Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:554, Did:0, useCase: 3

Aiziet, būdams virsotnē: futzāla leģenda Rikardinju beidz karjeru Portugāles izlasē

Agris Suveizda

Aiziet, būdams virsotnē: futzāla leģenda Rikardinju beidz karjeru Portugāles izlasē
Rikardinju un FIFA prezidents Džanni Infantīno. Foto: EPA/Scanpix

Emocionālā preses konferencē, nespējot valdīt asaras, par karjeras beigām valstsvienībā pavēstījis Portugāles telpu futbola izlases kapteinis un sešreiz par planētas labāko futzālistu atzītais Rikardinju, kuram septembrī apritēja 36 gadi. Oktobra sākumā Rikardinju Lietuvas pilsētā Kauņā kļuva par pasaules čempionu un Pasaules kausa finālturnīra labāko spēlētāju.

"Pēc savainojuma biju novilcis līniju – šis Pasaules kauss būs manas pēdējās sacensības izlasē. Neatkarīgi no iznākuma. Šie divi gadi bija stresa pilni, ļoti grūti tieši psiholoģiskajā ziņā, un esmu šeit ieradies, lai ar milzu nožēlu sacītu, ka esmu beidzis spēlētāja gaitas Portugāles izlasē. Tas ir visgrūtākais lēmums manā sportiskajā karjerā – izlasē līdz šim brīdim pavadīju 16 gadus," teica Rikardinju.

Paldies Rikardinju ieradās pateikt arī federācijas un izlases vadība. "Varētu ilgi runāt par Rikardu karjeru un to, ko viņš mums izcīnīja, taču dodu priekšroku runāt par viņa personību ārpus laukuma. Ko Rikardu mums māca, kad nespēlē? To, ka dzīve reti kad sākas tur, kur to gaidi. Kā sportists, viņš uzauga ārpus lielajiem klubiem un trenējās ielu futbolā tā vietā, lai skrietu pēc medaļām un trofejām. Nezinu, vai vēl kāds augsta līmeņa sportists tik bieži iet uz skolām un klubiem mācīt puikas un meitenes spēlēt futbolu. Ārpus laukuma viņš mums māca, ka dzīve nav taisna līnija un ka, nonākot līknes apakšā, mūsu pašu rokās ir tālākā ceļa izvēlēšanās," teica federācijas prezidents Fernandu Gomišs.

2018. gadā Rikardinju palīdzēja Portugālei pirmoreiz vēsturē kļūt par Eiropas čempioni, bet šoruden Lietuvā portugāļi ar Rikardinju priekšgalā arī pirmoreiz kļuva par pasaules čempioniem. Rikardinju valstsvienības karjerā aizvadīja 187 spēles un guva 141 vārtus, piedalījās piecos Eiropas čempionāta finālturnīros (21 spēlē 22 vārti) un četros Pasaules kausa finālturnīros (23 spēlēs 22 vārti), 2007. un 2018. gadā tika atzīts par Eiropas čempionāta labāko spēlētāju, 2016. un 2018. gadā kļuva par Eiropas čempionāta labāko vārtu guvēju, 2021. gadā tika atzīts par Pasaules kausa labāko spēlētāju un 2016. gadā kļuva par Pasaules kausa labāko vārtu guvēju.


Lielāko daļu klubu karjeras Rikardinju ir pavadījis Lisabonas "Benfica", kļūstot par pieckārtēju Portugāles čempionu un 2010. gadā iegūstot UEFA Futzāla kausu, un Spānijas "Inter Movistar", tiekot pie sešiem Spānijas tituliem un UEFA Futzāla kausu iegūstot arī 2017. un 2018. gadā. Pagājušajā sezonā Rikardinju, spēlējot ACCS, kļuva par Francijas čempionu. Viņa rēķinā ir arī divi Japānas tituli.

Rikardinju par labāko spēlētāju pasaulē atzīts sešas reizes (2010. un no 2014. līdz 2018. gadam), kas ir rekords – četras reizes par labāko kļuvis brazīlietis Falkau. Iepriekšējos divos gados šo balvu ieguva brazīlietis Ferrau no "Barcelona". Astoņus gadus pēc kārtas par labāko spēlētāju atzīti Spānijas klubu futzālisti.

Izmantotie resursi:
https://www.fpf.pt/pt/News/Todas-as...

  +3 [+] [-]

, 2021-11-11 05:26, pirms 2 gadiem
Vai bildē tiešām redzams Zeps Blaters?

  +1 [+] [-]

, 2021-11-11 08:41, pirms 2 gadiem
Jā, tas ir tagadējais prezidents Infantīno nevis Blaters.

     [+] [-]

, 2021-11-11 10:46, pirms 2 gadiem
gomesh rakstīja: Vai bildē tiešām redzams Zeps Blaters?
Heh, paldies! Labots.