lai laukumu pamestu, bumbai ārpus tā ir jābūt pilnībā. Toties, lai bumba vēl būtu laukumā, pietiek ar mikroskopisku bumbas daļu, kas vēl atrodas laukumā. Taču simtprocentīgi no šiem leņķiem nav iespējams pateikt nedz to, ka bumba bija laukumā un taisnība bija tiesnešiem, nedz to, ka bumba pilnībā bija pametusi laukumu un taisnība bija Paurevičam ar kolēģiem. Lai to izdarītu, vajag citu leņķi.



Futbola 9. noteikums: bumba spēlē un ārpus spēles
1. Bumba ir ārpus spēles, kad:
- tā ir pilnībā šķērsojusi vārtu vai laukuma līniju pa zemi vai gaisā,
- spēli ir apturējis tiesnesis,
- to ir skārusi spēles oficiālā persona un: komanda sāk perspektīvu uzbrukumu; bumba pa tiešo ielido vārtos; mainās bumbu kontrolējošā komanda. Visos šajos gadījumos spēli atsāk ar strīdus bumbu.

2. Bumba ir spēlē.
Bumba ir spēlē visos pārējos gadījumos, kad tā skar spēles oficiālo personu un kad tā atlec no vārtu staba, pārliktņa vai stūra karodziņa un paliek laukumā.



2. Kur bija jābūt tiesneša asistentiem?
Skatoties strīdīgo derbija epizodi, viegli pamanīt, ka pie tuvējā stūra karodziņa nebija Maļceva asistenta Denisa Ševčenko, kuram būtu bijis vieglāk fiksēt bumbas atrašanos vietu uz vai aiz gala līnijas nekā otram asistentam tālajā malā Mārtiņam Svipstam. Kur viņš bija? Video kadros nevar redzēt nevienu no abiem asistentiem, taču visdrīzāk viņi abi bija tur, kur viņiem bija jābūt: proti, Ševčenko tobrīd bija jābūt pie laukuma centra līnijas, bet Svipstam – pie tālā stūra karodziņa. Tā ir tādēļ, ka abiem asistentiem savstarpēji diagonālā novietojumā jāieņem pozīcijas atbilstoši katras komandas priekšpēdējam spēlētājam, centra vai gala līnijām vai bumbai, nevis abiem asistentiem jābūt vienā līnijā.

Savukārt galvenais tiesnesis Maļcevs vairāk atbildēja par asistentu novietojuma dēļ mazāk piesegto kreiso malu, kurā incidents arī notika. Video redzams, ka Maļcevs epizodei bija tuvu, tomēr skaidrs, ka no viņa rakursa, līdzīgi kā no video kamerās fiksētajiem, precīzi noteikt bumbas atrašanos nebija iespējams un no tiesnešiem vislabākajam (taču attāluma dēļ arī ne pārāk labam) skatam bija jābūt Svipstam. Starp citu, Roberts Ozols bija pirmais, kurš metās diskutēt tieši ar asistentu, nevis galveno tiesnesi. Vēlāk pievienojās arī Paurevičs, kuram no spēles dalībniekiem visdrīzāk bija vislabākais rakurss, lai ar iespējami augstu precizitāti noteiktu bumbas atrašanās vietu.









3. Vai šo epizodi drīkstētu skatīties video?
Atbilde ir vienkārša – jā, drīkstētu, jo vārtu guvums ir viens no četriem lielajiem vaļiem, ko drīkst pārbaudīt ar Video tiesneša asistenta jeb VAR sistēmas palīdzību, bet bumbas atrašanās spēlē vai ārpus tās ir viena no situācijām, kas noteikumos ir uzskaitīta kā pārbaudāma vārtu guvuma noteikšanā. Taču Virslīgā VAR sistēmas (vēl?) nav (un arī, ja būtu, būtu nepieciešams labāks rakurss tieši pretī gala līnijai). Kad Virslīgā varētu parādīties VAR? Noteikti ne nākamsezon, jo problēma būtu ne tikai tehnoloģiju finansējumā, bet arī tiesnešu apmācības vajadzībā. Federācijas prezidents Vadims Ļašenko iepriekš pauda, ka sistēmas ieviešana varētu maksāt ap 700 tūkstošiem eiro, no kuriem lielu daļu gan varētu segt starptautiskas organizācijas. Latvijas vadošais tiesnesis Andris Treimanis, kurš ir arī sertificēts VAR tiesnesis, minēja, ka, laikus veicot visus priekšdarbus, reāli sistēmu ieviest varētu 2023. gadā.

4. Epizodes turpinājums.
To, kuram – tiesnešiem vai Paurevičam – bija taisnība, diemžēl visdrīzāk neuzzināsim, taču bumbas novietojuma noteikšana nebija vienīgā epizodes nianse. Pirmkārt, spēlētājiem nebija jāizslēdzas no spēles bez tiesneša signāla (žesta vai svilpes). Otrkārt, Paurevičs apjukumā pārsteidzoši viegli zaudēja sekojošajā divcīņā un pat nemēģināja bumbu izsist autā. Treškārt, vai tiesnešu brigāde tā paša apjukuma dēļ nepamanīja Frīzenbihlera spēli ar rokām? Vai tomēr uzskatīja, ka pārkāpuma pret Paureviču nebija (vēl viena situācija, kuru varētu pētīt ar VAR palīdzību)? Ceturtkārt, arī Frīzenbihlera uzvarētā divcīņa vēl nemaz neradīja vārtu gūšanas situāciju – tā radās pēc otrās piespēles jeb Micevska centrējuma, pēc kura Iličs gaisa divcīņā apsteidza Saisu.

5. Konflikti.
Šīs epizodes sekas bija ne tikai RFS uzvaras vārtu guvums, bet arī divi noraidījumi "Riga" komandā – centra aizsargam Piščevičam un vārtsargu trenerim Romanovam. Tie gan nebija vienīgie konflikti spēles laikā. Otrajā puslaikā abu komandu soliņi vairākkārt emocionāli reaģēja uz fiksētiem vai nefiksētiem pārkāpumiem, un vienā šādā epizodē 78. minūtē "Riga" ārsts Rolands Brencāns piedāvāja izkauties RFS galvenajam trenerim Viktoram Morozam, kurš labprāt atsaucās. Kautiņš, kā jau bieži šādās reizēs, izpalika, bet abas personas saņēma dzelteno kartīti. Cits konflikts, bez kartītēm, radās pirms pagarinājuma otrā puslaika, kad "Riga" vidējā līnijā sūtīja nevis Kosovas izlases pamatsastāva pussargu Besaru Halimi, bet gan trīs mēnešus nespēlējušo islandiešu centra aizsargu Akselu Andresonu. Halimi par treneru lēmumu bija manāmi dusmīgs, emocijās metot pudeli un drēbes un sitot pa rezervistu soliņa nojumi. Šāda uzvedība nepatika "Riga" trenerim-analītiķim Ivanam Visockim. Viņš un Halimi apmainījās laipnībām un tika izšķirti ar apkārtējo palīdzību. Atgādinām, ka protokolā kā galvenā trenera vietas izpildītājs oficiāli tika norādīts Kristaps Blanks, bet komandu no tehniskās zonas vadīja fiziskās sagatavotības treneris ziemeļmaķedonietis Saško Poposkis.

Nākamais Rīgas derbijs jau pēc deviņām dienām "Skonto" stadionā.

Vadima Direktorenko video

Izmantotie resursi:
https://digitalhub.fifa.com/m/5371a...
fiba.basketball
fivb.org

Vai bumba vēl bija laukumā?

  • 514

  • 135

  • 167


  +3 [+] [-]

, 2021-09-20 14:10, pirms 3 gadiem
Raksts pārāk garš .
Bet fočenē un video liekas ,ka bumba nebija ārā.
Skatoties no augšas līniju nosegtu.
Aizsargs pieņēma vēlamo par esošo

  +5 [+] [-]

, 2021-09-20 14:31, pirms 3 gadiem
Vienīgā problēma,aizsargs auns, savu pakaļu grozot, izsit bumbu un miers, svilpe ar klusēja uz par ko viņš domāja? Ja vispār spējīgs domāt.

  +4 [+] [-]

, 2021-09-20 14:43, pirms 3 gadiem
Sākotnēji likās, ka 100% ārā, bet nu jā, ja tā padomā un paskatās, īpaši no tā sānu video, tad laikam visa bumbas sfēra nebija šķērsojusi līniju.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2021-09-20 14:56, pirms 3 gadiem
laukums, kur notika spēle zināms, kameras novietojums un augstums arī, tas notiek pie 16m līnijas, kur problēma?? RFS, uzfilmējiet tur pat 5 bumbas , un pieejaiet klāt, un parādiet tās no stūra karodziņa rakursa. pārējais viss ir spriedelēšana.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +6 [+] [-]

, 2021-09-20 15:15, pirms 3 gadiem
H.E.N.R.Y1 rakstīja: Bumba bija pametusi laukumu, bet īstenībā žēl ka Latvija ir tik daudz RFS atbalstītāji, bet nebrīnos, to klubu parasti atbalsta alkaholiķi un rīgas bomži, esmu ievērojis.
dunduk, paņem acis pierē. Piezūmē šeit esošo bildi un sapratīsi, ka sfēra ir pilnīgi virs līnijas. Bumbas pamatne ir ārpusē, bet kā zini, bumba ir apaļa. Tas, ka tava pakaļa ir podā, nenozīmē, ka tavs ķermenis nav ārpus poda.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2021-09-20 15:22, pirms 3 gadiem
BAUMBA NOTEIKTI NEBIJA ĀRĀ, BET SODU PAR BUMBAS IEGŪŠANU AR ROKU PALĪDZĪBU GAN VAJADZĒJA TIESNESIM FIKSĒT. PAREIZAIS LĒMUMMS BŪTU-SODS NO STRĪDUS EPIZODES VIETAS.

  +2 [+] [-]

, 2021-09-20 15:35, pirms 3 gadiem
Bumba nebija autā, taču Frīzenbihleram bija simtprocentīgs sods. Par to vien visus tos soģīšus vajadzētu notupināt kaktā ar celīšiem uz zirņiem. Uz stundiņām desmit, tas acu gaišumam.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2021-09-20 16:22, pirms 3 gadiem
Palielinot foto, kurš ir šajā rakstā starp 4 un 5 punktu, bumba izskatās stabili laukumā. Tikai rakurss var būt mānīgs. Katrs pats var pietuvināt foto un izskatās ka bumbas projekcijas daļa ir laukumā. Vai patiešām nav iespējams noteikt kā bija patiesībā. 21.gadsimts, mūsdienu tehnoloģijas, matemātiski aprēķini un uzzinām kā tad bija.

     [+] [-]

, 2021-09-20 17:45, pirms 3 gadiem
žurnaļuga rakstīja: Bumba nebija autā, taču Frīzenbihleram bija simtprocentīgs sods. Par to vien visus tos soģīšus vajadzētu notupināt kaktā ar celīšiem uz zirņiem. Uz stundiņām desmit, tas acu gaišumam.
Kā pašam ar acu gaišumu? Ko Paurēvičs tur ar labo roku? Pie altāra grib austrieti vest?

  +2 [+] [-]

, 2021-09-20 18:55, pirms 3 gadiem
H.E.N.R.Y1 rakstīja: Bumba bija pametusi laukumu, bet īstenībā žēl ka Latvija ir tik daudz RFS atbalstītāji, bet nebrīnos, to klubu parasti atbalsta alkaholiķi un rīgas bomži, esmu ievērojis.
... kā jau lielums vairums no Rīgas klubu atbalsītājiem...

  +2 [+] [-]

, 2021-09-20 20:06, pirms 3 gadiem
“Kad Virslīgā varētu parādīties VAR? Noteikti ne nākamsezon, jo problēma būtu ne tikai tehnoloģiju finansējumā, bet arī tiesnešu apmācības vajadzībā.”

Pēc Maksima Raspopova domām (intervijā Raimondam Gekišam), VAR varētu testa režīmā parādīties Virslīgā (Kausa izcīņu viņš neiztirzāja) jau 2022.gadā.

  +3 [+] [-]

, 2021-09-20 20:47, pirms 3 gadiem
j888 rakstīja: Raksts pārāk garš .
Vai varbūt tu pārāk stulbs.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2021-09-20 23:46, pirms 3 gadiem
Ko tie krieveļi var ņemties svešā valstī ?

  +5 [+] [-]

, 2021-09-21 09:27, pirms 3 gadiem
Rakstā viss skaidri un gaiši izskaidrots.Kas gribēja izprast situāciju,tie izprata.kas negribēja,tiem nekādi argumenti nelīdzēs.Šī situācija pierāda kārtējo reizi par VAR nepieciešamību,bet nemaina galveno,par ko jau rakstīju agrāk.Spēli var apstādināt tikai tiesneša svilpe,nevis kāda spēlētāja iegriba.

  +4 [+] [-]

, 2021-09-21 09:37, pirms 3 gadiem
Un tagad nedaudz ne par tēmu,jo nav pagaidām ,kur šo komentu ielikt.Vakar notika interesants gadījums dublieru čempionāta spēle starp Mettu un Valmiera FC komandām.Pirmo reizi vismaz pēdējo 20 gadu laikā redzu,ka viena no komandām izliek sākuma satāvā visu pamatsastāvu.Šoreiz tā bija Metta.Interesanti,kāds tam bija iemesls?

  +2 [+] [-]

, 2021-09-21 11:15, pirms 3 gadiem
alguns rakstīja: Un tagad nedaudz ne par tēmu,jo nav pagaidām ,kur šo komentu ielikt.Vakar notika interesants gadījums dublieru čempionāta spēle starp Mettu un Valmiera FC komandām.Pirmo reizi vismaz pēdējo 20 gadu laikā redzu,ka viena no komandām izliek sākuma satāvā visu pamatsastāvu.Šoreiz tā bija Metta.Interesanti,kāds tam bija iemesls?
"Mettas" dublieri Skanstes SK sastāvā sestdien aizvadīja 2.līgas spēli Preiļos, respektīvi pirmdien spēlēt nebija gatavi.

  +1 [+] [-]

, 2021-09-21 18:30, pirms 3 gadiem
Riga < Gibraltārs / sveicieni no Andraar iesauku 2 citroni, viņam un Dainim garšo eklēri

  +1 [+] [-]

, 2021-09-21 19:10, pirms 3 gadiem
Latfootball rakstīja: "Mettas" dublieri Skanstes SK sastāvā sestdien aizvadīja 2.līgas spēli Preiļos, respektīvi pirmdien spēlēt nebija gatavi.
Paldies par info.Viss skaidrs,kaut gan jautājumi protams paliek.Tā ,protams ir kluba iekšējā lieta,bet LFF sacensību reglamenta punkts,kurš atļauj spēlēt viena kluba ietvaros no augstākām līgām uz zemākām ,manuprāt ir gaužam aplams.Viena vienkārša iemesla dēļ.Trešā un arī otrajā līgā spēlē amatieri,kuri futbolu uzspēlē sava prieka pēc,tikai es nezinu,vai tiem večiem ir liels prieks skraidīt pakaļ puikām,kuri trenējās profesionāli 5-6 reizes nedēļā.Šādu cirku es šobrīd novēroju arī Ventspilī,kur spēlē trešā līga.Savulaik bija loģisks nolikums.No zemākas līgas uz augšu varēja pārcelties,bet otrādi,ja esi augstākā līga aizvadījis noteiktu spēļu skaitu,zemākā līgā tajā sezonā vairs spēlēt nevarēji.Tagad šo kroplīgo punktu,klubi izmanto uz nebēdu gan otrajā ,gan trešajā līgā.Mettai pat futbolists,kurš šosezon spēlējis virslīgā,pārstāv arī Skanstes SK 2.līgā.Nezinu,cik tas ir godīgi pret pretiniekiem,kuriem tādu iespēju nav.

  -1 [+] [-]

, 2021-09-21 23:57, pirms 3 gadiem
Direktorenko video redzams kad no augšas skatoties bumba aizsedz līniju, tātad nav ārā no laukuma, bet spēles video tak lieliski redzams ka aizsargs arī uz bumbu skatās no augšas un signalizē tiesnesim, vai tad viņš būtu tik stulbs, kad redzot no augšas ka bumba vēl uz līnijas nespēlētu tālāk?

     [+] [-]

, 2021-09-23 10:45, pirms 3 gadiem
Latfootball rakstīja: "Mettas" dublieri Skanstes SK sastāvā sestdien aizvadīja 2.līgas spēli Preiļos, respektīvi pirmdien spēlēt nebija gatavi.
Vadoties no šobrīd spēkā esošā kalendāra, būs arī spēļu dienas, kad jāaizvada divas spēles divās dienās (17.-18.oktobris, 27.-28.oktobris) vai divas spēles vienā dienā (3.oktobris).

Tā ka spēlēja, lai arī atgūtu uzvaras garšu oficiālā spēlē (kas nav izdevies kopš 13.jūlija).

     [+] [-]

, 2021-10-24 16:38, pirms 2 gadiem
Pievienojamies Latvijas Futbola Fanu Grupai @ FB !!!

https://m.facebook.com/groups/67897...