Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Virslīgas 2. kārta: VAR ugunskristības derbijā un uzvaras vārti 40 gadu vecumā

Agris Suveizda

Virslīgas 2. kārta: VAR ugunskristības derbijā un uzvaras vārti 40 gadu vecumā
Andris Treimanis vēro pendeles epizodi. Foto: Sanita Ieva Sparāne/fkrfs.lv

"Optibet" Latvijas futbola virslīgā pirms izlašu pauzes aizvadīta otrā spēļu kārta, un tajā sagaidījām pirmo Rīgas derbiju šajā sezonā. Neviena no sezonas pirmajām deviņām spēlēm nav beigusies ar sagrāvi jeb vismaz trīs vārtu starpību.

SpēleRezultātsVārtu guvēji
Jelgava – Daugavpils2:1 (1:1)Patijčuks 21'(11m) Redjko 59' – Nasirli 6'
Metta – Auda0:2 (0:1)Piteo 17' Stepanovs 90'+4
Valmiera – Liepāja0:1 (0:1)Dodo 42'
Riga – RFS1:1 (0:1)Aureliu 87'(11m) – Emersons 42'
Super Nova – Tukums 20002:0 (1:0)Miņins 1' Kaušelis 50'

VAR
Ja VAR debijas spēle Virslīgā starp "Audu" un "Super Nova" (2:0) bija diezgan mierīga un iztika ar vienu pārbaudes pauzi, tiesnešu lēmumu nemainot, tad pirmās īstās ugunskristības bija Rīgas derbijā, kurā VAR spēlēja ārkārtīgi nozīmīgu lomu un paveica to lieliski – ar diviem pareizi mainītiem lēmumiem. Pirmā epizode bija jau 11. minūtē pie rezultāta 0:0, kad galvenais tiesnesis Andris Treimanis senegālieti Usenū Niangu par asu izklupienu no muguras pret Robertu Savaļnieku sodīja ar dzelteno kartīti, taču VAR brigāde ar Edgaru Maļcevu priekšgalā ieteica doties pie monitora un sekmēja brīdinājuma nomaiņu pret noraidījumu.

Pirmā puslaika beigās, kad Emersons izmantoja RFS vairākumu, VAR pārbaudīja, vai uzbrukuma sākumfāzē Andrejs Iličs laukuma centrā nav nospēlējis ar roku, un pārkāpumu neatrada, bet otrs nozīmīgais kļūdas labojums bija jau otrā puslaika izskaņā, kad nedz Treimanis cauri burzmai, nedz viņa palīgs Aleksejs Spasennikovs, kurš varbūt lielāku vērību pievērsa aizsardzības līnijai, nepamanīja Adama Marhijeva spēli ar roku savā soda laukumā. Ar VAR palīdzību tika piespriests 11 metru soda sitiens, ko Duglass Aureliu arī realizēja – 1:1. Visas trīs epizodes no tās notikšanas līdz gala lēmumam aizņēma aptuveni divarpus minūtes. No kļūdu labojumiem, domājams, Nianga nenoraidīšana lielu ažiotāžu neizraisītu, toties Marhijeva spēle ar roku gan būtu izpelnījusies daudz diskusiju – jau tūliņ pēc epizodes kājās pierausās teju visi tuvākie tribīņu sektori, skaidri norādot uz roku.

Sniegums labāks par rezultātu
Nianga tiešā sarkanā kartīte, visticamāk, viņam maksās divu spēļu diskvalifikāciju un nespēlēšanu Liepājā un pret "Audu", un rīdzinieku galvenais treneris Tomislavs Stipičs preses konferencē neslēpa neapmierinātību par sava potenciālā līdera rīcību: "Vai nu viņš būs pieticīgs un koncentrēsies darbam, vai arī viņam būs problēma ar mani. Daži spēlētāji pārāk agri tiek pie slavas – lai gan neredzu iemeslu, kādēļ "Riga" komandā vajadzētu justies slavenam."

Lai arī "Riga" četru gadu un 16 derbiju laikā izcīnījusi tikai divas uzvaras (2-5-9), šis bija mačs, kurā rīdzinieku sniegums, ņemot vērā apstākļus, pārliecināja pat tad, kad komanda bija iedzinējas lomā un mazākumā. "Riga" labāk sāka spēli, itin labi darbojās ar bumbu desmit vīru sastāvā gan pie 0:0, gan 0:1, Duglass Aureliu bezbailīgi driblēja arī pret diviem un trim pretiniekiem, un mājinieki diezgan pelnīti tika atalgoti ar izlīdzinājuma vārtiem. Palīdzēja gan arī Emersona savainojums – iespējams, tieši brazīlieša nomaiņa 57. minūtē bija tas elements, kā RFS pietrūka, lai izmantotu plašumu un tiktu pie otrajiem vārtiem.

Tamaza Pertijas vadītā "Liepāja" jau otro reizi pusgada laikā ar 1:0 uzvarēja Valmierā – septembrī ar Eduarda Tīdenberga tiešo brīvsitienu 87. minūtē, bet šoreiz ar vidzemnieku vārtsarga Karlosa Olsesa kļūdu pirmā puslaika beigās. Kaut arī Jurģa Kalna teiktais preses konferences sākumā, zaudējumu šādai "Liepājai" pielīdzinot neveiksmei pret daugavpiliešiem vai tukumniekiem, varbūt skanēja pārāk izsmejoši, tomēr būtībai var piekrist – neskatoties uz rezultātu, nepameta sajūta, ka ilgtermiņā ar pozitīvāku skatu no šīm komandām lūkoties var tieši "Valmiera". Tas gan arī nenozīmē, ka īstermiņā šīs spēles rezultāts bija neloģisks – "Valmieras" aizsardzība šādai spēlei pieļāva pārāk daudz vārtu gūšanas situāciju, atgādinot, ka pret vienkāršotu spēles stilu nebūt nejūtas pārliecinoši.

Mācās būt vadībā
Pēc pirmajām divām kārtām Virslīgas vadībā ir Latvijas kausa īpašniece "Auda", kas ar 2:0 pārspēja gan "Super Nova", gan arī "Metta". Arī pagājušajā sezonā "Auda" sāka pret apakšgala komandām (pirms gada 1:0 pār "Metta", 0:0 pret "Super Nova", 1:0 pār tukumniekiem), un tālejošiem secinājumiem konkurētspējas prognozēšanā pagaidām vēl ir par agru, bet starp abām uzvarām var vilkt paralēles – labs pirmais puslaiks un, rezultātam mainot spēles gaitu, iniciatīvas zaudēšana otrajā puslaikā. Pēc mača to atzina arī Simo Valakari, bilstot, ka komanda vēl tikai mācās būt vadībā un vēl tikai tiecas uz pilnvērtīgu 90 minūšu aizvadīšanu.

Somu treneris gan drusku pārspīlēja, apgalvodams, ka ziemā komanda nebija vadībā ne mirkli, taču nevienu uzvaru starpsezonā "Auda" tiešām neizcīnīja – Turcijā vienīgā vadība bija pret Ukrainas "Minaj" (Ivo Minkevičs panāca 1:0, beigās 1:1), bet pēdējo pārbaudes spēli pret RFS, kurā "Auda" bija priekšā ar 2:1, priekšlaikus pabeidza sniegputenis. Kiprā un Turcijā "Audas" bilance bija 0-2-6, četrus no sešiem zaudējumiem piedzīvojot ar vismaz trīs vārtu starpību. Tā ka "Auda" patiešām vēl tikai mācās būt vadībā.

VKomandaSUNZVārtiP
1.FK Auda22004:06
2.Riga FC21103:24
3.FK Liepāja11001:03
4.FS Jelgava21013:33
5.SK Super Nova Salaspils21012:23
6.FK Tukums 2000/Telms21011:23
7.RFS20201:12
8.Valmiera FC20110:11
9.BFC Daugavpils20021:30
10.FK Metta10010:20

Kerša un Vapnes jaunās pozīcijas
Atšķirībā no "Audas", "Metta" šī bija pirmā spēle sezonā, un savainojumus ārstējušo Kārļa Viļņa (rezervē) un Normunda Uldriķa (tribīnēs) prombūtnē aizsardzības centru veidoja Oskars Vientiess un lietuvietis Kristups Keršis. Ja kapteinim Vientiesam caurumi šai pozīcijā bieži bija jālāpa jau pagājušajā gadā, tad Keršis ziemas pārbaudes spēlēs šo pozīciju iemēģināja pirmoreiz karjerā. "Viņš nekad dzīvē nav tur spēlējis," teica Andris Riherts. "Grēks neizmantot viņa augumu, kreiso kāju, labu spēli ar galvu. U13 vecumā viņš vēl nebija izaudzis, U14 vecumā jau bija jūtams, ka būs garš, bet ne to, ka tik garš. Vācijā viņš spēlēja malējo uzbrucēju."

"Vienojāmies, ka viņam būs divas pozīcijas – balsta pussargs un centra aizsargs. Aizsardzības centrā viņam ir labs potenciāls, bet gribētos nedaudz vairāk kilogramu," Riherts turpināja. Jauna pozīcija arī Lūkasam Vapnem, kurš 4-2-3-1 izvietojumā veidoja centra pussargu pāri ar Usmanu Sovu un visbiežāk spēlēja viszemāk no vidējās līnijas. "Lūkass visu pirmssezonu spēlēja kā balsta pussargs. Arī viņam ir divas pozīcijas – zemuzbrucēja un balsta pussarga. Manuprāt, aizvadīja labu spēli – gan ņem nost bumbu, gan saglabā, gan dod piespēles. Varbūt vēl nav apradis ar veicamo apjomu, lai pats varētu vēl izdarīt arī pēdējo, saasinošo piespēli, bet viņam ir labs potenciāls tieši šajā pozīcijā un lielākas iespējas konkurēt starptautiskajā arēnā, kur desmitie numuri lielākoties ir brazīlieši."

Pirmo kārtu izlaidušās komandas


Attēls: chosen11.com

Vecāko spēlētāju duelis
Piektdienas vakarā pirmo uzvaru Virslīgā izcīnīja FS "Jelgava", kas atspēlējās un mājās ar 2:1 pārspēja "Daugavpili". Šajā cīņā laukumā tikās Virslīgas vecākie spēlētāji – "Daugavpils" veterāns Valerijs Afanasjevs, kuram septembrī apritēs 41 gads, un "Jelgavas" spēlējošais treneris Valērijs Redjko, kuram nedēļu pirms mača apritēja 40 gadu. Un abi laukumā bija labi redzami – tieši Afanasjevs ar filigrānu tālo piespēli sāka rezultatīvo pretuzbrukumu spēles 6. minūtē, un tieši Redjko 59. minūtē pēc Ralfa Maslova stūra sitiena guva uzvaras vārtus, pārsteigdams Vladislavu Kurakinu un izmantodams viņa trūkumu auguma centimetru ziņā.

"Treniņos visu laiku to atstrādāju – aiztaisīju acis, pieliku kāju, un ielidoja," smejoties uzvaras vārtus LTV komentēja Redjko. Iepriekšējos vārtus Virslīgā viņš bija guvis pirms gandrīz astoņiem gadiem un ārkārtīgi līdzīgā veidā – 59. minūtē Jelgavā pēc Borisa Bogdaškina centrējuma no labā stūra karodziņa uz tālo malu un ar kāju no gaisa zem vārtu pārliktņa. Arī toreiz daugavpiliešus trenēja Kirils Kurbatovs, un arī tie bija jelgavnieku otrie vārti (tiesa, 2:0, nevis 2:1). Toreiz "Daugavpils" vārtus sargāja pašreizējais RFS otrais numurs Jevgeņijs Nerugals, kurš šosezon ir sestais vecākais spēlētājs Virslīgas pieteikumos. Līdz ar Redjko un Oskara Rubeņa došanos pamatsastāvā jelgavnieku starta vienpadsmitnieka vidējais vecums no 19,65 gadiem pieauga līdz 21,91.

Komandu vecākie spēlētāji

SpēlētājsKomandaDzimis
Valerijs AfanasjevsDaugavpils20/09/1982
Valērijs RedjkoJelgava10/03/1983
Pāvels ŠteinborsRFS21/09/1985
Oļegs LaizānsSuper Nova28/03/1987
DodoLiepāja16/10/1987
Armands PētersonsRiga05/12/1990
Daniils UlimbaševsAuda12/03/1992
Ingars StuglisTukums 200012/02/1996
Vladislavs FjodorovsMetta27/09/1996
Džibrils GejsValmiera19/11/1996

Latvijas izlašu spēlētāji – ārzemnieki
"Riga" galvenais treneris Stipičs pēc derbija atklāja, ka viņa maiņu stratēģiju ietekmēja negaidīta atklāsme, ka nupat pirmoreiz uz Latvijas pieaugušo izlasi izsauktais Eduards Dašķevičs LFF statistikas sistēmā oficiāli ievadīts…leģionāra statusā. Tā gan ir LFF kļūda – turklāt ne pirmo reizi, jo pirms dažiem gadiem ārzemnieka statusā tika reģistrēts arī RFS jaunpienācējs Dāvis Ikaunieks, ko Valds Dambrausks uzzināja maiņas pieteikšanas laikā.

Kas interesanti – ja Beļģijā un Norvēģijā spēlējušais daugavpilietis Dašķevičs būtu leģionārs, "Riga" abās kārtās būtu pārkāpusi reglamenta prasību par vismaz viena vietējā U21 spēlētāja pieteikšanu spēlei, jo Dašķevičs šobrīd sezonas pieteikumā tāds ir vienīgais. Starp citu, četras minūtes līdz Dašķeviča maiņai rīdziniekiem laukumā tiešām bija tikai divi Latvijas pilsoņi – atgādinājums, ka jau otro sezonu vietējā spēlētāja statusam atbilst nigērietis Alekss Ogundži. Ja Dašķevičs par ārzemnieku kļuva statistikas sistēmā, tad Latvijas U19 izlases kapteinis Gļebs Žaleiko tā sevi pasniedz uz formastērpa – RFS piederošais centra pussargs "Daugavpils" sastāvā debitēja ne vien ar 69. numuru, bet arī "Gleb" uz muguras.

Nākamā kārta

DatumsSpēleLaiks
01.04.Daugavpils – Super Nova13.00
Liepāja – Riga15.00
Jelgava – RFS17.00
02.04.Tukums 2000/Telms – Metta13.00
Auda – Valmiera15.00








  +1 [+] [-]

, 2023-03-20 13:58, pirms gada
Interesanti, ka īsti nekur, izņemot Suveizdu neviens nav izteicies par krieveļa Žaleiko "Gleb" uz formas. Rudņevu gan visi noēda bez sāls.

     [+] [-]

, 2023-03-21 09:12, pirms gada
Nez kas ar Zviedri, trauma vai ārā no rotācijas? Kaut kādi neapmierinātības zvani skanēja jau pagāšgad, tagad Lazarevs vai tas gruzīns, kā sapratu

     [+] [-]

, 2023-03-21 11:40, pirms gada
VAR nogalinās futbolu