Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:345, Did:0, useCase: 3

Gulbim Romā lielo iespēju mačs pret Karloviču

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Gulbim Romā lielo iespēju mačs pret Karloviču
Ernests Gulbis
Foto: AFP/Scanpix

Ernests Gulbis šodien aizvadīs trešo spēli Romā, kur "Masters 1000" pamatturnīra 1. kārtā tiksies ar iepriekš divreiz apspēlēto Horvātijas tenisistu Ivo Karloviču. Spēles sākums ap plkst. 18:00.

Roma ir sezonas otrais turnīrs, kurā Gulbis guvis divas uzvaras. Arī pirmā reize notika, kad viņš spēlēja kvalifikācijā – Roterdamā pēc diviem panākumiem priekšsacīkstēs piedzīvots zaudējums pamatturnīra 1. kārtā. Romā tas diez vai notiks – ja vien Gulbis nezaudēs divus taibreikus, viņš šodien svinēs trešo uzvaru pēc kārtas.

Zīmīgi, ka pēdējoreiz, kad Gulbis vienā turnīrā sakrāja trīs uzvaras, trešo viņš izcīnīja pret Karloviču, ar kuru šodien aizvadīs trešo savstarpējo cīņu. Ernests eisu karali oktobrī divos taibreikos apspēlēja Vīnes turnīra ceturtdaļfinālā. Abu pirmā tikšanās notika pirms sešiem gadiem Delrejbīčas finālā, kur Gulbis uzvarēja ar graujošu 6:2, 6:3.

Karloviču droši var saukt par labāko no visiem variantiem, kurus Gulbis varēja dabūt pamatturnīra 1. kārtā. Galvenokārt, māla seguma dēļ. Ivo izmantotais "serve&volley" spēles stils labāk darbojas uz ātrajiem segumiem. Protams, eisus saservēt viņš var arī uz māla, taču uz šī seguma nav tik bīstams kā uz zālāja vai "hard".

Karlovičs šogad uzvarējis tikai divos mačos (2-8). Abi bija aprīlī Stambulā (uz māla), kur ar 7:6(11), 7:6(7) uzvarēts Dušans Lajovičs un ar 7:6(2), 6:7(5), 6:4 pieveikts Marsels Granoljerss. Stambulas ceturtdaļfinālā viņš divos taibreikos zaudēja Grigoram Dimitrovam, bet Madridē savā vienīgajā spēlē trīs taibreiku cīņā piekāpās Denisam Kudlam. Tātad pēdējos četros mačos Karlovičs deviņos no desmit setiem spēlējis taibreiku.

Taibreiki Karloviča mačos ir pat ļoti normāla parādība. Viņam serve ir ļoti laba, bet vāja meistarība un slinks teniss uzņemšanā liedz regulāri pašam iegūt breikus. Karlovičs bieži vien pat nemaz necenšas breikot pretiniekos, jo apzinās, ka taibreikā viņam var pietikt ar vienu pretinieka kļūdu vai labu punktu paša izpildījumā, tādā veidā tiekot pie minibreika.

Karlovičs šogad zaudēja pirmos sešus mačus, bet, skaitot ar pagājušās sezonas izskaņu, viņam bija astoņu zaudējumu sērija. Šogad vairākus turnīrus nācās izlaist ceļgala savainojuma dēļ. 37 gadus vecais veterāns Romā var lepoties ar pozitīvu 6-5 bilanci. Abas spilgtākās uzvaras šajā turnīrā gūtas 2004. gadā, kad viņa izdevies pieveikt Tomijus Hāsu un Robredo. Pārējās uzvaras Itālijas galvaspilsētā izcīnītas pret Polu-Anrī Matjē, Potito Starači, Janu Hernihu un Pablo Karenjo-Bustu.

Gulbim Romā ir 9-5 bilance, šeit 2010. gadā sasniedzot pusfinālu, kas arvien ir viņa labākais rezultāts "Masters 1000" turnīros. Pēdējie divi mači Romā pamatturnīros zaudēti – 2014. gadā 3. kārtā Davidam Fereram un pērn 1. kārtā Jirži Veselijam.

Gulbis šogad tikai divreiz (2-8) uzvarējis Top 100 spēlētājus, abus panākumus gūstot kvalifikācijas sacensībās – februārī Roterdamā pret 83. numuru Jevgeņiju Donskoju un vakar Romā pret 61. vietā esošo Kudlu. Uzvara pār ranga 29. vietā esošo Karloviču Ernestam būtu sezonas lielākā uzvara.

Atgriežoties pie stāsta par to, kāpēc šodien ir pamats gaidīt Gulbja uzvaru, jāizceļ savstarpējo spēļu statistika, kas spilgti norāda uz meistarības kraso atšķirību. Gulbis abos mačos savu servi nezaudēja ne reizi – pirmajā cīņā Floridā atspēlētas abas breikbumbas, bet otrajā tikšanās reizē Austrijā novērtas visas piecas. Ja pirmajā mačā Gulbim āra apstākļos izdevās gūt četrus breikus (4/9), tad otrajā reizē hallē Karlovičs servi nosargāja (atspēlētas visas trīs breikbumbas), tā tiekot līdz kārotajiem taibreikiem, kuros gan uzvarēt nemācēja.

Skaidrs, ka taibreiki Karlovičam ir lielākā cerība arī šodien, jo spēle uzņemšanā un garajās izspēlēs viņam ir primitīva. Viņš īpaši necenšas uzbrukt, vienkārši padod bumbiņu, pretiniekiem draudus neradot. Izņēmumi ir gadījumos, kad viņam izdodas veiksmīgi izgājieni pie tīkla vai gadās iespēja ar "forehand" uzbrukt "īsai" bumbiņai. Taktika ar biežiem izgājieniem pie tīkla mačos pret Gulbi viņam panākumus nav devusi, regulāri tiekot sodītam ar apvedošajiem sitieniem vai pašam nospēlējot neprecīzi.

Ja Gulbis pats Karlovičam nepalīdzēs, viņš diez vai spēs iegūt kādu breiku. Karlovičs šogad 10 mačos sakrājis tikai četrus breikus (realizācija 4/24). Interesanti, ka vienu no sezonas divām uzvarām (pret Lajoviču) viņš izcīnīja mačā, kurā viņam nebija nevienas breikbumbas. Problēmu palīdzēja atrisināt taibreiki. Kamēr Karlovičs pats breiko reti, savu servi viņš sargā labi – Ivo ir nobreikots tikai vienā no pēdējiem 59 geimiem. Turnīrā Stambulā viņš trīs mačos servi nezaudēja ne reizi (atspēlētas visas trīs breikbumbas), toties pamanījās zaudēt vienu spēli – divos taibreikos Dimitrovam.

Gulbim un Karlovičam trešā spēle pēc nozīmes piektajā kortā, kur pirms Latvijas un Horvātijas tenisistu dueļa no plkst. 12:00 jāizspēlē divi mači. Abos ar diviem setiem uzvarētāja noskaidrošanai nepietika, tāpēc Gulbis kortā varētu doties ap plkst. 18:00.

     [+] [-]

, 2016-05-09 09:36, pirms 8 gadiem
Gulbim vizīte pie doktora Ivo.

     [+] [-]

, 2016-05-09 09:52, pirms 8 gadiem
Video arī būs

     [+] [-]

, 2016-05-09 10:01, pirms 8 gadiem
Aste rakstīja: Video arī būs
Video arī paliek aizvien šausmīgāki. Nepietiek ar islamistu galvugriešanas video, tagad vēl arī rādīs Karlovičs pret Gulbi

     [+] [-]

, 2016-05-09 10:20, pirms 8 gadiem
Jautājums bibliotekāram ;- būs trīs taibreiki?

  -1 [+] [-]

, 2016-05-09 10:52, pirms 8 gadiem
Gulbis ar kvalifikācijas pretiniekiem izslaucīja grīdu, tā kā, Ivo, skaiti pāterus, cuz Gulbis is coming in HOT!!!

     [+] [-]

, 2016-05-09 18:09, pirms 8 gadiem
Varbūt kāds var padalīties ar strīmu? izņemot bet365..

     [+] [-]

, 2016-05-09 18:12, pirms 8 gadiem

     [+] [-]

, 2016-05-09 18:13, pirms 8 gadiem
Tsonga treniņā savainojies un izstājies, tā kā potenciālais otrās kārtas pretinieks ir LL Puijē.