Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

Tramps un Porziņģis: pieklājības vārdi vai reālas zināšanas?

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Tramps un Porziņģis: pieklājības vārdi vai reālas zināšanas?
Donalds Tramps 2012. gada 26. martā "Knicks" mājas spēlē pret "Milwaukee Bucks"
Foto: dalje.com

"As a New York Knicks fan, allow me to say how much I appreciate the investment in Latvian basketball star Kristaps Porzingis," ASV 45. prezidents Donalds Tramps vēstulē Latvijas kolēģim Raimondam Vējonim atzina, ka ir Ņujorkas "Knicks" fans un augstu vērtē Latvijas basketbola zvaigznes Kristapa Porziņģa ieguldījumu.

"Viņi abi ir no Ņujorkas. Abi oranži un abi vienmēr atrod veidu, kā zaudēt laukumā," komēdiju šova “The Daily Show” vadītājs Trevors Noā (Trevor Noah) 2017. gada 6. februārī salīdzināja Trampu ar “Knicks” klubu.

Skandalozā prezidenta vārds, runājot par bagātāko NBA klubu, ziemā ASV presē parādījās vairākas reizes. Pirmo reizi tas notika 27. janvārī, kad Tramps aizliedza septiņu musulmaņu valstu – Sīrijas, Irānas, Irākas, Somālijas, Lībijas, Sudānas un Jemenas – pilsoņiem iebraukt ASV.

Lēmums apdraudēja “Milwaukee Bucks” spēlētāja Tona Meikera (Thon Maker) atgriešanos ASV pēc piektdienas spēles Toronto, Kanādā. Meikers piedzima mūsdienu Dienvidsudānā, savukārt, bēgot no kara, atrada patvērumu Austrālijā.

Bijušais “Knicks” spēlētājs, Ganas musulmaņa dēls Nazrs Muhameds (Nazr Mohammed) nākamajā dienā veica sekojošu ierakstu tviterī: “Tā ir smaga diena, kad uzzini, ka daudzi cilvēki, kurus uzskatīji par draugiem, ienīst tevi un visu, kam tici.”

Noā spēra soli tālāk, izsmejot prezidentu dažādās līdzībās. Viņš salīdzināja Trampa iecienīto oranžo krāsu ar "Knicks" un komandas zvaigzni Karmelo Entoniju – pēdējais studiju laikos pārstāvēja “Syracuse Orange” vienību – kā arī pielīdzināja Ņujorkas neveiksmes prezidenta zaudējumiem tiesu zālēs.

Divām sīkām epizodēm sekoja lielāka. “New York Daily News” 23. februārī ziņoja, ka "Knicks" īpašnieks Džeimss Doulens 2016. gadā ziedoja 300 000 ASV dolāru Trampa kampaņai, pārskaitot tos vēlēšanu komitejai “Trump victory” – 250 tūkstošus 27. septembrī un 50 tūkstošus 1. septembrī.

“New York Daily News” ziņu pārpublicēja daudzi ASV mediji, prestižo laikrakstu “Washington Post” ieskaitot. Žurnālisti norādīja, ka Doulena rīcība ir izņēmums – daudzi NBA spēlētāji, treneri un augsta līmeņa vadītāji pauda savu negatīvo nostāju pret Trampu un viņa izteikumiem.

Doulens jau agrāk ziedoja ASV prezidenta kandidātiem, pārskaitot līdzekļus tādām vēlēšanu komitejām kā “Romney Victory”, “McCain Victory” un “Kerry Victory”, taču ziedojums Trampam bija vislielākais.

Tas nenotika nejauši. Neskaitot miljardieru līdzīgos uzskatus nodokļu jautājumos – abi uzskata, ka bagātākajiem jāmaksā vismazāk – gan Doulens, gan Tramps atbalsta Ņujorkas komandas. Otrais pirms kļūšanas par prezidentu bija regulārs viesis “Knicks” un “Yankees” spēlēs.

Iespējams, ka viņš seko “Knicks” jau vairāk nekā pusgadsimtu – no 1964. līdz 1966. gadam Tramps studēja “Fordham” universitātē Bronksā. Būdams students, viņš izvairījās no iesaukšanas Savienoto Valstu armijā un piedalīšanās Vjetnamas karā.

Tramps nolēma Ņujorkā studēt uzņēmējdarbību pēc tam, kad netika uzņemts Dienvidkalifornijas universitātē (USC), kur vēlējās kļūt par kino producentu. Bronksā viņš ilgi neuzkavējās, jo 1966. gadā nolēma turpināt studijas “Pennsylvania” universitātē.

Nonākot Baltajā namā, Tramps ar lielu interesi par sportu nav izcēlies. Februārī viņš atteicās piedalīties ESPN rīkotajā NCAA basketbola čempionāta prognožu spēlē, savukārt martā paziņoja, ka nemetīs bumbiņu beisbola sezonas atklāšanas spēlē starp “Washington Nationals” un “Miami Marlins” komandām.

Beisbola bumbiņas mešana, atklājot sezonu, ir sena prezidentu tradīcija – pirmais to 1910. gada 14. aprīlī darīja Viljams Hovards Tafts (William Howard Taft). ASV 44. prezidents Baraks Obama simbolisko iemetienu veica 2010. gadā.

Trampa galvenā sportiskā aktivitāte ir golfs. Tam viņš atrod laiku vismaz reizi nedēļā.

  +4 [+] [-]

, 2017-04-12 17:17, pirms 7 gadiem
Nekādu zināšanu. Standarta protokola vēstule, kas tiek izsūtīta visām valstīm, atbildot uz apsveikuma vēstuli par ievēlēšanu amatā.

  +7 [+] [-]

, 2017-04-12 17:44, pirms 7 gadiem
Kā Tev iet, Bērziņ? rakstīja: Nekādu zināšanu. Standarta protokola vēstule, kas tiek izsūtīta visām valstīm, atbildot uz apsveikuma vēstuli par ievēlēšanu amatā.
Zināšana vai nezināšana, bet administrācijai nav tālu jāmeklē, ka ir tāds Porzinģis no Latvijas un tas ir jau daudz!

  +4 [+] [-]

, 2017-04-12 17:55, pirms 7 gadiem
vsmz tad jau Latvija ir droshiba, neuzbruks jau KP valstij.

  +7 [+] [-]

, 2017-04-12 18:05, pirms 7 gadiem
Kā Tev iet, Bērziņ? rakstīja: Nekādu zināšanu. Standarta protokola vēstule, kas tiek izsūtīta visām valstīm, atbildot uz apsveikuma vēstuli par ievēlēšanu amatā.
Kas tur būtu tik nereāls, ka Tramps (kurš arī ir tikai cilvēks), būtu Knicks fans? Miljardieri neseko līdzi sportam?

  +4 [+] [-]

, 2017-04-12 18:15, pirms 7 gadiem
Kā Tev iet, Bērziņ? rakstīja: Nekādu zināšanu. Standarta protokola vēstule, kas tiek izsūtīta visām valstīm, atbildot uz apsveikuma vēstuli par ievēlēšanu amatā.
Nu jāsaka, ka Amerikā politiķi (un ne tikai) ļoti seko sportam.

     [+] [-]

, 2017-04-12 18:15, pirms 7 gadiem
Ne man spriest par Trampa aktivitātēm sportā - nav manas valsts prezidents, paldies par vēstuli un manam prezidentam Vējonim atbildes vēstulē būtu jāpiemin tie amīšu basketbolisti, kuri spēlē Latvijā!... Raimonds vēl dzīvo Ogrē? ...vai ievācies Jūrmalas rezidencē?...nu, tad tos amīšus, kuri spēlè Ogres vai Jūrmalas komandās! Tur tak ir kaut viens amerikānis?

     [+] [-]

, 2017-04-12 18:16, pirms 7 gadiem
dakots rakstīja: Ne man spriest par Trampa aktivitātēm sportā - nav manas valsts prezidents, paldies par vēstuli un manam prezidentam Vējonim atbildes vēstulē būtu jāpiemin tie amīšu basketbolisti, kuri spēlē Latvijā!... Raimonds vēl dzīvo Ogrē? ...vai ievācies Jūrmalas rezidencē?...nu, tad tos amīšus, kuri spēlè Ogres vai Jūrmalas komandās! Tur tak ir kaut viens amerikānis?
Nekādas atbildes nebūs. Šī jau ir atbildes vēstule.

  +1 [+] [-]

, 2017-04-12 18:24, pirms 7 gadiem
Tā kā Tramps ir pieminējis Porziņģi, tad gan prasās atbildes vēstule, ka pie mums amerikāņi ar spēlē basketbolu!

     [+] [-]

, 2017-04-12 18:27, pirms 7 gadiem
Interesanti gan - kāpēc nepieminēja Martinī Dukuru?

     [+] [-]

, 2017-04-12 18:29, pirms 7 gadiem
dakots rakstīja: Tā kā Tramps ir pieminējis Porziņģi, tad gan prasās atbildes vēstule, ka pie mums amerikāņi ar spēlē basketbolu!
Nu tad uzreiz mesendžerī būs jāsarakstās, lai fiksāk.

     [+] [-]

, 2017-04-12 19:44, pirms 7 gadiem
Labvakar visiem. Kas attiecās uz basketbolu, tad šovakar mājaslapā HD strīmi būs pieejami pēdējo reizi šosezon, kā arī vēlos pateikt visiem paldies par šo sezonu, negulētājām naktīm, gan atbalsta gan kritikas vēstulēm par mājaslapu, ieteikumiem un pozitīvismu. Tiekamies jau Kristapa trešajā sezonā un, lai izdevusies vasara!

"5 lietas, kas jāzin pirms spēles pret 76Sixers" raksts -> Kristaps Porzingis Official Fan Page

     [+] [-]

, 2017-04-12 21:55, pirms 7 gadiem
Onslovs rakstīja: Interesanti gan - kāpēc nepieminēja Martinī Dukuru?
gan jau Savickis savu roku pielika

     [+] [-]

, 2017-04-12 22:11, pirms 7 gadiem
pūce rakstīja: gan jau Savickis savu roku pielika
Putins lika Savickim pateikt Doulenam, lai ziedo Trampam.

     [+] [-]

, 2017-04-13 09:00, pirms 7 gadiem
Kāds sakars ar sportu?