Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:117, Did:0, useCase: 3

Latvijas kausa fināls – lokāli vai visas valsts futbola svētki?

Agris Suveizda

Latvijas kausa fināls – lokāli vai visas valsts futbola svētki?
Latvijas kauss futbolā
Foto: Vladislavs Proškins/F64

Pirmsspēles preses konference, reklāmas un programmiņas. Latvijas Futbola federācija it kā cenšas parādīt, ka Latvijas kausa finālspēle futbola kalendārā ir īpašs notikums, taču tajā pašā laikā spēle notiks darbadienā un plkst. 18:00 – laikā, kad noteikti netrūks cilvēku, kuri, pat gribēdami, nespēs pagūt uz stadionu vai pie datoru ekrāniem. Uzsvars uz datoru ekrāniem, jo LTV7 kanālā pašu spēli sāks ierakstā rādīt ap otrā puslaika vidu.

Pats fakts, ka finālspēle notiek darbadienā, nav tas pārsteidzošākais. Jā, gan Lietuvā, gan Igaunijā tā ir ieplānota sestdienā – attiecīgi 23. un 30. maijā -, taču no 54 UEFA biedrēm, Latviju ieskaitot, kausa fināls darbadienā paredzēts 24 futbola zemēs jeb gandrīz pusē (44,4%) dalībvalstu. Taču finālspēles rīkošana darbadienā dīvaina kļūst, ja šo faktu ieliek kontekstā ar to, kurās dienās notika Latvijas kausa izcīņas iepriekšējās kārtas.

Sākot ar kausa izcīņas trešo kārtu (3. kārta, 4. kārta, 1/8 fināls, 1/4 fināls, 1/2 fināls), praktiski visas spēles tika aizvadītas brīvdienās. Vienīgie divi izņēmumi bija astotdaļfināla cīņas starp RFS un Jūrmalas "Spartaku" (0:3, 21. jūlijā, pirmdienā) un "Gulbeni" un "Ventspili" (0:4, pārceltā spēle, 7. oktobrī, otrdienā). Tātad – sākot ar trešo kārtu, no 32 kausa izcīņas spēlēm 30 (!) norisinājās brīvdienās. Pieskaitot klāt arī pirmās divas kārtas, no 48 spēlēm līdz finālam tikai deviņas (jeb 18,8%) tika izspēlētas darbadienās.

Lai šīs spēles notiktu brīvdienās, attiecīgi bija jāziedo čempionātu spēles – vai nu tās jāpārceļ uz darbadienām, kā tas, piemēram, notika jūlijā, vai arī turnīru kalendārā bija jāiecērt robs, kā tas notika šajā pavasarī. Ja komandas, kuras turpina cīņu par kausu, to īpaši nejūt un tām kalendārs ir pietiekami ritmisks, pavisam cita situācija ir ar tām, kuras no kausa izcīņas ir izkritušas. Piemēram, "Daugavpilij" un "Skonto" pusfinālu dēļ Virslīgā bija 16 dienu ilga pauze – no 18. aprīļa līdz 4. maijam.

"Mettai"/LU un "Gulbenei", kuras izkrita jau 1/8 finālā, bija vēl trakāk – šai pusfinālu pauzei papildus nāca trīs nedēļu pauze no 21. marta līdz 12. aprīlim (izlašu pārtraukums+kausa 1/4 fināli). Skaidrs, ka izlašu pārtraukums ir neizbēgams, taču pēc vietējo turnīru atsākšanās pirmā nedēļas nogale tika atdota kausa izcīņai, nevis Virslīgai, tādējādi pārtraukumu padarot vēl ilgāku.

Tas viss, protams, būtu attaisnojams ar vēlmi īpašu padarīt arī ceļu līdz finālam un ļaut klubiem un skatītājiem izbaudīt katru spēli. Taču tad rodas jautājums, kāpēc pat kausa mazās kārtas tiek aizvadītas brīvdienās, bet finālspēle – pati galvenā spēle! – tiek atstāta pabērna lomā?! Ja arī iepriekšējās kārtas notiktu darbadienās – un, izņemot Britu salas, Maltu, Zviedriju, Somiju un Latviju, pārējā Eiropā tā tas arī notiek -, tad finālspēles aizvadīšana trešdienā nešķistu nekas īpašs vai dīvains. Taču tagad mēs esam gandrīz vienīgie Eiropā, kas no brīvdienām priekšsacīkstēs pāriet uz darbadienu finālspēlē.

Protams, nebūsim arī naivi, domājot, ka finālspēles aizvadīšana brīvdienā garantētu pilnas tribīnes. Protams, ka nē. Tāpat kā nebūtu pareizi teikt, ka trešdienas plkst. 18:00 garantē tukšas tribīnes. Arī ne. Pirms gada Jelgavā fināls jau notika trešdienā un plkst. 18:00, taču tribīnes bija pietiekami pilnas. Varbūt ne 1650 skatītāju, cik atrodami protokolā, tomēr par apmeklētību sūdzēties nevarēja. Taču jāņem vērā arī tas, ka toreiz finālā "Jelgava" spēlēja pret "Skonto" un ceļš no Rīgas līdz Jelgavai ir krietni īsāks nekā tagad no Jelgavas līdz Ventspilij.

Fināla aizvadīšana darbadienā Latvijas apstākļos varētu attaisnoties tad, ja savā starpā tiktos divas pietiekami tuvu pilsētu komandas - kā tas bija pirms gada. Taču arī tad tas nemainītu to, ka fināls darbadienā un tik agrā laikā kausa finālu padara par lokāla mēroga notikumu, nevis visas Latvijas futbola svētkiem.

  +4 [+] [-]

, 2015-05-20 13:49, pirms 9 gadiem
manuprāt, arī Virslīgas kalendārs nav īpaši veiksmīgi izveidots, pie daudz kā varēja vairāk piedomāt, bet nu neko. Cerams stadionā būs jūtama svētku, futbola atmosfēra

  +7 [+] [-]

, 2015-05-20 14:08, pirms 9 gadiem
Vēlreiz pieminēšu, neatradu iespēju, kā pēc spēles ar sabiedrisko nokļūtu atpakaļ Rīgā. Manuprāt darbadienā, rīkojot spēli ātrāk būtu ari šī iespēja.

  +4 [+] [-]

, 2015-05-20 14:20, pirms 9 gadiem
Fināls sestdienā un Rīgā, lai var fani sabraukt. Citi varianti ir vienkārši debīli.

  +9 [+] [-]

, 2015-05-20 14:21, pirms 9 gadiem
Smieklīgākā te ir spēles translācija televīzijā ierakstā. Tiešām svētki. Un atkal varēs p@ūtīt, ka futbolam nav auditorijas
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2015-05-20 15:02, pirms 9 gadiem
Nu ko lai šeit saka.Viss jau it ka pareizi,bet LFF šoreiz rīkojās godīgi ,piešķirot izšķirošo finālspēli Ventspilij.Kāpēc mačs nav brīvdienā ,to gan nemāku teikt?Domāju ,ja Ventspilī būtu mākslīgais apgaismojums,tad tādām debatēm pat pacelties nevajadzētu.Spēle sāktos teiksim 20:00 un viss būtu ok.Diemžēl šobrīd Ventspils vadībā ir cilvēki un partija ,kurai galvenais sporta veids ir bimbambols,arī eksperti,kuri devuši mēram padomu droši vien ,ka pārstāv šo sporta veidu,tāpēc Ventspils OC stadions mākslīgo apgaismojumu ieraudzīs varbūt tad ,kad vara Ventspilī mainīsies.Tas gan mans personiski subjektīvais viedoklis.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -2 [+] [-]

, 2015-05-20 15:11, pirms 9 gadiem
alguns rakstīja: Nu ko lai šeit saka.Viss jau it ka pareizi,bet LFF šoreiz rīkojās godīgi ,piešķirot izšķirošo finālspēli Ventspilij.Kāpēc mačs nav brīvdienā ,to gan nemāku teikt?Domāju ,ja Ventspilī būtu mākslīgais apgaismojums,tad tādām debatēm pat pacelties nevajadzētu.Spēle sāktos teiksim 20:00 un viss būtu ok.Diemžēl šobrīd Ventspils vadībā ir cilvēki un partija ,kurai galvenais sporta veids ir bimbambols,arī eksperti,kuri devuši mēram padomu droši vien ,ka pārstāv šo sporta veidu,tāpēc Ventspils OC stadions mākslīgo apgaismojumu ieraudzīs varbūt tad ,kad vara Ventspilī mainīsies.Tas gan mans personiski subjektīvais viedoklis.
Nekas, ka FKV prezidents arī tā ka ir pie varas

  +4 [+] [-]

, 2015-05-20 15:16, pirms 9 gadiem
Pēter beidz.Vai man tev jāsaka ,kam pieder galavārds.Šeit pat nav nozīmes diskutēt.

  +2 [+] [-]

, 2015-05-20 15:39, pirms 9 gadiem
Rakstā viss ir pateikts - līdz finālam spēles brīvdienās, fināls - darbadienā. Ja jums liekas, ka tā parasti nedara - tad, tiešām, tā nedara. Bet LFF, ja tai nediktē no UEFA/FIFA, pati tādas lietas nesapratīs un tās vadītājs jau arī lāga neprot latviski runāt. Kaut gan, valsts prezidens jau arī neprot... tā ka viss kaut kādā mērā ir adekvāti. Apgriezti adekvāti.

     [+] [-]

, 2015-05-20 15:44, pirms 9 gadiem
a kas, ka darbadienā, paši futbolisti tak laikam nekur citur nepiestrādā un uz spēli tiks?
Futene reti kuram Latvijā ir svētki! Es te nerunāju par pasaules kausu, Eiropas čempionātu, čempionlīgu utml. Cik ir to spēļu, ko gribās noskatīties, pie tam vēl klātienē stadionā? Normālās valstīs ir pierasts katru nedēļu sekot līdzi savai komandai...

  -1 [+] [-]

, 2015-05-20 15:47, pirms 9 gadiem
Par lielu Jelgavu!

  +1 [+] [-]

, 2015-05-20 16:20, pirms 9 gadiem
> kegums
Tā jau ir tā problēma ar nozīmīgām spēlēm, īpaši izlašu spēlēm, Ventspilī un Liepājā, ka pēc spēles uz Rīgu ar sabiedrisko transportu vairs nav iespējams tikt. Vienīgais variants -- rezervēt numuriņu viesnīcā uz nākamo nakti, kas, protams, sanāk padārgi (vienreiz, uz Verpakovska atvadu spēli izlasē, esmu to atļāvusies).

  +1 [+] [-]

, 2015-05-20 17:51, pirms 9 gadiem
Lokāli, protams lokāli.

     [+] [-]

, 2015-05-20 18:06, pirms 9 gadiem
šodien ir kausa fināls?

  +2 [+] [-]

, 2015-05-20 18:25, pirms 9 gadiem
Ruck&Maul rakstīja: Smieklīgākā te ir spēles translācija televīzijā ierakstā. Tiešām svētki. Un atkal varēs p@ūtīt, ka futbolam nav auditorijas
Priekš blondīnēm - LTV internetā rāda tiešraidi no 17:50.
Tiešraide / LTV.LV

  -1 [+] [-]

, 2015-05-20 18:55, pirms 9 gadiem
pagaidām tie ir reģiona svētki Jelgavai, Zemgalei un daudz kur citur, un apkaunojums Ventspilij! Jelgava no paša sākuma spēlē mazākumā, bet ir priekšā 2:0! Redzēs, kas notiks 2.puslaikā...