Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:13, Did:0, useCase: 3

Cīņā par medaļām. Bez mājas trases priekšrocībām

Cīņā par medaļām. Bez mājas trases priekšrocībām
Foto: kamanas.lv

Siguldas bobsleja un kamaniņu trasē sestdien startēs 44. pasaules čempionāts kamaniņu sportā, kurā piedalīsies arī 14 Latvijas sportisti. Pirms gaidāmajiem startiem Sportacentrs.com sazinājās ar Latvijas izlases treneri Kasparu Dumpi, kurām uzdevām četrus jautājumus, lai gūtu priekšstatu par Latvijas kamaniņu braucēju izredzēm Siguldā.

1. Kas šajā sezonā trenerim ir sagādājis prieku?

Prieku sagādājis Andra Šica un Jura Šica sniegums, jo viņi cīnās par trijnieku arī Pasaules kausa kopvērtējumā. Turklāt viņi sezona aizvadījuši ļoti stabili, ja neskaita pieļauto kļūdu Pasaules kausa 1. posma pirmajā braucienā. Iepriecina arī Riks Kristens Rozītis, kurš tikko pāraudzis junioru vecumu, turpina progresēt un ielaužas pieaugušo sabiedrībā. Šad tad izšauj arī Elīza Tīruma, taču var redzēt, ka viņai ir savas mīļākās un nemīļākās trases. Pirmajās izdodas sasniegt labus rezultātus, bet otrajās nē. Tas pats sakāms par Oskaru Gudramoviču un Pēteri Kalniņu. Taču viņi vismaz ir uzlabojuši stabilitāti.

2. Par ko bijusi vilšanās?

Vilšanās ir par Ināru Kivlenieku. Tas nav nekāds noslēpums un arī viņu pašu tas ļoti sarūgtina. Ņemot vērā, cik gadus viņš jau startē, viņam katrās sacensībās būtu jātiek desmitniekā, nevis jācīnās par vietu divdesmitniekā. Turklāt jaunie sportisti viņam jau stipri min uz papēžiem. Tāpat problēmas sagādā savainojumi. Labi vēl, ka šī nav olimpiskā sezona, lai gan arī pasaules čempionāts Siguldā ir svarīgi mači. Kristapam Mauriņam turpinās rehabilitācija pēc papēža kaula lūzuma. Tikai maijā viņš varēs atsākt staigāt bez kruķu palīdzības. Elīza ir pārrāvusi ceļgala saites un pēc pasaules čempionāta beigs sezonu, lai varētu sākt ārstēties. Par laimi, tās nav krusteniskās saites. Traumētās saites neoperē, vienkārši jāizvairās no jebkādām slodzēm. Tikmēr Artūrs Dārznieks pēc smadzeņu satricinājuma vairs īsti netiek galā ar kamanām. Esam runājušies un jūtu, ka viņš sāk zaudēt ticību sev. Žēl, jo tieši Siguldā biju licis uz viņu lielas cerības. Iemēģinājām viņu arī stafetes komandā, bet tagad diez vai viņu izmantosim stafetē.

3. Vai Latvijas kamaniņu sportistiem mājas trasē būs priekšrocības?

Muļķīgi, ka treniņu nedēļa pasaules čempionāta dalībniekiem ir tieši pirms tā sākuma. Bija varianti trasi uztaisīt nedaudz citādāku, taču tagad tam vairs nav nozīmes. Vienlaikus jāatzīst, ka trase ir uztaisīta perfekta, to atzīst visi sportisti. Vienīgās priekšrocības saistītas ar to, ka šeit braucam gadu no gada. Sportisti zina, ka izlabot konkrēto kļūdu, lai nesāktos kļūdu virkne. Šosezon esam šeit braukuši arī pirms sezonas, taču arī konkurenti šeit ir bijuši rudenī un nopietni gatavojušies.

4. Vai Latvijas sportisti izcīnīs medaļas?

Protams, arī man gribētos cerēt, ka medaļas būs, bet kamaniņu sportā šobrīd rezultāti ir ļoti blīvi. Jo īpaši, divnieku ekipāžām pirmajā sešiniekā. Jebkurās sacensībās pirmais var būt sestais un otrādi. To apliecina arī treniņu rezultāti, tādēļ līdz pat pēdējam ir grūt pateikt, kādas ir brāļu Šicu izredzes. Medaļas varētu gaidīt arī komandu stafetē. Prieks, ka palīdzēt varēs Elīza, bet bažas ir par vīriem, jo mums pašlaik nav stabila līdera. Pasaules kausa posmos parasti jau iepriekš atrunājam kritērijus, pēc kuriem izvēlēsimies stafetes komandu, bet Siguldā būsim trīs treneri un savstarpējā diskusijā vienosimies. Skatīsimies arī uz sportistu psiholoģisko gatavību.

Tāpat aicinājām Kasparu Dumpi izteikt savu vērtējumu, par to, kas tiks uzskatīts par lielisku un kas par apmierinošu rezultātu gaidāmajās sacensībās.

Pasaules čempionāts kamaniņu sportā Siguldā

SportistsLieliskiApmierinoši
Inārs KivlenieksSešinieksAstotnieks
Riks Kristens RozītisDesmitnieksPiecpadsmitnieks
Artūrs DārznieksDesmitnieksPiecpadsmitnieks
Kristers AparjodsDivi stabili braucieniDivi stabili braucieni
Elīza TirūmaSešinieksAstotnieks
Ulla ZirneDesmitnieksČetrpadsmitnieks
Kendija AparjodeDivi stabili braucieniDivi stabili braucieni
Alise Evelīna MitkusDivi stabili braucieniDivi stabili braucieni
Andris Šics un Juris ŠicsTrijnieksSešinieks
Oskars Gudramovičs un Pēteris KalniņšSešinieksAstotnieks
Kristens Putins un Kārlis Krišs MatuzelsDivi stabili braucieniDivi stabili braucieni
Stafetes komandaTrijnieks-

Latvijas kamaniņu sportistu medaļas pasaules čempionātos

GadsTraseMedaļaSportisti
1977.ĪglsaSudrabsVera Zozuļa
1978.ĪmstaZeltsVera Zozuļa
1978.ĪmstaZeltsDainis Bremze un Aigars Kriķis
1981.HammārstrandaBronzaVera Zozuļa
2003.SiguldaSudrabsMārtiņš Rubenis
2003.SiguldaSudrabsMārtiņš Rubenis Anna Orlova Zigmārs Berkolds Sandris Bērziņš
2004.NaganoBronzaMārtiņš Rubenis
2008.OberhofaBronzaGuntis Rēķis Maija Tīruma Andris Šics Juris Šics
2009.LeikplesidaBronzaGuntis Rēķis Maija Tīruma Andris Šics Juris Šics
2011.ČezānaBronzaAndris Šics un Juris Šics

  -4 [+] [-]

, 2015-02-13 10:36, pirms 9 gadiem
Ar visām mājas trases priekšrocībām nekas labs te tāpat nebūtu..

     [+] [-]

, 2015-02-13 13:32, pirms 9 gadiem
Un kāpēc bez savas trases priekšrocībām?
Pasaules kausa kopvērtējumā neviens bez Šiciem par spici necīnās. Vai nebūtu bijis saprātīgi pārējiem izlaist vienu posmu un nobraukt kādus 100 braucienus Siguldā?

     [+] [-]

, 2015-02-13 16:00, pirms 9 gadiem
Pareizi Dukurs dara, ka proponē Siguldu kà visgodīgāko trasi ar vislabāko ledu ! ...tikai tā Sigulda var izdzìvot pēc Soču trases esamību konkurences cīņā...
Nav takš noslēpums, ka lielu daļu naudas trases budžetā dos cccp bijušās valstis - tās te trenējas, audzina arī juniorus utt...bez viņiem trasei ir finansiāls 3,14zdec, un tagad krieviem ir Soču trase...
Mūsu trasei ir jācīnās par ukraiņu, kazahu utt izlasēm , obligāti ir jàdabū pasaules kausa posmi un ideāli, ja pasaules čempis, jo tad jau visi grib trenēties un trase noslogota par 100% !
Malači siguldieši, kuri stājas pretī Sočiem, un liels fuj jūrmalniekiem, kuri raud par Jaunā viļņa, KVN, ComedyClub aiziešanu uz Sočiem ...
Jùrmalnieki, jums ir smadzenes , kāpēc krievi uzcēla Sočus? ...lai viss notiktos krievijā, lai kūrorts konkurētu ar Turcijas pludmalēm..