Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Naturalizētajiem spēlētājiem neveicas pret Latviju

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Naturalizētajiem spēlētājiem neveicas pret Latviju
Bo Makalebam čempionāts jau beidzies
Foto: www.fibaeurope.com

Latvijas basketbolisti Eiropas čempionāta grupu turnīrā uzvarēja visas komandas, kuru sastāvā bija naturalizētie spēlētāji. Vēl vairāk – Bosnija, Maķedonija un Melnkalne nespēja pārvarēt pirmo kārtu.

Trīs naturalizētie, trīs izstāšanās

Saspēles vadītājs Zaharijs Raits iegāza Bosnijas-Hercegovinas cerības, neparādot cerēto sniegumu. Piecās spēlēs amerikānis trāpīja tikai 20,6% metienu no spēles (2p 7/33, 3p 0/1), realizēja 3 no 7 soda metieniem un vidēji izdarīja 1,6 rezultatīvas piespēles. Pēc zaudējuma pret Latviju aizsargs četrās spēlēs guva tikai piecus punktus un izdarīja sešas piespēles, tiesa, atsevišķās sacensībās parādīja labu cīņassparu zem groziem.

Melnkalnes piesaistītais “Maccabi Tel Aviv” aizsargs Tairīss Raiss kļuva par rezultatīvāko spēlētāju komandā, vidēji izceļoties ar 16,8 punktiem, izcīnot 1,8 atlēkušās bumbas, izdarot 4,0 rezultatīvas piespēles un izprovocējot 5,6 pretinieku piezīmes. Zaudējumā pret Latviju viņš nespēja gūt izšķirošo grozu. Neveiksme izmaksāja dārgi, jo Melnkalne vienu kārtu pirms grupu turnīra beigām izstājās no cīņas par “Top 12”.

Aizsargs Bo Makalebs divus Eiropas čempionātus pēc kārtas bija Maķedonijas valstsvienības līderis, tomēr pret Latviju aizvadīja vājāko spēli turnīrā. Astoņpadsmit minūtēs viņš guva astoņus punktus, izcīnīja trīs atlēkušās bumbas, izdarīja divas rezultatīvas piespēles un izprovocēja divas pretinieku piezīmes. Amerikāņa vidējie rādītāji sasniedza 17,6 punktus un 5,0 izprovocētas piezīmes.

E grupā nozīmīga loma tikai Džeteram

Ukraina 2013. gada vasarā pilsonībā uzņēma pieredzējušo amerikāņu aizsargu Jūdžinu Pū Džeteru. Galvaspilsētas kluba “BC Kyiv” saspēles vadītājs, kuram ir NBA pieredze, paspējis izcelties, gūstot uzvaras grozus pārbaudes spēlē pret Poliju un finālturnīra pirmajā cīņā pret Beļģiju. Džetera kvalitātes ar otro lielāko spēles laiku novērtējis galvenais treneris Maiks Fratello. Aizsargs vidēji 25,4 minūtēs guvis 12,2 punktus, izdarījis 3,4 rezultatīvas piespēles un izprovocējis 3,2 piezīmes.

Kongo un Francijas pilsonis Šarls Kahudi, pārstāvot jauno dzimteni, bijis pieticīgs. Trīs spēlēs viņš vidēji laukumā pavadījis 9,7 minūtes, gūstot 2,7 punktus un izcīnot 1,0 atlēkušo bumbu.

Amerikānis Metjū Lojeskis tikai 2013. gada maijā ieguva Beļģijas pilsonību, taču netika pie iespējas pārstāvēt jauno valsti. Uzbrucējs pārbaudes turnīrā Turcijā savainoja muskuli un uz Eiropas čempionātu neaizbrauca.

Pārējo naturalizēto spēlētāju gaitas

Izraēlas centra spēlētājs Aleksandrs Taijs, tāpat kā Lojeskis, pirms čempionāta savainojās. Slovēnijā viņš laukumā izgāja tikai divās spēlēs, vidēji astoņās minūtēs gūstot 1,0 punktu. Izraēlieši finišēja ar bilanci 1-4 un neiekļuva nākamajā kārtā.

Lielbritānijas aizsargs Alekss Markotullio pieteicās pilsonībai, atsaucoties uz vectēva skotu saknēm, taču trīs dienas pirms čempionāta tika atskaitīts no komandas. Iespējams, amerikānis būtu palicis sastāvā, ja pēdējā brīdī izlasei nepievienoties uzbrucējs Dens Klārks, kurš Slovēnijā ieradās atsevišķi no pārējiem basketbolistiem. Briti neiekļuva “top 12” turnīrā.

Uzbrucēja Tomasa Kelati pakalpojumi – vidēji 9,0 punkti un 3,4 atlēkušās bumbas – neglāba Polijas valstsvienību no četriem zaudējumiem pēc kārtas, priekšlaikus izstājoties no cīņas par nākamo kārtu.

Gruzija uz nometni izsauca divus naturalizētos spēlētājus – saspēles vadītāju Rikiju Hikmenu no “Maccabi Tel Aviv” un spēka uzbrucēju Lūku Zelleru no “Phoenix Suns”. Hikmens 14. augusta uzvarā pār Bosniju savainoja pēdu, tomēr līdz čempionātam paspēja atjaunoties. Amerikānis piecās spēlēs vidēji tika pie 11,8 punktiem un 1,6 rezultatīvām piespēlēm, bet gruzīni čempionātu pabeidza ar četriem zaudējumiem pēc kārtas.

Saspēles vadītājs Dontejs Dreipers nespēlē centrālās lomas horvātu rotācijā. Aizsargs vidēji 16,8 minūtēs sametis 4,2 punktus un izdarījis 2,0 rezultatīvas piespēles Izšķirošajā spēlē pret čehiem Dreipers guva trīs punktus un izcīnīja piecas atlēkušās bumbas. Horvātija uzvarēja, iekļūstot nākamajā kārtā.

Itālija 2013. gadā izšķīrās naturalizēt 30 gadus veco amerikāņu saspēles vadītāju Trevisu Dīneru, kura sievas vecāki ir itālieši. Slovēnijā aizsargs laukumā izgājis trīs spēlēs, vidēji 17,0 minūtēs atzīmējoties ar 3,3 punktiem un 2,7 rezultatīvām piespēlēm. Itālieši čempionātā vēl nav izjutuši zaudējuma rūgtumu.

“Panathinaikos” aizsargam-uzbrucējam Maiklam Bramosam ir gan ASV, gan Grieķijas pilsonība. Viņš izlasi pārstāv no 2011. gada, Eiropas čempionātā 2,6 punktiem pievienojot 1,4 atlēkušās bumbas. Grieķija cīņu par ceturtdaļfinālu sāks bez uzvarām.

“Montana State University” absolvents Eriks Rašs var spēlēt Zviedrijas izlasē, pateicoties mātes Lenas saknēm. Slovēnijā viņa devums ir pieticīgs, jo piecās spēlēs vidēji gūti tikai 1,2 punkti un izcīnītas 2,6 atlēkušās bumbas. Zviedri zaudēja četrās no piecām cīņām,vienīgo uzvaru svinot pret Krieviju.

Slovēnijā nav veicies arī ārzemju treneriem. Astoņi no vienpadsmit speciālistiem – Lielbritānijas, Maķedonijas, Bosnijas, Melnkalnes, Polijas, Gruzijas, Turcijas un Zviedrijas treneri – čempionātu jau beiguši. Ierindā palikuši Slovēnijas, Grieķijas un Ukrainas treneri.

  +5 [+] [-]

, 2013-09-11 13:26, pirms 11 gadiem
Cerams, ka ar šo rakstu netiks piesaukta nelaime spēlē pret Ukrainu, kur mums obligāti vajag uzvaru...

     [+] [-]

, 2013-09-11 13:57, pirms 11 gadiem
Latvijas sniegums ir pozitīvi antinaturalizatorisks.

  -1 [+] [-]

, 2013-09-11 14:05, pirms 11 gadiem
melnais, lūdzu

     [+] [-]

, 2013-09-11 15:23, pirms 11 gadiem
jinx