Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:12, Did:0, useCase: 3

Sigulda dos starta šāvienu jaunajai PK sezonai bobslejā un skeletonā

Krišjānis Pundurs
Krišjānis Pundurs

Sigulda dos starta šāvienu jaunajai PK sezonai bobslejā un skeletonā
Martins Dukurs. Foto: Viesturs Lācis, bobslejs.lv

Ar sieviešu bobsleja divnieku sacensībām pulksten 15:00 sāksies 2018./19. gada Pasaules kausa izcīņa bobslejā un skeletonā, un sezonas pirmais posms norisināsies Siguldas trasē. Pirmie latvieši, kas dosies uz starta būs brāļi Dukuri un Ivo Šteinbergs - vīru skeletona sacensības sāksies rīt pulksten 9:30.

Dukuri eksperimentēs, Šteinbergs - debitēs

Pēcolimpiskā sezona skeletona druvā ierasti nākusi ar jaunām vēsmām. Phjončhanas olimpiskās spēles februārī veica pamatīgas korekcijas Martina un Tomasa Dukuru iecerētajos scenārijos - abi titulētie sportisti Dienvidkorejā palika bez godalgām un nokļuva lielu pārdomu priekšā. Beigt žilbinošo karjeru, vai pierādīt sev un citiem, ka vēl ir iekšā?

Uzreiz pēc olimpiādes brāļi nesteidzās uz atvaļinājuma baudīšanu, bet gan nodevās pamatīgai tehnikas testēšanai dzimtās Siguldas trases līkumos. Secinājums - ir atrodamas rezerves un uzlabojumi. "Gandrīz mēnesi veicām 3-4 braucienus dienā, tiesa, lielāko daļu no sieviešu starta. Izdevās atrast kaut ko slidās. Arī kamanās izmantojām jaunas idejas, tomēr vairāk meklējām slidas," šā gada aprīlī sarunā ar Sportacentrs.com izteicās vecākais brālis Tomass, kurš vasarā atzīmēja savu 37. gadadienu.

Arī trīs gadus jaunākais Martins pirmssezonas preses konferencē šoruden atklāja, ka tehnikas izmēģinājumi bijuši ļoti vērtīgi. ''Izskatās, ka esam atraduši kādas lietas tieši aukstākiem laika apstākļiem, kuros parasti mums kamanas negāja. Neteikšu, ka ir baigā izaugsme, kas mērāma sekunžu desmitdaļās, bet virziens ir pareizs. Esam guvuši vērtīgas atziņas,'' pirmssezonas preses konferencē šoruden izteicās Martins. Pieredzējušie skeletonisti nav slēpuši - šosezon primārais nebūs iegūt augstākās vietas, bet gan izmēģināt un attīstīt jauno tehniku.

''Zinu trases, kurās vecās kamanas neskrien tik labi. Varbūt jaunās tajās trasēs uzrādīs labākas īpašības. Vismaz sapratīšu virzienu, kurp doties, ieraugot nākamo olimpisko trasi. Diez vai man būtu baigā motivācija uzvarēt pasaules čempionātā. Mērķis ir tikai viens - 2022. gada Pekinas olimpiskās spēles,'' apņēmību un skaidrību par tālākajiem mērķiem pauda Martins. Tomass gan tik tālejošu mērķi sev uzstādīt negrasās. Vecākais no brāļiem izteicies, ka ies soli pa solim. ''Startēšu, kamēr būšu konkurētspējīgs un varēšu cīnīties par medaļām. Tikai piedalīties man nav interesanti,'' pēc olimpiskajām spēlēm intervijā raidījumam ''Hattrick'' atzina Tomass. Tāpat jāatzīmē, ka šogad pasaules čempionāts notiks Vistlerā, Kanādā, kas Tomasam ir gana parocīga trase.

Ja visas iepriekšējās sezonas bija ierasts, ka Latviju skeletonā vīriem pārstāv tikai brāļi Dukuri, tad šosezon Pasaules kausā startēs arī Ivo Šteinbergs. Mazsalacietis, kuram 18. decembrī apritēs 25 gadi, skeletonista karjeru sāka 2014. gadā, kad piedalījās savā pirmajā Eiropas kausa posmā. Pirmoreiz uz EK pjedestāla Šteinbergs kāpa gadu vēlāk, kad Siguldas trasē guva trešo vietu un izcīnīja pirmo uzvaru karjerā. Latvietis izcīnījis arī 4. un 6. vietu pasaules junioru čempionātos Siguldā un Vinterbergā.

Pagājušā sezona Šteinbergam izvērtās par īstu piedzīvojumu. Latvietis startēja Interkontinentālā kausa posmos, un viens pats - bez treneriem un komandas biedriem - devās pāri okeānam, lai iepazītu Ziemeļamerikas trases. Augstākos sasniegumus 2017./18. gada sezonā Ivo sasniedza Altenbergā, kur divreiz finišēja piektais. Tagad Šteinbergam priekšā debija Pasaules kausā.

Gaidāms, ka šosezon favorīti uz augstākajām vietām būs tie paši sportisti, kas iepriekšējās sezonās. Siguldā uz starta būs gan olimpiskais čempions un pašreizējais PK īpašnieks Sunbins Juns, arī vācieši Aksels Jungs un Aleksandrs Gasners, tāpat arī krievi Ņikita Tregubovs un Aleksandrs Tretjakovs. Karjerai punktu starpsezonā lika Soču olimpiādes bronzas medaļnieks Metjū Entuāns, tāpat pārtraukumu no skeletona paņēmis pārsteiguma autors Phjončhanas spēlēs - bronzas laureāts Dominiks Pārsonss.

Priedulēna ies savu ceļu, Siguldā vēl nestartēs

Starpsezona Latvijas dāmu skeletona līderei Leldei Priedulēnai ļāva pievērsties veselības sakārtošanai - sakarā ar olimpiskajām spēlēm krietni vēlāk atlikta tika krustenisko saišu operācija. Lelde Phjončhanā izcīnīja septīto vietu. Pavasara nogalē siguldiete paziņoja, ka veiks izmaiņas treniņprocesā, proti, turpmāk kopā ar treneri Mareku Mezencevu trenēsies atsevišķi no brāļiem Dukuriem.

Pēdējās divās sezonās Priedulēnai izdevies samērā nostabilizēt sniegumu un pozīciju pirmajā desmitniekā, taču līdz pirmajam PK pjedestālam siguldietes karjerā vēl jāpagaida. Pagājušajā sezonā labākais Leldes sasniegums bija divas ceturtās vietas Altenbergā un Vistlerā. Turpinot rehabilitācijas procesu pēc ceļgala operācijas, Priedulēna Siguldā uz starta vēl neizies.

Nepatīkamu brīdi treniņos Siguldā piedzīvojusi britu skeletoniste Lora Dīsa, kas pēc Lizijas Jārnoldas karjeras beigām kļuvusi par Lielbritānijas komandas līderi. Phjončhanas spēļu bronzas medaļniece guvusi smadzeņu satricinājumu, un Latvijas trasē nestartēs.

Bobslejā lielo pārmaiņu sezona

Pamatīgas pārmaiņas sastāvā piedzīvojusi vīriešu bobsleja izlase. Karjeru pēc sezonas noslēdza ilggadējais vadošo ekipāžu stūmējs Daumants Dreiškens, kolēģa piemēram sekoja arī stūmēji Jānis Jansons un Raivis Zīrups, tāpat trasēs vairs neredzēsim pilotu Uģi Žaļimu.

Gaidāms, ka šo sezonu izlaidīs Latvijas vadošais bobsleja pilots Oskars Melbārdis. Titulētais sportists nolēmis pilnībā savest kārtībā savu veselību, izdziedēt kājas muskuļa plīsumu, kas gandrīz vai pārvilka strīpu pār Oskara izredzēm piedalīties olimpiskajās spēlēs. "Vācijā biju uz pārbaudi, bet šobrīd esmu Latvijā un, vadoties pēc plāna, turpināšu strādāt ar traumēto kāju, neaizmirstot arī par pārējo ķermeni un pakāpeniski audzējot slodzes," savus gaidāmos plānus atklāja bobslejists. Melbārdis arī nomierināja pašus satrauktākos prātus, sakot, ka pēc tam, kad būs pinībā vesels, atkal atgriezīsies trasē.

Melbārža prombūtnē par neapstrīdamu izlases pirmo numuru kļuvis Oskars Ķibermanis, savukārt pēc Žaļima aiziešanas otrā pilota lomu ieņēmis Ralfs Bērziņš, kurš šosezon debitēs Pasaules kausā. "Pirmais vai otrais numurs - uz to nekad īpaši neesmu ieciklējies," norāda Ķibermanis. "Katrs jau skatās uz savu rezultātu un katram ir savi mērķi.'' Oskara karjerā veiksmīgākā līdz šim bijusi 2016./17. gada sezona, kad Ķibermanis trīsreiz kāpa uz pjedestāla duetā ar Matīsu Mikni, bet četriniekos izcīnīja pirmo un līdz šim vienīgo uzvaru karjerā. Pagājušajā sezonā Ķibermanim pa vienam pjedestālam divniekos un četriniekos.

Ralfs Bērziņš bobslejista karjeru uzsāka 2016. gadā, pārnākot no kamaniņu sporta. Divās pilnās Eiropas kausu sezonās Bērziņš kopvērtējumā ieņēmis attiecīgi 16. un 10. vietu, bet labākais sasniegums posmā bijis septītā vieta Vinterbergas trasē pagājušosezon. "Šosezon gribētos, lai Pasaules kausā izdotos regulāri tikt pie otrā brauciena. Mērķis būtu aizvadīt divus stabilus braucienus, pēc kuriem pašam būtu prieks un gandarījums par savu sniegumu,'' atzīst debitants.

Siguldā trasē dosies teju visas spēcīgākās bobsleja divnieku ekipāžas. No lielvalstīm iztrūks vienīgi kanādiešu, tai skaitā arī olimpiskā čempiona un pasaules vicečempiona Džastina Kripsa ekipāža. Tāpat nebūs arī vācietis Johanness Lohners, kurš startē Eiropas kausa posmos.

PK 1. posms, Sigulda

DatumsLaiksSacensības
07.1215:00Bobsleja divnieki (sievietes)
08.1209:30Skeletons (vīrieši)
08.1213:00Bobsleja divnieki (vīrieši)
09.1209:30Skeletons (sievietes)
09.1213:00Bobsleja divnieki (vīrieši)

PK 2018./19. gada sezonas kalendārs

P.VietaLaiks
1.Sigulda7 -9.12
2.Vinterberga14.-16.12
3.Altenberga4.-6.01
4.Kēnigszē11.-13.01
5.Īglsa18.-20.01
6.Sanktmorica25.-27.01
7.Leikplesida15.-16.02
8.Kalgari23.-24.02
Vistlera1.-9.03

     [+] [-]

, 2018-12-07 11:29, pirms 5 gadiem
Gribētos zināt, vai aiz Ralfa Bērziņa muguras ir vēl kādi jaunie piloti un stūmēji, un vai viņi startēs Eiropas kausos.

  +2 [+] [-]

, 2018-12-07 11:31, pirms 5 gadiem
norcha 172 rakstīja: Gribētos zināt, vai aiz Ralfa Bērziņa muguras ir vēl kādi jaunie piloti un stūmēji, un vai viņi startēs Eiropas kausos.
Vakar taču bija raksts par mūsējo sekmēm Eiropas kausā:

Babra un Kaufmaņa divnieki Eiropas kausā izcīna...

     [+] [-]

, 2018-12-07 11:46, pirms 5 gadiem
Bērziņam vakar bija labi treniņbraucieni - 3. un 4. rezultāts. Interesanti arī, kāds būs viņa ekipāžas starta ieskrējiens, salīdzinot ar labākajiem.

Laikam tas būs nepopulārs viedoklis, bet šķiet, ka Dukuriem izdevīgāk bija, kad Latvijai bija tikai divas starta vietas pasaules kausa posmos. Tagad, kad startēs arī Šteinbergs, tas tomēr prasīs papildus resursus. Čalim jau 25 gadi, jāsāk uzrādīt rezultātus. Cerams, ka Šteinbergam būs iespēja startēt visos posmos, un sezonas noslēgumā viņš rangā tiks TOP 30, lai arī nākamsezon Latvijai būtu trīs starta vietas.

  +3 [+] [-]

, 2018-12-07 11:46, pirms 5 gadiem
Delfos intervija ar olimpisko čempioni Jamanku:

https://www.delfi.lv/sports/news/wi...

  -1 [+] [-]

, 2018-12-07 11:48, pirms 5 gadiem
Damokla zobens rakstīja: Delfos intervija ar olimpisko čempioni Jamanku:

https://www.delfi.lv/sports/news/winter_sports/bobsleigh/vacijas-bobslejiste-marjama-jamanka-tikai-pec-menesa-aptveru-ka-esmu-olimpiska-cempione.d?id=50646887
Tu skaties arī sieviešu bobsleju?

     [+] [-]

, 2018-12-07 11:50, pirms 5 gadiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: Tu skaties arī sieviešu bobsleju?
Neskatos, bet rezultātiem pasekoju. Un šī likās interesanta intervija.

     [+] [-]

, 2018-12-07 11:54, pirms 5 gadiem
Damokla zobens rakstīja: Neskatos, bet rezultātiem pasekoju. Un šī likās interesanta intervija.
Nedosies uz Siguldu šajās brīvdienās vai pārāk talu esi? Liekas, ka esi liels renes fans.

     [+] [-]

, 2018-12-07 12:13, pirms 5 gadiem
Šodien domāju ,ka nevarētu būt daudz cilvēku , bet rītdien pie 500-1000 cilveķi noteikt būs ,kas atbalstīs mūsējos

  +5 [+] [-]

, 2018-12-07 12:14, pirms 5 gadiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: Tu skaties arī sieviešu bobsleju?
LTV rādīs šogad sieviešu bobus

  +3 [+] [-]

, 2018-12-07 12:19, pirms 5 gadiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: Nedosies uz Siguldu šajās brīvdienās vai pārāk talu esi? Liekas, ka esi liels renes fans.
Aha, pie TV ekrāniem liels fans. Bet cenšos reizi sezonā aizbraukt uz Siguldu uz kādiem mačiem (pārsvarā jau sanāk kamaniņas). Jā, arī rīt taisos uz trasi klātienē pavērot Dukuru un Ķibermaņa cīņu par uzvaru.

     [+] [-]

, 2018-12-07 12:22, pirms 5 gadiem
ice F-1 rakstīja: LTV rādīs šogad sieviešu bobus
visas sacensības? kas vispār komentēs mačus?

  -1 [+] [-]

, 2018-12-07 12:24, pirms 5 gadiem
comon88 rakstīja: visas sacensības? kas vispār komentēs mačus?
Protams, ka viens no komentētājiem būs Rīmenis.

  -1 [+] [-]

, 2018-12-07 12:25, pirms 5 gadiem
Damokla zobens rakstīja: Aha, pie TV ekrāniem liels fans. Bet cenšos reizi sezonā aizbraukt uz Siguldu uz kādiem mačiem (pārsvarā jau sanāk kamaniņas). Jā, arī rīt taisos uz trasi klātienē pavērot Dukuru un Ķibermaņa cīņu par uzvaru.
Malacis, liels gabals jābrauc līdz Siguldai?

  +1 [+] [-]

, 2018-12-07 12:27, pirms 5 gadiem
ice F-1 rakstīja: LTV rādīs šogad sieviešu bobus
Nav tā, ka tas tikai tāpēc, ka pie mums notiek, tāpēc rādīs pilnīgi visu???

     [+] [-]

, 2018-12-07 12:41, pirms 5 gadiem
comon88 rakstīja: visas sacensības? kas vispār komentēs mačus?
Droši vien

     [+] [-]

, 2018-12-07 12:47, pirms 5 gadiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: Nav tā, ka tas tikai tāpēc, ka pie mums notiek, tāpēc rādīs pilnīgi visu???
LTV programmaa Vinterberga ar ielikta...

  +1 [+] [-]

, 2018-12-07 13:00, pirms 5 gadiem
ice F-1 rakstīja: LTV programmaa Vinterberga ar ielikta...
Skaidrs, paldies par info.

  +1 [+] [-]

, 2018-12-07 14:00, pirms 5 gadiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: Malacis, liels gabals jābrauc līdz Siguldai?
Ir gabals no maniem laukiem.

Publicēts skeletona starta saraksts - Tomasam 6., Martins 7., Šteinbergs 19.

https://www.ibsf.org/images/api/dow...

  +2 [+] [-]

, 2018-12-07 15:31, pirms 5 gadiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: Vakar taču bija raksts par mūsējo sekmēm Eiropas kausā:

http://sportacentrs.com/ziemas_sports/bobslejs/06122018-babra_un_kaufmana_divnieki_eiropas_kausa_
Paldies!

  +2 [+] [-]

, 2018-12-07 16:54, pirms 5 gadiem
Liels notikums Siguldā. Varētu arī klātienē beidzot apskatīties bobsleja PK posmu.

     [+] [-]

, 2018-12-07 17:12, pirms 5 gadiem
FUNS rakstīja: Liels notikums Siguldā. Varētu arī klātienē beidzot apskatīties bobsleja PK posmu.
Skeletonu?

     [+] [-]

, 2018-12-07 17:27, pirms 5 gadiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: Skeletonu?
Doma ierasties Siguldā jau uz skeletonu. Modinātājs nostrādās, bet ļoti liela iespēja ka nostrādās arī lielais slinkums.

     [+] [-]

, 2018-12-08 11:02, pirms 5 gadiem
Damokla zobens rakstīja: Bērziņam vakar bija labi treniņbraucieni - 3. un 4. rezultāts. Interesanti arī, kāds būs viņa ekipāžas starta ieskrējiens, salīdzinot ar labākajiem.

Laikam tas būs nepopulārs viedoklis, bet šķiet, ka Dukuriem izdevīgāk bija, kad Latvijai bija tikai divas starta vietas pasaules kausa posmos. Tagad, kad startēs arī Šteinbergs, tas tomēr prasīs papildus resursus. Čalim jau 25 gadi, jāsāk uzrādīt rezultātus. Cerams, ka Šteinbergam būs iespēja startēt visos posmos, un sezonas noslēgumā viņš rangā tiks TOP 30, lai arī nākamsezon Latvijai būtu trīs starta vietas.
top30? šodien vispār tikai 24 startēja, domā sezonas laikā daudzi nāks vēl klāt?