Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Sieviete-Kobe dodas sezonu garā atvadu tūrē

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Sieviete-Kobe dodas sezonu garā atvadu tūrē
Tamika Kečingsa
Foto: AFP/Scanpix

WNBA visu laiku labākā vēl spēlējošā punktu guvēja, labākā cīnītāja par atlēkušajām bumbām un labākā bumbu pārķērāja Tamika Kečingsa (Tamika Catchings) sestdien, 14. maijā, sāks pēdējo sezonu karjerā.

Kečingsas ietekme WNBA ir salīdzināma ar Kobes Braienta (Kobe Bryant) atstāto iespaidu NBA. Tas nav pārspīlējums, jo abu dzīves un darba gaitas krustojušās 30 gadu garumā.

Braienta un Kečingsas tēvi spēlēja Itālijā, tolaik spēcīgākajā Eiropas profesionālajā līgā. Abas nākamās basketbola zvaigznes pirmo reizi tikās 1986. gadā Romā. Kobem tolaik bija astoņi gadi, bet Tamika bija 11 mēnešus jaunāka.

Trīsdesmit gadus vēlāk Braients kļuvis par pieckārtēju NBA čempionu un astoņpadsmitkārtēju Zvaigžņu spēles dalībnieku. Kečingsa ir WNBA čempione un desmitkārtēja Zvaigžņu spēles dalībniece. Nav šaubu, ka abi tiks uzņemti Basketbola Slavas zālē (Hall of Fame).

Kečingsa nav tikai izcila spēlētāja. Viņas izveidotā labdarības biedrība "Catch The Stars Foundation" piešķir stipendijas Indianapoles apgabala vidusskolu sportistiem, kuri izceļas sabiedriskajā darbā (community work).

Basketboliste ir atbalstījusi lasīšanas apguves programmas, sagādājusi bērniem skolas piederumus un kļuvusi par divu grāmatu līdzautori. Šosezon viņas mērķis ir savākt 100 000 ASV dolāru, lai aizsāktu fonda darbību arī citās WNBA pilsētās.

“WNBA bijušas daudzas izcilas spēlētājas, taču neesmu pārliecināta, vai bijusi vispusīgāka spēlētāja par Tamiku,” saka “Indiana Fever” bijusī spēlētāja un galvenā trenere Stefānija Vaita (Stephanie White). “Veidu, kā viņa dzīvo un izturas pret jauniem cilvēkiem, grūti aprakstīt vārdos. Teikšu tā: Ir ļoti maz spēlētāju, kuras uzreiz pēc spēles vēlies apskaut.”

Runu un dāvanu pieņemšanas vietā Kečingsa 12 pilsētās pasniegs piešķīrumus 2000 dolāru vērtībā vietējām labdarības organizācijām, kuras atbalsta veselīgu dzīves veidu un izglītotu sabiedrību. Katra biļete maksās 24 dolārus – atsauce uz Kečingsas numuru, ienākumiem nonākot “Catch The Stars” fondā.

Tamika Kečingsa un ASV prezidenta dzīvesbiedre Mišela Obama 2016. gada 27. aprīlī Taimskvērā. Foto: AFP/Scanpix

Tamika Kečingsa un Daiana Taurasi 2012. gadā Londonā

Tamika Kečingsa un bijušais NBA spēlētājs Magsijs Bogss (Muggsy Bogues) 2013. gada NBA zvaigžņu spēlē Hjūstonā

Intervija Taimskvērā

2012. gada 21. oktobris: "Indiana Fever" pirmo reizi uzvar WNBA čempionātā, bet Tamika Kečingsa nopelna finālsērijas vērtīgākās spēlētājas balvu

Kanādiešu centra spēlētāja Natālija Ahonva (Natalie Achonwa) saka, ka komanda vēlas atmaksāt Kečingsai. “Viņa dod tik daudz ikvienam citam, ka vēlamies atalgot viņas kaislību un pēdējā sezonā uzdāvināt viņai WNBA čempiones titulu.”

Spēlētājas tēvs Hārvijs Kečingss (Harvey Catchings) aizvadīja 11 sezonas NBA, no 1974. līdz 1985. gadam pārstāvot “Philadelphia 76ers”, “New Jersey Nets”, “Milwaukee Bucks” un “Los Angeles Clippers” komandas. Pēc tam viņš ar ģimeni pārcēlās uz Itālijas un Slovēnijas robežpilsētu Gorīciju, lai pārstāvētu “Segafredo” komandu.

Atgriežoties no Itālijas, Kečingsa mācījās vidusskolās Ilinojā un Teksasā. Pēdējā vidusskolas gadā viņa kļuva par pirmo spēlētāju Amerikā, kura spēlē izcēlusies ar “dubulto kvintetu” jeb “quintuple double”, savācot 25 punktus, 18 atlēkušās bumbas, 11 piespēles, 10 pārķertas bumbas un 10 blokus.

Nākamos četrus gadus viņa pavadīja tolaik slavenākajā NCAA pirmās divīzijas komandā, spēlējot pie leģendārās treneres Petas Sammitas (Pat Summitt). Kečingsa debijas sezonā kļuva par NCAA čempioni, bet pēdējā studiju gadā pārrāva ceļgala krusteniskās saites un vasarā nevarēja spēlēt WNBA.

Viņa atgriezās laukumā 2002. gada vasarā, uzreiz kļūstot par WNBA labāko pirmgadnieci. Kečingsa visu karjeru nospēlēja “Indiana Fever” rindās un šosezon to darīs 15. reizi. Pieskaitot četras sezonas "Tennessee" rindās un piespiedu kārtā izlaisto 2001. gada vasaru, viņas karjera, spēlējot augstākajā līmenī, ir tikpat gara kā Braientam.

Uzbrucēja profesionāli spēlēja Korejā, Krievijā, Polijā un Turcijā, savukārt vasarās aizstāvēja arī valstsvienības krāsas. Kečingsa ir trīskārtēja Olimpiskā čempione (Atēnas 2004, Pekina 2008, Londona 2012) un divkārtēja Pasaules čempione (Nankina 2002, Brazīlija 2010).

Kečingsa karjeras laikā ir guvusi 6947 punktus, izcīnījusi 3153 atlēkušās bumbas un pārķērusi 1012 bumbas, visos minētajos rādītājos būdama pašlaik labākā WNBA spēlētāja.

Spaika Lī filma "Italian imports"

Izmantotie resursi:
bigstory.ap.org
usatoday.com

  +1 [+] [-]

, 2016-05-14 17:59, pirms 8 gadiem
Noviks ir loti loti savads tips

  -1 [+] [-]

, 2016-05-14 18:03, pirms 8 gadiem
sieviete-kobe. nu spaisnoviks dod