Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:813, Did:0, useCase: 3

Pasaules reakcija: valdība par godu Aļonai grib mainīt kalendāru

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Pasaules reakcija: valdība par godu Aļonai grib mainīt kalendāru
Aļona Ostapenko
Foto: Reuters/Scanpix

"Viņas iesauka "Aļona" nozīmē "stipra kā ozols". Tā varētu nozīmēt arī "lauvas sirds"," pirmdien, 9. jūlijā, ESPN raksturoja Aļonas Ostapenko iekļūšanu Vimbldonas tenisa turnīra ceturtdaļfinālā. "New York Times" skaidroja, kāpēc daži līdzjutēji sauc viņu par Aļonu.

Independent: French Open čempione Aļona Ostapenko saglabā cerības izcīnīt dubulto “Grand Slam”

Wimbledon 2017: French Open champion Jelena...

""French Open" čempione Aļona Ostapenko pirmdien ar dramatisku uzvaru pirmo reizi sasniedza Vimbldonas ceturtdaļfinālu. Latvijas tenisiste ar 6-3, 7-6 (8/6) uzvarēja ar ceturto numuru izsēto Ukrainas pārstāvi Eļinu Svitoļinu. Vienā brīdī šķita, ka uzvara nesagādās nekādas pūles, tomēr nācās krietni pasvīst.

Ostapenko, kurai 20 gadu jubileja apritēja tikai divas dienas pirms “Roland Garros” triumfa, bija nepieciešamas astoņas mačbumbas, lai 12. laukumā piedzīvotu uzvaras mirkli.

Brīdī, kad Ostapenko otrajā setā servēja par uzvaru mačā (5-3), viņa neizmantoja piecas mačbumbas pēc kārtas. Sekoja atkārtota serves zaudēšana un nonākšana iedzinējas lomā ar 5-6, pie apvāršņa pavīdot trešajam, izšķirošajam setam (a decider).

Ostapenko atguvās, salauza Svitoļinas servi un panāca taibreiku, kurā sekoja jauns saasinājums. Ostapenko izvirzījās vadībā ar 6-4, tiekot pie vēl divām mačbumbām. Pirmajā reizē viņa, atsitot bumbu, raidīja to tīklā, bet nākamajā piegājienā Svitoļina izprovocēja kļūdu.

Astotā mačbumba uzradās, pateicoties “backhand” sitienam, kura rezultātā bumba piezemējās cieši blakus līnijai. Ostapenko nodrošināja uzvaru brīdī, kad Svitoļina raidīja bumbu tīklā.

“Come on!” iekliedzās ar 13. numuru izsētā Ostapenko un vēlāk smaidot atstāja laukumu, lai pozētu kopā ar faniem. Viņas nākamā pretiniece tiks noskaidrota Centrālajā laukumā, kur pieckārtējā čempione Vīnesa Viljamsa mērojas spēkiem ar horvātu padsmitgadnieci Anu Konjuhu."

New York Times: Jeļenas Ostapenko nejūsmo par Jeļenu. Viņi jūsmo par Aļonu

https://www.nytimes.com/2017/07/08/...

"2017. gada “French Open” čempione ceļo ar pasi, kurā ierakstīts “Jeļena Ostapenko”. Tas pats vārds reģistrēts WTA rangā. “J. Ostapenko” – tāds ieraksts tika iegravēts uz Sūzanas Lenglenas kausa pēc viņas jūnijā izcīnītās uzvaras “Roland Garros” laukumos.

Ceturtdaļfināla spēlē Parīzē viens no latviešu faniem sāka saukt “Aļona”, pretī saņemot pūļa klusēšanu. Divdesmit gadus vecā Ostapenko padarīja savu vārdu atpazīstamu, izcīnot “French Open” titulu – taču ar citādāku vārdu nekā to, kuru izmanto viņai tuvie cilvēki.

“Saucu viņu par Aļonu,” teica Latvijas tenisists Ernests Gulbis. “Cik man zināms, Latvijā viņu visi sauc par Aļonu.” Dubultā identitāte var radīt apjukumu gan mājās, gan ārzemēs.

“Gandrīz neviens nezina, ka esmu Aļona – Latvijā to zina gandrīz ikviens – taču šeit, WTA apritē, viņi nezina,” teica Ostapenko, kura pirmo reizi spēlē Vimbldonas astotdaļfinālā, pirmdien tiekoties ar Eļinu Svitoļinu.

“Visi, kuri mani pazīst, sauc par Aļonu,” Ostapenko teica. “Man nepatīk, ja pazīstami cilvēki sauc mani par Jeļenu.”

Uzticamie fani to zina gadiem ilgi. Latvijā to raksta ar ķeksi zem “l” burta, taču parādās arī citas versijas – Aliona, Aljona un Alyona. Ostapenko pirmajā “Grand Slam” mačā 2015. gadā Vimbldonā kāds fans ieradās ar zīmi “Go Alyona”.

Anabelai Medinai, kura šogad kļuva par Ostapenko treneri, vēl pie tā jāpierod. “Vairākas reizes kļūdaini nosaucu viņu par Jeļenu. Viņa pagriezās un teica “Nesauc mani par Jeļenu!” smejoties atcerējās Medina.

Ostapenko un viņas māte, Jeļena Jakovļeva, saka, ka ģimenes izvēlētais vārds Aļona, etniski ukraiņu vārds, nevarēja tikt ierakstīts dokumentos, jo neparādījās latviešu vārdu kalendārā.

“Brīdī, kad vecāki nosauca mani par Aļonu, viņi nevarēja to ierakstīt pasē,” teica Ostapenko. “Latvijas kalendārā tāda vārda nebija. Man bija nepieciešams sarakstā reģistrēts vārds. Šī iemesla dēļ tiku nosauktu par Jeļenu, kas ir līdzīgs vārds.”

Lai gan daudzās valstīs ir likumi, kuri ierobežo vārdu izvēli bērniem, Latvijas kultūras pazinēji nevar atrast iemeslu atteikumam. Atsaucē minētajā kalendārā atzīmētas vārda dienas. Cilvēki, kuri tajā atzīmēti, vārda dienā tiek sveikti tāpat kā dzimšanas dienā. Tiesa, kalendārs neparedz citu vārdu nepieejamību.

Vārds “Jeļena” arī nav iekļauts tradicionālajā vārda dienu kalendārā. Gan Jeļena, gan Aļona parādās tikai paplašinātajā versijā – 18. augustā. Pēc Ostapenko triumfa Parīzē kalendārs var tikt mainīts.

“Pēc uzvaras “Roland Garros” kortos Latvijas valdība grib iekļaut Aļonas vārdu kalendārā,” ar lepnumu teica Jakovļeva.

Latvijas institūta pārstāve Paula Prauliņa apstiprināja, ka vārds izvirzīts iekļaušanai tradicionālajā vārda dienu kalendārā un teica, ka Valsts valodas centrs par to lems nākamajā gadā.

Latvijas medijos Ostapenko par Aļonu tiek saukta vismaz kopš 2011. gada. Rolands Norietis, kurš bija vienīgais Latvijas žurnālists “French Open” pirms LTV brigādes ierašanās finālā, teica, ka sekojis agrāk iedibinātai praksei.
“Darīju to, jo citi tā darīja pirms manis,” teica Norietis. “Taču parasti jums jāpieturas pie oficālā vārda, vai ne?”

Ostapenko, kura izteikusies, ka viņai patīk dzirdēt sava vārda skandēšanu tribīnēs, teica, ka tagad būtu par vēlu mainīt juridiski nostiprināto vārdu. "Domāju par (vārda) maiņu, taču ikviens mani tagad pazīst kā Jeļenu, tāpēc ir sarežģīti. Cilvēki nodomās, ka ir cita spēlētāja ar atšķirīgu vārdu.""

Reuters: Ostapenko iekļūst Vimbldonas ceturtdaļfinālā, nosargājot dubultsapni

Ostapenko makes Wimbledon quarters to keep...

"“French Open” čempione, kura saviļņoja sieviešu tenisu ar augsta riska spēli, neizmantoja septiņas iespējas pabeigt spēli pret Vimbldonas konkurenti Eļinu Svitoļinu. Tā vietā, lai noslēptos čaulā, viņa riskēja vēl vairāk.

Beigās viņa pirmo reizi izlauza ceļu uz ceturtdaļfinālu, spēles laikā uzvarot 42 tīrās izspēlēs un pieļaujot 39 nepiespiestas kļūdas. Viņas pretiniece, ar ceturto numuru izliktā ukrainiete, uzvarēja 14 tīrās izspēlēs un pieļāva 14 nepiespiestās kļūdas.”

ESPN: Trakās pirmdienas apskats

Wimbledon 2017 - Manic Monday breakdown,...

“Trakā pirmdiena (Manic Monday) ir tenisa sezonas lielākā diena. Visi turnīrā palikušie spēlētāji – 16 vīrieši, 16 sievietes – iesaistās cīņā.

Ostapenko pilnībā kontrolēja spēli līdz brīdim, kad otrajā setā izsēja vējā divas mačbumbas pie rezultāta 5-4. Latvijas tenisistei bija nepieciešams lauzt Svitoļinas servi, lai panāktu taibreiku. Viņa to paveica. Viņas iesauka “Aļona” nozīmē “stipra kā ozols”. Tā varētu nozīmēt arī “lauvas sirds”.”

CBSsports.com: Vīnesa Viljamsa tiek ceturtdaļfinālā, spēlēs pret Aļonu Ostapenko

Wimbledon 2017: Venus Williams advances to...

“Trīsdesmit septiņus gadus vecā Viljamsa ir vecākā tenisiste, kura sasniegusi Vimbldonas ceturtdaļfinālu, kopš Martinas Navratilovas, kura to paveica 1994. gadā. Navratilovai arī bija 37 gadi, kad viņa sasniedza Vimbldonas finālu, kur trīs setos zaudēja Končitai Martinesai.

Spēle pret Ostapenko būs trešā pēc kārtas, kurā Viljamsa satiks 1997. gadā dzimušu pretinieci – tas bija gads, kurā viņa debitēja Vimbldonā. Ostapenko būs viņas līdz šim lielākais izaicinājums turnīrā, īpaši ņemot vērā, kā viņa spēlē.”

  +9 [+] [-]

, 2017-07-10 23:11, pirms 7 gadiem
Māri Novīk, kas ir Vīnesa Viljamsa? Vai tik nav Venusa?

  +6 [+] [-]

, 2017-07-10 23:38, pirms 7 gadiem
Izbeidz, Venēra

  +3 [+] [-]

, 2017-07-10 23:52, pirms 7 gadiem
Ja jau Vīnesa, tad jau Uiljamsa. Kā zināms W ir double-u /ˈdʌbəl.juː/. Tātad tur nav ne smakas no V, bet gan U.
Vīnesa Uiljamsa

  +4 [+] [-]

, 2017-07-11 00:13, pirms 7 gadiem
Latvijā ir 27000 Jeļenas, bet vārds nav kalendārā. Četras Latvijas Žubītes gan svin savu vārdadienu.

  +4 [+] [-]

, 2017-07-11 00:21, pirms 7 gadiem
Nesaprotu. Vecākiem neļāva likt vārdu Aļona, jo tas nebija kalendārā? Šobrīd katrs trešais vārds, ko liek bērniem, nav kalendārā, kur problēma? Agrāk bija tāds likums?

     [+] [-]

, 2017-07-11 00:49, pirms 7 gadiem
lelle22 rakstīja: Nesaprotu. Vecākiem neļāva likt vārdu Aļona, jo tas nebija kalendārā? Šobrīd katrs trešais vārds, ko liek bērniem, nav kalendārā, kur problēma? Agrāk bija tāds likums?
Ir dzirdēts, ka neļāva reģistrēt vārdu Miron(s), jo skanētu kā mironis? Par Aļonu pirmā dzirdēšana, ka neļāva.

  +2 [+] [-]

, 2017-07-11 00:49, pirms 7 gadiem
lelle22 rakstīja: Nesaprotu. Vecākiem neļāva likt vārdu Aļona, jo tas nebija kalendārā? Šobrīd katrs trešais vārds, ko liek bērniem, nav kalendārā, kur problēma? Agrāk bija tāds likums?
gan jau kāds ierēdnis tajā dienā trāpījās dzimtsarakstu nodaļā, kurš izkāpis no gultas ne ar to kāju

  +1 [+] [-]

, 2017-07-11 01:07, pirms 7 gadiem
lelle22 rakstīja: Nesaprotu. Vecākiem neļāva likt vārdu Aļona, jo tas nebija kalendārā? Šobrīd katrs trešais vārds, ko liek bērniem, nav kalendārā, kur problēma? Agrāk bija tāds likums?
Patiešām bezsakars. Ir taču vēl speciāla kalendārā neierakstīto vārdu diena. Ja kādam kaut ko neļauj ielikt, tad tīri individuāli dēļ fonētikas vai nozīmes (tas pats "mironis"), nejau tāpēc, ka kalendārā nav.

  +3 [+] [-]

, 2017-07-11 01:19, pirms 7 gadiem
Tie uzvārdi sportacentram tādus murgus sagādā. Jau jau Vīnesa, tad Eļinai patiesībā būtu jābūt Jeļinai.

  +1 [+] [-]

, 2017-07-11 01:36, pirms 7 gadiem
#ripsportacentrs

  +2 [+] [-]

, 2017-07-11 06:33, pirms 7 gadiem
Kaut kas nav tīrs ar to kalendāru, jo tas, ka vārda nav kalendārā, nenozīmē, ka nedrīkst reğistrēt. Vai nu Aļona to nezina, vai arī kāds kaut ko nestāsta... Ļoti interesanti būtu zināt, kādēļ patiesībā neielika vārdu: Aļona...

  +2 [+] [-]

, 2017-07-11 07:10, pirms 7 gadiem
KoNuKo rakstīja: Ir dzirdēts, ka neļāva reģistrēt vārdu Miron(s), jo skanētu kā mironis? Par Aļonu pirmā dzirdēšana, ka neļāva.
Nav svarīgi, bet kaitina dezinformācija. Neļāva "Miron" , jo nav gramatiski pareizi. Savukārt ar "Mirons" nebija mierā vecāki. goo.gl/QXc38x

  +2 [+] [-]

, 2017-07-11 07:33, pirms 7 gadiem
Aļona ir pelnījusi,ka viņai pie durvīm ir jāpiegādā visi dzimtraksti ar vēlamo vārdu,tas būtu mūsu ierēdņu cienīgs apliecinājums viņas padarītajam Latvijas tēlam.

  -3 [+] [-]

, 2017-07-11 07:43, pirms 7 gadiem
KoNuKo rakstīja: Ir dzirdēts, ka neļāva reģistrēt vārdu Miron(s), jo skanētu kā mironis? Par Aļonu pirmā dzirdēšana, ka neļāva.
Nepareizi tu saki. Tur bija cita situācija

     [+] [-]

, 2017-07-11 08:12, pirms 7 gadiem
andris1052 rakstīja: Aļona ir pelnījusi,ka viņai pie durvīm ir jāpiegādā visi dzimtraksti ar vēlamo vārdu,tas būtu mūsu ierēdņu cienīgs apliecinājums viņas padarītajam Latvijas tēlam.
Ko tu par to teici pirms RG? Tad tik daudzi noliedza vārdu likšanu kalendārā.

  -1 [+] [-]

, 2017-07-11 08:23, pirms 7 gadiem
Mana māte, kas dzima Ukrainā 52 gadā, tika nosaukta par Martu. Registrējot vińu tāda vārda nebija registrā vai kalendārā un apliecībā ierakstīja Marija. Tagad vińu visi sauc par Martu, bet pasē ir Marija

  +1 [+] [-]

, 2017-07-11 10:45, pirms 7 gadiem
Visdrīzāk vecāki nebija pietiekami uzstājīgi.
Vajadzēja, kā ar Otto, kuru dzimtsarakstu hardcore darbinieki arī sākumā aizliedza un tad liekas caur tiesu izcīnīja.
Domāju, ka pēdējā laikā viņi mazliet ir atslābuši savā trakumā

     [+] [-]

, 2017-07-11 14:04, pirms 7 gadiem
Kāpēc ar Pele vai Eisebio nevienam nav bijis problēmu?
Vai to pašu Ronaldo?
Ronaldo Luís Nazário de Lima (locally [ʁoˈnawðu ˈlwiʒ nɐˈzaɾju dʒ ˈɫĩmɐ]; born 18 September 1976[2]), commonly known as Ronaldo