Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:128, Did:0, useCase: 3

Bukarestē bijušo valmieriešu duelis, spiediena nebūs – RFS var tikai iegūt

Agris Suveizda

Bukarestē bijušo valmieriešu duelis, spiediena nebūs – RFS var tikai iegūt
Daniels Balodis svin ar komandas biedriem. Foto: Sanita Sparāne/RFS

Latvijas futbola čempionvienība RFS pirms došanās uz Eiropas līgas debiju Bukarestē negaidīti ar otro sastāvu atspēlējās Rīgas derbijā un jau ceturto gadu pēc kārtas sasniedza Latvijas kausa finālu. Galotnē viens no retajiem ierastā sākumsastāva spēlētājiem laukumā bija Daniels Balodis, kurš atgriezās ierindā pēc smadzeņu satricinājuma un aizvadīja 14 minūtes.

"Kad nosauca sastāvu, man bija iekšēja pārliecība, ka nospēlēsim ļoti labi, un ticēju, ka varam uzvarēt. Jebkurš, kurš gāja pamatsastāvā vai uz maiņu, tam ticēja. Tādēļ, ka šis sastāvs bija ļoti motivēts, apzinājās spēles nozīmi un saprata, ka šī ir lielā iespēja sevi parādīt," pēc uzvaras derbijā (2:1) portālam Sportacentrs.com sacīja Balodis. "Par šādu sastāvu uzzināju dienu iepriekš, tad arī pieslīpējām kādas taktiskās nianses. Personīgi man daudz derbiju vēl nav bijis – šis ir pirmais uzvarētais derbijs, tādēļ emocijas ir ļoti labas. Kā ļoti labi var dzirdēt no ģērbtuvēm, arī pārējiem ir ļoti labas emocijas."

Iepriekšējā nedēļā Baloža nebija pieteikumā nedz pret "Daugavpili" (4:1), nedz "Liepāju" (2:0): "Piektdienas spēlē Valmierā dabūju smadzeņu satricinājumu – kaut kādā divcīņā saskrējos. Vajadzēja pāris dienu pagulēt mājās, nedēļu neko nedarīju, bet jau trīs dienas man bija kļuvis labāk, tādēļ arī izlēmām, ka varu aizvadīt nelielas minūtes. Domāju, ka pamatsastāvam būšu gatavs."

Tik saspringtā grafikā pārāk uz priekšu domāt nav nedz laika, nedz vajadzības, un galvenā analīze par ceturtdienas pretinieci FCSB vēl tikai priekšā: "Zinu, ka tur spēlē mans bijušais komandas biedrs [Žoiskims Davā no "Valmieras"], bet neko vairāk par komandu vēl neesmu skatījies. Prieks, ka varēsim ar Davā satikties tādā līmenī. Zinu, ka [Luka] Silagadze ir sarakstījies ar viņu un ka viņš mūs gaidīs. Viņš ir fiziski atlētisks centra aizsargs, atmiņā palika kā liels profesionālis."

Pirmā mājas spēle līgas fāzē savukārt gaidāma nedēļu vēlāk – 3. oktobrī pret Stambulas "Galatasaray", kas sastāva ziņā būs zvaigžņotākā RFS pretiniece ar nigēriešu uzbrucēju Viktoru Osimenu priekšgalā: "Prieks, ka varēsim uzspēlēt pret vienu no pašlaik labākajiem uzbrucējiem Eiropā, turklāt varēsim to darīt tepat Rīgā. "Galatasaray" skaļu uzvārdu netrūkst, bet futbols ir futbols – Eiropas līgā būs cits līmenis, taču vienā spēlē iespējams ir viss. Gribam sevi parādīt no labākās puses. Liela spiediena nebūs, varam tikai sevi parādīt – būs labi pārbaudījumi."

RFS savā laukumā spēlē lieliski, ne vien uzvarot gandrīz visās spēlēs, bet lielā daļā maču to paveicot arī pārliecinoši. Eiropas līga gan būs jāaizvada "Daugavas" stadionā. "Ja tribīnes būs pilnas, būs superīga atmosfēra. Skrejceļš, protams, skatu attālina, taču tādās spēlēs laba atmosfēra un interesanti būs jebkurā gadījumā," sacīja 26 gadus vecais Latvijas izlases aizsargs, kurš RFS un valstsvienībā šovasar paguvis uzspēlēt gandrīz visās iespējamajās aizsardzības pozīcijās. "Uzdevumu tas ļoti nemaina – jebkurā pozīcijā jāspēlē aktīvi, uzticos instinktiem un cenšos izvēlēties pareizākos risinājumus. Galvenais ir spēlēt. Automātisms aizsardzības trijniekā jau ir izveidojies, tas, domāju, ir redzams arī spēlēs – labāk saprotamies, darbības kļūst automātiskākas."

Kaut gan spēles ik pa trim dienām būs vēl divus mēnešus, RFS savainojumi jau krājas ļoti strauji – aizsardzībā trūkst Petra Mareša, bet priekšējā līnijā izkritusi vesela plejāde spēlētāju, kā Emersons, Ismaels Diomandē, Darko Lemajičs, Viktors Osuagvu. Balodis gan uzskata, ka sastāva dziļuma visām frontēm pietiks: "Pēc šodienas spēles redzams, cik visi ir gatavi. Nav ko domāt – izturēsim!"