Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

Janičenoks: "Lietuviešu piedāvājums šķita ļoti nestabils un ne ilgtspējīgs"

Janičenoks: "Lietuviešu piedāvājums šķita ļoti nestabils un ne ilgtspējīgs"
Foto: Basket.lv

Lietuvas basketbola funkcionāri meklējuši iespējas atjaunot Baltijas līgas turnīru, taču sarunā ar portālu Sportacentrs.com Latvijas Basketbola līgu direktors Kristaps Janičenoks norāda, ka dienvidu kaimiņu piedāvājums šķitis ļoti nestabils un ne ilgtspējīgs.

Baltijas Basketbola līga eksistēja no 2004. līdz 2018. gadam. Ja pirmajās sezonās līga audzēja muskuļus un cīņas starp reģiona vadošajiem klubiem kļuva arvien principiālākas, tad ar laiku spēcīgākās komandas no šīm sacensībām izstājās un čempionāts zaudēja prestižu. Šobrīd lietuviešiem ir sava spēcīga līga, kamēr Latvijas un Igaunijas komandas aizvada apvienotu turnīru. Janičenoks neslēpj, ka ar lietuviešu kolēģiem bijušas vairākas sarunas par iespējām atjaunot Baltijas līgu.

“(..) Tiklīdz nonācām pie konkrēta skeleta, kā tas varētu izskatīties, man lietuviešu piedāvājums šķita ļoti nestabils un ne ilgtspējīgs. Viņu piedāvājums bija, ka no Latvijas spēlēs trīs komandas, no Igaunijas 2-3 un no Lietuvas visas, kuras nespēlē starptautiskā arēnā. Katrā ziņā turnīrā nebūtu Kauņas “Žalgiris, Viļņas “Rytas”, “VEF Rīga”, Tallinas “Kalev/Cramo”,” skaidro Janičenoks. “Igauņi uzreiz pateica “nē”, kas ir saprotams. Igauņiem ir sarežģītāks loģistikas jautājums, turklāt mums ir izveidota Latvijas-Igaunijas līga, kur viss ir skaidri saprotams un ar savu ģenerālsponsoru. Ja mēs vēl veidosim Baltijas līgu bez labākajām komandām, tad, man šķiet, Latvijas-Igaunijas projekts būtu liels cietējs. Šobrīd tas ir salīdzinoši stabils gan no skatītāju, gan finansiālā viedokļa.”

Janičenoks nenoliedz, ka situācija Latvijas basketbolā šobrīd nav ideāla. Problēmu, kuras jārisina, ir daudz. Šobrīd augstākajā līgā ir tikai sešas komandas, klubi cīnās ar finansiāliem izaicinājumiem, turklāt jaunais Latvijas vīriešu izlases galvenais treneris Luka Banki atzīmējis, ka mums vietējā čempionātā trūkstot jauno basketbolistu jeb prospektu.

“Seši klubi – tas nav ideāli. Saprotu šo sāpi un vēlmi, lai būtu vairāk klubu, interesantākas spēles, spēcīgāki sastāvi. Pie tā arī strādājam. Jā, šobrīd organizējam izslēgšanas turnīru, bet arī konkrētiem cilvēkiem turam roku uz pulsa un mazliet presējam par nākamo sezonu. Strādājam pie tā, lai palielinātu komandu skaitu,” atklāj Janičenoks. “Lai palielinātu komandu skaitu, jābūt iniciatīvai ne tikai no LBS – manis, ģenerālsekretāra, prezidenta, bet arī no konkrētās pilsētas un pašvaldības. Nevar piespiest izveidot vīriešu basketbola klubu, piemēram, Daugavpilī tikai tāpēc, ka mēs tā gribam.”

Viņš nevēlas atklāt konkrētas personas vai komandas, ar kurām tiek runāts, taču iepriekš neoficiāli izskanējis, ka starp tām varētu būt “Saldus” un “Gulbenes Buki”. Janičenoks gan to neapstiprina.

Situācija nav ideāla. Neredzu, ka tuvākajā laikā tā tāda varētu kļūt.(..) Mums visiem gribas tiekties uz kaut ko perfektu un ideālu. Tas ir ļoti grūts darbs, bet tas ir jādara. Tu attīstīsies ceļā uz ideālo. Progresēt var, bet sapņot, ka mums tagad būs līga ar 12-15 komandām, klubs Eirolīgā un četri Eirokausos – tā no manas puses būtu mākoņu stumdīšana. Tāpēc šī brīža situācija ir atbilstoša apstākļiem,” uzsver Janičenoks.

Janičenoks piekrīt Banki paustajai nostājai, ka vietējā čempionātā trūkst jauno basketbolistu. Itāļu speciālists aicinājis paraudzīties uz serbu modeli, kur esot talantu kaltuves un komandas, kas uzsvaru liek tieši uz jauno spēlētāju audzināšanu.

Plašāku sarunu ar Janičenoku un citiem Latvijas basketbola sabiedrības pārstāvjiem skaties šovakar pulksten 21:15 Sportacentrs.com TV raidījumā "Sports tuvplānā". Šoreiz epizode pilnībā būs veltīta Latvijas Basketbola līgai.

     [+] [-]

, 2021-05-07 17:36, pirms 3 gadiem
Jo LBL ir stabila un ilgtspējīga.

  -1 [+] [-]

, 2021-05-07 21:26, pirms 3 gadiem
Pareizi darīja! Lietuvieši normāli sadomājušies, ka saviem apakšgala klubiem piemetīs labākos. Jau pierādīja pirms tam,ka viņi BBL var apstādināt, tad nu lai paši tur pamokās. Te nav runa par to vai LBL līga ir laba, bet šis nav labs piedāvājums. Labi,ka ir aknas atteikt

     [+] [-]

, 2021-05-07 23:13, pirms 3 gadiem
Cien.aut., kur Tu esi mācījies, ja raksti "ne ilgtspējīgs" atsevišķi?

     [+] [-]

, 2021-05-08 03:51, pirms 3 gadiem
Priekš kam latviešiem sports? Lieka naudas izmešana. Tāpat nevienu Latvijā tas neinteresē, lieka naudas izmešana vējā. Grūti iedomāties nejēdzīgāku līdzjutēju kā latvieti. Latvijā nav NEVIENA kluba ilgdzivotāja, nav kluba ar tradīcijām, tātad nav arī līdz jušanas tradīciju, jo Latvijā uz sporta pasākumiem cilvēki neiet