Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:842, Did:0, useCase: 3

Čehija un Indija uzvar "US Open" dubultspēļu turnīros

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Čehija un Indija uzvar "US Open" dubultspēļu turnīros
Radeks Štepāneks un Leanders Paess atzīmē uzvaru "US Open"
Foto: AFP/Scanpix

Ņujorkā notiekošajā "US Open" noslēgušies dubultspēļu turnīri, kuros triumfs Čehijai un Indijai. Dāmu pāru sacensībās uzvarēja čehietes Andrea Hlavačkova un Lucija Hradečka, bet kungu turnīrā čehs Radeks Štepāneks un indietis Leanders Paess.

Hlavačkovai divi tituli divās dienās

Sieviešu dubultspēļu turnīrā bija daudz svarīgu notikumu. Jau 1. kārtā pagājušā gada čempiones Sāra Erani un Roberta Vinči tikās ar Martinu Hingisu un Danielu Hantuhovu. Itālietes bija pārākas ar 6:3, 7:5. Hingisa bija savas komandas vājais posms, servējot izteikti vāji. Maču Hingisa simboliski pabeidza ar dubultkļūdu. Šveicietei arī "mikstā" izstāšanās 1. kārtā.

Erani un Vinči titula aizstāvēšanu beidza ceturtdaļfinālā, kurā dabūja pērienu no māsām Viljamsām – 3:6, 1:6. Serēna ar Venusu līdz finālam netika, pusfinālā pārsteidzoši zaudējot Hlavačkovai un Hradečkai – 4:6, 2:6. Amerikānietes Čehijas duetu bija uzveikušas visās piecās iepriekšējās spēlēs, ieskaitot pērn Vimbldonas un olimpiādes finālā. Piektdien notikušajā pusfinālā lieliski nospēlēja dažas stundas agrāk jaukto dubultspēļu titulu izcīnījusī Hlavačkova.

Hlavačkova ar Hradečku Ņujorkā finālā spēlēja otro gadu pēc kārtas. Pirms 12 mēnešiem titula spēlē izdevās uzvarēt tikai sešos geimos, bet šoreiz viņas bija favorītes pret Bārtiju un Delakvu. 17 gadus vecā Bārtija ar Delakvu tikai šogad sāka spēlēt kopā, Ņujorkā aizvadot devīto turnīru. Austrālietes līdz finālam nebija zaudējušas ne seta, kamēr Čehijas tenisistēm tikai viens zaudēts sets.

Abiem titula pretendentu duetiem trešā savstarpējā spēle šogad un arī vispār. Februārī Federācijas kausā ar 6:0, 7:6(1) pārākas bija čehietes, bet Vimbldonas ceturtdaļfinālā austrālietes revanšējās ar 2:6, 6:2, 6:4.

Arī trešajā spēlē uzvarētāju noskaidrošanai bija nepieciešami trīs seti. Spēles pirmo pusi labāk aizvadīja Austrālijas pāris, kas 1. setā tika pie breika, kad servēja Hradečka, taču pie 5:3 nespēja izservēt setu, servi zaudējot Bārtijai. Pārsvaru Bārtija ar Delakvu izlaida arī taibreikā (no 4:1 uz 4:4), tomēr setu uzvarēja – 7:6(4).

2. seta pirmajā geimā atkal tika nobreikota Hradečka, un čehietes nokļuva iedzinējos ar setu un breiku. Eiropas dueta atbilde bija iespaidīga – seši uzvarēti geimi pēc kārtas. Izšķirošajā trešajā setā lielu lomu nospēlēja pieredze, kas uzvarēt ļāva Hlavačkovai un Hradečkai – 6:7(4), 6:1, 6:4. Viņas kļuva par pirmo Čehijas pāri, kas uzvarējis "US Open" sieviešu dubultspēlēs.

Hlavačkova piektdien ar Maksimu Mirniju uzvarēja jauktajās dubultspēlēs, bet dienu vēlāk pievienoja sieviešu dubultspēļu titulu. Viņai tas ir otrais, arī pirmais izcīnīts kopā ar Hradečku, 2011. gadā uzvarot "French Open". Abām kopā finālos 2-2 bilance, zaudējot pērn Vimbldonā un "US Open". Tikmēr Bārtijai un Delakvai sāpīgs gads – spēlēts trīs "Grand Slam" finālos (izņemot "French Open") un visos zaudēts. Delakvai finālos 0-4, pirms pieciem gadiem kopā ar Frančesku Skjavoni zaudējot Parīzē.

Paesam un Štepānekam kopā otrais "Grand Slam" tituls

Vīriešu dubultspēļu turnīrā galvenā intriga bija, vai brāļiem Braieniem izdosies aizstāvēt titulu, tādējādi šogad uzvarot visos četros "Grand Slam" turnīros. Atbilde uz šo jautājumu tika saņemta pirms trīs dienām. Ar 4. numuru izsētie Štepāneks un Paess savā otrajā "US Open" finālā pēc kārtas sacentās ar sacensību 2. pāri, Austrijas tenisistu Aleksandru Peju un brazīlieti Brunu Soaresu, kurš pērn Ņujorkā uzvarēja jauktajās dubultspēlēs. Abi dueti iepriekš bija tikušies tikai vienreiz, 2012. Tokijas finālā ar 6:3, 7:6(5) uzvaru gūstot Pejam ar Soaresu.

Finālā nopietna spēkošanās izpalika, jo Pejam bija muguras savainojums. Paess ar Štepāneku uzvarēja ar 6:1, 6:3. Čempioni labāk spēlēja, kamēr pretinieku komanda vēl nebija saskārusies ar veselības problēmām. Peja pēc mača atzina, ka savainojums tika gūts pusfināla izskaņā, bet šodien sāpes atsākušās tikai 2. setā.

40 gadus vecajam Paesam astotais "Grand Slam" dubultspēļu tituls – trīs reizes uzvarēts Parīzē un Ņujorkā, pa reizei Melburnā un Vimbldonā. Paess "Grand Slam" turnīros uzvarējis trīs desmitgadēs – pirmo titulu viņš izcīnīja 1999. gadā Parīzē, tajā vasarā uzvarot arī Vimbldonā. Indijas tenisista kontā arī seši jaukto dubultspēļu tituli, tātad kopā 14 "major" tituli. Pērn Austrālijā Paess uzvarēja kopā ar Štepāneku, kuram šodien otrais dubultspēļu tituls "Grand Slam" līmenī.