Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:842, Did:0, useCase: 3

WTA oficiālā paziņojumā aizstāv Serēnu un atzīst seksismu tenisa tiesāšanā

Agris Suveizda

WTA oficiālā paziņojumā aizstāv Serēnu un atzīst seksismu tenisa tiesāšanā
Serēna Viljamsa
Foto: Sipa USA/Scanpix

Tenisa sabiedrībā turpina mutuļot emocijas pēc US "Open" sieviešu vienspēļu fināla, kurā 36 gadus vecā Serēna Viljamsa ar savu skandalozo uzvedību aizēnoja 20 gadus vecās Naomi Osakas pirmo "Grand Slam" triumfu. Amerikāniete nepiekrita tiesneša Karlosa Ramosa lēmumam atņemt viņai geimu un šo lēmumu uzskatīja par seksismu. Lai gan Viljamsas uzvedību nosodījuši daudzi sportisti, fani un žurnālisti, netrūkst arī tenisa superzvaigznes aizstāvju. Ieskaitot WTA izpilddirektoru Stīvu Saimonu.

"US "Open" fināls beidzās ar pelnītas jaunās čempiones Naomi Osakas kronēšanu. WTA aplaudē Naomi par viņas lielisko sasniegumu," teikts Stīva Saimona paziņojumā WTA mājaslapā. "Taču spēle arī priekšplānā izvirzīja jautājumu, vai pret vīriešiem un sievietēm tiesāšanā tiek izmantoti dažādi standarti. WTA uzskata, ka tolerances standartos pret vīriešu un sieviešu emociju paušanu nevajadzētu būt atšķirībām, un mēs vēlamies strādāt, lai nodrošinātu, ka pret visiem spēlētājiem izturas vienādi. Nedomājam, ka šoreiz tā notika."

"Mēs tāpat domājam, ka ir jāizskata jautājums par treneru palīdzību spēles laikā un ka tai vajadzētu tikt atļautai visos turnīros. WTA trenēšanu atbalsta ar noteikumu par iespēju pieprasīt trenera pārtraukumu, taču šo tēmu ir nepieciešams izskatīt plašāk," paziņojumā turpināts. "Šajā spēlē pasaule varēja vērot vienu no tenisa jaunajām zvaigznēm, kā arī vienu no izcilākajām visu laiku tenisistēm. Ceram, ka šīs lieliskās sportistes turpinās sagādāt aizraujošas cīņas, un ceram, ka šoreiz piedzīvotais [tiesāšanas ziņā] vairs nekad neatkārtosies."

Kā jau varēja gaidīt, Viljamsas pusē nostājās arī Savienoto Valstu Tenisa asociācijas prezidente Ketrīna Edamsa: "Redzam, ka puiši šādi rīkojas visu laiku. Viņi ar tiesnešiem strīdas nepārtraukti, taču nekas nenotiek – nav vienlīdzības. Uzskatu, ka ir jābūt kaut kādai konsekvencei. Zinu, ko Serēna izdarīja, un viņas uzvedība nebija atbalstāma, taču tiesnesis varēja novilkt līniju. Karlosam bija jāizvērtē situācija un jāpieņem lēmums, taču tiesneši ir saukti arī daudz sliktākos vārdos [nekā "zaglis"]. Viņš varēja pateikt: "hei, mēs šaujam nedaudz pāri strīpai, pazemināsim toni." Domāju, ka [vīriešu tenisistam] viņš būtu tā pateicis. Domāju, ka atšķirība ir savstarpējās attiecībās un komunikācijas veidā. Un varbūt tajā, ka viņš, iespējams, neizprot, ka var tādā pašā veidā komunicēt arī ar sievieti."

Pēc uzvaras vīru finālā, ar 6:3, 7:6(4) un 6:3 apspēlējot Huanu Martinu Del Potro, sieviešu fināla skandālu komentēja arī Novaks Džokovičs. Serbu tenisists uzskata, ka tiesnesis Ramoss varēja būt pielaidīgāks pret Viljamsu un neatņemt viņai geimu, taču vienlaikus nepiekrita WTA nostājai: "Es mīlu Serēnu, un man viņas patiešām bija žēl. Arī tiesnesim nebija viegla situācija, un mums jāsaprot arī viņa sajūtas. Visi atradās diezgan neērtā situācijā. Bija daudz emociju. Serēna raudāja. Naomi raudāja. Tas bija ļoti smagi. Tomēr mans personīgais viedoklis ir tāds, ka tiesnesim nevajadzēja novest Serēnu līdz robežai, jo īpaši "Grand Slam" finālā. Viņš mainīja spēles gaitu. Tas, manuprāt, varbūt nebija nepieciešams. Mēs visi ejam cauri emocijām, jo īpaši "Grand Slam" finālā. Nepiekrītu [WTA izpilddirektoram] Stīvam Saimonam. Patiešām nepiekrītu. Domāju, ka pret vīriešiem un sievietēm izturas atkarībā no situācijas [nevis viņu dzimuma]. Ir grūti vispārināt. Un nedomāju, ka ir nepieciešams par to diskutēt."

BBC apkopoja US "Open" pamatturnīra statistiku. Serēna Viljamsa bija viena no desmit sieviešu tenisistēm, kuras tika sodītas par kodeksa pārkāpumu, savukārt starp vīriešiem tādu bija 26. Lielākā daļa sodu bija par raketes laušanu – par to tika sodīti 14 vīrieši un piecas sievietes. Trīs vīrieši un trīs sievietes tika sodītas par sadzirdamu lamāšanos. Pieci vīrieši tika sodīti par laika vilcināšanu, bet četri vīrieši un viena sieviete saņēma sodu par nesportisku uzvedību. Viljamsa bija viena no divām sievietēm, kura saņēma sodu par trenera palīdzību. Otra bija slovākiete Dominika Cibulkova. Savukārt neviens vīrietis netika sodīts par trenera palīdzību.

Tāpat Viljamsa bija vienīgā visā turnīrā, arī ieskaitot vīriešus, kura tika sodīta par verbāliem apvainojumiem, par ko saņēma arī desmit tūkstošu ASV dolāru (8,6 tūkstošu eiro) lielu sodu, kas bija lielākais individuālais sods visā turnīrā. Vēl četrus tūkstošus ASV dolāru lielu sodu Viljamsa finālā saņēma par trenera palīdzību un vēl trīs tūkstošus – par raketes salaušanu.

Atgādinām, ka Viljamsa vispirms saņēma brīdinājumu par trenera palīdzību, tad tika pie otrā brīdinājuma un automātiski atņemta punkta raketes salaušanas dēļ, bet otrā seta beigās viņa tika sodīta arī par tiesneša apvainošanu. Tā kā tas bija jau trešais pārkāpums, pēc punkta atņemšanas nākamās piespriežamās sankcijas bija tieši geima atņemšana. Strīda laikā Viljamsa tiesnesi nosauca par zagli, jo atņēma viņai punktu, un draudēja, ka viņš vairs nekad netiesās viņas spēles.

Izmantotie resursi:
WTA statement: CEO Steve Simon on the 2018 US...
https://twitter.com/AdamZagoria/sta...
Katrina Adams: There has to be consistency with...
https://www.bbc.com/sport/tennis/45...

1 2 65 komentāri
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: dakots

 +22 [+] [-]

, 2018-09-10 17:08, pirms 6 gadiem
Tās ir beigas sabiedrībai, ko pazīstam.Tagad ir jābaidās paskatīties kāda virzienā, lai netiktu apvainots seksuālā uzbrukumā.Arābi ar savām burkām kļūs arvien populārāki.Debīlie liberasti.

 +20 [+] [-]

, 2018-09-10 17:10, pirms 6 gadiem
dakots rakstīja: Piekrītu Novakam, ka tiesnesis sačakarēja dāmu finālu!
Tàdà mačā dāvināt punktus ir nonsens!
Varbūt, ka tiesnesis paļāvās emocijām, redzot cik bravūrīga ir Serēna, bet apvainot seksismā!!!!!!! Zeme atveries.

     [+] [-]

, 2018-09-10 17:14, pirms 6 gadiem
Pret ko viņa spēlēja? Kamieli?

 +30 [+] [-]

, 2018-09-10 17:16, pirms 6 gadiem
Fantastika, kā visi WTA ierēdnīši ir sam...ušies šitās neaudzinātās babenes priekšā! Tiesnesis visu izdarīja kā vajag, aiz ausīm nevienu - arī "visu laiku labākai tenisistei līdzīgu sieviešu dzimtes īpatni" - nav jāvelk, pat tad, ja tas būtu viņas "obligāti uzvaramais" (kā to joprojām uzskata Ketrīna Edamsa, kurai vajadzētu kaunēties par savu uzvedību un tekstiem apbalvošanas ceremonijā) US Open turnīrs. Prasta bija Serēna Viljamsa, vēl prastāka ir WTA reakcija. Fui!

  +9 [+] [-]

, 2018-09-10 17:18, pirms 6 gadiem
Jā, iespējams, noteikumi jāpārskata, bet kādā sakarā šeit jātrulina seksisma/sieviešu tiesību nozīme un jēga?
Slēpts komentārs: wolmar

  +6 [+] [-]

, 2018-09-10 17:20, pirms 6 gadiem
Labi ka ne rasismu, tas jau mums tagad modee

  +5 [+] [-]

, 2018-09-10 17:20, pirms 6 gadiem
risks rakstīja: Pret ko viņa spēlēja? Kamieli?
Tiesnesi vaino par Serēnas sodīšanu, piesienot viņam seksismu.Tas nozīmē, ka sodīja tāpēc, ka Serēna ir sieviete (par ko miljoni šaubās ), bet spēlēja pret mulati- aziāti.

  +3 [+] [-]

, 2018-09-10 17:21, pirms 6 gadiem
Jau 20 gadus nesaprotu: Kāpēc šitas čalis spēlē sieviešu turnīros?

  -2 [+] [-]

, 2018-09-10 17:27, pirms 6 gadiem
Kāds tur seksisms, tā tak nav sieviete.., bet piekrītu Novakam, ļoti precīzi visu pateica. Lai vai kāda kuce Serēna nebūtu, tiesnesis varēja izvērtēt situāciju labāk un neatņemt geimu tādējādi ietekmējot visu turpmāko finālu.
No otras puses šī situācija atgādina 11 metru soda nozīmēšanu futbolā, kur takā var dot vai nedot.
Slēpts komentārs: dakots
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2018-09-10 17:37, pirms 6 gadiem
Visuzskatāmāk bija redzams ar kādu KingKongu jāspēle, tad, kad Sevastova pēc spēles ar viņu sarokojās! Ceru, ka vēl ne pārāk ilgi sieviešu teniss netiks bojāts ar šīs personas un Hārlemas klātbūtni.

 +15 [+] [-]

, 2018-09-10 17:38, pirms 6 gadiem
Tiesnesis finālu nesačakarēja! Jau pēc pirmā seta bija skaidrs, ka Serēnai ir tu-tū... Ka nebūs nekā šoreiz. Un to vajadzēja saprast arī viņai pašai un pieņemt kā neizbēgamu faktu. Bet nē, šī sāk psihot kā mazs bērns!
Kas attiecas uz tiesneša kompetenci, tad šādiem mačiem puišus no ielas gluži neaicina, vai ne? Tāpēc - lieciet mieru goda vīram!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +11 [+] [-]

, 2018-09-10 17:39, pirms 6 gadiem
dakots rakstīja: Es neko nesaku par to seksima murgu utt...tikai to, ka tiesnesis sačakarēja finālu....nejuta drēbi un laist tādu amatieri pie pasaules līmeņa šova, kur uzvarētājs saņem 3+ mio $, bet reklāmdevēji simtus mio $, bija kļūda!
Tiesnesis bija nekompetents tiesàt mio maču!
Burta kalps!
Ok, pirmais brīdinājums par couching, bet pēc Serēnas raketes plēšanas nevajadzēja dot punktu Naomi, bet pieaicināt pie sevis Serēnu, nomierināt un bridināt, ka sekos sankcijas!
Pat Gulbis pēc salauztas raketes nomierinās un spēlē labàk, bet ja par to iedod punktu pretiniekam, tad spēlētàjs uzvelkas vēl papildus!...Serēna sāka murgot par zagli, seksismu utt...un tà ir tiesneša vaina, provokācija, kad uz spēles ir 3 mio, bet reklāmā simti mio $ !
Neatbalstu Serēnu par seksismu, bet šis tiesnesis nedrīkst tiesāt lielos mačus!
Lai tiesā ITF 10 000...
Tava interpretācija nav līdz galam korekta. Tieši raketes sišanu nebija nekādu iespēju atstāt bez ievērības. Raketes salaušana ir aizrādījums bez jautājumiem. Ja tas ir otrais aizrādījums, tad punkts nost. Tādi noteikumi. Par to mutes brūķēšanu, tur gan tiesnesis varēja mēģināt tēlot psihologu. Bet no otras puses, Serena bija pelnījusi to, kas notika. Osaku, protams, žēl.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2018-09-10 17:46, pirms 6 gadiem
Abrams-DabuujuDarbuGaterii rakstīja: interesanti ka viņai ir vīrs un viņš ir baltais
Par 10tk gadā pat tu varētu klūt vinas māte
Slēpts komentārs: dakots

 +14 [+] [-]

, 2018-09-10 17:52, pirms 6 gadiem
Kā var būt abi vainīgi. Tad jau ,ja uztaisa slepkavību, tiesnesis kurš iesēdina cietumā arī ir vainīgs un arī jāapsūdz slepkavībā.

P.S Ja esi visu laiku izcilākā tenisiste, tad jāprot savaldīties, nevis visu laiku čīkstēt un apvainot citus, tad arī neviens geimus neatņems. Tiesnesis vecis, nenomīza un visu izdarīja tā kā vajag.

 +17 [+] [-]

, 2018-09-10 17:59, pirms 6 gadiem
Nožēlojama WTA reakcija, totāls uzvedības farss finālā un psihiski nelīdzsvarota monstra psihoze ar asarām un baurošanu. Nebija spējīga zaudēt kā profītis. Falšie amīšu oficiozu smaidi un komenti apgalvošanā bija vēl nožēlojamāki. Pilnībā sabojāts jaukās Osakas uzvaras moments.
Tiesnesis mainīja spēles gaitu?! Kas par murgiem? Osaka pelnīti vinnēja un cepuri nost viņas priekšā! Jāmāk zaudēt, tas ir viss...

  +1 [+] [-]

, 2018-09-10 18:04, pirms 6 gadiem
Stīvs Saimons apzīmē feminismu
Debīlākā lieta pasaulē

  +8 [+] [-]

, 2018-09-10 18:11, pirms 6 gadiem
Nopietni... ko gan citu varēja teikt. Uz kurieni dodas mūsu pasaule
Melnā labāk būtu atvainojusies par savu uzvedību un fināla bojāšanu. Kā arī lai atvainojas publiski pretiniecei.

  +3 [+] [-]

, 2018-09-10 18:16, pirms 6 gadiem
Mr.Eksperts1 rakstīja: Labi ka ne rasismu, tas jau mums tagad modee
Ja pretī būtu bijusi baltā, droši vien piesauktu arī to...

 +12 [+] [-]

, 2018-09-10 18:34, pirms 6 gadiem
dakots rakstīja: Es neko nesaku par to seksima murgu utt...tikai to, ka tiesnesis sačakarēja finālu....nejuta drēbi un laist tādu amatieri pie pasaules līmeņa šova, kur uzvarētājs saņem 3+ mio $, bet reklāmdevēji simtus mio $, bija kļūda!
Tiesnesis bija nekompetents tiesàt mio maču!
Burta kalps!
Ok, pirmais brīdinājums par couching, bet pēc Serēnas raketes plēšanas nevajadzēja dot punktu Naomi, bet pieaicināt pie sevis Serēnu, nomierināt un bridināt, ka sekos sankcijas!
Pat Gulbis pēc salauztas raketes nomierinās un spēlē labàk, bet ja par to iedod punktu pretiniekam, tad spēlētàjs uzvelkas vēl papildus!...Serēna sāka murgot par zagli, seksismu utt...un tà ir tiesneša vaina, provokācija, kad uz spēles ir 3 mio, bet reklāmā simti mio $ !
Neatbalstu Serēnu par seksismu, bet šis tiesnesis nedrīkst tiesāt lielos mačus!
Lai tiesā ITF 10 000...
Šis ir viens no labākajiem pasaules tiesnešiem, tiesājis OS finālā un visu četru GS finālos. Domāju, nebūt ne sliktāks tiesnesis kā Serēna spēlētāja. Cieņai jābūt abpusējai un šoreiz Viljamsai pilnīgi nebija taisnība, sākot ar pasakām par to ka treneris rādījis tikai paceltus īkšķus un beidzot ar sievietes-mātes pieminēšanu un tiesneša apsaukāšanu.
Jā, emocijas, bet tāda līmeņa spēlētājai kā Serēnai tās pašai bija jāsavalda.
Ja brīdī, kad treneris rādīja SV kā jāspēlē, viņai jau būtu kāds brīdinājums, pieļauju Ramoss būtu aprobežojies ar kādu parastu aizrādījumu. Taču tā kā tas bija pirmais, tad tam vēl nebija nekādu nopietnu seku. Divi nākamie jau bija tādi, par kuriem nedot brīdinājumu vnk nevarēja un tas attiecīgi nozīmēja punkta un geima zaudējumu.
Nesaskatu ne mazāko tiesneša vainu. Drīzāk jau tā bija apzināta Serēnas rīcība ar cerību kaut kādā veidā izsist Osaku no ritma un pārliecības...

  +7 [+] [-]

, 2018-09-10 18:40, pirms 6 gadiem
Nu lūk! Iedarbojās biznesa variants,kaut gan tiesnesim bija simtprocentīga taisnība! Kas ir tiesnesis Ramos un tenisiste Viljamsa,zelta ola?Viljamsu derētu diskvalificēt par tādu uzvedību,vismaz uz gadu,lai auklē savu čadu.

  +6 [+] [-]

, 2018-09-10 18:45, pirms 6 gadiem
Abrams-DabuujuDarbuGaterii rakstīja: interesanti ka viņai ir vīrs un viņš ir baltais
Vīram noteikti mājās ar krūti jābaro bērns, kamēr Serēna pa turnīriem. Zin savādāk seksisms, ka Serēnai vien tas jādara. Kā man apnikušie tie, kuri nevietā visus tos *****ismsus piesauc...

  +1 [+] [-]

, 2018-09-10 18:51, pirms 6 gadiem
Stulba,prasta bāba tagad tiks pasludināta par svēto...

  +5 [+] [-]

, 2018-09-10 18:55, pirms 6 gadiem
dakots rakstīja: Ok, atdot vienu izspēles punktu vēl varēja...bet pēc tam atdot veselu spēles punktu, kas noraka visu mača intringu , bija stipri, stipri neprofesionāli no tiesne§a...un tieši tas sabojàja Naomi prieku par uzvaru, jo ir netaisnības piegar§a!
Es par Naomi!
Šo tiesnesi ziepēs!
Tu biji tas, kurš man centās iestāstīt par ITF korumpētību u.t.t.?

Jebkurā gadījumā, izskatās, ka nepārzini noteikumus. Ramos pats no galvas NEKO neizdomāja. Pēc otrā brīdinājuma automātiski pienākas punkts. Pēc trešā brīdinājuma - geims. Tie ir ITF noteikumi, nevis Ramosa izdomātie sodi! Cita lieta, ka varbūt par to trenera palīdzību sākumā varēja mutiski pabrīdināt, nevis iedot oficiālu warning.

  +6 [+] [-]

, 2018-09-10 18:59, pirms 6 gadiem
zaudētāja-histēriķe. i bērnu piesauca, i dzimumu piesauca...taisni jābrīnās, ka neatcerējās, ka ir melna...nākamreiz izbļausties par rasismu.
zaudēt ar jāprot...bet tas nav par melno princesi

  -3 [+] [-]

, 2018-09-10 19:10, pirms 6 gadiem
Domāju, ka Ramosam nevajadzēja uzreiz iedot pirmo warning par trenera palīdzību. Varbūt mazliet par stingru paņēma. Treneris tur tiešām neko tik daudz nerādīja, tad jau, piemēram, Sevastovai, katrā spēlē būtu sodi par trenēšanu. Tāpat arī dīvaini, ka atšķirās noteikumi WTA turnīros un GS turnīros. Ja WTA turnīros treneri pauzes laikā var atnākt pie soliņa un iedot kādu padomu, tad to vajadzētu arī GS turnīros.
Nebūtu pirmais warnings oficiāls, visticamāk, ka nebūtu arī atņemtais geims.

  +9 [+] [-]

, 2018-09-10 19:15, pirms 6 gadiem
Var iedomāties to mājas dzīvi....pamožās abi, vīrs uzprasa, mīļā varbūt tu varētu uztaisīt man kafiju šorīt? Serēna purpinādama iet uz virtuvi "bļ** stulbais seksists, sievietei tik jātaisa tā kafija...". Nu neko, uztaisa, atnāk vīrs, paņem pienu, pielej, tūlīt dzers....Serēna to redzēdama sāk ķērkt:"Nē nu seksists un arī vēl rasists, redz melna kafija viņam negaršo"...un aiziet...
1 2 65 komentāri