Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2861, Did:0, useCase: 3

Brants: "Spēlēt mājās un labā līmenī – kāpēc gan ne?"

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Brants: "Spēlēt mājās un labā līmenī – kāpēc gan ne?"
Harijs Brants. Foto: ZUMAPRESS.com/Scanpix

Pavasarī Latvijas čempiones titulu izcīnījusī "Zemgale"/LLU jau sākusi jauno sezonu un šovakar aizvadīs otro maču. Šosezon būs jācīnās vēl vienā frontē – septembra izskaņā tiks aizvadīta pirmā spēle Somijas pēc spēka otrajā līgā. Komandu papildinājušais U20 izlases aizsargs Harijs Brants sarunā ar portālu Sportacentrs.com atzina, ka tieši spēlēšana Somijā bija galvenais arguments par labu "Zemgalei".

20 gadus vecais Harijs Brants, kurš aizpagājušajā sezonā paguva debitēt Latvijas valstsvienības rindās, augustā vilka mugurā U20 izlases kreklu un Edmontonā notikušā turnīra piecos mačos izcēlās ar vienu piespēli. Toties – kādu! Apakšgrupas izšķirošajā spēlē pret čehiem Brants veica reidu no saviem vārtiem līdz pretinieku un, kad viņa metiens tika nobloķēts, asi sameklēja vārtu priekšā dežūrējušo Martinu Laviņu, nokārtojot rezultāta atklāšanu.

Tieši U20 pasaules čempionāta laikā Brants piekrita "Zemgales"/LLU piedāvājumam jaunajā sezonā palikt mājās. Iepriekš Kvebekas Junioru hokeja līgā spēlējušais aizsargs plānojis komandu nemainīt un palikt "Acadie-Bathurst Titan" rindās – pagājušajā sezonā 60 spēlēs 15 punkti un +12 lietderības koeficients, sasniedzot playoff otro kārtu. Tomēr vadības maiņa likusi meklēt citus variantus. Bijušas iespējas Amerikas junioros, nācis piedāvājums no Austrijas, taču Brants atzina: saliekot plusus un mīnusus, vislabāk izskatījusies iespēja spēlēt Jelgavā.

"Sākumā bija sarunāts, ka palieku Kanādā uz vēl vienu gadu, bet tad iepriekšējo menedžeri atlaida. Jaunais atnāca un pateica, ka viņiem nevajag vēl vienu 20 gadīgu eiropieti. U20 nometnes laikā piezvanīja ["Zemgales" direktors] Aivars Zeltiņš. Tad vēl nebija apstiprināta dalība Mestis, tāpēc nolēmu nogaidīt. Gaisā karājās piedāvājums no Austrijas – nebija tā, ka nebūtu, kur spēlēt, ja nu plīstu visi gali. Kad apstiprināja Somiju, tad paskatījos un salīdzināju. Spēlēt mājās un labā līmenī – kāpēc gan ne? Pie laba trenera, kurš strādā arī lielajā izlasē. Jo īpaši tagad – pirmais gads profesionāļos. Jāaizvada laba pirmā sezona un tad jāskatās tālāk," pauda Valmieras hokeja audzēknis Brants. Šobrīd viņš ir viens no tiem Jelgavas komandas hokejistiem, kuri dzīvo Rīgā un katru dienu brauc uz treniņiem.

Iespējas meklēt citu komandu Kanādas junioros vai pārcelties uz ASV spēcīgāko junioru līgu aizsargs noraidījis, nesaredzot jēgu turpināt junioros, ja ir iespēja sākt profesionālās gaitas. Tāpat Brants atzina, ka piedāvājumus no ECHL pat neizskatītu: "Manuprāt, sevis attīstīšanai tas nāktu tikai par sliktu."

Brants "Zemgales" rindās spēlējis jau iepriekš – 2020./21. gada sezonā, kad pandēmijas dēļ Kanādas junioru līgas tika atceltas pavisam. Toreiz viņš palīdzēja jelgavniekiem izcīnīt Latvijas čempionāta sudrabu. Pievilinājis Ābola piedāvātais treniņprocess, kamēr šajā vasarā galvenais arguments bija dalība Mestis.

"Zemgale"/LLU savu pirmo spēli Somijas līgā aizvadīs 30. septembrī, kamēr Latvijas čempionāts jau startējis. Sestdien savā laukumā ar 0:3 nācās atzīt "Mogo"/LSPA pārākumu, bet šovakar gaida nākamais mačs – pulksten 19:30 pret Rīgas "Dinamo".

Atgriežoties no U20 pasaules čempionāta, Brants palicis bez sava ekipējuma – atnākušas tikai nūjas, bet soma tikusi pazaudēta Amsterdamas lidostā. Atklāšanas mačā aizsargs uz ledus devās slidās, kas izmantotas pagājušajā sezonā līdz Ziemassvētkiem. "Palietotas, bet nav tik kritiskā kondīcijā. Slidot var," noteica hokejists. Daļu no ekipējuma aizlienējis komandas ekipējuma menedžeris Andris Leitis, palīdzējuši arī komandas biedri, bet trūkstošās detaļas jaunas sagādājusi "Zemgales" vienība.

"Otrdien paskatījāmies video. Skaties un redzi, ka varam pieturēt ripu, bet tā vietā tikai atmetamies un atmetamies," par sezonas atklāšanas maču stāstīja Brants. "Jā, skrējām, bet dažreiz – pat nevajadzīgi. Spēlējām pārāk ātri, bet "Mogo" nomierināja spēli, un beigās mēs ieskrienam viņu lamatās. Jānoķer pacietība."

"Kā Artis saka, bija tāda halli galli spēle. Bija kļūdas, bet tās būs vienmēr. Aizbrauc kaut vai uz to pašu Kvebekas līgu, tur arī būs. Pirmajā mēnesī nemaz negaidu skilu, jo komandai vajag iespēlēties. Jo īpaši, ja vasarā nav bijušas pārbaudes spēles. Vajadzīgs laiks. Pat treniņi šādā situācijā nedos to, ko dod spēles," skaidroja Brants, piekrītot, ka ieskriešanās periods palīdzēs Somijas starta posmā.

Lai gan, spēlējot Kanādā, nav izdevies piepildīt mērķi par iekļūšanu Nacionālās hokeja līgas draftā – interesi izrādīja Pitsburgas "Penguins", kas togad izvēlējās uzbrucēju Raivi Ansonu – un nācies atgriezties mājās, 2019. gadā pieņemto lēmumu doties pāri okeānam Brants nenožēlo. "Kas to lai zina – varbūt aizbrauktu citur, un tad būtu pavisam sūdīgi. Bet uzskatu, ka tā bija pareizā izvēle. Ļoti laba pieredze. Jāsāk spēlēt Eiropā, labi jāparāda sevi pirmajā gadā un jāiet pa karjeras kāpnēm."

  +4 [+] [-]

, 2022-09-07 14:59, pirms 2 gadiem
Labs!
Paldies par interviju, Brože!

  +2 [+] [-]

, 2022-09-07 17:47, pirms 2 gadiem
Paldies!

  -2 [+] [-]

, 2022-09-08 11:39, pirms 2 gadiem
Nu jā, kāpēc neuzspēlēt par vēdera tiesu

     [+] [-]

, 2022-09-08 12:52, pirms 2 gadiem
san4ito rakstīja: Nu jā, kāpēc neuzspēlēt par vēdera tiesu
par vēdera tiesu tu vari lasīt pudeles LV, vai zemenes UK, bet par spēlēšanu Somijas 2. līgā Brantam alga būs laba.

     [+] [-]

, 2022-09-08 18:04, pirms 2 gadiem
Pērkondēls rakstīja: par vēdera tiesu tu vari lasīt pudeles LV, vai zemenes UK, bet par spēlēšanu Somijas 2. līgā Brantam alga būs laba.
Kas tavuprat ir laba alga?