Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

Štelmahers: "Gatavošanās finālam pret VEF sāksies no nulles"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Štelmahers: "Gatavošanās finālam pret VEF sāksies no nulles"
Roberts Štelmahers ar komandu. Foto: Kalev/Cramo

"Divdesmit punktu pārsvars puslaikā neko negarantē. Ja tāpat nenoskaņosies nākamajām 20 minūtēm, meistarīgs pretinieks tevi sodīs. Raplai ir ļoti laba komanda – parādīja, ka māk spēlēt," pēc iekļūšanas "Pafbet" Latvijas un Igaunijas basketbola līgas finālā teica Tallinas "Kalev/Cramo" galvenais treneris Roberts Štelmahers.

“Kalev/Cramo” sestdien, 10. aprīlī, kļuva par pirmo kaimiņvalsts klubu, kuram izdevies iekļūt apvienotās līgas finālā. Pirms diviem gadiem Tallinas komanda “Saku Suurhall” finišēja trešā, bronzas spēlē pieveicot Ogres vienību. Tagad radusies iespēja pakāpties divas vietas augstāk – svētdien plkst. 17:00 izšķirošajā cīņā jāspēlē pret Rīgas VEF.

Pie trenera žaketes kreisā atloka redzama “zili-melni-balta puķīte” jeb “sinilill” – piespraude Igaunijas karoga krāsās. Tā veltīta Igaunijas militāro veterānu dienai 23. aprīlī. Jauno tradīciju kaimiņvalstī atzīmē no 2013. gada – piespraude ir zīme, kas apliecina ziedojumu “ievainoto karavīru” biedrībai (kampaņas mirkļbirkas #annameau #sinilill ).

“Kalev/Cramo” spēlē pret Raplu ieguva pārsvaru, pateicoties mobilai aizsardzībai un pretinieka kļūdu sodīšanai. “Mēģinājām vairāk skriet ātrajos uzbrukumos – kamēr visi nav nostājušies (aizsardzībā), punktus gūt ir vieglāk. Jāmāk spēlēt gan ātrāku, gan lēnāku basketbolu. Viss sākas savā laukuma pusē – ja ļauj (pretiniekam) iemest, nevari nekur aizskriet.”

Vai Igaunijas klubi šogad kļuvuši spēcīgāki? Štelmaheram nav vienas atbildes. “Grūti salīdzināt progresu, spēlējot tikai vienā robežas pusē. Pagājušajā sezonā varējām pateikt, kādi ir spēku samēri. Tagad nav iespēju pārbaudīt pretinieku īpašības klātienē. Arī gatavošanās finālam sāksies no nulles – vēl pirms dažām stundām nezinājām, pret kuru komandu svētdien spēlēsim.”

“Kalev/Cramo” ir lielākā spēļu prakse Latvijas-Igaunijas līgā – talliniešu kalendārā ir par 10 cīņām vairāk nekā VEF. “Daudz laika jāpavada ceļā uz VTB līgas spēlēm. Katrs izbraukums uz Krieviju sākas ar braucienu autobusā līdz Pulkovas lidostai Sanktpēterburgā, no kurienes lidojam tālāk. Pēdējā laikā esam ceļojuši tranzītā caur Helsinkiem un Frankfurti – daudz laika pavadām lidostās.”

Detalizēta rīdzinieku izpēte notiks naktī uz svētdienu, atzina Štelmahers. “Nekad nedomāju par nākamo pretinieku, kamēr spēle nav beigusies. Mums jāpabeidz iesāktais darbs un tikai pēc tam jāpievēršas nākotnei. Zinām, ka VEF spēlē ātru basketbolu. Viņiem ir atlētiski ārējie spēlētāji, kuri mēģina ļoti agresīvi iet cauri. Tāpat gūst grozus ātrajos uzbrukumos.”

Igaunijas basketbola federācija vēl pirms divām nedēļām nepiekrita finālturnīru aizvadīt ārzemēs. Trenerim – cita prioritāte. “Nezinu, kāda bija kluba nostāja. Man svarīgākais, lai komanda varētu spēlēt. Gaidām arī skatītāju atgriešanos tribīnēs – pagaidām jāiztiek ar “kartona” līdzjutējiem. Mans uzskats – spēlēm jānotiek.”

Sarunas noslēgumā Štelmahers pateicās “Kalev/Cramo” vadībai un salīdzināja spēlēšanu dažādās vidēs. “Kluba vadība un personāls dara visu komandas labā. Esam citādā situācijā nekā pārējie klubi, jo VTB līgas spēles notiek skatītāju klātbūtnē. Liels kontrasts, nenovērtējamas sajūtas. Ja izdodas uzvarēt viesos, brīžiem pat aizmirsti, ka mājās spēlē bez tribīņu atbalsta.