Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2964, Did:0, useCase: 3

Sporta špikeris: kāpēc Vimbldonā tenisistiem jāģērbjas baltā?

Krišjānis Pundurs
Krišjānis Pundurs

Sporta špikeris: kāpēc Vimbldonā tenisistiem jāģērbjas baltā?
Niks Kirjoss neizpratnē. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Sporta špikeris - vienkārši par sarežģīto! Īstā vieta tiem, kam zināšanas par sportu nav stiprā puse.

Leģendārais Vimbldonas Grand Slam jau tuvojas savai kulminācijai – vienspēlēs gaidāmi ceturtdaļfināli, bet dubultspēlēs sasniegta arī pusfinālu stadija. Vimbldona ir tradīcijām bagātākais tenisa turnīrs, un viena no tā raksturīgākajām iezīmēm, kas šogad vairākkārt nonākusi ziņu virsrakstos, ir baltās krāsas dreskods. Kā un kāpēc šāda tradīcija radusies?

Ģērbšanās stila principi ir atrunāti arī turnīra noteikumos. Tas darīts, saglabājot tradīcijas no turnīriem karalienes Viktorijas laikmetā 19. gadsimta 70. gados. Īpaši tā pirmsākumos teniss kopumā un tieši Vimbldonas turnīrs bijis iecienīts pasākums izsmalcinātu ļaužu aprindās un augstākajos sabiedrības slāņos.

Šāds fons prasīja atbilstību arī augstiem kārtības un tīrības standartiem, kas saistīti ar spēlētāju izskatu un vizuālo tēlu. Tenisa mačā spēlētājiem ir neiespējami izvairīties no svīšanas un sviedru radītiem plankumiem uz tenisistu apģērba, kas tika uztverta kā Vimbldonas etiķetei neatbilstoša pazīme.

Lai no tā maksimāli izvairītos, tika ieviests “viss baltā” dreskods. Baltas krāsas apģērbi, salīdzinot ar tumšākām krāsām, mazāk piesaista saules gaismu un karstumu, kā arī neizceļ sviedru atstātās paliekas. Ģērbšanās noteikumi attiecas ne tikai uz apģērbu, bet arī apaviem un aksesuāriem (piemēram, cepurēm, sviedru lentām u.tml.), un jāievēro gan spēļu, gan iesildīšanās laikā.

Tonim jābūt izteikti baltam, un nav pieļaujamas arī minimālas novirzes (gandrīz balts). Savā pirmās kārtas vienspēļu mačā par šo noteikumu punktu tenisa pasaulei lika runāt Aļona Ostapenko, kuras svārki vairāk atgādināja krēmkrāsu. Ir pieļaujami izņēmumi, ja citā krāsā iekrāsota kāda apģērba gabala maliņa ne vairāk kā 1 cm platumā, vai ražotāju logotipi, vienam citas krāsas elementam arī nepārsniedzot centimetra platumu.

Uzmanība tiek pievērsta visiem sīkumiem. 2013. gadā leģendārajam Rodžeram Federeram tika aizrādīts par kurpju zolēm oranžā krāsā, un turpmāk punkts par baltām zolēm un kurpju šņorēm noteikumos tika izcelts atsevišķi. 2017. gada turnīrā spēles vidū pārģērbties tika lūgts Venusai Viljamsai rozā krāsas krūštura lences dēļ. Noteikumos atrunāts, ka arī medicīniskajam aprīkojumam, piemēram, teipiem vai plāksteriem, vajadzētu būt baltā krāsā, taču šajā ziņā, protams, var būt pieļaujami izņēmumi.

Par dreskoda pārkāpumiem tenisisti saņem aizrādījumu no turnīra tiesnešiem. Šogad Vimbldonā skaļāko dreskoda pārkāpumu autors ir neviens cits kā tenisa sliktais zēns Niks Kirjoss, kurš uz astotdaļfināla spēli ieradās sarkanos apavos un pēc mača interviju sniedza sarkanā cepurē. Kāds žurnālists preses konferencē arī vērsa Kirjosa uzmanību uz turnīra ģērbšanās stila neievērošanu, uz ko austrālietis atbildēja sev raksturīgā stilā. Šovakar 27 gadus vecajam ATP ranga 40. vietas īpašniekam priekšā ceturtdaļfināls pret čīlieti Kristianu Garinu.

Tenisistu vidū gadu gaitā viedokļi par zīmīgo Vimbldonas tradīciju atšķīrušies. Kirjoss izteicies, ka “es vienmēr vēlos ģērbties melnā. Man šķiet, ka izskatītos forši, ja būtu atļauts uzvilkt melnu sviedru lentu ap galvu vai rokām. Bet Vimbldonai, protams, īsti neinteresē, kas izskatās forši”. Tikmēr amerikāniete, pasaules devītā rakete Džesika Pegula izceļ Vimbldonas īpašās atmosfēras faktoru: “Vai tas [dreskods] varētu būt mūsdienīgāks? Protams. Esam taču 2022. gadā. Tajā pašā laikā – tās ir tikai divas nedēļas visā gadā, kad tas ir jādara. Tā ir daļa no tā, kas Vimbldonu padara par Vimbldonu.”

Izmantotie resursi:
https://www.wimbledon.com/en_GB/abo...
https://www.nbcchicago.com/news/spo...
https://time.com/5323876/wimbledon-...

  +3 [+] [-]

, 2022-07-06 21:28, pirms 2 gadiem
TV skatītājiem nav forši, jo dažreiz ir grūti atšķirt tenisistus.

  -1 [+] [-]

, 2022-07-09 15:41, pirms 2 gadiem
Vajadzetu vienu GP turnīru tikai melnā .

  -1 [+] [-]

, 2022-07-09 15:55, pirms 2 gadiem
Lienītes baltais tērps no omīšu mazdārziņu kolekcijas ir mazāk briesmīgs par tiem krāsainajiem ...

  -1 [+] [-]

, 2022-07-09 19:42, pirms 2 gadiem
Ieteiktu tenisistiem boikotēt šo murgu!

  -1 [+] [-]

, 2022-07-09 22:50, pirms 2 gadiem
NaVI Broky rakstīja: Ieteiktu tenisistiem boikotēt šo murgu!
rasisms

     [+] [-]

, 2022-07-10 03:05, pirms 2 gadiem
Stop Asian Hate