Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:114, Did:0, useCase: 3

Stojanovičs: "Ja būtu latvietis, mani filma "Dvēseļu putenis" stipri motivētu"

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Stojanovičs: "Ja būtu latvietis, mani filma "Dvēseļu putenis" stipri motivētu"
Latvijas izlases galvenais treneris Slaviša Stojanovičs. Foto: Romāns Kokšarovs, f64

Šodien Ļubļanā risinājās Latvijas futbola izlases galvenā trenera Slavišas Stojanoviča un uzbrucēja Dāvja Ikaunieka preses konference pirms rītdien Ļubļanā gaidāmās Slovēnijas un Latvijas valstsvienību spēles "Euro 2020" kvalifikācijas turnīrā.

Slaviša Stojanovičs, Latvijas izlases galvenais treneris: "Mums aiz muguras bijis grūts periods, un arī priekšā sagaidāmas divas sarežģītas spēles. Pirmā no tām rīt, kad tiksimies ar spēcīgu komandu. Mēs vēlamies kļūt labāki ikvienā mačā. Reizēm ejam pareizajā virzienā, reizēm neejam. Esam šeit ieradušies, lai sniegumu uzlabotu, kā arī lai iedotu iespēju jaunajiem puišiem ar domu par nākotni. Mūsu sastāvā ir daudz jauno spēlētāju - pusei no izsauktajiem kandidātiem ir mazāk nekā 24 gadi. Mums jau tagad jādomā, kas notiks nākamā gada septembrī, kad startēs Nāciju līgas jaunā sezona. Šis turnīrs ir mūsu galvenais mērķis, bet, ja varam parādīt kaut ko uzreiz, tad tas būtu pat vēl labāk."

Latvijas žurnālistu jautājumi

Izraēlā sniegums bija labāks un esat teicis, ka vēlaties lielāku sastāva stabilitāti, lai varat paļauties uz vienu kodolu. Vai rīt redzēsim vairāk vai mazāk to pašu sastāvu, kāds bija Izraēlā?
Stojanovičs: "Jā, vairāk vai mazāk, taču mums ir zināmas problēmas ar savainojumiem - jau pēc kandidātu nosaukšanas trīs futbolisti [Ontužāns, Tobers, Jānis Ikaunieks - aut.] atkrita savainojumu dēļ. Tāpēc izmaiņas jau tagad ir notikušas, turklāt tikai pēc šī vakara pēdējā treniņa nolemsim, kādu taktisko shēmu izmantosim, taču vairums futbolistu paliks tie paši. Varbūt atsevišķās pozīcijās iedosim iespēju citiem."

Minēto savainoto spēlētāju savainojumi bija nopietni vai vienkārši vēlējāties būt piesardzīgs attiecībā uz viņiem?
Stojanovičs: "Diezgan nopietni. Ontužānam kāja ir ģipsī, mūsu rīcībā ir medicīnas dati no "Bayern". Mēs vēlreiz pārbaudījām Jāņa Ikaunieka un Tobera veselības stāvokli, viņiem ir vērā ņemamas problēmas ar ceļgaliem - ir augsta varbūtība, ka šīs problēmas saasinātos, ja viņi trenētos vai, vēl jo vairāk, piedalītos spēlē. Šīs treniņnometnes laikā savainojumus guvuši vēl divi futbolisti - mūsu medicīniskais personāls pēc šī vakara treniņa nolems, vai viņi rītvakar drīkst piedalīties mačā."

Tobers un Jānis Ikaunieks ir daudz spēlējuši izlasē. Cik grūti būs viņus aizvietot?
Stojanovičs: "Nav tik vienkārši. Ja paskatāmies uz mūsu labāko spēli, kas bija pret Poliju Varšavā, kad bijām tuvu punktu iegūšanai, tad no tā sastāva mums trūkst četru pamatsastāva spēlētāju [nav arī Karašauska, Rakela un Isajeva, savukārt Tobers, tāpat kā Gabovs, toreiz nāca uz maiņu - aut.]. Sastāva problēmas mūs piemeklē nepārtraukti. Problēmas bija jūnijā, lielas problēmas bija septembrī, kad atkal izkrita trīs četri spēlētāji. Tas notiek visu laiku, un mums nav tik plaša futbolistu izvēle, lai nekavējoties varētu viņus aizvietot un vienlaikus nezaudētu kvalitāti. Mums jāspēj atrast spēlētāju grupa, ar kuru nākotnē nebūs tik daudz problēmu."

Dāvi, paraksturo savu pašsajūtu, sportisko formu tagad rudenī! Salīdzini to ar periodu, kad tiki atzīts par Čehijas čempionāta labāko leģionāru! Cik tālu esi no "Top" formas?
D.Ikaunieks: "Brīdī, kad dabūju to balvu, arī biju traumēts. Bet, ja skatās kopumā, tad ar katru mēnesi paliek aizvien labāk un labāk. Kad pievienojos RFS uz īres tiesībām, vēl biju traumēts mēnesi pusotru. Tobrīd trenējos individuāli. Tagad paliek aizvien labāk un labāk. Šobrīd jūtos ļoti labi. Jūtos tāds viegls, varu daudz skriet pa laukumu, ir bumbas izjūta, pārliecība lēnām atgriežas."

Pirms izlidošanas uz Slovēniju noskatījāties filmu "Dvēseļu putenis". Kā filma patika un kāda bija spēlētāju reakcija uz šādu federācijas ideju? Vai tas var palīdzēt laukumā?
D.Ikaunieks: "Kad uzzināju, reaģēju līdzīgi kā daži citi spēlētāji, uzskatot, ka kāds komandas pasākums būtu labāks - piemēram, tajā dienā bija Rīgas "Dinamo" spēle. Taču, kad noskatījāmies filmu, mūsu reakcija bija pozitīva. Filma lika par daudz ko aizdomāties un novērtēt to, kas mums ir tagad un kā bija kādreiz. Esmu lepns, ka Latvijā tapusi šāda filma."

Treneri, vaicāju Dāvim par filmu, ko noskatījāties Latvijā. Ko jūs domājat par filmu un vai tās noskatīšanās var palīdzēt futbolistiem laukumā?
Stojanovičs: "Tā ir laba filma. Es gan nevarēju saprast pilnīgi visu, jo filmai nebija angliskā tulkojuma, taču Ilvars [izlases menedžeris Rutkovskis - aut.] bija man blakus un atstāstīja galvenās lietas. Es sajustu lielu motivāciju, ja būtu latvietis jeb būtu daļa no tautas, kas šādi cīnījusies [par savu brīvību]. Jauka filma, skaists stāsts, jauka vīzija no filmas režisora puses attiecībā uz pagātni. Visi Latvijā dzīvojušie var būt lepni."

Kā tu kā uzbrucējs vērtē Slovēnijas aizsardzību un Janu Oblaku viņu vārtos?
J.Ikaunieks: "Viņi jau līdz šim ir pārspēti - čempionātos un izlasē. Manuprāt, viņiem ir laba aizsardzība un "Top5" vārtsargs pasaulē, bet mūsu treneris labi pazīst visus viņu spēlētājus, dažus ir arī trenējis - viņš mums jau ir iedevis visādu informāciju un noteikti iedos vēl."

Atrodamies Slovēnijā, un jūs esat trenējis šīs valsts izlasi. Tā būs īpaša spēle jums vai tikai kārtējā spēle?
Stojanovičs: "Protams, ka tā nebūs ikdienišķa spēle. Pirmkārt, īpaša lieta ir situācija, kādā atrodas Latvijas izlase. Otrkārt, tas, ka esmu trenējis daudzus Slovēnijas izlases futbolistus. Tāpat stadions - es dzīvoju tepat. Taču atkārtošu, ka svarīgākais ir situācija, kādā atrodas Latvijas izlase. Mēs vēlamies progresēt un parādīt labas prasmes pret spēcīgu komandu. Slovēnija noteikti ir viena no labākajām komandām mūsu grupā. Ja varam parādīt labu sniegumu pret šāda līmeņa komandu, tad būsim uz pareizā ceļa. Ja tas neizdosies, mums ir jāiegūst mācība un jāmeklē risinājums, kā to panākt nākotnē."

Slovēnijas mediju jautājumi

Komunikācija starp slovēņu žurnālistiem un Stojanoviču notika slovēņu valodā, tāpēc Slovēnijas puses piedāvātās tulces tulkojums, iespējams, nav līdz galam pilnīgs un precīzs.

Pastāstiet par Latvijas izlases situāciju un tās problēmām!
Stojanovičs: "Man ir līgums uz trim gadiem. Ja tiktu piedāvāts līgums uz vienu gadu, es nepiekristu, jo ir nepieciešams laiks, lai šo izlasi attīstītu. Šobrīd izlasei nav labu rezultātu, taču vienlaikus šādā grupā nav arī daudz pretinieču, pret kurām būtu lielas iespējas izcīnīt punktus. Komandai ir jāattīstās, un es jau tagad domāju par 2020. gada septembri un gaidāmo Nāciju kausa izcīņu. Man ir plāns trim gadiem, vēlos iekļaut jaunos spēlētājus. Pirms manas atnākšanas izlase nespēja uzvarēt Andoru, Fēru salas, Gibraltāru. Pagaidām nav izdevies situāciju labot."

Cik sarežģīti būs spēlēt pret Slovēniju, ņemot vērā, ka tā zaudēja divas svarīgas spēles oktobrī?
Stojanovičs: "Protams, ka Slovēnija būs ļoti motivēta, turklāt teorētiskas cerības uz kvalificēšanos finālturnīram tai vēl ir palikušas. Es arī pazīstu Keku un zinu, kā viņš spēj motivēt savus futbolistus. Turklāt izlases kapteinis Jokičs aizvadīs 100. spēli izlasē - arī tā būs papildus motivācija Slovēnijas izlasei parādīt labāko sniegumu."

Vai redzat atšķirību starp Latvijas izlasi brīdī, kad pārņēmāt izlasi, un tagad?
Stojanovičs: "Šis gads bijis trauksmains, notikušas lielas pārmaiņas Latvijas Futbola federācijā. Taču cenšos tam nepievērst uzmanību un koncentrēties tam, kas notiek laukumā. Mums ir gados jauna komanda, perspektīva. Ticu, ka izlase kustas pareizajā virzienā. Tomēr man ir bažas par to, ka 80% sastāva ir no Latvijas čempionāta - izlases futbolisti jau tagad ne vienmēr spēlē, jo līgā ir daudz ārzemnieku, bet tagad vēl arī pieņemti jauni noteikumi un no nākamā gada laukumā vienas komandas sastāvā vienlaicīgi drīkstēs atrasties astoņi ārzemnieki. Tā var kļūt par lielu problēmu, jo lielākā daļa izlases ir no Latvijas čempionāta."

Latvijas žurnālists minēja par filmu. Pastāstiet sīkāk, par ko tā ir!
Stojanovičs: "Filma ir par Pirmo pasaules karu, par Latvijas vēsturi. Filma bija smaga, taču vienlaikus tas ir aizkustinošs, brīnšķīgs stāsts, kā latviešu tauta vienoti cīnījās par brīvību. Šī filma budžeta ziņā ir dārgākā filma, kas tapusi Latvijā (patiesībā dārgākā filma ir "Rīgas sargi" - red.piez.)."

Vitālijs Maksimenko

Pēc preses konferences sākās Latvijas izlases treniņš "Stadion Stožice", kura ietilpība ir 16 tūkstoši. Sportacentrs.com radās iespēja īsi pirms treniņa uz pavisam nelielu sarunu aicināt Vitāliju Maksimenko, kurš ikdienā pārstāv Ļubļanas "Olimpija", kurai mājvieta ir tā pati, kas izlasei - "Stadion Stožice".

Kādas tev būs sajūtas, spēlējot šajā stadionā pret mājiniekiem?
Būs interesantas sajūtas. Pirmo reizi šai stadionā spēlēšu kā izbraukuma spēlētājs. Tagad jāizmanto arī cita ģērbtuve [smejas]. Pagaidām vēl jūtos mierīgi, bet rīt, kad stadionā būs līdzjutēji, visticamāk, būs interesanti.

Porziņģis šonakt spēlēja pret savu bijušo komandu "Knicks" un gandrīz sajauca ģērbtuves. Tev negadīsies pārtraukumā aizskriet uz mājinieku ģērbtuvēm?
Mēģināšu nesajaukt. Domāju, ar to neradīsies problēmas.

Ja nopietnāk, tad tu spēlē vienā no labākajām Slovēnijas komandām, taču izlasē no Slovēnijas čempionāta ir tikai divi futbolisti, viens no kuriem, tavs komandas biedrs, izlasē ir trešais vārtsargs. Cik daudz spēcīgāka Slovēnijas izlase ir par, teiksim, Slovēnijas čempionāta simbolisko izlasi?
Grūts jautājums. Tomēr arī Slovēnijas čempionātā netrūkst labu spēlētāju - šeit ir futbolisti no Serbijas, Bosnijas, Horvātijas. Jā, viņi nepārstāv savas izlases, tomēr viņi šeit spēlē spēcīgi un iepriekš ir pārstāvējuši labus klubus. Tikko viens futbolists no mūsu komandas iekļuvis Bosnijas izlasē [runa par Luku Menalo - aut.]. Slovēnijas čempionāta divas labākās komandas, mēs ["Olimpija"] un "Maribor", esam diezgan labas, kaut gan Slovēnijas izlasei, protams, vajadzētu būt spēcīgākai.

Psiholoģiskā ziņā mums ir salīdzinoši viegli? Pirmā spēle pret slovēņiem zaudēta ar 0:5, sliktāk vairs nevar būt. Slovēņiem ir apziņa, ka obligāti jāuzvar, kamēr mēs sniegumu varam tikai uzlabot, līdz ar ko šajā ziņā varat justies mierīgāk.
Nē, mums nav mierīgas sajūtas. Ir jāpaņem punkti [atskan treneru svilpe, Maksimenko jādodas laukumā - aut.].

Lai gan laiks ir drēgns, Slovēnijas izlase ir praktiski zaudējusi cerības kvalifcēties "Euro 2020" un pretiniece Latvija nav tas lielākais izaicinājums, paredzams, ka rītvakar maču klātienē vēros vairā nekā 10 tūkstoši skatītāju (salīdzinājumam - cikla sākumā spēli martā pret Ziemeļmaķedoniju noskatījās 9 872 skatītāji). Lielā mērā tas notiks Bojana Jokiča 100. spēles dēļ. Jokičs ir pēdējais šai izlases modelī, kurš pārstāvēja Slovēniju PK2010 finālturnīrā.

Sportacentrs.com no Ļubļanas.

  +8 [+] [-]

, 2019-11-15 22:23, pirms 4 gadiem
Kad uzzināju, reaģēju līdzīgi kā daži citi spēlētāji, uzskatot, ka kāds komandas pasākums būtu labāks - piemēram, tajā dienā bija Rīgas "Dinamo" spēle.
Nopietni? Šitie lūzeri gribēja iedvesmoties zaudējumiem, aizejot uz "Dinamo" spēli .

  +7 [+] [-]

, 2019-11-15 22:25, pirms 4 gadiem
Ak Dieviņ! Atkal tāds haips uzmests debesīs par mūsu vareno futbola izlasi! Nu intervē tā kā superstārus.

  +4 [+] [-]

, 2019-11-15 22:30, pirms 4 gadiem
"Ticu, ka izlase kustas pareizajā virzienā," saka Stojanovičs. Tad jau 11 vilku vietā varētu likt 11 kustoņus!

  +6 [+] [-]

, 2019-11-15 22:58, pirms 4 gadiem
Paldies ,labs raksts. Rīt par lielu Latviju!

  +2 [+] [-]

, 2019-11-16 01:16, pirms 4 gadiem
Liela daļa mūsu futbolistu var teikt to pašu.

     [+] [-]

, 2019-11-16 02:01, pirms 4 gadiem
Dvēseļu putenis - šausmīga filma, it sevišķi, tie brīži, kad latvieši ir Krievijas cara gaļas gabali, ko pasviež vāciešu ložmetēju priekšā.

     [+] [-]

, 2019-11-16 08:44, pirms 4 gadiem
Dagsis rakstīja: Dvēseļu putenis - šausmīga filma, it sevišķi, tie brīži, kad latvieši ir Krievijas cara gaļas gabali, ko pasviež vāciešu ložmetēju priekšā.
Latvieśi vienmér ir braśi cînïjuśies sveśãs formås Igauñi un leiśi to nav darîjuśi. Neatkarîbu esam ieguvuśi visi trîs, bet visvairãk galvas nolikuśi latvieśi cïnoties cara armijã, vélãk sarkano rindãs, tad våcu armijã.
Zaudéts daudz bezjêdzîgi tautas, vai tã nav dałéji atbilde, kãpéc śodien velkamies aiz Igaunijas UN Lietuvas?

     [+] [-]

, 2019-11-16 11:26, pirms 4 gadiem
Latvieśi vienmér ir braśi cînïjuśies sveśãs formås Igauñi un leiśi to nav darîjuśi. Neatkarîbu esam ieguvuśi visi trîs, bet visvairãk galvas nolikuśi latvieśi cïnoties cara armijã, vélãk sarkano rindãs, tad våcu armijã.
Zaudéts daudz bezjêdzîgi tautas, vai tã nav dałéji atbilde, kãpéc śodien velkamies aiz Igaunijas UN Lietuvas? - Pilnīgi iespējams!

  +3 [+] [-]

, 2019-11-16 11:37, pirms 4 gadiem
Dagsis rakstīja: Dvēseļu putenis - šausmīga filma, it sevišķi, tie brīži, kad latvieši ir Krievijas cara gaļas gabali, ko pasviež vāciešu ložmetēju priekšā.
Filma ļoti laba,karš ir šausmīgs un tāpēc arī filma tāda smaga ,grūti aptverama un sagremojama paaudzēm ,kuri karu nav pieredzējuši.

  +2 [+] [-]

, 2019-11-16 11:50, pirms 4 gadiem
"Mums bija grūts periods, tagad ir ļoti smags posms, un priekšā vissmagākais. Sastāvs paliks tāds pats kā pret Izraēlu, tikai dažās pozīcijās iespējamas izmaiņas, bet ne vairāk kā vienpadsmit. Ontužāns tiešām negrib pie manis braukt, speciāli nofotografējās ģipsī. Mums svarīgākais atrast pamatsastāvu, kas nežēlosies par zaudējumiem, bet iznāks un 90 minūtes rūpēsies par pretinieka vārtu drošību. Futbolistiem vajadzētu mācīties no strēlniekiem. Ja pa tevi trāpa lidojošs apaļš priekšmets, nekādā gadījumā nemēģiniet to apturēt ar kāju, vai, pasarg dies, galvu. Labāk atdod to priekšmetu ienaidniekam."

  -1 [+] [-]

, 2019-11-16 12:22, pirms 4 gadiem
go home

  +3 [+] [-]

, 2019-11-16 12:50, pirms 4 gadiem
markor rakstīja: Latvieśi vienmér ir braśi cînïjuśies sveśãs formås Igauñi un leiśi to nav darîjuśi. Neatkarîbu esam ieguvuśi visi trîs, bet visvairãk galvas nolikuśi latvieśi cïnoties cara armijã, vélãk sarkano rindãs, tad våcu armijã.
Zaudéts daudz bezjêdzîgi tautas, vai tã nav dałéji atbilde, kãpéc śodien velkamies aiz Igaunijas UN Lietuvas? - Pilnīgi iespējams!
Lai šādi muldētu, prāta daudz nevajag. Paskati vēsturi un izvērtē, kur bija Latvija 1940.gadā un kur tolaik bija esti ar leišiem. Ar ko gan nav veicies - ar veco komunistu valdīšanu pēc 1945.gada un ar kliķi pēc 1990.gada. Bet tur jau strēlnieki nav vainīgi

  +1 [+] [-]

, 2019-11-16 13:48, pirms 4 gadiem
Jānis Derums rakstīja: Latvieśi vienmér ir braśi cînïjuśies sveśãs formås Igauñi un leiśi to nav darîjuśi. Neatkarîbu esam ieguvuśi visi trîs, bet visvairãk galvas nolikuśi latvieśi cïnoties cara armijã, vélãk sarkano rindãs, tad våcu armijã.
Zaudéts daudz bezjêdzîgi tautas, vai tã nav dałéji atbilde, kãpéc śodien velkamies aiz Igaunijas UN Lietuvas?
Atceries arī ģeogrāfiski mēs esam pa vidu. Kas Igauniju vai Lietuvu, tas skar arī mūs. Esam nepateicīgā vietā arī bijuši visus šos laikus.

     [+] [-]

, 2019-11-16 16:31, pirms 4 gadiem
Neesmu pieķēdējies pie krēsla, jo ģērbtuvē mani saprot un laukumā ļaudis kustas. Man nav vienalga, tad jau sen būtu atkāpies, bet ja jūtu, ka esam uz pareizā ceļa nevis sslēpties kaut kur kalnos vai krūmos.Pēdējālaikā veiksme nav mūsu sabiedrotais, bet to var labot, tikai smagi jāstrādā un jācīnās kā strēlniekiem nevis klēpjusuņēm. Man ir plāns uz nākamo ciklu- paldies par atbalstu, es to vienmēr novērtēju. Kurš cits manā vietā uzņemtos tādu atbildību?.. ha. Es palieku savā vietā, jūs- savējās. Gribam spēlēt labākm lai vairāk darbu un mazāk lirikas. Esmu runājis..uff

  +1 [+] [-]

, 2019-11-17 01:55, pirms 4 gadiem
markor rakstīja: Latvieśi vienmér ir braśi cînïjuśies sveśãs formås Igauñi un leiśi to nav darîjuśi. Neatkarîbu esam ieguvuśi visi trîs, bet visvairãk galvas nolikuśi latvieśi cïnoties cara armijã, vélãk sarkano rindãs, tad våcu armijã.
Zaudéts daudz bezjêdzîgi tautas, vai tã nav dałéji atbilde, kãpéc śodien velkamies aiz Igaunijas UN Lietuvas? - Pilnīgi iespējams!
Aha, Igaunijai nebija ne Waffen-SS divīzijas 2. pasaules karā, ne igauņu sarkano strēlnieku....
Par lietuviešiem gan var piekrist.

  +1 [+] [-]

, 2019-11-17 02:00, pirms 4 gadiem
vorkuta rakstīja: Lai šādi muldētu, prāta daudz nevajag. Paskati vēsturi un izvērtē, kur bija Latvija 1940.gadā un kur tolaik bija esti ar leišiem. Ar ko gan nav veicies - ar veco komunistu valdīšanu pēc 1945.gada un ar kliķi pēc 1990.gada. Bet tur jau strēlnieki nav vainīgi
Nu esti arī tolaik bija turīgāki par mums, leiši gan ne, bet atkal leišiem poļi bija Viļņu atņēmuši... tomēr viņi toreiz bija bišķi traumēta nācija.
Par ''velkamies'' aiz tiem vai tiem, zviedri vidējās algas ziņā priekšā Austrijai arī ir kā igauņi mums, bet nez vai Austrijā diži kāds skaita kas kur velkas vai nevelkas. Tas ir kaut kāds mazvērtības komplekss vai latvieša īpašība tā vietā, lai rūpētos par savas dzīves un valsts sakārtošanu, skaitīt to cik naudas ir citam