Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Blats: "NBA uzvar komandas ar labākajiem spēlētājiem, Eiropā – labākās komandas"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Blats: "NBA uzvar komandas ar labākajiem spēlētājiem, Eiropā – labākās komandas"
Deivids Blats 2018. gada 1. novembrī Maskavā. Foto: EPA/Scanpix

"Manuprāt, Jokiča, Jaņņa un Dončiča trio ir trīs no pieciem, ja ne trīs labākie spēlētāji pasaulē, taču tā ir cita spēle. NBA pastāv citi noteikumi, bet Eiropā piemērotie aizsardzības risinājumi var krietni ierobežot atsevišķus spēlētājus," Deivids Blats dalījās iespaidos par "EuroBasket 2022".

Slavenais treneris sasniedza izcilus panākumus Eiropā – Blata komandas uzvarēja Eirolīgā, Eirokausā un Eiropas čempionātā. Amerikāņu izcelsmes izraēlietis nonāca tuvu arī NBA virsotnēm, taču viņa plāni negāja kopsolī ar Klīvlendas “Cavaliers” tābrīža līdera Lebrona Džeimsa vēlmēm.

FIBA šogad īpaši reklamēja trīs superzvaigznes – Janni Adetokunbo no Grieķijas, Nikolu Jokiču no Serbijas un Luku Dončiču no Slovēnijas. Visi trīs aizvadīja vairākas izcilas spēles, taču neviens no viņiem neiekļuva Eiropas čempionāta pusfinālā.

“Finālturnīrs tāds bijis jau daudzus gadus – nav nekas neparasts, ka “EuroBasket” piedalās daudzi NBA spēlētāji. Neierasti ir, ka Eiropas čempionātā vienlaikus redzi trīs, iespējams, labākos spēlētājus pasaulē un neviens no viņiem nespēlēs pusfinālā,” sarunā ar “Eurohoops” teica Blats.

“Noskatoties visas spēles un un redzot visas valstsvienības, izgaismojas viena lieta: Eiropā uzvar labākās komandas. NBA parasti uzvar komandas ar labākajiem spēlētājiem,” secināja treneris. “Tā ir lielākā atšķirība. Tā nav kritika. Tas ir veids, kā tiek spēlēta spēle.”

“Lai gan Jannis un Jokičs īsākā spēlē guva ļoti daudz punktu, FIBA vide maina veidu, kā tiek spēlēta spēle. Tā izceļ citas lietas, apgrūtinot lielāko zvaigžņu iespējas obligāti uzvarēt,” pēc ceturtdaļfināla cīņām konstatēja Blats.

“Eiropas spēle atšķiras daudzos līmeņos, taču īpaši aizsardzībā, kas ir citāda nekā NBA spēlē izmantotā. Arī spēles garums ir ļoti, ļoti svarīgs, jo 40 minūšu spēlē jebkura un katra bumbas kontrole ir nozīmīgāka nekā 48 minūšu spēlē.”

“Komandas uzbūvētas tā, ka spēlētāji ir savstarpēji atkarīgi viens no otra vispārējā ietekmē, lietderībā un efektivitātē. Viens vai divi spēlētāji nevar pārņemt spēli savās rokās. Tā var notikt NBA, bet Eiropas basketbolā tas ir liels retums.

“Man tas patīk – tas ir izaicinoši, interesanti un neparedzami. Patīk atšķirības starp NBA un Eiropas spēli no basketbola skatpunkta. Ir aizraujoši vērot, kā komandas, treneri un spēlētāji cenšas iejusties dažādās vidēs. Tāpat interesanti redzēt, kā sastopas divas dažādas vides.”

NBA sākusi vairāk aizsargāt savus spēlētājus, norāda Blats. “Pastāv noteikumi par vasarā atļauto laiku treniņiem. Savā laikā mēs varējām trenēties piecas-sešas nedēļas pirms turnīra. Tagad spēlētāju arodbiedrība neļauj (trenēties) ilgāk par trīs nedēļām.”

“Otrkārt, spēlētāju trenēšana, kā pieņemts Eiropā. Nav jāmēģina pielāgoties NBA spēlei tikai tāpēc, ka tev ir NBA spēlētājs. Tas nestrādā. Eiropas spēles stils to neatļauj. Protams, ja runājam par Olimpiskajām spēlēm, kur ierodas labākie NBA spēlētāji, ir citādi, taču labākie NBA spēlētāji neierodas uz citiem turnīriem. Daudzi spēlē reizi četros gados.”

Kalendāra izaicinājumi ir līdzīgi visām komandām, uzskata Blats. “Nav vienas komandas, kurai būtu izteikta priekšrocība kalendāra sarežģītības dēļ. Kalendārs tiešām ir ļoti sarežģīts. Kad es trenēju, bija vēl sarežģītāk. Mums bija 11, nevis astoņas vai deviņas spēles.”

“Manuprāt, starptautisko sacensību sistēma ir būtiski jāpārveido. Mēs nevaram turpināt FIBA logu sistēmu. Tā vienkārši vairāk nestrādā. NBA klubi to neatļaus. Kaujā starp FIBA un Eirolīgu nebūs mūžīgu uzvarētāju. Situācija jāatrisina. Ja nē, starptautiskais basketbols atrodas izzušanas briesmās.”

Problēmas ar tiesāšanu ir nedaudz pārspīlētas, domā treneris. “Domāju, ka šajā līmenī jāstrādā labākajiem tiesnešiem, tāpat kā jābūt labākajiem spēlētājiem. Tas nenozīmē, ka labākie tiesneši ir tikai Eirolīgā vai FIBA. Eiropas čempionātā jābūt labākajiem tiesnešiem neatkarīgi no pārstāvētās organizācijas.”

“Te atgriežamies pie oriģinālās problēmas. Karam starp FIBA un Eirolīgu ir jābeidzas. Teicu to daudzus gadus atpakaļ. Tā ir milzīga problēma – tagad redzam tās kulmināciju. Jāatrod risinājums basketbola labā – ar labākajiem tiesnešiem un spēlētājiem, faniem izdevīgu kalendāru. Vienreiz pietiek.”

Blata favorīte šobrīd ir Vācija. “Domāju, ka viņi mājās spēlē stabilāko un labāko basketbolu. Vācijā vērojama basketbola izaugsme, fanu interese ir liela. Vācijas valstsvienības sniegums var to sekmēt. Vācu komanda ir labi trenēta un tajā pulcēti tiešām lieliski spēlētāji. Savu atbalstītāju priekšā viņi spēlē augstā līmenī. Viņi ir favorīti, īpaši pēc Slovēnijas, Grieķijas un Serbijas izstāšanās.

“Šī Vācijas komanda ir labāka uzbrukumā nekā manis trenētā Krievija (2006-2012). Mēs nebijām slikti uzbrukumā, taču izcili spēlējām aizsardzībā. Mūsu stils atšķīrās no Vācijas izmantotā. Kopīgais – viņi līdz šim spēlējuši ar panākumiem.”

Mēs dzīvojam mediju radītas ažiotāžas pasaulē. Pasludināt šo Eiropas čempionātu par visu laiku labāko ir veids, kā reklamēt pārraides, rakstus un izrādes. Jā, šis ir lielisks finālturnīrs. Vai tas ir labāks par citiem Eiropas čempionātiem? Neesmu par to pārliecināts.”

Izmantotie resursi:
https://www.eurohoops.net/en/euroba...