Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

Robis un latvieši: galvenās sižeta intrigas pirms "Final Six"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Robis un latvieši: galvenās sižeta intrigas pirms "Final Six"
Ventspils basketbolisti 2019. gada 6. aprīlī Tallinā. Foto: BK Ventspils

Ceturtdien Olimpiskajā sporta centrā Rīgā startēs "Pafbet" Latvijas un Igaunijas līgas trešās sezonas "Sešu fināls" basketbolā vīriešiem.

"Final Six" kalendārs

Ceturtdiena, 8. aprīlis, ceturtdaļfināli
17:00 Ventspils – AVIS Utilitas Rapla
20:00 Ogre – Parnu Sadam

Sestdiena, 10. aprīlis, pusfināli
17:00 VEF Rīga – Ogre/Parnu
20:00 Kalev/Cramo – Ventspils/Rapla

Svētdiena, 11. aprīlis, spēles par medaļām
14:00 Spēle par trešo vietu
17:00 Fināls

Tiešraides: “Best4Sport TV”, Delfi un “Inspira”

Sestdiena, 2019. gada 6. aprīlis, bija īpaša diena. Ventspils basketbolisti “Saku Suurhall” arēnā Tallinā sagrāva “VEF Rīga” ar 102:80 un kļuva par pirmajiem apvienotās līgas čempioniem. Kurzemnieki finālā nodemonstrēja fantastisku precizitāti, realizējot 15 no 25 trīspunktu metieniem.

Divus gadus vēlāk Ventspils ir turnīra vienīgā čempione. Latvijas un Igaunijas līgas otrā sezona tika apturēta 2020. gada 12. martā – dienā, kad valstī izsludināja ārkārtas stāvokli līdz 14. aprīlim. Igaunijā “force majeure” ietekmē izņēmuma situācija tika pasludināta līdz 1. maijam, bet 23. martā kaimiņvalsts federācija paziņoja par nacionālo čempionātu atcelšanu – pirmo reizi kopš 1942. gada.

Trešā sezona nelīdzinās nekam citam. Oktobrī rīkotāji vēl cerēja, ka pēc pirmajiem diviem apļiem nacionālajos čempionātos izdosies uzspēlēt pret kaimiņvalsts komandām, taču pozitīvo PCR testu skaits nocirta iespēju pašā saknē. Novembrī Latvijā atkal stājās spēkā ārkārtas situācija, kura šoreiz turpinājās piecus mēnešus.

Nošķirtības laikā nacionālās federācijas ķērās pie “burbuļu” rīkošanas. Latvijas basketbola savienība 2020. gada novembrī uzņēma “EuroBasket Women” kvalifikācijas lielāko sabraukumu ar astoņām komandām, bet 2021. gada februārī nāca talkā gan sieviešu, gan vīriešu valstsvienībai. Latvijas un Igaunijas līgas “Sešu fināls” būs jau ceturtais Rīgā sarīkotais burbulis.

Cik latvieši tiks pie čempionu kausa?

Vai latvieši izcīnīs čempionu kausu? Tāds jautājums ir lieks, jo sarkanbaltsarkanie pārstāv visas Igaunijas komandas. Tallinas “Kalev/Cramo” trenē Roberts Štelmahers un Akselis Vairogs, bet pamatsastāvā spēlē Jānis Kaufmanis. “Pērnavas ostas” līderi ir Linards Jaunzems un Lauris Blaus. Pēdējais veic arī komandas kapteiņa pienākumus – līdzīgi kā “AVIS Rapla” rindās to dara Roberts Freimanis.

Otrā titula mednieki

Vācija, Polija, Ukraina, Igaunija – tās ir tikai dažas valstis, kurās šodien spēlē pirmā čempionu titula īpašnieki. Dažiem no viņiem būs vismaz teorētiska iespēja tikt pie otrās trofejas. Neskaitot menedžmentu, Ventspils sastāvā palicis treneris Gints Fogels un kapteinis Māris Gulbis. Mārcis Vītols pārcēlies uz VEF, savukārt Štelmahers un Vairogs otro sezonu strādā Tallinā.

Sērijveida “slepkavas”

Kurzemes klubam pieder garākā uzvaru sērija – no 2018. gada oktobra līdz 2019. gada 6. aprīlim ventspilnieki izcīnīja 30 (!) panākumus pēc kārtas, tostarp pieveica VEF visās trīs savstarpējās spēlēs. Rīdzinieki pret pārējām komandām nopelnīja bilanci 29-0, taču Ventspils vaļņus neuzlauza līdz pat Latvijas čempionāta izslēgšanas cīņām.

Vecie un jaunie aizdomās turamie

Līgas pirmajā sezonā “Top 8” iekļuva trīs Latvijas un piecas Igaunijas komandas, taču labāko četriniekā aina bija cita. Ventspils pirms ceturtdaļfināla tika izsēta ar pirmo, VEF ar otro, bet Ogre – ar ceturto numuru. Kurzemnieki divās spēlēs pieveica ar astoto numuru izsēto Pērnavu (83:80 un 94:80), VEF sagrāva septītās vietas īpašnieci Raplu (90:65 un 121:71), bet Ogre pēc zaudējuma pirmajā spēlē pārliecinoši revanšējās “TalTech” (81:87 un 85:59).

Visas trīs Latvijas vienības un Tallinas “Kalev/Cramo” finālturnīrā startēs otro reizi. Jauniņo lomās iejutīsies Pērnavas un Raplas komandas, kurām ceturtdaļfinālā būs jāiztur Ogres un Ventspils sarīkotie eksāmeni. Pastāv iespēja, ka četrinieks būs tāds pats kā pirms diviem gadiem Tallinā, taču reāla arī jaunu seju parādīšanās.

Vai latvieši rakstīs Igaunijas klubu vēsturi?

“Final Six” komandu pieteikumos ir 20 ārzemnieki – 13 amerikāņi, četri latvieši, divi somi un viens nīderlandietis. Igaunijas trio pulcējis 13 leģionārus, kamēr Latvijas labākajos klubos maizi pelna septiņi ārzemnieki, tostarp seši amerikāņi un Somijas valstsvienības centrs Aleksandrs Madsens.

Neviens Igaunijas klubs vēl nav spēlējis apvienotās līgas finālā – “Kalev/Cramo” 2019. gadā finišēja trešajā vietā. “AVIS Utilitas Rapla” lielākais panākums ir sudraba godalga 2017. gada Igaunijas čempionātā, savukārt “Parnu Sadam” 2019. gadā pirmo reizi izcīnīja bronzu.

Pērnavai aiz muguras ir labākā regulārā sezona kluba vēsturē. Universālais latvietis Linards Jaunzems kļuvis par komandas vērtīgāko spēlētāju, bet centrs Lauris Blaus – par labāko metienu bloķētāju. Jaunzems dala pirmo vietu atlēkušajās bumbās un sagrābis visvairāk “bumbuļu” pie pretinieku groza.

Štelmahers, Vairogs un Kaufmanis 2020. gada 20. decembrī tika pie pirmā titula kaimiņvalstī, Igaunijas kausa finālā Rakverē sagraujot mājinieci “Tarvas” ar 95:56. Vēl viens zīmīgs ieraksts veikts 2021. gada 7. februārī VTB līgā – “Kalev/Cramo" viesos uzvarēja Maskavas CSKA ar 107:102. Martā pievienotas vēl trīs uzvaras pār “Astana”, Saratovas “Avtodor” un “Zielona Gora”.

”Melnie zirdziņi”

“Rapla” janvāra vidū zaudēja saspēles vadītāju Mario Īringu. Slovāka vietā izdevās sameklēt jaudīgu amerikāni. Detroitā dzimušais Brendons Čildress ir “Pistons” spēlētāja Rendolfa Čildresa dēls. Tāpat kā tēvs, viņš devās uz Ziemeļkarolīnas pavalstī bāzēto “Wake Forest” komandu, lai spēlētu leģendārajā ACC līgā.

Pērn Čildress vidēji guva 15,6 punktus un izdarīja 4,6 rezultatīvas piespēles. Viņa zvaigžņu stunda pienāca 2020. gada 25. februārī, kad “Wake Forest” pirmo reizi gandrīz sešu gadu laikā pieveica Maika Kžiževska trenēto “Duke” – 113:101. Čildresa tālmetiens panāca papildlaiku, bet divos pagarinājumos viņš sameta 13 no saviem 17 punktiem.

Kristjans Kangurs kopā ar cīņubiedriem Janaru Taltsu un Gregoru Arbetu 2019. gada 21. februārī aizvadīja atvadu spēli Igaunijas valstsvienībā, pārspējot Serbiju ar 71:70. Bijušais izlases kapteinis (2011-2016, 2017-2019) sezonu sāka Tallinas klubā “TalTech”, bet 2021. gada februārī atgriezās dzimtajā Pērnavā.

“Kalev/Cramo” punktu mašīna ir Markuss Kīns. Sanantonio dzimušais saspēles vadītājs studiju gaitas sāka “Youngstown State” (2013-2015), taču pēc sarunas ar “Central Michigan” galvenā trenera trenera asistentu nolēma pārcelties uz “Mid American” līgu (MAC).

Atbilstoši NCAA noteikumiem pavadījis vienu sezonu uz soliņa, viņš pārsteidza studentu basketbola pasauli, 2017. gadā kļūstot par pirmās divīzijas rezultatīvāko spēlētāju. Kīns vidēji spēlē sameta 30,0 punktus, uzrādot labāko rādītāju 20 gadu laikā. VTB līgā caurmērā metis 19,5 punktus, ieskaitot 31 punktu pret “Nizhny Novgorod”. Uzvarā pār CSKA iemeta septiņus tālmetienus.

Čempionu titulu izcīnīs

  • 9

  • 11

  • 61

  • 21

  • 4

  • 1


     [+] [-]

, 2021-04-08 15:47, pirms 3 gadiem
Robis ņemsies elsdams, pūzdams, lai parādītu, ka nav "sūdabrālis". Var izdoties, jo spēlētāji tur pavisam citādi!

     [+] [-]

, 2021-04-08 17:20, pirms 3 gadiem
Ventspils pakāsīs vienos vārtos, 100% amatieru sniegums, tizlums un neziņa, lūk par ko tas ir izvērties...